Acid acetilsalicilic 500mg x20 compr MAG

Prospect Acid acetilsalicilic 500mg x20 compr MAG

Mergeti la produs

Compozitie

Un comprimat contine acid acetilsalicilic 500 mg si carbonat de calciu 250 mg si excipienti: amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina PH 103, hipromeloza 4000, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, acid stearic.

Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, acid salicilic si derivati

Indicatii terapeutice

Ca analgezic si antipiretic:

- combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata, in cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare si periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree;

- combaterea febrei.

Ca antiinflamator:

- combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut;

- atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida.

 

Contraindicatii

 

- hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienti;

- ulcer gastric sau duodenal activ;

- diateza hemoragica;

- antecedente de astm bronsic indus de administrarea salicilatilor sau a substantelor cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene;

- ultimul trimestru de sarcina.

 

Precautii

La doze mari, datorita carbonatului de calciu poate avea efect constipant si poate provoca hipercalcemie.

 

Interactiuni

Asocierea urmatoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilc impune prudenta sau este contraindicata:

- alte antiinflamatoare nesteroidiene - risc de ulceratii si hemoragii digestive;

- glucocorticoizi - risc de ulceratii si hemoragii digestive;

- anticoagulante orale, heparine, ticlopidina si alte antiagregante plachetare, streptokinaza si alte trombolitice, pentoxifilina; deoarece creste riscul hemoragic este necesara prudenta si controlul parametrilor de coagulare si a timpului de sangerare;

- metotrexat; asocierea este contraindicata absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/saptamana, respectiv < 15 mg/saptamana), deoarece toxicitatea hematologica a metotrexatului este favorizata (prin mecanism farmacocinetic);

- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei - risc de insuficienta renala acuta;

- interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba actiunea interferonului;

- diuretice - acidul acetilsalicilic poate sa scada eficacitatea diureticelor;

- uricozurice (de exemplu probenecid), datorita scaderii efectului uricozuric (competitie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomanda utilizarea altui analgezic;

- antidiabetice orale; creste efectul antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului si controlul mai frecvent al glicemiei.

 

Atentionari speciale

Administrarea acidului acetilsalicilic in scop analgezic antipiretic nu este recomandabila la copii cu gripa, viroze respiratorii sau varicela, datorita riscului de complicatii infectioase si sindrom Reye. Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenta in urmatoarele situatii clinice:

- pacienti cu teren alergic; in caz de astm bronsic si alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinita alergica, polipi nazali, reactii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicala;

- episoade de ulcer gastro-duodenal activ in antecedente;

- afectiuni cu risc hemoragic, meno-, metroragii;

- insuficienta renala sau hepatica- risc de crestere a toxicitatii prin acumulare;

-insuficienta cardiaca decompensata;

- dispozitive intrauterine;

- deficit congenital de glucozo - 6 - fosfat - dehidrogenaza.

Acidul acetilsalicilic in doze mari scade eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacientii cu guta.

In cazul tratamentului prelungit este necesar controlul functiilor hepatice si renale.

 

Sarcina si alaptarea

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia insarcinata nu au evidentiat efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari. Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonara si renala la fat, inchiderea prematura a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic se excreta in laptele matern, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc terapeutic/beneficiu potential la sugar.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Acid acetilsalicilic MCC tamponat nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Comprimatele de Acid acetilsalicilic MCC tamponat se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.

Adulti

Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza un comprimat Acid acetilsalicilic MCC tamponat (500 mg acid acetilsalicilic), repetand in functie de necesitati la intervale de 4 ore.

Pentru efectul antiinflamator se administreaza 6 – 8 comprimate Acid acetilsalicilic MCC tamponat

(3 - 4 g acid acetilsalicilic) pe zi, in administrare fractionata, la intervale de 6 ore.

Copii cu varsta sub 12 ani

Administrarea pentru efectele analgezice si antipiretice din cadrul afectiunilor virale se face la indicatia medicului si sub stricta lui supraveghere.

Copii cu varsta peste 12 ani

Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic MCC tamponat (250 mg acid acetilsalicilic), repetand in functie de necesitati la intervale de 4 - 8 ore.

 

Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut se administreaza 85 - 100 mg acid acetilsalicilic/kg si zi (fara a depasi 5 g pe zi), fractionat, la intervale de 4 - 6 ore, timp de 20 - 30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10 - 20 zile, apoi 1/2 – 1/3 alte 30 - 40 zile.

 

Reactii adverse

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.

Au fost semnalate sangerari diverse - hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic. Fenomenele de iritatie gastrica (dureri abdominale, pirozis, greata, varsaturi) sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.

Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronsic sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici.

Au fost semnalate complicatii infectioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie si afectare hepatica), la copiii tratati cu acid acetilsalicilic in scop analgezic si antipiretic.

Datorita prezentei carbonatului de calciu pot apare constipatii si hipercalcemii.

 

Supradozaj

Semnele si simptomele pot varia in functie de gravitatea supradozajului:

- moderat - tulburari de auz (tinitus, hipoacuzie), cefalee, vertij, greata, care se pot remite prin scaderea dozei;

- grav - febra, hiperventilatie, cetoacidoza, alcaloza respiratorie, acidoza metabolica, coma, colaps, insuficienta respiratorie, hipoglicemie marcata.

In caz de supradozaj:

- pacientul trebuie internat rapid intr-o unitate de terapie intensiva;

- efectuarea de lavaj gastric;

- evaluarea echilibrului acido-bazic;

- diureza alcalina fortata, daca este necesar, hemodializa sau dializa peritoneala;

- tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere din folie PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producator

S.C. Magistra C&C SRL,

Str. Aviator Belghiru nr. 9, Constanta, Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

S.C. Magistra C&C SRL,

Str. Aviator Belghiru nr. 9, Constanta, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Mai 2006

Mergeti la produs Inapoi la prospecte