Rețeta electronică. Reguli de urmat pentru eliberarea rețetelor online

Rețeta electronică. Reguli de urmat pentru eliberarea rețetelor online Rețeta electronică. Reguli de urmat pentru eliberarea rețetelor online

Ultima actualizare: 22 mai 2020

 
 
Perioada delicată pe care o traversăm din cauza regulilor de distanțare socială a condus la schimbări în societate și la necesitatea adaptării la noi structuri de conviețuire, iar sistemul medical a fost printre cele mai vizate. Astfel, există posibilitatea ca persoanele să apeleze la un consult al medicului de familie prin intermediul telefonului, iar acesta să le elibereze o rețetă electronică, fără ca pacientul să se mai deplaseze la cabinet.
 
Cuprins:

Ce este rețeta electronică?

Ce tipuri de rețete electronice se pot elibera?

Ce medicamente nu se eliberează pe bază de rețetă electronică?

Ce pași trebuie urmați pentru ridicarea rețetei electronice?

Cum se poate ridica rețeta electronică?

Ce este rețeta electronică?

 
Rețeta electronică este un mare beneficiu reglementat în această perioadă, având același statut ca o prescripție medicală clasică. Conform reglementărilor CNAS, medicul de familie sau medicul specialist poate elibera rețeta electronică și o poate trimite prin intermediul email-ului sau al telefonului, prin serviciul de SMS sau cu ajutorul aplicației Whatsapp, iar pacientul o poate ridica din farmacie, sau poate împuternici pe cineva să o ridice, în baza actului de identitate.
 

Ce tipuri de rețete electronice se pot elibera?

 
Există trei tipuri de rețete electronice:
 
1. Rețeta electronică online. Rețeta electronică online este trimisă de către medicul de familie direct către CNAS, regăsindu-se apoi în sistemul farmaciilor.
 
2. Rețeta electronică offline. Rețeta electronică offline este tipărită, dar nu și transmisă direct către CNAS, urmând ca farmacistul să o introducă în sistem. Ulterior, după ce s-au eliberat medicamentele, medicul care a prescris rețeta o va trimite din sistem către CNAS, până în ultima zi a lunii pentru care a fost prescrisă.
 
3. Rețeta electronică la domiciliu. Rețeta electronică la domiciliu este scrisă de mână de medic, iar acesta o introduce în sistemul CNAS ulterior, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii pentru care a fost prescrisă. După eliberarea rețetei, farmacistul o va introduce, la rândul său, în sistem.
 

Ce medicamente nu se eliberează pe bază de rețetă electronică?

 
Există o serie de medicamente care nu se pot elibera pe baza prescripției medicale electronice, categorie din care fac parte medicamentele psihotrope și stupefiantele. Pentru acestea este necesar ca pacientul să meargă în continuare la medicul curant, pentru a obține rețeta medicală în original.
 

Ce pași trebuie urmați pentru ridicarea rețetei electronice?

 
1. Pacientul trebuie să ia legătura cu medicul pentru o consultație prin telefon. Dacă problemele de sănătate pot fi rezolvate astfel, medicul va elibera o prescripție medicală și o va trimite prin email sau telefon, prin serviciul Whatsapp.
 
2. În cazul în care pacientul nu deține niciun mijloc de comunicare electronic, acesta va trebui să scrie de mână ceea ce medicul îi dictează, inclusiv datele necesare pentru eliberarea rețetei medicale, astfel:
 
Codul de parafă al medicului care face prescripția medicală;
 
Codul unic de înregistrare (CUI) al cabinetului medical prescriptor;
 
Seria, numărul și data prescripției medicale.
 
3. Dacă rețeta a fost primită prin email sau Whatsapp, pentru a intra în posesia medicamentelor prescrise, pacientul trebuie să opteze pentru una dintre variantele de mai jos:
 
- Poate trimite electronic rețeta direct la Catena, accesând link-ul aici.
 
- Poate trimite rețeta tot prin email sau Whatsapp. Pentru a afla numărul de telefon și adresa de e-mail a celei mai apropiate farmacii, poate suna la numărul de call-center aferent județului în care se află, accesând link-ul de aici.

 

Cum se poate ridica rețeta electronică?

 
Rețeta electronică poate fi ridicată de către pacient din Catena, acesta având și posibilitatea de a împuternici o terță persoană în vederea ridicării acesteia, pe baza actului de identitate.
 

Atenție!

Rețeta medicală electronică se poate ridica din farmacie o singură dată. Fiecare rețetă electronică se înregistrează în sistemul informatic SIPE, iar utilizarea unei prescripții medicale în mod repetat constituie fraudă și se sancționează conform prevederilor legale în vigoare.