Xanax 0.5mg x 30 compr

Prospect Xanax 0.5mg x 30 compr

Mergeti la produs

Xanax 0,5 mg comprimate

Xanax 1 mg comprimate
Xanax 2 mg comprimate
Alprazolam
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveazǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului
 
In acest prospect gasiti:
 
1. Ce este Xanax si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Xanax
3. Cum sa luati Xanax
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Xanax
6. INFORMATII suplimentare
 
CE ESTE XANAX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
 
Xanax este un calmant care contine substanta activa alprazolam. Aceasta apartine unui grup de medicamente denumite benzodiazepine. Benzodiazepinele afecteaza activitatea chimica din creier pentru a sustine somnul si a reduce anxietatea si ingrijorarea.
Xanax este folosit pentru tratamentul anxietatii, tulburarilor anxios-depresive si a tulburarilor de panica, pentru profilaxie si tratament in delirium tremens si in sindromul de abstinenta la alcoolici.
 
Xanax comprimate trebuie utilizat numai pentru tratamentul de scurta durata al depresiei. Durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 12 saptamani, inclusiv perioada in care doza este redusa progresiv (denumita perioada de „scadere treptata” a dozei).
 
INAINTE SA LUATI XANAX
 
Nu luati Xanax:
 
 • daca sunteti alergic (hipersensibil) la alprazolam, la alte medicamente inrudite (benzodiazepine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Xanax;
 • daca aveti probleme severe in zona pieptului sau dificultate in respiratie (de exemplu, bronsita cronica sau emfizem);
 • daca suferiti de „apnee de somn” - aceasta este o stare in care respiratia devine neregulata si chiar se opreste pentru perioade scurte de timp, in timp ce dormiti;
 • daca aveti probleme severe cu ficatul (risc de encefalopatie);
 • daca aveti o boala denumita „miastenia gravis” care va face sa suferiti de slabiciunea si oboseala muschilor;
 • daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Xanax
 
Inainte sa utilizati Xanax, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Xanax
 
 • daca aveti probleme cu plamanii, rinichii sau ficatul;
 • daca in trecut ati facut abuz de droguri sau alcool sau v-a fost greu sa incetati sa luati medicamente, sa beti alcool sau sa luati droguri. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa vrea sa va acorde in mod special ajutor atunci cand va trebui sa incetati sa luati aceste comprimate;
 • daca v-ati simtit vreodata atat de deprimat incat sa va ganditi sa va luati viata, suferiti de manie, boala bipolara sau alte tulburari psihice (cu exceptia anxietatii sau tulburarilor de panica);
 • daca aveti varsta sub 18 ani;
 • daca suferiti de glaucom cu unghi inchis ;
 • daca sunteti in tratament cu ketoconazol, itraconazol sau alte medicamente din grupul azolilor (utilizate pentru tratamentul infectiilor micotice).
 
Benzodiazepinele si medicamentele inrudite trebuie folosite cu precautie la pacientii varstnici datorita riscului de sedare si/sau slabiciune musculoscheletala care poate favoriza caderile, avand adesea consecinte grave pentru aceasta grupa de pacienti.
 
Daca va aflati in oricare din situatiile mai sus mentionate, medicul dumneavoastra va stabili doza de Xanax individual si veti necesita o supraveghere medicala atenta in timpul tratamentului.
 
Utilizarea altor medicamente
 
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente deoarece efectul Xanax poate sa fie mai puternic atunci cand este luat o data cu acestea:
 
 • medicamente antipsihotice (utilizate in tratamentul unor boli psihice precum schizofrenia);
 • orice alte medicamente pentru tratamentul anxietatii sau depresiei sau care va ajuta sa dormiti;
 • unele medicamente puternice impotriva durerilor (de exemplu, morfina sau codeina);
 • medicamente pentru tratamentul epilepsiei;
 • antihistaminice pentru ameliorarea alergiilor;
 • alte antidepresive, cum sunt nefazodona, fluvoxamina sau fluoxetina;
 • cimetidina (utilizata pentru tratamentul ulcerului gastric);
 • contraceptive orale (“pilula”);
 • diltiazem (folosit pentru tratamentul anginei si a hipertensiunii arteriale);
 • anumite antibiotice , cum sunt eritromicina sau troleandomicina (folosite pentru tratamentul anumitor infectii bacteriene);
 • digoxina (folosita pentru a trata diverse boli de inima);
 • ritonavir sau alte medicamente similare folosite pentru tratamentul infectiilor cu HIV.
 
