Nurofen Forte 400 mg x 24 draj.

Prospect Nurofen Forte 400 mg x 24 draj.

Mergeti la produs

Prospect: Informatii pentru utilizator
 
Nurofen Forte 400 mg drajeuri
Ibuprofen
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.
 
Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Pastrati acest . S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
 
Daca dupa 3 zile in cazul adolescentilor sau dupa 7 zile in cazul adultilor nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
 
Ce gasiti in acest prospect:
 
 1. Ce este Nurofen Forte si pentru ce se utilizeaza
 2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Nurofen Forte
 3. Cum sa utilizati Nurofen Forte
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Nurofen Forte
 6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
1. Ce este Nurofen Forte si pentru ce se utilizeaza
 
Nurofen Forte face parte din grupa medicamentelor denumite AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) care actioneaza reducand durerea, inflamatia si febra.
 
Nurofen Forte este utilizat pentru a calma durerile usoare pana la moderate, cum sunt durerea de cap, incluzand migrena, durerea de dinti, durerea menstruala si a reduce febra.
 
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Nurofen Forte
 
Nu utilizati Nurofen Forte:
 
 • daca sunteti alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 • daca ati avut reactii alergice, cum sunt astm bronsic, secretii nazale, eruptie trecatoare pe piele cu mancarime sau umflarea buzelor, a fetei, a limbii sau a gatului dupa ce ati luat medicamente care contin acid acetilsalicilic sau alte medicamente pentru durere si inflamatie (AINS);
 • daca ati avut ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau intestinului subtire (duoden) legate de utilizarea anterioara a medicamentelor pentru durere si inflamatie (AINS);
 • daca aveti ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau intestinului subtire (duoden) sau daca ati avut doua sau mai multe astfel de episoade in trecut;
 • daca aveti probleme ale ficatului, rinichilor sau inimii (incluzand boala cardiaca coronariana) severe;
 • daca sunteti in ultimele 3 luni de sarcina;
 • daca suferiti de deshidratare semnificativa (determinata de varsaturi, diaree sau consumul insuficient de lichide);
 • daca aveti orice sangerare activa (inclusiv la nivelul creierului);
 • daca aveti o afectiune de origine necunoscuta avand ca rezultat formarea anormala a celulelor sanguine Nu se administreaza la copii cu varsta sub 12 ani.
 
Atentionari si precautii
 
Inainte sa utilizati Nurofen Forte, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Nurofen Forte daca:
 
 • aveti lupus eritematos sistemic (LES) sau alte afectiuni autoimune (risc crescut de meningita aseptica asociata cu dureri de cap, greata, varsaturi, febra sau dezorientare);
 • aveti o tulburare congenitala in producerea pigmentului rosu din sange (porfirie);
 • aveti afectiuni intestinale inflamatorii cronice, cum sunt inflamatia colonului cu ulcere (colita ulcerativa), o inflamatie care afecteaza tractul digestiv (boala Crohn) sau alte afectiuni ale stomacului sau intestinului;
 • aveti tulburari de formare a celulelor sanguine;
 • aveti probleme legate de mecanismul de coagulare normal al sangelui;
 • aveti alergii, febra fanului, astm bronsic, inflamare cronica a mucoasei nazale si a sinusurilor, vegetatii adenoide sau afectiuni obstructive cronice ale tractului respirator, deoarece riscul de ingustare a cailor aeriene cu dificultati in respiratie (bronhospasm) este mai mare;
 • aveti de probleme de circulatie la nivelul arterelor mainilor sau picioarelor;
 • aveti probleme de ficat, rinichi, inima sau tensiune arteriala mare;
 • ati avut recent o interventie chirurgicala majora;
 • sunteti in primele sase luni de sarcina;
 • alaptati.
 
Varstnici
 
Daca sunteti in varsta veti fi mai expus la reactii adverse, in special sangerare si perforatie la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale.
 
Ulcere, perforatie si sangerare la nivelul stomacului sau intestinelor
 
Daca ati avut anterior ulcer la nivelul stomacului sau intestinelor, in special daca acesta a fost complicat cu perforatie sau a fost insotit de sangerare, trebuie sa fiti atent la orice simptome abdominale neobisnuite si sa spuneti imediat medicului dumneavoastra, mai ales daca aceste simptome apar la inceputul tratamentului. Aceasta este necesar, deoarece riscul de sangerare sau de ulceratie la nivelul tractului digestiv este mai mare in acest caz, in special la pacientii varstnici. Daca apare sangerarea sau ulceratia la nivelul tractului digestiv, tratamentul trebuie intrerupt.
 
