Escapelle 1.5mg x 1blist. x 1cpr.

Prospect Escapelle 1.5mg x 1blist. x 1cpr.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa luati

Escapelle 1,5 mg comprimate cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

 1. Ce este Escapelle 1,5 mg comprimate (denumit in continuare Escapelle) si pentru ce se utilizeaza
 2. Inainte sa luati Escapelle
 3. Cum sa luati Escapelle
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Escapelle
 6. Informatii suplimentare

 

1. CE ESTE ESCAPELLE SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Escapelle este un contraceptiv oral de urgenta, care poate fi utilizat in termen de 72 ore (3 zile) dupa un contact sexual neprotejat sau de la esuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastra.

Escapelle contine o substanta activa sintetica de tipul hormonului luteal, levonorgestrel.Previne 85% dintre sarcinile posibile, daca este administrat in primele 72 ore dupa ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu  va preveni sarcina de fiecare data si este mult mai eficient cu cat este luat mai repede dupa un contact sexual neprotejat. Este mai bine sa luati comprimatul in decurs de 12 ore, decat sa fie amanat pana in a treia zi.

Escapelle actioneaza prin:

 • impiedica ovarele dumneavoastra sa elibereze un ovul;
 • impiedica fertilizarea cu sperma a ovulului deja eliberat.

 

Escapelle poate prevenii sa ramaneti insarcinata doar daca este administrat in decurs de 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat. Nu are efect daca sunteti deja insarcinata. Daca aveti contact sexual neprotejat dupa administrarea Escapelle, acesta nu va impiedica sa ramaneti insarcinata.

2. INAINTE SA LUATI ESCAPELLE

Nu luati Escapelle

daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Escapelle;

Aveti grija deosebita cand utilizati Escapelle in urmatoarele cazuri:

Daca vreuna dintre urmatoarele situatii se aplica in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul

dumneavoastra inainte de a lua Escapelle deoarece contraceptia de urgenta poate fi nerecomandabila in cazul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenta.

Daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata. Acest medicament nu are niciun efect daca sunteti deja insarcinata. Daca sunteti deja insarcinata, Escapelle nu poate termina sarcina, deci Escapelle nu este o „pilula de avort”.

Ati putea fi deja insarcinata, daca:

 • menstruatia a intarziat mai mult de 5 zile, sau daca ati avut sangerari neobisnuite la data cand trebuia sa apara urmatoarea menstruatie
 • ati avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore in urma si de la ultima dumneavoastra menstruatie
 • Daca aveti antecedente de sarcina extrauterina (caz in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului)
 • O sarcina extrauterina anterioara sau infectia anterioara a trompelor uterine creste riscul aparitiei unei alte sarcini extrauterine.

 

Utilizarea Escapelle nu este recomandat daca:

 • aveti o afectiune a intestinului subtire (cum ar fi boala Crohn) care inhiba absorbtia medicamentului;
 • suferiti de afectiuni grave ale ficatului;
 • ati avut vreodata o afectiune numita salpingita (infectie a trompelor uterine).

 

Daca sunteti ingrijorat cu privire la bolile cu transmitere sexuala

Daca nu ati folosit prezervativul (sau daca acesta a fost rupt sau a alunecat) in timpul actului sexual, ar putea fi posibil ca ati contactat o boala cu transmitere sexuala sau virusul HIV.

Acest medicament nu va ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, numai prezervativul o poate face. In cazul in care aveti suspiciuni, adresati-va medicului dumneavoastra, asistentei, farmacistului sau cabinetului de planificare familiala.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot impiedica Escapelle sa actioneze normal, acestea includ:

 • barbiturice si alte medicamente folosite in tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidona, fenitoina si carbamazepina);
 • medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina);
 • un tratament pentru infectia cu HIV (de exemplu, ritonavir);
 • un medicament folosit pentru a trata infectiile fungice (de exemplu, griseofulvina);
 • produse fitoterapeutice care contin sunatoare (Hypericum perforatum);
 • un medicament numit numit ciclosporina (folosit pentru a sustine sistemul imunitar).

 

Cereti sfatul farmacistului inainte de a utiliza Escapelle daca utilizati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus.

Cat de des puteti utiliza Escapelle

Trebuie sa utilizati Escapelle doar in cazuri de urgenta si nu ca o metoda contraceptiva obisnuita.

Daca Escapelle este utilizat mai mult decat odata in timpul unui ciclu menstrual, este mai putin sigur si mai probabil sa perturbe ciclul dumneavoastra menstrual.

Escapelle nu actioneaza ca metodele obisnuite de contraceptie. Medicul dumneavoastra, asistenta sau cabinetul de planificare familiala va poate spune despre metodele de contraceptie pe termen lung care sunt mult mai eficiente in a va prevenii sa ramaneti insarcinata.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Nu trebuie sa luati acest medicament daca sunteti deja gravida. Daca ramaneti gravida chiar si dupa ce ati luat acest medicament, este foarte important sa va adresati medicului dumneavostra.

Nu exista dovezi ca Escapelle va dauna copilului ce se dezvolta in uterul dumneavoastra, daca utilizati Escapelle asa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate va dori sa verifice daca acea sarcina este extrauterina (caz in care copilul se dezvolta undeva in afara uterului). Aceasta atentionare este deosebit de importanta daca aveti o durere abdominala severa dupa ce ati luat  Escapelle sau daca ati mai avut anterior o sarcina extrauterina, interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine sau ati avut boala inflamatorie pelvina.

Alaptarea

Cantitati foarte mici din substanta activa a acestui medicament pot aparea in laptele matern.

Aceste cantitati nu sunt suficiente pentru a dauna copilului, insa pentru mai multa siguranta, puteti lua comprimatul imediat dupa ce alaptati si sa evitati apoi alaptarea pentru cel putin 8 ore dupa ce ati luat comprimatul. In acest fel, luati comprimatul cu mult inainte de urmatoarea masa, si reduceti cantitatea de substanta activa pe care copilul dvs. ar putea sa o preia din laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca comprimatul dumneavoastra Escapelle sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosii utilaje. Cu toate acestea, daca va simtiti obosit sau ametit nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Escapelle

In caz de intoleranta la zaharul din lapte (lactoza) trebuie sa tineti cont ca fiecare comprimat

Escapelle contine 142,5 mg lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI ESCAPELLE

Luati intotdeauna Escapelle exact asa cum este descris in acest prospect. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Acest medicament nu este recomandat la copii cu varsta sub 12 ani.

Daca aveti sub 16 ani, trebuie sa luati comprimatul doar sub supraveghere medicala.

Luati intotdeauna Escapelle exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 • Luati comprimatul cat mai curand posibil, de preferinta in interval de pana la 12 ore si nu mai mare de 72 ore (3 zile) dupa ce ati avut contact sexual neprotejat. Escapelle poate fi luat  in orice moment al ciclului menstrual presupunand ca nu sunteti deja gravida sau va ganditi ca ati putea fi gravida. Nu intarziati administrarea comprimatului.   Comprimatul actioneaza mai bine cu cat il luati mai devreme dupa ce ati avut contact sexual neprotejat.
 • Daca utilizati deja o metoda regulata de contraceptie cum ar fi pilula contraceptiva, puteti continua sa luati contraceptivul in mod regulat.

 

Daca dupa ce ati luat Escapelle a avut loc un alt contact sexual neprotejat (daca acest lucru se intampla in cadrul aceluiasi ciclu menstrual), comprimatul nu isi va exercita efectul contraceptiv si exista din nou risc de sarcina.

Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsaturi)

Daca va este rau (varsaturi) in primele trei ore dupa administrarea primului comprimat, trebuie sa luati imediat alt comprimat. Trebuie sa contactati imediat farmacistul pentru un alt comprimat.

Dupa ce ati luat Escapelle

Dupa ce ati luat Escapelle, daca doriti sa aveti contact sexual si nu folositi pilule contraceptive, este bine sa folositi prezervative sau diafragma si spermicide pana la urmatoarea menstruatie. Acestea sunt necesare, deoarece Escapelle nu isi va face efectul daca aveti contact sexual neprotejat repetat, inainte de aparitia urmatorului ciclu.