Daca urmeaza sa suferiti o operatie in care vi se va face anestezie generala, spuneti medicului dumneavoastra sau medicului anestezist ca luati Xanax. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
 
Utilizarea Xanax impreuna cu alimente si bauturi
 
Xanax poate fi administrat indiferent de orarul meselor. In timpul tratamentului cu Xanax, nu consumati bauturi alcoolice.
 
Sarcina si alaptarea
 
Xanax nu trebuie utilizat in timpul sarcinii deoarece poate dauna dezvoltarii copilului. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Xanax, anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra.
 
In timpul tratamentului cu Xanax nu trebuie sa alaptati deoarece medicamentul poate sa treaca in laptele uman. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Xanax va poate face sa va simtiti somnoros sau ametit, cu pierderea puterii de concentrare, asa incat este foarte important sa nu conduceti vehicule si sa nu folositi utilaje pana cand nu ati stabilit cum va afecteaza medicamentul.
 
INFORMATII importante privind unele componente ale Xanax
 
Xanax contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
CUM SA LUATI XANAX
 
Luati intotdeauna Xanax exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Daca aveti impresia ca efectul Xanax este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Nu inghititi comprimatele impreuna cu bauturi alcoolice.
 
Adulti
 
Anxietate
 
Doza initiala recomandata este de 0,75-1 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza zilnica recomandata poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi 4 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.
 
Stari de anxietate asociate cu depresie
 
Doza initiala recomandata este de 1,5 mg alprazolam, administrata divizat in 3 prize pe zi. Doza de intretinere poate fi crescuta in functie de necesitati, fara a depasi doza de 4,5 mg alprazolam pe zi, divizata in mai multe prize.
 
Tulburarile de panica
 
Doza initiala recomandata este de 0,5-1 mg alprazolam, administrata oral seara la culcare sau 0,5 mg de trei ori pe zi. Doza de intretinere se ajusteaza in functie de raspunsul pacientului. Cresterile nu trebuie sa depaseasca 1 mg alprazolam la 3-4 zile.
Studiile clinice au aratat ca doza medie zilnica este de 6 + 2 mg. In mod exceptional, un numar redus de pacienti au necesitat doze de 10 mg/zi.
 
Pacienti varstnici sau debilitati
 
Doza obisnuita pentru inceperea tratamentului este de 0,5-0,75 mg pe zi, administrata divizat in 2-3 prize. Daca este necesar, medicul poate decide sa creasca lent doza zilnica.
In functie de situatie, medicul poate decide diferite doze.
 
Utilizarea la copii
 
Nu se administreaza Xanax la copii cu varsta sub 18 ani.
 
[Xanax 2mg, comprimate]
 
In acest mod, puteti obtine urmatoarele parti de Xanax:
 
 
Continuati sa luati Xanax pana cand medicul dumneavoastra va va spune sa incetati. Tratamentul in starile de anxietate trebuie sa fie cat mai scurt posibil. In general, durata totala a tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8-12 saptamani, incluzand si perioada de scadere progresiva a dozei. In unele cazuri este necesara prelungirea tratamentului, dar decizia trebuie luata numai dupa reevaluarea starii dumneavoastra de catre medicul specialist.
 
Daca ati luat mai mult Xanax decat trebuie
 
Simptomele determinate de supradozaj sunt somnolenta, ameteala, stare de confuzie, rarirea batailor inimii, respiratie dificila, tulburari de mers si de vorbire si stare de inconstienta.
 
Daca luati mai multe comprimate decat v-a fost prescris (sau daca altcineva ia medicamentul dumneavoastra), trebuie sa solicitati consult medical sau sa va adresati imediat celei mai apropriate unitati medicale, deoarece este posibil sa aveti nevoie imediat de asistenta medicala. Luati cu dumneavoastra ambalajul medicamentului si prospectul.
 
Alprazolamul poate determina obisnuinta. Puteti deveni dependent fizic si psihic de medicament. Nu luati mai multe comprimate decat vi s-au prescris si nici nu prelungiti durata tratamentului mai mult decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
 
Daca ati uitat sa luati Xanax
 
Daca uitati sa luati o doza, luati urmatoarea doza cat de curand va amintiti. Daca deja este momentul sa luati urmatoarea doza, nu mai incercati sa recuperati doza omisa. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
 
Daca incetati sa luati Xanax
 
Luati Xanax pe toata durata recomandata de medic. Nu opriti tratamentul si nu scadeti doza fara a intreba mai intai medicul. Daca dupa cateva saptamani tratamentul este brusc intrerupt sau daca dozele sunt scazute prea brusc, pot aparea modificari de dispozitie, insomnie, crampe, varsaturi, transpiratii, tremuraturi, convulsii sau crize epileptice. De asemenea, la pacientii suferind de stres post-traumatic, la intreruperea tratamentului pot aparea iritabilitate, manifestari ostile sau paranoide.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 
REACTII ADVERSE POSIBILE
 
Ca toate medicamentele, Xanax poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Ca toate medicamentele, Xanax poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Atunci cand apar, reactiile adverse se manifesta de obicei la inceputul tratamentului si tind sa dispara pe masura ce acesta avanseaza sau la scaderea dozelor. Continuati sa luati Xanax si informati medicul daca apare oricare dintre reactiile adverse mai jos mentionate.
 