Sangerarea, ulceratia sau perforatia la nivelul stomacului sau intestinelor pot aparea fara alte semne de avertizare, chiar si la pacientii care nu au avut niciodata astfel probleme. Acestea pot fi, de asemenea, letale.
 
Riscul de aparitie a ulcerelor, perforatiei sau sangerarii la nivelul stomacului sau intestinelor creste la doze mari de ibuprofen. Riscul creste, de asemenea, daca anumite alte medicamente sunt luate in acelasi timp cu ibuprofenul (vezi mai jos, Folosirea altor medicamente).
 
Reactii la nivelul pielii
 
Trebuie sa incetati de a mai lua Nurofen Forte la primul semn de eruptie trecatoare pe piele, leziuni la nivelul mucoaselor sau alte semne de alergie, deoarece acestea pot fi primul semn al unor reactii ale pielii grave (dermatita exfoliativa, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell), uneori cu rezultat letal.
 
Cel mai mare risc al aparitiei acestor reactii este in prima luna de tratament.
 
Efecte asupra inimii si creierului
 
Medicamentele anti-inflamatoare/impotriva durerii, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc usor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, in special daca sunt utilizate in doze mari. Nu depasiti doza recomandata sau durata tratamentului.
 
Trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, inainte de a lua Nurofen Forte in cazul in care:
 
 • aveti probleme ale inimii, inclusiv insuficienta cardiaca, angina pectorala (dureri in piept) sau daca ati avut un infarct miocardic, interventie chirurgicala pentru by-pass, boala arteriala periferica (circulatie redusa a sangelui la nivelul picioarelor sau talpilor, din cauza ingustarii sau blocarii arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”);
 • aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, concentratii crescute de colesterol in sange, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau daca sunteti fumator.
 
Efecte asupra rinichilor
 
Ibuprofenul poate determina probleme in functionarea rinichilor, chiar si la pacientii care nu au mai avut astfel de probleme. Aceste probleme pot determina umflarea picioarelor si pot conduce chiar la insuficienta cardiaca sau tensiune arteriala mare la persoanele predispuse.
 
Ibuprofenul poate determina leziuni la nivelul rinichilor, in special la pacientii care deja au avut probleme la nivelul rinichilor, inimii sau ficatului sau care iau diuretice sau inhibitori ai ECA, precum si la varstnici. Cu toate acestea, intreruperea tratamentului cu ibuprofen, in general, conduce la vindecare.
 
Exista un risc de insuficienta renala la adolescentii deshidratati.
 
Alte precautii
 
In tratamentul de lunga durata, la utilizarea de doze mari de analgezice, poate sa apara durerea de cap care nu trebuie tratata prin cresterea dozelor din acest medicament. Utilizarea de rutina a analgezicelor poate determina leziuni renale permanente si risc de insuficienta renala.
 
Utilizarea de Nurofen Forte concomitent cu alte AINS trebuie evitata.
 
Ibuprofen poate masca simptomele sau semnele unei infectii (febra, durere si inflamatie) si poate prelungi temporar timpul de sangerare.
 
Nurofen Forte poate reduce posibilitatea de a ramane gravida. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca planificati sa ramaneti gravida sau daca aveti probleme in a ramane gravida.
 
 
Nurofen Forte impreuna cu alte medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
 
Reactiile adverse ale Nurofen Forte pot creste daca anumite medicamente sunt luate in acelasi timp. Pe de alta parte, Nurofen Forte poate creste sau scadea efectul altor medicamente sau creste aparitia reactiilor adverse ale acestora cand sunt luate in acelasi timp.
 
Nurofen Forte poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente. De exemplu:
 
 • medicamente anticoagulante (care care subtiaza sangele/previn coagularea, cum sunt aspirina/acidul acetilsalicilic, warfarina, ticlopidina);
 • medicamente care scad tensiunea arteriala mare (inhibitori ai ECA, cum este captoprilul, beta- blocante cum este atenololul, antagonisti ai receptorilor de angiotensina II cum este losartanul).
 
Alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu Nurofen Forte. De aceea, intotdeauna trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Nurofen Forte impreuna cu alte medicamente.
 
