Afte bucale, de la cauze la remedii

Afte bucale, de la cauze la remedii Afte bucale, de la cauze la remedii

Ultima actualizare: 3 aprilie 2023

afte-bucale-gura

Aftele bucale, care mai sunt cunoscute drept ulceratii aftoase sau stomatita aftoasa, sunt leziuni mici, de suprafata, care apar la nivelul tesuturilor moi din gura sau de la baza gingiilor. Spre deosebire de herpesul oral, aftele bucale nu apar pe suprafata buzelor si nici nu sunt contagioase. Cu toate acestea, pot provoca dureri mari si pot afecta mancatul si vorbirea.

Aftele bucale reprezinta o forma de ulceratii bucale, fiind una dintre cele mai frecvente probleme aparute la nivelul gurii.

Orice persoana se poate confrunta cu afte bucale, indiferent de varsta, cu toate ca sunt mai frecvente la adultii tineri si la femei. Chiar si copiii mai mici de 2 ani pot dezvolta afte bucale, cu toate ca, in mod normal, nu apar pana in adolescenta.

Cu toate ca majoritatea oamenilor au afte bucale doar ocazional, aproximativ 20-30% dintre oameni au episoade recurente.

Cele mai multe afte bucale dispar de la sine dupa o saptamana sau doua. Cu toate acestea, mergeti la medicul de familie sau la dentist daca aveti afte bucale neobisnuit de mari sau dureroase sau afte bucale care par sa nu se vindece.

 

Cuprins:

Ce trebuie sa stii despre aftele bucale sau stomatita aftoasa

Tipuri de afte bucale

Cauzele ce conduc la aparitia aftelor bucale

Remedii pentru aftele bucale

 

Ce trebuie sa stii despre aftele bucale sau stomatita aftoasa

Aftele bucale sau stomatita aftoasa sunt ulceratii bucale deschise sau dureroase. In plus, sunt cele mai frecvente forme de ulceratii bucale. Acestea isi fac aparitia de cele mai multe ori pe interiorul buzelor sau al obrajilor. De obicei, sunt de culoare alba sau galbena si sunt inconjurate de tesuturi moi rosii si inflamate.

Printre simptomele aftelor bucale se numara:

- mici ulceratii de culoare alba sau galbena, de forma ovala, care apar in interiorul gurii

- o zona rosie dureroasa in cavitatea bucala

- o senzatie de furnicaturi in interiorul gurii

In unele cazuri, pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

- noduli limfatici umflati

- febra

 - stare de rau

Aftele bucale nu sunt contagioase. In majoritatea cazurilor, se vindeca in decurs de 1-3 saptamani fara sa fie nevoie de tratament. In schimb, durerea dispare in mod normal in 7-10 zile. Formele mai grave de afte bucale se pot vindeca abia dupa 6 saptamani de la aparitia lor.

Catena recomanda: Foramen Gel reparator pentru leziuni bucale

Foramen Gel reparator pentru leziuni bucale contine acid hialuronic sub forma de hialuronat de sodiu 0,2% care ajuta la regenerea tesutului; este un remediu care se poate folosi in caz de afte bucale. Aftele bucale sunt ulceratii superficiale sau profunde apar pe mucoasa cavitatii bucale sau pe suprafata limbii. Prin aplicare,Gelul reparator ajuta la crearea unui film protector care calmeaza zona si o ajuta sa se regenereze. Gelul diminueaza senzatia de disconfort de la nivel local asociata cu aparitia aftelor bucale si ajuta la refacerea rapida a tesutului.

Mod de utilizare Foramen Gel reparator pentru leziuni bucale:

- Se aplica gelul in strat subtire. A nu se inghiti! A nu se lasa la indemana copiilor. Nu este recomandat copiilor sub varsta de 6 ani.

