Nurofen Express 400 mg x 10 plic. pulb. orala

Prospect Nurofen Express 400 mg x 10 plic. pulb. orala

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Nurofen Express pulbere orala cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

-                 Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-                 Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

-                 Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 5 zile de tratare a durerii sau dupa 3 zile de tratare a febrei.

-                 Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1. Ce este Nurofen Express 400 mg pulbere orala si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte sa luati Nurofen Express 400 mg pulbere orala

3. Cum sa luati Nurofen Express 400 mg pulbere orala

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Nurofen Express 400 mg pulbere orala

6. Informatii suplimentare

 

1.              CE ESTE NUROFEN EXPRESS 400 MG PULBERE ORALA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Nurofen Express pulbere orala contine ibuprofen 400 mg sub forma de ibuprofen lizinat. Ibuprofenul apartine unui grup de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente asigura ameliorare prin modificarea modului in care corpul raspunde la durere, la inflamatie si la temperatura corporala mare.

Nurofen Express 400 mg pulbere orala se utilizeaza pentru a ameliora:

· simptome ale durerii usoare pana la moderate, precum durerile de cap, durerea de dinti, durerile cauzate de ciclul menstrual, durerile reumatice si musculare si migrena.

· simptome de raceala si gripa, precum dureri in gat si febra.

 

2.              INAINTE SA LUATI NUROFEN EXPRESS 400 MG PULBERE ORALA Nu luati Nurofen Express 400 mg pulbere orala:

·                daca aveti (sau ati avut doua sau mai multe episoade de) ulcer gastric, perforare sau sangerare gastrica

·                daca sunteti alergic la ibuprofen, tartrazina (E102) sau la oricare dintre celelalte componente (vezi pct. 6) ale Nurofen Express 400 mg pulbere orala sau ai acidului acetilsalicilic (aspirina) sau ale altor calmante antiinflamatoare

·                daca suferiti de afectiuni renale, hepatice sau cardiace grave

·                daca ati avut hemoragie sau perforare gastrointestinala atunci cand ati luat AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) in trecut

·                daca ati suferit vreodata de dificultate in respiratie, ati avut astm bronsic, eruptii cutanate, v-a curs si v-a mancat nasul sau vi s-a umflat fata atunci cand ati luat in trecut ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirina) sau alte calmante asemanatoare (AINS)

·                daca suferiti de deshidratare grava (provocata de varsaturi, diaree sau aport insuficient de lichide)

·                daca suferiti de hemoragie cerebrovasculara sau de alta sangerare activa

·                daca suferiti de afectiuni legate de producerea celulelor sanguine sau de coagulare

·                daca sunteti in ultimele trei luni de sarcina (vezi mai jos).

 

Va rugam sa nu administrati copiilor cu varsta sub 12 ani.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Nurofen Express 400 mg pulbere orala:

·                daca aveti sau ati avut astm bronsic

·                daca aveti afectiuni renale, cardiace, hepatice sau ale intestinelor

·                daca aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, valori ridicate ale colesterolului sau sunteti fumator

·                daca vi s-a spus de catre medic ca aveti o intoleranta la anumite zaharuri

·                daca aveti lupus eritematos sistemic (o afectiune a sistemului imunitar care provoaca dureri ale articulatiilor, modificari cutanate si alte afectiuni ale organelor)

·                daca ati avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

·                daca aveti antecedente de boala gastrointestinala (precum colita ulcerativa sau boala Crohn)

·                daca sunteti in primele 6 luni de sarcina

·                daca aveti varsat de vant (varicela).

 

Adresati-va unui medic inainte sa utilizati Nurofen Express 400 mg pulbere orala daca oricare din cele mentionate mai sus se aplica in cazul dumneavoastra.

 

Folosirea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. In special informati-i daca luati:

·                medicamente pentru subtierea sangelui sau impotriva coagularii (anticoagulante) precum acidul acetilsalicilic (aspirina), warfarina, triciopina,

·                glucocorticoizi (medicamente care contin cortizon sau substante asemanatoare cortizonului), aspirina sau alte AINS (antiinflamatoare si analgezice): deoarece acestea pot creste riscul de ulcere sau hemoragie gastrointestinala

·                litiu (un medicament pentru tratamentul bolii depresivo-maniacale si al depresiei) deoarece efectul litiului poate fi crescut

·                inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (un medicament utilizat pentru tratamentul depresiei) deoarece acestia pot creste riscul de reactii adverse gastrointestinale.

·                metotrexat (medicament pentru tratarea cancerului sau reumatismului) deoarece efectul metotrexatului poate fi crescut

·                zidovudina: (un medicament pentru tratarea infectiei cu HIV) deoarece utilizarea Nurofen

Express 400 mg pulbere orala poate avea drept rezultat un risc crescut de sangerare intr-o articulatie sau de sangerare care conduce la umflare.

·                ciclosporina si tacrolimus (pentru a impiedica respingerea transplantelor) deoarece ar putea exista un risc renal crescut.

·                medicamentele de tratare a tensiunii arteriale mari (inhibitorii EAC, de exemplu captopril, medicamente cu proprietati de blocare a betareceptorilor, antagonistii angiotensinei II) si comprimate ce elimina apa (diuretice), deoarece AINS pot reduce efectele acestor medicamente si exista un posibil risc renal crescut (utilizarea de diuretice ce economisesc potasiul cu ibuprofen poate conduce la valori crescute de potasiu in sange)

·                sulfoniluree (medicament antidiabetic) deoarece pot fi posibile interactiuni

·                fenitoina (pentru tratarea epilepsiei) deoarece efectul poate fi crescut

·                antibiotic chinolone deoarece riscul de convulsii poate fi crescut.

·                glicozide cardiace precum digoxina

·                mifepristona (utilizata pentru avort medicamentos) deoarece efectul poate fi redus

·                probenecid si sulfinpirazone (medicamente pentru tratare gutei): poate dura mai mult ca ibuprofenul sa fie eliminat din organism.

 

Alte atentionari

·                medicamentele precum Nurofen Express 400 mg pulbere orala pot fi asociate cu un risc usor crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. Orice risc este mai probabil cu doze ridicate si cu tratament prelungit. Daca aveti probleme cardiace, daca ati avut accident vascular cerebral sau daca va ganditi ca ati putea prezenta risc pentru aceste afectiuni (de exemplu, daca aveti tensiune arteriala mare, diabet zaharat, valori mari al colesterolului sau daca sunteti fumator), trebuie sa discutati despre tratamentul dumneavoastra cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

·                luarea unui calmant pentru dureri de cap pentru o perioada prea indelungata le poate inrautati.

 

Fertilitatea, sarcina si alaptarea

 

Nu luati in ultimele 3 luni de sarcina. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua acest medicament daca sunteti in primele 6 luni de sarcina sau daca alaptati.

Acest medicament trece in laptele matern, dar poate fi utilizat in timpul alaptarii daca este utilizat in doza recomandata si pentru cea mai scurta perioada posibila.

Nurofen Express 400 mg pulbere orala apartine unui grup de medicamente care pot afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la oprirea administrarii medicamentului. Este putin probabil ca Nurofen Express 400 mg pulbere orala, utilizat ocazional, sa va afecteze sansele de a ramane gravida. Cu toate acestea, informati-va medicul inainte de a lua acest medicament daca aveti probleme sa ramaneti gravida.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Pe termen scurt, utilizarea acestui medicament la o doza normala nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Daca apar reactii adverse precum oboseala sau ameteala, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje. Consumul de alcool salicil creste riscul aparitiei acestor reactii adverse.

 

Informatii importante privind unele componente ale Nurofen Express 400 mg pulbere orala Nurofen Express 400 mg pulbere orala contine zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Nurofen Express contine tartrazina (E102). Aceasta poate provoca reactii alergice.

 

3.              CUM SA LUATI NUROFEN EXPRESS 400 MG PULBERE ORALA

 

Acest medicament este recomandat numai pentru utilizare pe termen scurt. Trebuie sa luati cea mai mica doza pentru cel mai scurt timp necesar pentru a va ameliora simptomele.

Luati intotdeauna Nurofen Express pulbere orala exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este:

 

Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste:

Pentru uz oral dupa dizolvarea in apa

Dizolvati continutul unui pliculet intr-un pahar cu apa, amestecati si apoi beti imediat. Puteti lua un pliculet pana la de trei ori pe zi, in functie de necesitati.

Lasati sa treaca cel putin sase ore intre doze.

 

Nu luati mai mult de trei pliculete intr-o perioada de 24 de ore.

A nu se administra copiilor cu varste sub 12 ani

Nu trebuie sa luati Nurofen Express pulbere orala mai mult de 5 zile pentru tratarea durerii si de 3 zile pentru tratarea febrei, cu exceptia situatiei in care medicul va spune sa faceti acest lucru. Daca simptomele persista sau se agraveaza, consultati-va medicul.

Va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca simtiti ca efectul acestui medicament este mai puternic sau mai slab decat cel asteptat.

Daca ati luat mai mult Nurofen Express 400 mg pulbere orala decat trebuie

Adresati-va imediat unui medic. Pot aparea urmatoarele semne: greata, varsaturi, dureri gastrice, dureri de cap, ameteala, somnolenta, nistagmus, vedere incetosata, sunete in ureche. Rareori: tensiune arteriala mica si pierderea cunostintei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Nurofen Express pulbere orala poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse pot fi minimizate prin luarea celei mai scazute doze pentru cea mai scurta durata necesara pentru a ameliora simptomele. Desi reactiile adverse nu sunt frecvente, este posibil sa suferiti de una dintre reactiile adverse cunoscute ale AINS. Daca vi se intampla acest lucru sau daca aveti motive de ingrijorare, intrerupeti luarea acestui medicament si discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Varstnicii care utilizeaza acest medicament prezinta risc crescut de aparitie a problemelor asociate cu reactiile adverse.

