Cal-D-Vita x 60cp.

Prospect Cal-D-Vita x 60cp.

In acest prospect gasiti:

1. Ce este CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte sa utilizati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

3. Cum se utilizeaza CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

6. INFORMATII suplimentare

1. CE ESTE CAL-D-VITA 600 MG/ 400 UI SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI este un medicament care contine o asociere de calciu si vitamina D3. Calciul si vitamina D3 sunt componente importante in procesul de formare a masei osoase. Vitamina D3 regleaza absorbtia si conversia calciului si actioneaza asupra fixarii calciului la nivelul scheletului.

CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI este utilizat in deficitul de vitamina D si calciu, la varstnici si ca terapie adjuvanta la tratamentul specific pentru osteoporoza, daca este prezent sau suspectat un deficit de calciu si vitamina D.

2. INAINTE SA UTILIZATI CAL-D-VITA 600 MG/ 400 UI

Nu utilizati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI:

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI
  • in cazul prezentei unor cantitati foarte mari de calciu in sange si urina, in special daca sunteti imobilizat pentru o perioada lunga de timp.
  • daca aveti un exces de vitamina D
  • daca aveti pietre la rinichi.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

In timpul tratamentului de lunga durata, cantitatea de calciu din sange si urina precum si functia rinichilor trebuie supravegheate.

Daca aveti sarcoidoza, boli severe ale rinichilor sau daca utilizati alte medicamente care contin vitamina D, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, inainte de a incepe tratamentul cu CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI.

Folosirea altor medicamente

Efectul CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI poate fi influentat daca CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI este utilizat concomitent cu anumite alte medicamente, ca urmare, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, inainte de a utiliza alte medicamente, in acelasi timp.

Daca luati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI impreuna cu medicamente care contin fluorura de sodiu pentru tratarea cariilor sau bifosfonati pentru osteoporoza, aceste medicamente trebuie luate cu cel putin 2 ore inainte de sau dupa administrarea CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI.

Tetraciclinile si chinolonele (ciprofloxacina, levofloxacina, acid nalidixic, norfloxacina, ofloxacina) utilizate pentru tratamentul infectiilor, trebuie luate cu cel putin 3 ore, respectiv 4 ore inainte de sau dupa administrarea CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI.

Levotiroxina, care este un hormon tiroidian, trebuie luat cu cel putin 4 ore inainte de sau dupa administrarea CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI.

Alte medicamente pot influenta efectul CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI sau efectul lor este influentat de tratamentul cu

CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI. Aceste medicamente sunt anumite diuretice utilizate, de exemplu, la pacientii cu tensiune arteriala mare, medicamente care contin cortizon, glicozide cardiace precum si barbiturice si fenitoina, utilizate, de exemplu, in tratamentul epilepsiei.

Administrarea CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI cu alimente si bauturi

Efectul CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI poate fi influentat de anumite alimente (de exemplu, alimente care contin acid oxalic, fosfati, acid fitic sau o dieta cu aport ridicat de fibre).

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

In timpul sarcinii, doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 1500 mg calciu si 600 U.I. vitamina D, deoarece dozele de calciu si vitamina D mai mari decat cele recomandate, pot determina reactii adverse la copilul nenascut. Daca sunteti gravida puteti sa utilizati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI, daca aveti deficit de calciu si vitamina D.

Daca alaptati puteti utiliza CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI. Calciul si vitamina D3 trec in laptele matern. Acest lucru trebuie avut in vedere in cazul in care copilului dumneavoastra i se administreaza o doza suplimentara de vitamina D.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

INFORMATII importante privind unele componente ale CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

Comprimatele masticabile CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI contin aspartam. Aspartamul este sursa de fenilalanina. Poate fi daunator pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Comprimatele masticabile CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI contin zahar. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Comprimatele masticabile CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI contin manitol 578 mg si zahar 3 mg, echivalent cu 5,8 KJ. Ca urmare, CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI poate fi recomandat la pacientii cu diabet zaharat.

3. CUM SE UTILIZEAZA CAL-D-VITA 600 MG/ 400 UI

Doza este determinata de catre medicul dumneavoastra, care o va adapta in mod individual, pentru fiecare pacient in parte. Nu modificati niciodata doza prescrisa, fara a va adresa in prealabil medicului dumneavoastra.

Doza recomandata este de 1-2 comprimate masticabile zilnic.

Comprimatul trebuie mestecat sau supt si nu trebuie inghitit intreg.

Medicamentul este indicat numai pentru adulti.

Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

Daca luati o doza prea mare din acest medicament sau daca un copil ia acest medicament din greseala, adresati-va medicului sau mergeti la spital, pentru a o evaluare a riscurilor si pentru recomandari.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Pot sa apara hipercalcemie (cantitate mare de calciu in sange), hipercalciurie (cantitate mare de calciu in urina), precum si tulburari gastro-intestinale cum sunt constipatie, flatulenta, greata, durere de stomac, diaree.

Au fost raportate afectiuni ale pielii cum sunt mancarime, eruptii trecatoare pe piele si urticarie.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA CAL-D-VITA 600 MG/ 400 UI

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.>

A nu se pastra la temperaturi peste 25ºC.

Comprimate masticabile- cutie cu un flacon

A se tine recipientul bine inchis, pentru a fi protejat de umiditate.

Comprimate masticabile- cutie cu blistere

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei uzate menajere sau a deseurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI

Substantele active sunt calciu si colecalciferol.

Un comprimat masticabil contine calciu 600 mg sub forma de carbonat de calciu 1500 mg si colecalciferol 400 U.I. (Vitamina D3) (echivalent cu 10 micrograme).

Celelalte componente sunt: manitol, povidona, talc, stearat de magneziu, aspartam (E 951), acid citric anhidru, aroma de portocale, α-tocoferol racemic, grasimi alimentare, gelatina din peste, amidon de porumb, zahar

Cum arata CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI si continutul ambalajului

CAL-D-VITA 600 mg/ 400 UI sunt comprimate masticabile de culoare alba, cu aroma de portocale, diponibile in:

  • Cutie cu blistere din PVdC-PE-PVC/Al a 60 comprimate masticabile.
  • Cutie cu un flacon din PEID a 60 comprimate masticabile.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

BAYER S.R.L.

Sos. Pipera Nr. 42, Etajele 1, 16, 17

Sector 2, Bucuresti, Romania

Producatori

DELPHARM GAILLARD 33, rue de l’Industrie, 74240 Gaillard, Franta (pentru produsul ambalat in blistere din PVDC/PE/PVC si in flacoane din PEID)

GP GRENZACH PRODUKTIONS GmbH

Emil-Barell-Strasse 7

79639 Grenzach-Wyhlen, Germania

(pentru produsul ambalat in flacoane din PEID)

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie, 2012.

Inapoi la prospecte