Tipuri de afte bucale

Cele mai multe afte bucale sunt rotunde sau ovale, albe sau galbene in mijloc si rosii pe margini. De asemenea, cele mai multe afte bucale se formeaza in interiorul gurii, pe sau sub limba, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, la baza gingiilor sau in cerul gurii. Cu o zi sau doua inainte de aparitia efectiva a acestor afte bucale ati putea simti o senzatie de furnicaturi sau arsuri.

Exista mai multe tipuri de afte bucale, cum ar fi afte bucale minore, afte bucale majore si afte bucale herpetiforme.

Afte bucale minore

Aftele bucale minore sunt cele mai frecvente afte bucale si:

- sunt de cele mai multe ori mici

- sunt ovale, avand o margine rosie

- se vindeca fara sa lase cicatrici dupa una sau doua saptamani

Afte bucale majore

Aftele bucale majore sunt mai putin frecvente si:

- sunt mai mari si mai adanci decat cele minore

- sunt de obicei rotunde cu margini bine definite, cu toate ca pot avea margini neregulate atunci cand sunt foarte mari

- pot provoca dureri extrem de mari

- se pot vindeca dupa sase saptamani si pot lasa cicatrici mari

Aftele bucale herpetiforme

Aftele herpetiforme sunt mai putin frecvente si apar de obicei la persoanele mai in varsta. In plus, nu sunt cauzate de infectia cu virusul herpes. Aceste afte bucale:

- au dimensiuni precise

- de multe ori, apar in grupuri de 10 sau chiar 100 de ulceratii, insa pot fuziona, formand o leziune mare

- au margini neregulate

- se vindeca fara sa lase cicatrici dupa una sau doua saptamani

gura-leziune-afte-bucale

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu medicul daca aveti:

- afte bucale neobisnuit de mari

- leziuni care reapar

- afte bucale care se dezvolta inainte ca cele vechi sa se vindece

- focare de afte bucale frecvente

- leziuni persistente care dureaza doua saptamani sau mai mult

- leziuni care se extind catre buze

- dureri care nu pot fi ameliorate cu ajutorul metodelor de auto-ingrijire

- dificultati mari in a manca sau a bea

- febra mare, insotita de afte bucale

Zdrovit Aftiblock gel este un dispozitiv medical cu efect dovedit clinic pentru ameliorarea durerii provocata de afte, candidoza si microleziuni de la nivelul gurii. Odata aplicat, gelul se usuca rapid si formeaza o bariera de protectie la suprafata mucoasei orale.

Cauzele ce conduc la aparitia aftelor bucale

Specialistii nu au descoperit cauza exacta a aftelor bucale, cu toate ca banuiesc sunt cauzate de o combinatie de factori. Printre posibilii factori declansatori ai aftelor bucale se numara:

- o leziune minora la nivelul gurii cauzata de lucrarile dentare, periajul excesiv, accidentarile sportive sau muscaturile accidentale ale obrazului

- Helicobacter pylori, aceleasi bacterii care provoaca ulcerul peptic

- sensibilitati alimentare, in special la capsuni, ciocolata, cafea, oua, branza, nuci si alimente picante sau acide

 - folosirea pastelor de dinti si a apelor de gura care contin laurilsulfat de sodiu

- stres emotional

- o alimentatie lipsita de vitamina B-12, zinc, folat (acid folic) sau fier

- o reactie alergica la anumite bacterii din gura

- modificari hormonale in timpul menstruatiei

Afte bucale – alte cauze

De asemenea, aftele bucale pot aparea si din cauza anumitor boli si afectiuni, cum ar fi:

- boala celiaca, o afectiune intestinala grava cauzata de sensibilitatea la gluten, o proteina care se gaseste in majoritatea cerealelor

- infectia cu HIV / SIDA, o afectiune grava care suprima sistemul imunitar

- boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa

- boala Behcet, o tulburare rara care provoaca inflamatii in tot corpul, inclusiv in gura

- un raspuns gresit al sistemului imunitar, in care acesta ataca celulele sanatoase din gura si nu agentii patogeni, cum ar fi virusurile si bacteriile

Afte bucale - factori de risc

Orice persoana poate dezvolta afte bucale. Cu toate acestea, ele apar mai des la adolescenti si adultii tineri si sunt mai frecvente in randul femeilor. De multe ori, persoanele cu afte bucale recurente au rude care sufera de aceasta problema. Acest lucru poate fi cauzat de mostenirea genetica sau de un factor comun din mediul in care aceste persoane traiesc, cum ar fi alimentele sau alergenii.

