Ventolin inhaler CFC-Free 100mcg/dz x 200 dz

Prospect Ventolin inhaler CFC-Free 100mcg/dz x 200 dz

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra*. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.

Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

*In cazul in care parintele sau tutorele copilului administreaza acest medicament.

In acest prospect gasiti:

Ce este Ventolin 100 Inhaler CFC Free si pentru ce se utilizeaza

Inainte sa utilizati Ventolin 100 Inhaler CFC Free

Cum sa utilizati Ventolin 100 Inhaler CFC Free

Reactii adverse posibile

Cum se pastreaza Ventolin 100 Inhaler CFC Free

Informatii suplimentare

CE ESTE VENTOLIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizata care contine salbutamol si care va permite dumneavoastra sa inhalati medicamentul direct in caile respiratorii, acolo unde este necesar. Fiecare puf elibereaza 100 micrograme din substanta activa salbutamol (sub forma de sulfat). Inhaler-ul contine si gazul propulsor HFA 134a, fara CFC. Fiecare flacon elibereaza cel putin 200 de doze.

Salbutamolul apartine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxeaza muschii din peretii cailor aeriene mici din plamani. Aceasta permite deschiderea cailor aeriene si, astfel, ajuta la prevenirea senzatiei de constrictie toracica, respiratiei suieratoare si tusei, ceea ce va permite sa respirati mult mai usor.

Medicul dumneavoastra a decis ca acest medicament este potrivit pentru dumneavoastra si pentru afectiunea dumneavoastra.

Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni si trata simptomele astmului bronsic si ale altor

boli bronhopulmonare obstructive.

 INAINTE SA UTILIZATI VENTOLIN

Medicamentele beta-blocante neselective care incetinesc activitatea cordului, asa cum este propranololul, in mod obisnuit nu trebuie administrate impreuna cu Ventolin.

Asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie ce alte medicamente luati, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala.

Aveti grija deosebita cand utilizati Ventolin:

Inainte de a utiliza acest medicament spuneti medicului dumneavoastra daca raspunsul este "Da" la oricare dintre urmatoarele intrebari:

 • vi s-a spus vreodata ca sunteti alergic la Ventolin Inhaler, salbutamol sau la oricare alt ingredient din compozitia Ventolin Inhaler?
 • sunteti insarcinata sau este probabil sa deveniti in curand?
 • alaptati?
 • urmati tratament pentru afectiuni tiroidiene?
 • urmati tratament pentru tensiune arteriala mare sau afectiuni cardiace?

 

Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament daca aveti in antecedente boli cardiace, ritm cardiac neregulat sau angina.

CUM SA UTILIZATI VENTOLIN

Utilizati intotdeauna Ventolin exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Ventolin Inhaler CFC-Free elibereaza o “ceata” fina pe care dumneavoastra trebuie sa o inhalati in plamani. Asigurati-va ca stiti sa utilizati corect medicamentul. Instructiunile de folosire corecta sunt oferite in acest prospect. Daca aveti vreo problema sau nu intelegeti instructiunile, intrebati medicul, asistenta sau farmacistul.

Ventolin Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gura.

Medicul dumneavoastra va va spune cat de mult si cat de des sa utilizati Ventolin. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul, asistenta sau farmacistul.

Doza uzuala pentru ameliorarea unei crize de astm bronsic este:

Adulti: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol);

Copii si adolescenti: 1 puf (100 micrograme salbutamol); daca este necesar, medicul poate recomanda cresterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).

Doza uzuala pentru a preveni o criza in timpul efortului fizic sau dupa expunerea la alergeni este: Adulti: 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni; Copii si adolescenti: 1 puf (100 micrograme salbutamol) inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni; daca este necesar, medicul poate recomanda cresterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.

Doza zilnica uzuala pentru tratamentul cronic este:

Adulti, copii si adolescenti: pana la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), de 4 ori pe zi.

De obicei, doza maxima zilnica (24 ore) este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol).

Nu trebuie sa inhalati mai multe puf-uri sau sa folositi medicamentul mai des decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Daca dificultatile in respiratie sau wheezingul se agraveaza, medicul dumneavoastra va poate recomanda o doza mai mare decat cea prezentata anterior, ca tratament de urgenta. Este foarte important sa respectati instructiunile medicului in ceea ce priveste numarul de puf-uri si cat de des trebuie sa folositi medicamentul.

Unor pacienti li se pare dificil sa elibereze o doza (un puf) de medicament, imediat dupa ce au inceput sa inspire. Un dispozitiv de administrare (spacer) va va ajuta sa rezolvati aceasta problema. Medicul dumneavoastra, asistenta sau farmacistul pot sa va sfatuiasca in legatura cu aceasta.

Unii copii mici pot avea nevoie sa utilizeze un dispozitiv de administrare(spacer) special conceput  pentru ei pentru a obtine un beneficiu maxim, in urma folosirii medicamentului. Medicul dumneavoastra, asistenta sau farmacistul pot sa va sfatuiasca in legatura cu aceasta.

Instructiuni de utilizare pentru Ventolin Inhaler CFC free

Testarea aerosolului

Inaintea primei utilizari, se indeparteaza capacul piesei bucale, apasand usor partile laterale ale capacului, se agita bine flaconul si se pulverizeaza 2 pufuri in aer, pentru verificarea functionarii. Daca flaconul nu a fost folosit timp de cateva zile, se agita bine si se pulverizeaza un puf in aer, pentru verificarea functionarii.

Utilizarea aerosolului

1. Indepartati capacul de pe piesa bucala prin apasarea usoara a partilor laterale ale capacului.

2. Controlati invelisul din plastic al inhalatorului si piesa bucala si verificati ca aceasta sa fie curata, fara praf sau alte particule sau corpuri straine.

3. Agitati energic flaconul pentru a va asigura ca nu contine obiecte straine si ca tot continutul flaconului este amestecat.

4. Tineti flaconul in pozitie verticala intre police si celelalte degete, cu policele pe baza, sub piesa bucala.

5. Expirati cat mai mult, dar fara a forta, apoi plasati piesa bucala in cavitatea bucala intre dinti si strangeti buzele in jurul ei, fara a o musca.

6. Imediat dupa ce incepeti sa inspirati pe gura, apasati pe capatul superior al flaconului pentru a elibera un puf in timp ce inspirati calm si profund.

7. In timp ce va tineti respiratia, scoateti flaconul din cavitatea bucala si luati degetul de pe partea superioara a acestuia. Continuati sa va tineti respiratia atat timp cat puteti, fara a forta.

8. Pentru a administra un al doilea puf, pastrati flaconul in pozitie verticala si asteptati aproximativ o jumatate de minut, inainte de a repeta etapele de la 3 la 7.

9. Reasezati capacul piesei bucale prin apasare ferma, pana cand se aude un mic zgomot.

IMPORTANT

Nu va grabiti la etapele 5, 6 si 7. Este important sa incepeti inspirul cat mai lent posibil, chiar inainte de a actiona flaconul. Exersati la inceput de cateva ori in fata unei oglinzi. Daca observati o "ceata" iesind din capatul flaconului sau din colturile gurii, trebuie sa reincepeti de la etapa 2.

Daca medicul dumneavoastra v-a dat instructiuni de folosire diferite, va rugam sa le urmati cu atentie. Anuntati-va medicul daca aveti dificultati in administrare.

Curatare

Flaconul trebuie curatat cel putin o data pe saptamana.

1. Scoateti flaconul din metal din invelisul din plastic al inhalatorului si indepartati capacul piesei bucale.

2. Clatiti invelisul din plastic si piesa bucala cu apa calda.

3. Uscati fiecare piesa cu atentie in interior si in exterior.

4. Reintroduceti flaconul in invelisul din plastic si reasezati capacul piesei bucale.

NU PUNETI FLACONUL DIN METAL IN APA.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ventolin

Daca in mod accidental ati luat o doza mai mare decat cea recomandata, este posibil sa apara anumite reactii adverse, cum ar fi batai rapide ale inimii, durere de cap, tremor sau neliniste (vezi pct.4 ).

Informati medicul cat mai curand posibil daca doza luata este mai mare decat cea recomandata.

Luati acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastra, astfel incat personalul spitalului sa stie ce medicament ati luat.

Daca uitati sa utilizati Ventolin

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca ati uitat sa luati o doza, nu va ingrijorati. Luati urmatoarea doza la momentul potrivit sau mai repede, daca apar probleme respiratorii. Medicul dumneavoastra poate sa va recomande sa folositi medicamentul cu regularitate, in fiecare zi, sau doar cand aveti nevoie - in caz de aparitie a respiratiei suieratoare sau a lipsei de aer. Nu luati o doza dubla cu exceptia situatiei in care medicul v-a recomandat acest lucru.