Reactiile adverse care pot aparea sunt:
 
Reactii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienti)
 
somnolenta si moleseala;
depresie;
dificultati de coordonare a miscarilor;
tulburari de memorie;
dificultati de vorbire;
ameteala;
dureri de cap;
constipatie;
uscaciunea gurii;
oboseala;
iritabilitate.
 
Reactii adverse frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 10 pacienti)
 
tulburari de echilibru;
probleme de coordonare a miscarilor;
dificultati de concentrare;
stare de somn cu durata si profunzime anormale;
somn adanc cu durata mare si pierderea constientei;
tremuraturi;
vedere incetosata;
greata;
inflamatie la nivelul pielii;
tulburari sexuale;
scadere sau crestere in greutate.
 
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta mai putin de 1 din 100 pacienti)
 
pierderea partiala sau totala a memoriei
slabiciune musculara
probleme de control a vezicii urinare
tulburari menstruale
 
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
 
ciclu neregulat sau producerea de prolactina in exces (hormonul care stimuleaza secretia de lapte);
modificarea apetitului sexual;
stare de excitatie si hiperactivitate;
agresivitate;
atitudine dusmanoasa;
ganduri anormale;
dezechilibru la nivelul unei parti a sistemului nervos. Simptomele pot sa includa: batai rapide de inima si presiune arteriala instabila (senzatie de ameteala, confuzie usoara sau lesin);
tulburari gastro-intestinale;
inflamarea ficatului (hepatita);
reactie alergica grava care cauzeaza umflarea fetei sau a gatului;
umflaturi la nivelul mainii, labei piciorului si al gleznei;
reactii la nivelul pielii cauzate de sensibilitate la lumina soarelui;
dificultate la urinare sau probleme de control al vezicii urinare;
presiune crescuta in ochi, care poate de asemenea sa va afecteze vederea.
 
Raportarea reactiilor adverse
 
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
CUM SE PASTREAZA XANAX
 
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
 
Nu utilizati Xanax dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 250C, in ambalajul original.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
 
INFORMATII SUPLIMENTARE
 
Ce contine Xanax
 
Xanax 0,25 mg comprimate
 
 • Substanta activa este alprazolam 0,25 mg;
 • Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu.
 
Xanax 0,5 mg comprimate
 
 • Substanta activa este alprazolam 0,5 mg;
 • Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127).
 
Xanax 1 mg comprimate
 
 • Substanta activa este alprazolam 1 mg;
 • Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu, eritrozina (E 127), albastru stralucitor FCF lac de aluminiu (E 133).
 
Xanax 2 mg comprimate
 
 • Substanta activa este: alprazolam 2 mg;
 • Celelalte componente sunt: lactoza anhidra, celuloza microcristalina, docusat de sodiu, benzoat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, stearat de magneziu.
 
Cum arata Xanax si continutul ambalajului
 
Comprimatele de Xanax 0,25 mg sunt ovale, de culoare alba, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu “Upjohn 29” pe cealalta fata. Xanax 0,25 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.
 
Comprimatele de Xanax 0,5 mg sunt ovale, de culoare roz, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu “Upjohn 55” pe cealalta fata. Xanax 0,5 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.
 
Comprimatele de Xanax 1 mg sunt ovale, de culoare mov-deschis, prevazute cu o linie mediana pe una din fete si imprimate cu “Upjohn 90” pe cealalta fata. Xanax 1 mg este ambalat in cutii cu blistere, continand 30 comprimate.
 
Comprimatele de Xanax 2 mg sunt ovale de culoare alba, avand imprimat “U 94” pe una din fete, prevazute cu 3 linii de rupere pe ambele fete. Xanax 2 mg este ambalat in cutie cu un flacon din sticla bruna continand 30 comprimate.
 
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
 
PFIZER EUROPE MA EEIG
Boulevard de la Plaine 17 1050 Bruxelles, Belgia
 
Fabricantul
 
Pfizer Italia S.r.l.,
Località Marino del Tronto, 63100 Ascoli Piceno (AP), Italia
 
Acest prospect a fost aprobat in Octombrie, 2018.
 

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs