DAC.PL Reglator al tensiunii 60comp.

Prospect DAC.PL Reglator al tensiunii 60comp.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.

·       Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

·       Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

·       Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

·       Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect gasiti:

1. Ce este Amaryl si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte sa luati Amaryl

3. Cum sa luati Amaryl

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Amaryl

6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE AMARYL SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Amaryl este un medicament administrat pe cale orala care scade valorile zaharului din sange. Acest medicament apartine unui grup de medicamente care scad valorile zaharului din sange, numit sulfoniluree. Amaryl actioneaza prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreasul dumneavoastra. Insulina astfel eliberata scade valorile zaharului din sangele dumneavoastra.

Pentru ce se utilizeaza Amaryl:

  Amaryl este utilizat pentru tratamentul unor anumite forme de diabet (diabetul zaharat de tip 2) cand valorile zaharului din sangele dumneavoastra nu au putut fi controlate numai prin dieta, exercitiu fizic sau prin scadere in greutate.

 

2. INAINTE SA LUATI AMARYL

Nu luati Amaryl si spuneti medicului dumnevoastra daca:

·       Sunteti alergic (hipersensibil) la: glimepirida sau la alti derivati de sulfoniluree (medicamente utilizate pentru a scadea valorile zaharului din sange, cum este glibenclamida) sau sulfonamide (medicamente pentru infectii bacteriene, cum este sulfametoxazolul) sau la oricare dintre celelalte componente ale Amaryl (enumerate la pct. 6 Ce contine Amaryl)

·       Aveti diabet zaharat insulino-dependent (diabet zaharat de tip 1)

·       Aveti cetoacidoza diabetica (o complicatie a diabetului in care creste aciditatea la nivelul corpului dumneavoastra si puteti avea cateva dintre urmatoarele semne: oboseala, senzatie de rau (greata), urinare frecventa si rigiditate musculara)

  Sunteti in coma diabetica

  Aveti o boala severa a rinichilor

  Aveti o boala severa a ficatului.

 

Nu luati acest medicament daca aveti oricare dintre cele enumerate mai sus. Daca nu sunteti sigur, vorbiti cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Amaryl.

Aveti grija deosebita cand luati Amaryl

Consultati-va cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati acest medicament daca:

·       Sunteti in perioada de convalescenta dupa o rana, operatie, infectie cu febra sau dupa alte forme de stres, spuneti medicului dumneavoastra deoarece poate fi necesara o schimbare temporara a tratamentului

·       Aveti o tulburare severa a ficatului sau rinichilor.

 

Daca nu sunteti sigur ca va aflati intr-una din situatiile descrise mai sus, vorbiti cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Amaryl.

Scaderea valorilor hemoglobinei si distrugerea celulelor rosii (anemie hemolitica) poate aparea la pacientii care nu au enzima glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza.

INFORMATIIle disponibile privind utilizarea Amaryl la persoanele cu varsta sub 18 ani sunt limitate. De aceea, utilizarea Amaryl la acesti pacienti nu este recomandata.

INFORMATII importante depre hipoglicemie (valori scazute ale zaharului din sange)

Cand luati Amaryl, puteti face hipoglicemie (valori scazute ale zaharului din sange). Va rugam sa vedeti mai jos INFORMATII suplimentare despre hipoglicemie, semnele si tratamentul sau.

Urmatorii factori pot creste riscul ca dumneavoastra sa faceti hipoglicemie:

·       Subalimentatia, orarul neregulat al meselor, omiterea sau intarzierea unei mese sau perioada de post alimentar

·       Modificarea dietei dumneavoastre

·       Daca luati mai mult Amaryl decat aveti nevoie

·       Daca aveti o scadere a functiei renale

·       Daca aveti o boala severa a ficatului

·       Daca suferiti de anumite tulburari induse de hormoni (tulburari ale functiei glandei tiroide, ale glandei hipofizare anterioare sau ale cortexului glandei suprarenale)

·       Consumati alcool etilic (mai ales atunci cand omiteti o masa)

·       Luati anumite medicamente (vezi mai jos pct. Folosirea altor medicamente)

·       Daca efectuati un efort fizic mai mare si nu mancati suficient sau mancati alimente cu un continut mai scazut de carbohidrati decat de obicei.