Dupa ce utilizati Ventolin

 • Daca respiratia sau respiratia suieratoare se inrautatesc imediat dupa folosirea medicamentului, nu il mai folositi si informati medicul cat mai curand posibil;
 • Daca ameliorarea respiratiei suieratoare sau a constrictiei toracice nu este asa de buna ca de obicei, sau nu dureaza asa mult ca de obicei, spuneti medicului cat mai curand posibil. Afectiunea dumneavoastra pulmonara se poate inrautati si s-ar putea sa aveti nevoie de medicatie suplimentara.

 

REACTII ADVERSE POSIBILE

Majoritatea pacientilor care au luat acest medicament l-au tolerat bine. Ca si in cazul altor medicamente, putini pacienti au prezentat reactii adverse.

Desi apar foarte rar (afecteaza mai putin de un pacient din 10 000) urmatoarele reactii pot avea consecinte grave. De aceea daca dupa administrarea Ventolin Inhaler CFC-Free prezentati oricare dintre urmatoarele simptome, intrerupeti tratamentul imediat si informati-l imediat pe medicul dumneavoastra:

 • respiratie suieratoare brusca sau constrictie toracica;
 • edem al pleoapelor, fetei sau buzelor;
 • eruptii trecatoare pe piele sau urticarie oriunde pe corp;
 • bataile inimii devin neregulate , spuneti medicului cat mai curand posibil.

 

Alte reactii adverse raportate:

Frecvente (afecteaza mai putin de un pacient din 10 dar mai mult de unul din 100)

 • tremuraturi, durere de cap;
 • batai rapide ale inimii (tahicardie).

 

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de un pacient din 100 dar mai mult de unul din 1000)

 • palpitatii;
 • iritatii la nivelul gurii sau gatului;
 • crampe musculare.

 

Rare (afecteaza mai putin de un pacient din 1000 dar mai mult de unul din 10000)

 • scaderea cantitatii de potasiu din sange;
 • vasodilatatie periferica.

 

Foarte rare (afecteaza mai putin de un pacient din 10000)

 • reactie de hipersensibilitate;
 • hiperactivitate (agitatie);
 • tulburari de ritm cardiac (aritmii, extrasistole);
 • bronhospasm paradoxal.

 

Dupa punerea pe piata a medicamentului s-au raportat cazuri izolate de ischemie miocardica.

Desi nu se cunoaste exact cat de des se intampla, unele persoane pot sa aiba ocazional dureri in piept (datorita unor probleme cardiace cum ar fi angina pectorala). Medicul trebuie anuntat in cazul aparitiei unor astfel de simptome; nu se opreste administrarea medicamentului decat daca medicul decide astfel.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

CUM SE PASTREAZA VENTOLIN

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original, ferit de lumina directa a soarelui.

A nu se pastra la frigider sau congela.

Imediat dupa folosire, puneti la loc capacul pe piesa bucala, prin apasarea usoara. Nu utilizati forta excesiva.

Daca medicamentul este foarte rece, scoateti flaconul din metal din dispozitivul de administrare din plastic si incalziti-l in maini cateva minute, inainte de utilizare. Nu folositi niciun alt dispozitiv pentru incalzire. Atentie: Flaconul de metal este sub presiune. A nu se perforasau arde, chiar daca flaconul este, aparent, gol.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Ventolin

 • substanta activa este salbutamol sub forma de salbutamol sulfat. Fiecare doza contine salbutamol 100 micrograme;
 • cealalta componenta este gazul propelant HFA 134a (1,1,1,2-tetrafluoroeran).

 

Cum arata Ventolin si continutul ambalajului

Ventolin este o suspensie de inhalat presurizata, de culoare alba sau aproape alba.

Ventolin este disponibil in cutii cu un flacon presurizat din aluminiu, prevazut cu valva dozatoare si dispozitiv de administrare, a 200 doze.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Glaxo Wellcome House

Berkeley Avenue, Greenford

Middlesex, UB6 0NN, Marea Britanie

Fabricantii

Glaxo Wellcome Productions

Zone Industrielle no. 2, 23 Rue Lavoiser, 27000 Evreux, Franta

GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A.

Ul. Grunwaldzka 189, 60-322 Poznan, Polonia

Glaxo Wellcome S.A.

Avenida de Extremadura 3, 09400 Aranda de Duero, Burgos, Spania

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2011

Mergeti la produs Inapoi la prospecte