Se recomanda sa va programati un consult medical la aproximativ trei saptamani dupa ce ati luat Escapelle, pentru a va asigura ca medicamentul si-a facut efectul. Daca ciclul va intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va contactati medicul,  cat  mai  curand  posibil.  Daca  ati  ramas  gravida  chiar  si  dupa  ce  ati  luat  acest medicament, este important sa va adresati medicului.

Medicul dumneavostra va poate consilia asupra altor metode de contraceptie pe termen lung care sunt mult mai eficiente in prevenirea sarcinii.

Daca veti continua sa utilizati contraceptia hormonala in mod regulat, cu pilulele contraceptive si nu aveti sangerari in perioada de pauza de administrare, adresati-va medicul pentru a va asigura ca nu sunteti insarcinata.

Urmatorul ciclu menstrual dupa ce ati luat Escapelle

Dupa utilizarea Escapelle, ciclul dumneavoastra este de obicei normal si va incepe in ziua obisnuita; cu toate acestea uneori, ar putea sa fie cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu. Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile fata de data prevazuta, apare o sangerare „anormala” in aceasta perioada sau credeti ca ati putea fi gravida, trebuie sa faceti un test de sarcina pentru a vedea daca sunteti gravida.

Daca luati mai mult decat trebuie din Escapelle

Desi nu exista date despre reactii adverse grave care sa provina din adminstrarea mai multor comprimate deodata, este posibil sa nu va simtiti bine, chiar sa va fie rau (sa aveti varsaturi), sau sa aveti sangerari vaginale. Trebuie sa va adresati farmacistului, medicului dumneavoastra, asistentei sau cabinetului de planificare familiala, pentru asistenta medicala, in special daca v-ati simtiti rau, deoarece ar putea ca medicamentul sa nu fi actionat adecvat.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Escapelle poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 pacienti):

 • Stare de rau (greata)
 • Ati putea avea unele sangerari neregulate pana la urmatoarea menstruatie
 • Ati putea avea dureri de burta
 • Oboseala
 • Dureri de cap

 

Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100):

 • Stare de rau (varsaturi). Daca va este rau cititi capitolul “Ce trebuie sa faceti daca va este rau (varsaturi)”.

Ciclul dumneavoastra poate fi diferit. Cele mai multe femei au un ciclu normal la momentul obisnuit, dar unele pot avea menstruatia mai tarziu sau mai devreme decat momentul obisnuit. De asemenea, puteti avea sangerari neregulate sau sangerari in picaturi pana la urmatorul dvs. ciclu. Daca ciclul dumneavoastra intarzie cu mai mult de 5 zile sau este neobisnuit de redus sau neobisnuit de abundent, trebuie sa va adresati medicului, cat mai curand posibil.

Este posibil sa aveti sensibilitati ale sanilor, diaree, sa va simtiti ametita dupa ce ati luat acest medicament.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10.000 pacienti):

 • Eruptie pe piele, urticarie,mancarimi, umflarea fetei, durere pelvina, dureri la ciclu

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie  adversa nementionata in acest prospect, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA ESCAPELLE

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

Nu utilizati Escapelle dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele  nu  trebuie  aruncate  pe  calea  apei  sau  a  reziduurilor  menajere.  Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Escapelle

Substanta activa este levonorgestrelul. Fiecare comprimat contine levonorgestrel 1,5 mg.

Celelalte componente sunt: amidon de cartof, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, lactoza monohidrat.

Cum arata Escapelle si continutul ambalajului

Comprimate rotunde, plate, de culoare aproape alba, cu diametrul de aproximativ 8  mm, inscriptionate cu ,,G00” pe una din fete.

Comprimatele sunt ambalate in cutii care contin cate un blister din PVC/Al a un comprimat.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

Gedeon Richter Plc. Gyömröi út 19-21, H-1103 Budapesta, Ungaria

Data ultimei revizuiri a textului: Ianuarie 2012

Mergeti la produs Inapoi la prospecte