 

Semnele de hipoglicemie includ:

·       Senzatie dureroasa de foame, dureri de cap, greata, varsaturi, slabiciune, somnolenta, tulburare a somnului, neliniste, agresivitate, afectarea capacitatii de concentrare, scaderea vigilentei si a timpului de reactie, depresie, confuzie, tulburari de vorbire si vedere, vorbire neclara, tremuraturi, paralizie partiala, tulburari de perceptie, ameteala, neajutorare.

·       De asemenea, pot aparea si urmatoarele semne: transpiratie, piele rece si umeda, anxietate, batai rapide ale inimii, tensiune arteriala crescuta, palpitatii, durere brusc aparuta in piept care poate iradia in zonele invecinate (angina pectorala sau aritmii cardiace).

 

Daca valorile zaharului din sange continua sa scada puteti sa prezentati confuzie marcata (delir), sa apara convulsii, sa va pierdeti controlul de sine, respiratia poate fi superficiala si bataile inimii incetinite, va puteti pierde constienta. Aspectul clinic al scaderii severe ale valorilor zaharului din sange poate semana cu cel al unui accident vascular cerebral.

Tratamentul hipoglicemiei: In cele mai multe cazuri, semnele de scadere ale valorilor zaharului din sange dispar foarte repedecand se consuma diverse forme de zahar, de exemplu sub forma de cubulete de zahar, suc dulce, ceai indulcit.

De aceea trebuie sa luati intotdeauna cu dumneavoastra diverse forme de zahar (de exemplu, cubulete de zahar).

Tineti minte ca indulcitorii artificiali nu sunt eficienti. Va rugam sa contactati medicul dumneavoastra sau sa mergeti la spital daca administrarea zaharului nu va ajuta sau daca simptomele reapar.

Teste de laborator

Trebuie verificate periodic valorile zaharului din sange sau urina. De asemenea, medicul dumneavoastra va poate efectua teste de sange pentru a monitoriza valorile celulelor din sange si functia ficatului.

 

Folosirea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul dumneavoastra poate dori sa va modifice doza de Amaryl daca luati alte medicamente, care pot slabi sau mari actiunea Amaryl asupra valorilor zaharului din sangele dumneavoastra.

Urmatoarele medicamente pot creste efectul Amaryl de scadere a valorilor zaharului din sange. Aceasta poate duce la un risc de hipoglicemie (valori scazute ale zaharului din sange):

·       Alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (cum sunt insulina si metformina)

·       Medicamente pentru tratamentul durerii si al inflamatiei (fenilbutazona, azopropazona, oxifenbutazona, alte medicamente asemanatoare acidului acetilsalicilic)

·       Medicamente pentru tratamentul infectiilor urinare (cum sunt unele sulfonamide cu actiune lunga)

·       Medicamente pentru tratamentul infectiilor bacteriene si fungice (tetracicline, cloramfenicol, fluconazol, miconazol, chinolone, claritromicina)

·       Medicamente care inhiba coagularea sangelui (derivati cumarinici cum este warfarina)

·       Medicamente care ajuta la dezvoltarea musculaturii (anabolizante)

·       Medicamente folosite pentru terapia hormonala de substitutie la barbat

·       Medicamente pentru tratamentul depresiei (fluoxetina, inhibitori MAO)

·       Medicamente care scad valoare mare a colesterolului din sange (fibrati)

·       Medicamente care scad tensiunea arteriala crescuta (inhibitori ECA)

·       Medicamente numite antiaritmice utilizate pentru a controla bataile anormale ale inimii (disopiramida)

·       Medicamente pentru tratamentul gutei (alopurinol, probenecid, sulfinpirazona)

·       Medicamente pentru tratamentul cancerului (ciclofosfamida, ifosfamida, trofosfamida)

·       Medicamente folosite pentru scaderea greutatii (fenfluramina)

·       Medicamente pentru cresterea circulatiei cand sunt administrate in doze mari in perfuzie intravenoasa (pentoxifilina)

·       Medicamente pentru tratamentul alergiilor nazale cum este febra de fan (tritoqualina)

·       Medicamente numite simpatolitice utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, insuficientei cardiace sau al simptomelor prostatei.

