Baneocin ung. x 20 g

Prospect Baneocin ung. x 20 g

Mergeti la produs

Compozitie Baneocin unguent

100 g unguent contin zinc bacitracina 25000 UI si neomicina 500000 UI sub forma de sulfat de neomicina si excipienti: lanolina anhidra, vaselina alba.

Grupa farmacoterapeutica: produse dermatologice; alte antibiotice de uz topic.

Indicatii terapeutice

Baneocin este indicat in infectiile determinate de microorganisme sensibile la neomicina si/sau bacitracina.

Baneocin unguent:

  • Infectii bacteriene localizate ale pielii de exemplu : furuncule, carbuncule (numai dupa tratament chirurgical), foliculita barbiei, foliculita profunda, hidrosadenite supurative, periporita, paronichia;
  • Infectii limitate ale pielii de tipul: impetigo contagios, ulcere infectate ale gambei, eczeme infectate secundar, plagi si taieturi infectate secundar, arsuri cu apa fierbinte, alte arsuri, post interventii chirurgicale de tipul chirurgiei plastice si reparatorii, de exemplu transplant de tegument (atat profilactic cat si sub forma de pansamente cu unguent);
  • Dupa interventii chirurgicale majore sau minore: poate fi utilizat ca adjuvant in timpul ingrijirii postoperatorii. 

 

Contraindicatii Baneocin unguent

Hipersensibilitate la bacitracina, neomicina, la alte antibiotice aminoglicozidice sau la oricare dintre excipientii produsului.

Leziuni extinse, severe ale pielii (deoarece absorbtia medicamentului poate determina ototoxicitate cu pierderea auzului).

Insuficienta renala severa.

Leziuni preexistente vestibulare sau/si cohleare.

Aplicarea la nivelul conductului auditiv extern, in caz de perforatie timpanica.

Aplicarea la nivel  ocular.

Aplicarea la nivelul sanilor in timpul alaptarii.

Copii sub 2 ani.

Precautii Baneocin unguent

In cazul utilizarii prelungite trebuie avuta in vedere posibilitatea aparitiei microorganismelor rezistente, in special a fungilor. In aceste cazuri, daca este indicat, se va utiliza tratament adecvat.

In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate sau suprainfectiei, tratamentul trebuie intrerupt. Riscul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate este crescut in cazul utilizarii indelungate (peste 8 zile), utilizarii in cazul dermatitelor cronice, mai ales in dermatita de staza sau utilizarii sub pansamente ocluzive.

Interactiuni Baneocin unguent

In cazul absorbtiei sistemice, administrarea concomitenta de cefalosporine sau de alte aminoglicozide poate potenta nefrotoxicitatea.

Utilizarea concomitenta de diuretice, de tipul acidului etacrinic sau furosemidei, poate agrava, de asemenea, oto- si nefrotoxicitatea. La pacientii la care se administreaza narcotice, anestezice sau relaxante musculare, absorbtia Baneocin poate potenta blocada neuromusculara.

Atentionari speciale Baneocin unguent

La pacientii cu insuficienta hepatica sau/si renala, datorita cresterii riscului de reactii adverse, inaintea si in timpul tratamentului intensiv cu Baneocin se recomanda efectuarea de teste ale functiilor hepatica si renala si audiometrie.

La pacientii cu otita medie cronica cu evolutie de lunga durata este necesara prudenta datorita posibilei ototoxicitati.

La pacientii cu acidoza, miastenia gravis sau alte boli neuromusculare este necesara prudenta deoarece, daca are loc absorbtia necontrolata a substantelor active din Baneocin, poate sa apara blocada neuromusculara. Pentru antagonizarea acestei blocade pot fi utilizate calciul si neostigmina.

Sarcina si alaptarea

Neomicina, ca si toate antibioticele aminoglicozidice, traverseaza placenta. S-au descris aparitia de leziuni ale aparatului cohlear la fat, in cazul administrarii parenterale de doze mari la mama.

Deoarece este posibila absorbtia sistemica a substantelor active din Baneocin, nu se recomanda administrarea la gravide sau in timpul alaptarii, mai ales in aplicatii locale la nivelul sanilor.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Baneocin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Baneocin unguent - Doze si mod de administrare 

Doza recomandata atat la adulti cat si la copii este de 2 – 3 aplicatii Baneocin unguent pe zi

In cazul unui tratament local se recomanda sa nu se depaseasca doza de 1 g neomicina pe zi (corespunzatoare la 200 g unguent Baneocin) administrata pentru o perioada de timp de maxim 7 zile. In cazul repet?rii tratamentului, aceast? doza trebuie redus? la jum?tate.

Mod de administrare Baneocin unguent

Pulberea cutanata sau unguentul se aplica in strat subtire pe zona de tratat; se poate acoperi cu un pansament.

Reactii adverse

In aplicatii locale pe piele si leziuni deschise, Baneocin este in general bine tolerat. Tratament prelungit poate determina aparitia de reactii de hipersensibilitate ca de exemplu eritem si uscaciune a pielii, eruptii cutanate si prurit.

De asemenea, poate determina aparitia de reactii de hipersensibilitate incrucisata.

Reactiile de hipersensibilitate care se manifesta sub forma de eczeme de contact sunt extrem de rare.

In cazul utilizarii prelungite pot sa se dezvolte microorganisme rezistente, in special fungi. La  pacientii  cu  leziuni  extinse  ale  pielii  pot  sa  apara  reactii  adverse  sistemice  date  de absorbtia  substantelor active  (de exemplu, leziuni vestibulare si cohleare, nefrotoxicitate si blocada neuromusculara).

Supradozaj

Daca produsul este administrat in cantitati mai mari decat cele recomandate, pot sa apara nefro si ototoxicitate datorita absorbtiei substantelor active.

Pastrare

  • A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
  • A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
  • A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Baneocin – unguent

Lanolina anhidra, vaselina alba.

Producator

Baneocin – unguent

Merck KgaA&Co, Austria

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Sandoz GmbH

Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Austria

Data ultimei verificari a prospectului

Iulie 2005

Inapoi la prospecte Mergeti la produs