Va rugam sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati:
 
 • alte AINS;
 • acid acetilsalicilic;
 • anticoagulante (impotriva coagularii sangelui), cum este warfarina sau heparina;
 • antiagregante plachetare (impotriva coagularii sangelui), cum este ticlopidina sau clopidogrelul;
 • metotrexat (utilizat in tratamentul cancerului si afectiunilor autoimune);
 • digoxina (pentru tratamentul diferitelor afectiuni ale inimii);
 • fenitoina (utilizata pentru a preveni aparitia convulsiilor epileptice);
 • litiu (utilizat in tratamentul depresiei si maniei);
 • diuretice (comprimate pentru eliminarea apei), incluzand diuretice care economisesc potasiu;
 • antihipertensive (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari), cum sunt: inhibitori ai ECA, de exemplu, captopril; medicamente beta blocante; antagonisti de angiotensina II.
 • colestiramina (utilizata in tratamentul valorilor mari ale colesterolului);
 • aminoglicozide (medicamente impotriva anumitor tipuri de bacterii);
 • medicamente impotriva depresiei, cum sunt paroxetina, sertralina, citalopramul;
 • moclobemida (IMAO selectiv si reversibil – un medicament utilizat in tratamentul bolilor depresive sau fobiilor sociale);
 • ciclosporina, tacrolimus (pentru inhibarea sistemul imunitar dupa transplantul de organe);
 • zidovudina sau ritanovir (utilizat in tratamentul infectiilor cu HIV);
 • mifepristona;
 • probenecid sau sulfinpirazona (pentru tratamentul gutei);
 • antibiotice chinolone;
 • sulfoniluree (pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2);
 • corticosteroizi (utilizati impotriva inflamatiilor);
 • bisfosfonati (utilizati in osteoporoza, boala Paget si pentru a reduce valorile mari ale calciului din sange);
 • oxpentifilina (pentoxifilina) (utilizata in tratamentul afectiunii circulatorii ale arterelor picioarelor sau bratelor);
 • baclofen (un relaxant pentru muschi).
 
 
Nurofen Forte impreuna cu alimente, bauturi si alcool
 
Nurofen Forte trebuie inghitit cu un pahar de apa in timpul mesei sau dupa masa.
 
Evitati alcoolul etilic, deoarece acesta accentueaza reactiile adverse la Nurofen Forte, in special pe acelea care afecteaza stomacul, intestinele sau creierul.
 
 
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
 
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
 
Ibuprofenul nu trebuie luat in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece poate determina la fat tulburari majore la nivelul inimii, plamanilor si rinichilor. Daca este utilizat la sfarsitul sarcinii, poate determina tendinta de sangerare atat la mama, cat si copil si diminueaza puterea contractiilor uterine intarziind debutul nasterii. Tratamentul in timpul primelor 6 luni de sarcina va fi recomandat numai de catre medicul dumneavoastra, daca este absolut necesar.
 
Ibuprofenul poate face mai dificila incercarea de a ramane gravida. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca planificati sa ramaneti gravida sau daca aveti probleme in a ramane gravida.
 
Ibuprofenul trece in cantitati foarte mici in laptele matern si, de obicei, alaptarea nu trebuie intrerupta in timpul tratamentelor de scurta durata. Cu toate acestea, daca vi se recomanda un tratament de lunga durata, trebuie luata in considerare intreruperea definitiva a alaptarii la san.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
In general, ibuprofenul nu are reactii adverse asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, intrucat la doze mari, in cazuri individuale, se pot manifesta reactii adverse, cum sunt oboseala, somnolenta, vertij (raportate ca frecvente) si tulburari de vedere (raportate ca mai putin frecvente), capacitatea de conduce vehicule sau de a folosi utilaje ar putea fi afectata. Acest efect este accentuat in cazul consumului concomitent de alcool etilic.
 
Nurofen Forte contine zahar si sodiu.
 
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
Acest medicament contine 1,09 mmol (sau 25,1 mg) pe doza. Acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.
 
3. Cum sa utilizati Nurofen Forte
 
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlarii simptomelor.
 
Doza de ibuprofen depinde de varsta si greutatea corporala a pacientului. Doza uzuala este:
 
Durere usoara pana la moderata si febra
 
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (≥40 kg):
 
1 drajeu administrat intr-o priza unica sau de 3 ori pe zi, la intervale de 4 pana la 6 ore. In migrena, dozajul trebuie sa fie: 1 drajeu administrat intr-o priza unica, daca este necesar 1 drajeu la intervale de 4 pana la 6 ore.
 
Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 3 drajeuri (1200 mg).
 
Durere menstruala
 
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
 
1 drajeu de 1-3 ori pe zi la intervale de 4 pana la 6 ore, la nevoie. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 3 drajeuri (1200 mg).
 