 

Urmatoarele medicamente pot micsora efectul Amaryl de scadere a valorilor zaharului din sange. Aceasta poate duce la risc de hiperglicemie (valori crescute ale zaharului in sange):

·       Medicamente care contin hormoni sexuali feminini (estrogeni, progestative)

·       Medicamente care ajuta la producerea urinii (diuretice tiazidice)

·       Medicamente folosite pentru stimularea glandei tiroide (cum este levotiroxina)

·       Medicamente pentru tratamentul alergiilor si inflamatiei (glucocorticoizi)

·       Medicamente pentru tratamentul tulburarilor mintale severe (clorpromazina si alti derivati de fenotiazina)

·       Medicamente folosite pentru cresterea ritmului inimii, pentru tratamentul astmului sau congestiei nazale, tusei sau racelii, folosite pentru scaderea in greutate sau in urgente amenintatoare de viata (adrenalina si simpatomimeticele)

·      Medicamente care scad valoarea mare a colesterolului din sange (acid nicotinic)

·       Medicamente pentru tratamentul constipatiei, atunci cand sunt utilizate pe termen lung (laxative)

·       Medicamente pentru tratamentul convulsiilor (fenitoina)

·       Medicamente pentru tratamentul tulburarilor nervoase si ale somnului (barbiturice)

·       Medicamente pentru tratamentul tensiunii crescute in ochi (acetazolamida)

·       Medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau al valorilor crescute ale zaharului in sange (diazoxid)

·       Medicamente pentru tratamentul infectiilor, tuberculozei (rifampicina)

·       Medicamente pentru tratamentul valorilor foarte scazute ale glicemiei (glucagon).

 

Urmatoarele medicamente pot creste sau micsora efectul Amaryl de scadere al valorilor zaharului din sange:

·       Medicamente pentru tratamentul ulcerului gastric (numiti antagonisti H2)

·       Medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau insuficientei cardiace, cum sunt beta-blocantele, chinidina, guanetidina sau rezerpina. De asemenea, acestea pot masca semnele de hipoglicemie, astfel incat este nevoie de grija deosebita cand luati aceste medicamente.

 

Amaryl poate fie creste, fie scadea efectul urmatoarelor medicamente:

  Medicamente care inhiba coagularea sangelui (derivati cumarinici cum este warfarina).

 

Folosirea Amaryl impreuna cu alimente si bauturi

Consumul de alcool etilic poate creste sau micsora efectul Amaryl de scadere al valorilor zaharului din sange intr-un mod imprevizibil.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Amaryl nu trebuie luat in timpul sarcinii. Adresati-va medicului dumneavoastra daca sunteti, credeti ca ati putea fi sau planuiti sa ramaneti gravida.

Alaptarea

Amaryl poate trece in laptele mamei. Amaryl nu trebuie luat in timpul alaptarii.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastra de a va concentra sau de a reactiona poate fi afectata daca valorile zaharului din sangele dumneavoastra sunt scazute (hipoglicemie), crescute (hiperglicemie) sau daca aveti tulburari de vedere datorate acestor stari. Tineti minte ca va puteti pune in pericol pe dumneavoastra sau pe altii (de exemplu, cand conduceti o masina sau folositi utilaje). Va rugam sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra daca puteti conduce o masina in cazul in care:

  faceti episoade frecvente de hipoglicemie,

  aveti semnale de avertizare ale hipoglicemiei mai putine sau absente.

 

INFORMATII importante privind unele componente ale Amaryl

Amaryl contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

In plus, Amaryl 6 mg comprimate contine galben amurg FCF (E 110) care este un agent de colorare care poate cauza reactii alergice.

