Resveratrolul, cardioprotector si antioxidant natural

Resveratrolul, cardioprotector si antioxidant natural Resveratrolul, cardioprotector si antioxidant natural

Ultima actualizare: 6 iunie 2016

Resveratrolul este o substanta ce apartine grupului polifenolilor, cu actiune antioxidanta puternica si benefica organismului uman, atat in scop preventiv, cat si in tratarea diferitelor afectiuni cronice.
 
Mai exact, resveratrolul este secretat de catre struguri atunci cand vita de vie este atacata de ciuperci si bacterii parazite, la origini fiind o substanta de aparare.
 
Resveratrolul se gaseste in cea mai mare concentratie in strugurii negri (in special in coaja lor), in afine, urmate in ordine de strugurii rosii, de samburii strugurilor (albi sau rosii), merisor, mure, coacaze rosii si negre, mere cu coaja rosu-inchis, prune inchise la culoare, nuci, rodii, varza rosie, ceapa rosie, fasole boabe de culoare neagra. Este, de asemenea, produs de diverse plante, precum Polygonum cuspidatum.
 

Cele mai importante efecte: cardioprotector si antioxidant

 
Vinul rosu are un continut bogat in polifenoli, ce au actiune sinergica, resveratrolul fiind numai unul dintre acestia, explicand probabil si „paradoxul francez”, respectiv faptul ca incidenta bolilor cardiovasculare este relativ redusa in sudul Frantei, francezii fiind mari bautori de vin rosu, desi dieta lor este destul de bogata in grasimi saturate. Aceasta substanta prezinta importante efecte antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antitumorale, cardioprotectoare si neuroprotectoare.
 

Resvetarolul - actiune benefica asupra aparatului cardiovascular

 
Resveratrolul reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare cu 30-40%, reduce nivelul sangvin crescut al colesterolului „rau” (LDL-colesterol) si al trigliceridelor. Inhiba agregarea plachetara si scade vascozitatea sangelui, prevenind aparitia trombozelor. De asemenea, sustine productia de oxid nitric care relaxeaza si dilata arterele, ajutand la mentinerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. Impiedica aparitia aterosclerozei, previne aparitia cardiopatiei ischemice, cu efect benefic in sechelele postinfarct miocardic.
 
Cititi mai multe pe FarmaciaTa.ro