Remedii pentru aftele bucale

De obicei, aftele bucale nu au nevoie de tratament pentru ca dispar de la sine intr-o saptamana sau doua. Tratamentul este destinat aftelor mai mari, persistente sau neobisnuit de dureroase. Exista cate variante de tratament.

Apa de gura

In cazul in care aveti mai multe afte bucale, medicul poate prescrie o apa de gura care contine dexametazona pentru a reduce durerea si inflamatia sau lidocaina pentru a combate durerea.

Creme si alte produse topice

Aceste produse pot fi eliberate fara sau cu prescriptie medicala si se gasesc sub forma de creme, paste, geluri sau lichide. Ele pot ameliora durerea si pot grabi vindecarea daca sunt aplicate pe leziuni imediat dupa aparitia lor. Unele produse contin ingrediente active, cum ar fi:

- apa oxigenata

- fluocinonida

- benzocaina

Aftele bucale pot fi tratate si cu ajutorul produselor topice care nu contin ingrediente active.

3FPlantamed Spray antiviral sustine apararea naturala a organismului oprind infectia virala prin actiune astringenta si antivirala directa. Calmeaza durerea si senzatia de arsura provocate de herpangine, afte. Reface mucoasa bucala sensibila, iritata, ranita sau afectiunile inflamatorii ale mucoasei faringiene si ale gingiilor.

Medicamente orale

In cazul in care aveti afte bucale grave sau care nu raspund la tratamentele topice, specialistul va poate prescrie medicamente orale. Printre acestea se numara:

- Medicamentele care nu combat in mod normal afte bucale, cum ar fi sucralfatul, folosit in tratarea ulceratiilor intestinale, si colchicina, utilizata in mod normal pentru tratarea gutei.

- Medicamentele care contin steroizi atunci cand alte tratamente nu dau roade. Cu toate acestea, medicamentele cu steroizi pot da reactii adverse grave. De aceea, sunt administrate ca o ultima solutie.

Cauterizarea aftelor bucale

In timpul cauterizarii, medicul foloseste un instrument sau o substanta chimica pentru a arde sau distruge tesuturile.

Debacterolul este o solutie conceputa pentru a trata aftele bucale si problemele gingivale. Acest medicament cauterizeaza chimic aftele bucale si reduce timpul de vindecare la aproximativ o saptamana.

O alta varianta de cauterizare chimica a aftelor este azotatul de argint. Cu toate acestea, nu s-a dovedit ca aceasta solutie accelereaza vindecarea, insa poate ajuta la ameliorarea durerii produse de uleratiile aftoase.

Remedii la domiciliu pentru afte bucale

Puteti aplica gheata sau cantitati mici de lapte de magneziu pe leziuni pentru a ameliora durerea si pentru a grabi vindecarea. De asemenea, va puteti clati gura cu apa calda si bicarbonat de sodiu pentru a reduce durerile. In plus, s-a dovedit ca mierea este eficienta si in tratarea aftelor.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615

https://www.medicalnewstoday.com/articles/303311

https://www.healthline.com/health/canker-sores

Farmacistul Catena va recomanda:

3F Plantamed Spray antiviral X 15 ml

3F Plantamed Spray antiviral X 15 ml

Sprayul Antiviral sustine apararea naturala a organismului…

Aftiblock gel 8 gr

Aftiblock gel 8 gr

Zdrovit Aftiblock gel este un dispozitiv medical cu…