Urmatoarele categorii sunt luate ca punct de pornire in evaluarea reactiilor adverse:

INTRERUPETI LUAREA acestui medicament si solicitati ajutor medical daca apar:

·  semne de sangerare intestinala precum: durere puternica in abdomen, scaun colorat in negru,

sange in fecale (scaune), varsaturi cu sange sau cu particule inchise la culoare care au aspectul zatului de cafea.

·  semne de reactii alergice foarte rare, dar grave precum agravarea astmului bronsic, respiratie suieratoare inexplicabila sau respiratie scurta, umflarea fetei, limbii sau gatului, dificultati in respiratie, batai rapide ale inimii, scaderea tensiunii arteriale care conduce la soc. Acestea se pot intampla chiar de la prima utilizare a acestui medicament.

·  reactii cutanate grave precum eruptii care acopera intregul corp, descuamarea pielii, vezicule sau piele cu aspect de solzi.

 

Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse, daca acestea se agraveaza sau daca observati vreo reactie nementionata.

 

Frecvente

·                arsuri gastrice, dureri abdominale, senzatie de rau si indigestie,

Mai putin frecvente

·                inflamarea stomacului, agravarea colitei ulcerative si a bolii Crohn

·                dureri de cap, ameteala, somnolenta, agitatie, iritabilitate sau oboseala

·                tulburari de vedere

·                flatulenta (vanturi), diaree, constipatie si varsaturi

·                reactii alergice, precum eruptii cutanate, mancarime si crize de astm bronsic

 

Rare

·                tinitus (sunete in ureche)

·                deteriorarea rinichilor si aparitia gutei

 

Foarte rare

·                inflamarea esofagului sau a pancreasului, blocaje intestinale

·                in timpul varsatului de vant au aparut infectii grave ale pielii.

·                afectiuni renale care pot fi evidentiate prin trecerea unei cantitati mai mici sau mai mari de urina decat cantitatea normala, urina tulbure, sange in urina, dureri de spate si/sau umflaturi (in special ale picioarelor). In general, utilizarea obisnuita a (mai multor tipuri de) analgezicelor poate conduce in cazuri rare la probleme renale grave de durata.

·                afectiuni sanguine care au drept rezultat vanatai sau hemoragii inexplicabile sau neobisnuite, febra, durere in gat, ulcere ale gurii, simptome asemanatoare gripei si epuizare grava.

·                reactii psihotice si depresie

·                agravarea inflamarii din cauza infectiei.

·                tensiune arteriala mare, palpitatii, insuficienta cardiaca, infarct miocardic.

·                probleme hepatice sau inflamarea ficatului. Insuficienta hepatica sau deteriorarea ficatului, in special la utilizarea pe termen lung, evidentiata prin ingalbenirea pielii si a ochilor sau scaune de culoare roz si urina de culoare inchisa.

·                simptome de meningita aseptica cu intepenirea gatului, dureri de cap, senzatie de rau, febra sau tulburarea cunostintei au fost observate la utilizarea ibuprofenului. Este posibil ca pacientii cu afectiuni autoimune (lupus, boala mixta de tesut conjunctiv) sa fie mai probabil sa fie afectati. Adresati-va imediat unui medic daca acestea apar.

·                umflarea tesutului pielii, precum mainile, picioarele sau fata.

 

Medicamentele precum Nurofen Express 400 mg pulbere orala pot fi asociate cu un risc usor crescut de stop cardiac („infarct miocardic”) sau de accident vascular cerebral.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaz? sau daca observati orice reactie advers? nementionat? in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA NUROFEN EXPRESS 400 MG PULBERE ORALA

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Acest medicament nu necesita conditii speciale privind temperatura de depozitare.

Nu utilizati Nurofen Express 400 mg pulbere orala dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe pliculete, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE

 

Ce contine Nurofen Express 400 mg pulbere orala

-                 Substanta activa: ibuprofen. Fiecare pliculet contine 400 mg de substanta activa ibuprofen (sub forma de ibuprofen lizinat).

-                 Celelalte componente sunt: Betadex, esenta de lamaie (care contine substante si preparate de aromatizare naturale, maltodextrina, amidon de porumb modificat si tartrazina E102), zaharina sodica (E954), ciclamat de sodiu (E952), citrat de sodiu (E331), zahar 

Cum arata Nurofen Express 400 mg pulbere orala si continutul ambalajului Acest medicament este o pulbere alba, cu aroma de lamaie, ambalata in pliculete. Pliculet cu doza unica, confectionat din hartie termosudata si folie din Al/PE. Marimi de ambalaj: cutii cu 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 13, 14, 15 si 16 pliculete.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

 

Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.

103-105 Bath Road

Slough, Berkshire, SL1 3UH Marea Britanie

 

Fabricantul

 

Laboratorio de aplicaciones farmacodinámicas, s.a. (fardi) Grassot, 16

08025 Barcelona (Spania)

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012.

Inapoi la prospecte