Drajeul trebuie inghitit cu un pahar de apa in timpul mesei sau dupa masa.
 
Adolescenti:
 
Daca administrarea Nurofen Forte este necesara pentru adolescenti mai mult de 3 zile, sau daca simptomele se agraveaza trebuie consultat medicul.
 
Adulti:
 
Daca starea dumneavoastra nu se imbunatateste in decursul a 7 zile sau daca se agraveaza, trebuie sa va prezentati la medic.
 
Varstnici
 
Daca sunteti in varsta, cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua Nurofen Forte, deoarece sunteti mai predispusi la reactii adverse, in special la hemoragie si perforatie la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale. Medicul dumneavoastra va va sfatui in consecinta.
 
Functia rinichilor sau a ficatului redusa
 
Daca aveti functia rinichilor sau a ficatului redusa, cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra inainte de a lua Nurofen Forte. Medicul dumneavoastra va va sfatui in consecinta.
 
Daca utilizati mai mult Nurofen Forte decat trebuie
 
Daca ati luat mai mult Nurofen Forte decat trebuie, adresati-va imediat unui medic, la cea mai apropiata unitate de primiri urgente a unui spital sau la farmacie.
 
Simptomele unei supradozaj pot fi: greata, varsaturi si durere de stomac sau diaree. De asemenea, pot aparea tiuituri in urechi, durere de cap, ameteli, vertij si sangerare la nivelul stomacului sau intestinelor. In cazuri de intoxicare grava, poate aparea somnolenta, excitatie, dezorientare, coma, convulsii, crampe (in special la copii), vedere incetosata si probleme de vedere, insuficienta renala, leziuni la nivelul ficatului, tensiune arteriala mica, respiratie redusa, colorarea in albastru a buzelor, a limbii si a degetelor si cresterea tendintei de sangerare. De asemenea, poate apare agravarea astmului bronsic la pacientii cu astm bronsic.
 
Daca uitati sa utilizati Nurofen Forte
 
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat mai repede posibil, cu exceptia cazului in care au ramas mai putin de patru ore pana la urmatoarea doza.
 
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Daca incetati sa utilizati Nurofen Forte
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Posibilitatea de aparitie a reactiilor adverse creste la doze mai mari si la o durata mai lunga de tratament. Evaluarea reactiilor adverse a fost facuta in functie de frecventa de aparitie a acestora. S-a utilizat urmatoarea conventie:
 
Medicamente precum Nurofen Forte se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral. Retentie de apa (edem), tensiune arteriala mare si insuficienta cardiaca au fost raportate in asociere cu AINS.
 
Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
 
Frecvente: afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100
 
Mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000
 
Rare: afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000
 
Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000
 
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile
 
Urmatoarele reactii adverse sunt importante si necesita interventie imediata, daca apar. Trebuie sa incetati de a mai lua Nurofen Forte si sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca apar urmatoarele simptome:
 
Foarte frecvente:
 
 • Durere abdominala;
 • Greata si dispepsie;
 • Varsaturi;
 • Diaree;
 • Balonare;
 • Constipatie.
 
Frecvente:
 
 • Somnolenta, ameteala, dureri de cap, oboseala, iritabilitate;
 • Ulcer la nivelul tractului digestiv cu sau fara perforatie sau hemoragie; ulceratie la nivelul mucoasei bucale si inflamatie;
 • Scaune de culoare neagra sau varsaturi cu sange (ulcer la nivelul tractului digestiv cu sangerare);
 • Inflamatie a intestinului si agravare a inflamatiei colonului (colita) si a tractului digestiv (boala Crohn) si complicatii ale diverticulitei de la nivelul intestinului gros (perforatie sau fistula);
 • Sangerare microscopica intestinala care poate conduce la anemie.
 
Mai putin frecvente:
 
 • Eruptii cutanate de diferite tipuri, mancarime, sensibilitate la lumina;
 • Rinita, dificultati in respiratie (bronhospasm), tulburari de vedere;
 • Gastrita;
 • Probleme renale, incluzand formare de edem, inflamatie a rinichilor si insuficienta renala.
 
Rare:
 
 • Depresie, halucinatii, confuzie, agitatie, insomnie, slabirea vederii;
 • Cresterea valorilor serice ale enzimelor hepatice, scadere a valorilor hemoglobinei si ale hematocritului, inhibare a agregarii plachetelor si timp de sangerare prelungit, scadere a calciului din sange si crestere a valorilor acidului uric din sange.
 
Foarte rare:
 
 • Tulburari de formare a celulelor sanguine (cu simptome precum: febra, durere in gat, leziuni superficiale la nivelul mucoasei bucale, simptome de gripa, oboseala severa, sangerari nazale si la nivelul pielii);
 • Umflare a fetei, a limbii sau a gatului (laringe) care poate determina dificultati in respiratie (edem angioneurotic), batai rapide ale inimii, scadere severa a tensiunii arteriale sau soc cu potential letal;
 • Reactie alergica brusca cu scurtarea respiratiei, respiratie suieratoare si scaderea tensiunii arteriale;
 • eruptie severa pe piele cu vezicule, in special pe picioare, brate, palme si talpi care pot implica si fata si buzele (eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson). Acestea se pot agrava si mai mult, veziculele se pot largi si extinde si parti ale pielii se pot exfolia (sindromul Lyell). De asemenea, poate exista o infectie severa cu distrugerea pielii (necroza), a tesutului subcutanat si muschilor;
 • Hepatita acuta, colorare in galben a pielii sau a albului ochilor, disfunctie, leziune sau insuficienta hepatica;
 • Hipertensiune arteriala, hemoragie, crestere ritmului batailor inimii, insuficienta cardiaca, infarct miocardic;
 • Inflamatie a esofagului sau a pancreasului;
 • Meningita aseptica - inflamatie a membranei creierului (fara infectie bacteriana);
 • Ingustare a lumenului intestinal;
 • Lezare a tesutului rinichilor; cresterea concentratiei de uree in sange, nivel scazut de hemoglobina;
 • Tiuituri si vajaituri in urechi, caderea parului.
Cu frecventa necunoscuta:
 
 • Exacerbare a colitei si a bolii Crohn;
 • Astm bronsic, astm bronsic agravat, bronhospasm sau dificultate in respiratie.
 
Nurofen Forte poate determina scaderea numarului de globule albe si a rezistentei dumneavoastra la infectii. Daca prezentati o infectie cu simptome, cum sunt febra si deteriorare grava a starii generale sau febra cu simptome de infectie locala, cum sunt durere in gat/faringe/gura sau probleme urinare, trebuie sa va prezentati imediat la medicul dumneavoastra. Vi se va face un test sanguin pentru a investiga o posibila scadere a numarului de globule albe (agranulocitoza). Este important sa va adresati medicului dumneavoastra cu privire la medicamentul dumneavoastra.
 
In timpul tratamentului cu ibuprofen, cazuri rare de meningita (manifestate prin rigiditate a gatului, durere de cap, greata, varsaturi, febra sau dezorientare) au fost observate la pacientii cu tulburari autoimune existente, cum este lupusul eritematos sistemic sau boala mixta a tesutului conjunctiv.
 
Raportarea reactiilor adverse
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
 
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
5. Cum se pastreaza Nurofen Forte
 
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
 
Nu utilizati Nurofen Forte dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP.
 
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. Continutul ambalajului si alte informatii
 
Ce contine Nurofen Forte
 
Substanta activa este ibuprofen. Fiecare drajeu contine ibuprofen 400 mg;
 
Celelalte componente sunt:
 
Nucleu: croscarmeloza sodica, acid stearic, citrat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru;
 
 Strat de drajefiere: guma arabica dispersata, carmeloza sodica, zahar, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, cerneala de inscriptionare Opacode S-1-15094 Red [shellac, oxid de fer rosu (E 172), propilenglicol, hidroxid de amoniu, simeticona].
 
Cum arata Nurofen Forte si continutul ambalajului
 
Drajeuri rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, avand inscriptionat cu cerneala rosie un logo de identificare pe una dintre fete.
 
Este ambalat in cutii cu 1 blister din PVC/Al cu 12 drajeuri sau cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 12 drajeuri.
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
 
RECKITT BENCKISER (ROMANIA) SRL
Str. Grigore Alexandrescu, nr. 89-97, Corpul A Etaj 5, sector 1, Bucuresti, Romania.
 
Fabricantul
 
RECKITT BENCKISER HEALTHCARE INTERNATIONAL LIMITED
Nottingham Site, Thane Road, Nottingham, NG 90 2DB, Marea Britanie.
 
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
 
Reckitt Benckiser Romania SRL
Str. Grigore Alexandrescu, nr. 89-97, Et.5, Sector 1, Bucuresti, Romania.
Tel: +4021 529 67 00
office-romania@rb.com
 
Acest prospect a fost revizuit in Decembrie, 2018.
 
Alte surse de informatii
 
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/
Inapoi la prospecte Mergeti la produs