3. CUM SA LUATI AMARYL

Luati intotdeauna Amaryl exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cum sa luati acest medicament

  Luati acest medicament pe gura, chiar inainte sau in timpul primei mese principale a zilei (de obicei, micul dejun). Daca nu luati micul dejun, trebuie sa luati medicamentul dupa programul

 

prescris de medicul dumneavoastra. Este important sa nu excludeti nicio masa cat timp luati Amaryl.

  Inghititi comprimatul intreg, cu cel putin o jumatate de pahar cu apa. Nu spargeti sau mestecati comprimatele.

 

Cat sa luati

Doza de Amaryl depinde de nevoile dumneavoastra, starea si rezultatele testelor de determinare ale valorilor zaharului in sange si urina, si este stabilita de catre medicul dumneavoastra. Nu luati mai multe comprimate decat v-a prescris medicul dumneavoastra.

·       Doza initiala obisnuita este un comprimat Amaryl 1 mg o data pe zi

·       Daca este necesar, medicul dumneavoastra poate creste doza la fiecare 1 - 2 saptamani de tratament

·       Doza maxima recomandata este 6 mg Amaryl pe zi

·       Poate fi initiata o asociere de glimepirida cu metformina sau de glimepirida cu insulina. Intr-un astfel de caz, medicul dumneavoastra va va stabili dozele adecvate de glimepirida, metformina sau insulina pentru dumneavoastra in mod individual

·       Daca suferiti modificari ale greutatii corporale sau va schimbati stilul de viata sau sunteti intr-o situatie stresanta, aceasta poate necesita modificarea dozei de Amaryl, de aceea informati-l pe medicul dumneavoastra

·       Daca simtiti ca efectul medicamentului dumneavoastra este prea slab sau prea puternic, nu modificati doza singuri, intrebati-l pe medicul dumneavoastra.

 

Daca luati mai mult Amaryl decat trebuie

Daca se intampla sa luati prea mult Amaryl sau o doza in plus, exista pericolul unei hipoglicemii (pentru semne de hipoglicemie vezi pct. 2 – Aveti grija deosebita cand luati Amaryl) si, de aceea, trebuie sa consumati imediat suficient zahar (de exemplu, un mic baton de cubulete de zahar, suc dulce, ceai indulcit) si sa spuneti medicului dumneavoastra imediat. Cand se trateaza hipoglicemia datorata inghitirii accidentale de catre copii, cantitatea de zahar data trebuie controlata cu atentie pentru a evita posibilitatea producerii unei hiperglicemii periculoasa. Nu trebuie administrate alimente sau bauturi persoanelor aflate in stare de inconstienta.

Deoarece starea de hipoglicemie poate dura pentru un timp, este foarte important ca pacientul sa fie monitorizat cu atentie pana cand nu mai este niciun pericol. De asemenea, ca masura de precautie, poate fi necesara internarea in spital. Aratati medicului ambalajul sau comprimatele ramase, astfel incat doctorul sa stie ce medicamente au fost administrate.

Cazurile severe de hipoglicemie insotite de pierderea constientei si afectare neurologica severa sunt cazuri considerate urgente medicale care necesita tratament medical imediat si internare in spital. Trebuie sa va asigurati ca intotdeauna exista o persoana anterior informata si care poate chema medicul in caz de urgenta.

Daca uitati sa luati Amaryl

Daca uitati sa luati o doza, nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Amaryl

Daca intrerupeti sau opriti tratamentul, trebuie sa fiti avertizat ca efectul dorit de scadere a valorilor zaharului din sange nu este atins, sau boala dumneavoastra se va agrava din nou. Continuati sa luati Amaryl pana cand medicul dumneavoastra va spune sa opriti.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Amaryl poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre simptomele urmatoare:

  Reactii alergice (incluzand inflamatia vaselor de sange, insotita frecvent de eruptie trecatoare pe piele) care pot evolua catre reactii grave cu dificultate la respiratie, scaderea tensiunii arteriale si progresand cateodata catre soc

  Anomalii ale functiei ficatului, incluzand ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), probleme cu eliminarea bilei (colestaza), inflamatia ficatului (hepatita) sau insuficienta ficatului

  Alergie (hipersensibilitate) pe piele cum ar fi mancarimea, eruptie trecatoare pe piele, urticaria si cresterea sensibilitatii la soare. Unele reactii usoare pot evolua catre reactii grave

  Hipoglicemie severa incluzand pierderea constientei, convulsii sau coma.

 

Anumiti pacienti au avut urmatoarele reactii adverse in timp ce luau Amaryl:

Reactii adverse rare (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000):

  O valoare mai scazuta decat normalul a zaharului din sange (hipoglicemie) (vezi pct. 2 – Aveti grija deosebita cand luati Amaryl)

  O scadere a numarului de celule din sange:

  Plachetele sanguine (ceea ce duce la cresterea riscului de sangerare sau vanatai)

  Celulele albe din sange (ceea ce face mai probabila aparitia infectiilor)

  Celulele rosii din sange (ceea ce poate face pielea palida si poate provoca slabiciune sau dificultate la respiratie).

 

In general, aceste probleme se amelioreaza atunci cand nu mai luati Amaryl.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000):

  Reactii alergice (incluzand inflamatia vaselor de sange, insotita frecvent de eruptie pe piele) care pot evolua catre reactii grave cu dificultate la respiratie, scaderea tensiunii arteriale si evoluand uneori catre soc. Daca aveti oricare dintre aceste simptome spuneti medicului dumneavoastra imediat

  Anomalii ale functiei ficatului, incluzand ingalbenirea pielii si a ochilor (icter), probleme cu eliminarea bilei (colestaza), inflamatia ficatului (hepatita) sau insuficienta ficatului. Daca aveti oricare dintre aceste simptome spuneti medicului dumneavoastra imediat

  Senzatie sau stare de rau, diaree, senzatie de plin sau balonare si dureri abdominale

  Scaderea valorilor sodiului din sange (evidentiata prin teste de sange).

 

Alte reactii adverse includ:

  Alergie (hipersensibilitate) pe piele cum ar fi mancarimea, eruptie trecatoare pe piele, urticaria si cresterea sensibilitatii la soare. Unele reactii usoare pot evolua catre reactii grave cu probleme la inghitire si respiratie, umflarea buzelor, gatului sau limbii. De aceea, daca vreuna dintre aceste reactii adverse apare, spuneti medicului dumneavoastra imediat

  Pot aparea reactii alergice la derivati de sulfoniluree, sulfonamide sau medicamente asemanatoare

  Pot aparea probleme de vedere cand incepeti tratamentul cu Amaryl. Acestea se datoreaza modificarii valorilor zaharului din sange si se amelioreaza repede

  Valori crescute ale enzimelor ficatului.

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AMARYL

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Amaryl dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blister dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Amaryl 6 mg: a nu se pastra la temperaturi peste 25oC.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu folositi Amaryl daca observati semne vizibile de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Amaryl

  Substanta activa este glimepirida.

 

Fiecare comprimat contine 6 mg glimepirida

  Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu, celuloza microcristalina, povidona 25000.

  In plus, comprimatele contin agenti de colorare:

  comprimatele de 6 mg contin galben amurg FCF (E 110)

 

Cum arata Amaryl si continutul ambalajului

Comprimatele de Amaryl 6 mg sunt oblongi, de culoare portocalie, marcate cu o linie mediana pe

ambele fete.

Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere, continand 14, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 112, 120, 280 si 300 comprimate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

sanofi-aventis Romania S.R.L.

Str. Izvor, nr. 80, etajele 6-11

Sector 5, Bucuresti

Romania

Fabricantul

  Sanofi-Aventis S.p.A., Strada Statale 17, Km. 22, 67019 Scoppito (L’Aquila), Italia

  Sanofi Whinthrop Industrie, 30-36 avenue Gustave Eiffel, 37100 Tours, Franta

 

Acest produs este autorizat in statele membre ale AEE sub urmatoarele denumiri:

  Amaryl: Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Republica Slovacia, Spania, Suedia,

  Amaryl Comprimate: Romania

  Amaryl Tablete: Slovenia

  Amaryl Tabletes: Letonia

  Amarel: Franta 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs