Baneocin 250 UI / 5000 UI pe gram x 1 tub x 5 g ung.

Prospect Baneocin 250 UI / 5000 UI pe gram x 1 tub x 5 g ung.

Mergeti la produs

 
 
 
AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 13083/2020/01 
 
Prospect: Informatii pentru utilizator
 
BANEOCIN 250 UI/5000 UI pe gram pulbere cutanata
 
Zinc bacitracina/sulfat de neomicina
 
 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
 
Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
 
 
Ce gasiti in acest prospect
 
 1. Ce este Baneocin pulbere cutanata si pentru ce se utilizeaza
 2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 3. Cum sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Baneocin pulbere cutanata
 6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
1. Ce este Baneocin pulbere cutanata si pentru ce se utilizeaza
 
 
Baneocin pulbere cutanata este un medicament antibacterian care se aplica la nivelul pielii. Acesta actioneaza prin distrugerea anumitor bacterii care determina afectiuni ale pielii.
 
Baneocin pulbere cutanata este utilizat in:
 
 • tratamentul anumitor infectii si ulceratii de la nivelul pielii;
 • tratamentul eczemelor si arsurilor suprainfectate;
 • tratamentul dermatitelor infectate la copii cu varsta peste 2 ani;
 • prevenirea infectiilor aparute dupa interventii chirurgicale la nivelul pielii.
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 
Nu utilizati Baneocin pulbere cutanata:
 
 • daca sunteti alergic la bacitracina, neomicina, alte antibiotice aminoglicozidice (cum sunt neomicina, gentamicina, amikacina) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
 • daca trebuie sa tratati rani adanci, deschise sau leziuni extinse ale pielii. In aceste cazuri, substantele active ale Baneocin pulbere cutanata pot fi absorbite in organism si pot determina reactii adverse cum sunt afectarea auzului, inclusiv pierderea auzului;
 • daca aveti afectiuni severe ale inimii sau ale rinichilor;
 • daca ati avut anterior o afectiune a urechii interne sau a organului care controleaza echilibrul, aflat in interiorul urechii;
 • daca timpanul dumneavoastra este perforat.

Nu utilizati Baneocin pulbere cutanata la nivelul canalului auditiv extern, la nivelul ochilor, la nivelul sanilor, in timpul alaptarii, la copii cu varsta sub 2 ani.

Nu utilizati acest medicament daca oricare dintre cele enumerate mai sus este valabila in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Baneocin pulbere cutanata.
 
 
Atentionari si precautii
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua Baneocin pulbere cutanata:
 
Daca aveti afectiuni ale ficatului sau rinichilor (insuficienta hepatica sau renala). De asemenea, va rugam sa urmariti aparitia oricarui semn care poate indica afectarea rinichiului (pierderea poftei de mancare, sete excesiva, urinare in cantitate redusa, urme de sange in urina) sau afectarea auzului (pierdere a auzului pentru sunete inalte, zgomote si senzatie de presiune in urechi).
 
Cand utilizati doze mai mari decat cele recomandate, mai ales in tratamentul ulcerelor varicoase. Daca sunt absorbite prin piele cantitati mari din acest medicament, exista riscul sa apara slabiciune musculara. Daca prezentati deja slabiciune musculara (de exemplu daca suferiti de miastenia gravis sau o afectiune similara), starea dumneavoastra se poate agrava.
 
Utilizarea indelungata a antibioticelor poate determina aparitia bacteriilor rezistente.
 
Va rugam sa urmariti aparitia semnelor de inflamatie (senzatie de caldura, inrosire, umflare, durere) sau de infectie fungica (cu ciuperci) aparute la nivelul leziunilor tratate.
 
Spuneti medicului dumneavoastra despre acestea sau despre orice alta modificare neobisnuita pe care o observati.
 
 
Baneocin pulbere cutanata impreuna cu alte medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
 
In special, nu utilizati Baneocin pulbere cutanata si spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
 
 • antibiotice si medicamente care elimina surplusul de apa din organism (diuretice);
 • Medicamentele care influenteaza modul in care functioneaza rinichii dumneavoastra, cum sunt antibioticele (de exemplu cefalosporinele sau alte antibiotice aminoglicozide) sau diureticele (de exemplu acidul etacrinic si furosemida), utilizate in acelasi timp pot determina accentuarea efectelor Baneocin pulbere cutanata asupra afectarii auzului sau a functiei rinichilor;
 • somnifere, anestezice sau relaxante musculare.
 
Baneocin pulbere cutanata poate accentua slabiciunea musculara daca este utilizat in acelasi timp cu anestezicele, in timpul interventiei chirurgicale. Ca urmare, inaintea interventiei chirurgicale spuneti mediculului dumneavoastra ca utilizati Baneocin pulbere cutanata.
 
 
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
 
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
 
Nu se recomanda utilizarea Baneocin pulbere cutanata cutanata la gravide si la femeile care alapteaza. Baneocin pulbere cutanata traverseaza placenta.
 
Aplicarea la nivelul sanilor de Baneocin pulbere cutanata in cazul femeilor care alapteaza este contraindicata.
 
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Nu se cunosc efectele Baneocin pulbere cutanata asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi aparate si utilaje.
 
 
3. Cum sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
 
Adulti si copii cu varsta peste 2 ani
 
Imprastiati pudra in cantitate suficienta pe zona afectata de 2 pana la 4 ori pe zi
 
Zona afectata poate fi acoperita cu un pansament
 
Evitati patrunderea pudrei in ochi
 
Daca nu ati observat niciun semn de ameliorare in decurs de 5 zile de tratament cu Baneocin pulbere cutanata, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 
Daca utilizati mai mult Baneocin pulbere cutanata decat trebuie
 
Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Baneocin pulbere cutanata si, ca urmare, prezentati simptome care pot indica leziuni renale (pierdere a poftei de mancare, senzatie de sete intensa, urinare in cantitate redusa, urme de sange in urina) sau afectarea auzului (pierderea auzului pentru sunete inalte, tiuituri si senzatie de presiune in urechi).
 
 
Daca uitati sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 
Daca uitati sa utilizati pulberea, utilizati-o imediat ce va amintiti. Nu utilizati mai multa pudra pentru a compensa doza uitata.
 
 
Daca incetati sa utilizati Baneocin pulbere cutanata
 
Utilizati Baneocin pulbere cutanata atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra sau farmacistul. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a ajuta la combaterea infectiei. Daca intrerupeti utilizarea mai devreme decat v-a fost recomandat, exista riscul ca o parte din bacterii sa supravietuiasca si sa determine revenirea infectiei.
 
 
Daca inghititi accidental din medicament
 
Spuneti imediat medicului dumneavoastra si acesta va va recomanda tratamentul necesar.
 
Daca medicamentul v-a intrat din greseala in ochi
 
Clatiti imediat ochii cu apa de la robinet. Adresati-va medicului daca continuati sa prezentati disconfort.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.
 
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
 
 
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 utilizatori):
 
 • pot sa apara reactii de hipersensibilitate incrucisata la alte antibiotice aminoglicozidice, in aproximativ 50% din cazurile de hipersensibilitate la neomicina;
 • alergii care in principal se manifesta sub forma de dermatita de contact.
 
Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile)
 
 • comparativ cu tegumentele intacte, sensibilizarea tegumentelor la diferite medicamente, inclusiv neomicina, este determinata, in general, de utilizarea in tratamentul dermatitelor cronice (de exemplu dermatita de staza venoasa sau otita medie cronica). In unele cazuri, alergia poate sa se manifeste prin extinderea leziunilor sau doar prin lipsa vindecarii. - leziuni ale nervilor vestibulari, bloc neuromuscular;
 • afectare a auzului;
 • in caz de utilizare prelungita pot sa apara reactii alergice, precum inrosire, uscare, eruptie si mancarime a pielii;
 • nefrotoxicitate.
 
Raportarea reactiilor adverse
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
 
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
 
5. Cum se pastreaza Baneocin pulbere cutanata
 
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
 
Nu utilizati Baneocin pulbere cutanata dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa “EXP:”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
 
6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
Ce contine Baneocin pulbere cutanata
 
Substantele active sunt zinc bacitracina si sulfatul de neomicina. Un gram pulbere cutanata contine zinc bacitracina 250 UI si sulfat de neomicina 5000 UI.
 
Celelalte componente sunt pulbere baza sterila (amidon de porumb, oxid de magneziu).
 
 
Cum arata Baneocin pulbere cutanata si continutul ambalajului
 
Baneocin pulbere cutanata se prezinta sub forma de pulbere fina de culoare alba pana la galbuie.
 
Baneocin pulbere cutanata este disponibil in cutie cu un flacon de pudrat din polietilena continand 10 g pulbere cutanata.
 
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
 
SANDOZ GmbH, Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Austria.
 
 
Fabricantul
 
PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT GmbH, Salzbergstrase 96, 6067 Absam, Austria.
 
Lek Pharmaceuticals d.d Verovskova ulica 571526 Ljubljana, Slovenia.
 
Acest prospect a fost revizuit in martie 2020.
 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs