Beneficiile uleiului din ficat de cod

Data publicarii: 04 decembrie 2020

 

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grasi esentiali si Omega-3 si, in plus, contine o gama variata de vitamine importante pentru sanatatea generala a organismului, printre care si grupul de vitamine A, D si E.

Prima atestare oficiala a consumului de ulei din ficat de cod pe post de aliment benefic pentru sanatate dateaza din vremuri foarte indepartate, mai precis din anul 700. Pe atunci, potrivit scrierilor istorice, locuitorii din Peninsula Scandinava il foloseau pentru a-si intari organismul in lunile lungi si friguroase de iarna. In plus, pescarii din aceasta zona aplicau uleiul din ficat de cod si pe muschi si articulatii, pentru a inlatura durerile.

Succesiv, tot pe filiera pescarilor, uleiul din ficat de cod a ajuns si la vikingi, care l-au denumit „aurul oceanului”. De altfel, tot vikingii au fost si inventatorii primei metode cu adevarat eficiente de extragere a acestui tip de ulei.

Metoda descoperita de vikingi a fost ulterior perfectionata de catre farmacistul norvegian Peter Moller, in anul 1854. Moller a decis sa incerce sa imbunatateasca metoda de extragere vikinga pentru ca a observat ca locuitorii din partea de vest a Norvegiei pareau sa se imbolnaveasca foarte rar, iar acest lucru se datora, potrivit spuselor lor, consumului constant de ulei din ficat de cod.

ulei-de-peste-omega-3

Avantajele metodei perfectionate de Moller au fost evidente inca de la inceput: metoda propusa de farmacist rezolva problemele legate de gustul si de mirosul neplacut si, in plus, uleiul obtinut astfel s-a constatat ca isi pastra intacte proprietatile terapeutice.

Asa cum aminteam tangential undeva mai sus, uleiul din ficat de cod contine cativa dintre cei mai importanti acizi grasi polinesaturati Omega-3, de ale caror beneficii ne putem bucura exclusiv prin aport alimentar, intrucat organismul uman nu ii poate sintetiza altfel. Asadar, daca te numeri printre persoanele care si-au facut un obicei din a consuma zilnic ulei din ficat de cod, probabil ca ai observat deja multiplele beneficii pe care acesta le are pentru sanatate.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu beneficiile consumului de ulei din ficat de cod enumeram mai jos o lista care le include pe cele mai importante.

Cuprins:

Beneficiile consumului de ulei din ficat de cod
Mentine sanatatea cerebrala
Scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare
Sprijina sistemul osos
Sustine imunitatea
Imbunatateste fertilitatea
Ajuta la controlul diabetului zaharat
Uleiul din ficat de cod, un posibil aliat in lupta cu virusul COVID-19

 

Beneficiile consumului de ulei din ficat de cod

Uleiul din ficat de cod poate fi un aliat de baza inclusiv al sanatatii copiilor, deoarece contine o gama variata de elemente naturale care sunt vitale in procesul de crestere.

Consumul de ulei din ficat de cod aduce urmatoarele beneficii concrete:

Mentine sanatatea cerebrala

Datorita elementelor pe care le contine, uleiul din ficat de cod ajuta memoria, imbunatateste puterea de concentrare si creste viteza cu care procesam informatiile. De asemenea, previne aparitia bolilor neurodegenerative, datorita continutului mare de Omega-3 si vitamina D. In plus, preintampina instalarea depresiei, putand fi util chiar si in tratarea acesteia, insa doar la recomandarea medicului.

ulei-de-peste-creier

Scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare

Un consum regulat de ficat din ulei de cod normalizeaza nivelul trigliceridelor, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si, in plus, ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. De asemenea, reducerea numarului de trigliceride din sange inseamna un risc mai scazut de aparitie al bolilor cardiovasculare. Nu in ultimul rand, consumul regulat de ulei din ficat de cod poate preveni intarirea si ingustarea arterelor (ateroscleroza).

Sprijina sistemul osos

Consumul de ulei din ficat de cod intareste si sistemul osos, gratie cantitatii considerabile de vitamina D pe care o contine. Suplimentarea vitaminei D este asociata, de obicei, si cu un risc mai scazut de fracturi si de osteoporoza. De asemenea, uleiul din ficat de cod mentine sanatatea articulatiilor si, dincolo de asta, ajuta si la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos al copiilor.

Sustine imunitatea

Uleiul din ficat de cod, atunci cand e consumat frecvent, poate amplifica rezistenta la stres si, implicit, favorizeaza totodata si intarirea sistemului imunitar. De asemenea, consumul de ulei din ficat de cod poate fi util si pentru sportivi pentru ca ajuta la cresterea rezistentei la efort fizic intens.

Imbunatateste fertilitatea

Consumul de ulei din ficat de cod stimuleaza si productia de hormoni sexuali feminini si mentine sanatatea sistemului endocrin, prin urmare este asociat si cu cresterea sanselor de conceptie. Cu toate acestea, este indicat ca inainte de a consuma ulei din ficat de cod in acest scop sa consulti si medicul specialist.

Ajuta la controlul diabetului zaharat

Tot datorita continutului bogat de acizi grasi Omega-3, uleiul din ficat de cod poate contribui la scaderea rezistentei la insulina. In plus, s-a constatat ca un consum regulat diminueaza si riscul de aparitie a diabetului de tip I insulino-dependent la copii.

Uleiul din ficat de cod, un posibil aliat in lupta cu virusul COVID-19

Dincolo de beneficiile enumerate anterior, uleiul din ficat de cod a mai dobandit recent si un posibil beneficiu circumstantial: ar putea ajuta in lupta cu virusul COVID-19.

O echipa de cercetatori din Norvegia a lansat de curand un studiu clinic menit sa demonstreze ca uleiul din ficat de cod (si, in mod special, vitamina D care se regaseste in compozitia lui) ajuta in lupta impotriva virusului COVID-19.

Mai precis, cercetatorii de la Spitalul Universitar din Oslo vor sa demonstreze, cu ajutorul a 70.000 de voluntari, ca observatiile preliminare rezultate in urma unui studiu desfasurat in luna martie sunt corecte.

Inca de la debutul pandemiei, care a fost identificata ca atare in luna martie a acestui an, cercetatorii norvegieni au evaluat factorii de risc pentru noul coronavirus pe un esantion de aproximativ 150.000 de persoane care au raspuns online unui chestionar foarte detaliat, privind obiceiurile lor in materie de alimentatie, exercitii fizice etc.

Analiza raspunsurilor oferite de cei 150.000 de norvegieni a indicat, printre altele, faptul ca persoanele care au spus ca au obiceiul de a consuma in mod regulat ulei din ficat de cod sunt mai putin predispuse sa fie infectate, iar cele care contracteaza totusi virusul dezvolta complicatii mult mai usoare, comparativ cu persoanele care nu consuma deloc ulei din ficat de cod.

„Diferenta nu a fost una coplesitoare, insa a fost suficient de mare pentru a ne determina sa aruncam o privire mai in detaliu.”, a declarat, pentru cotidianul francez Le Monde, Arne Soraas, medic si cercetator in cadrul Departamentului de Microbiologie de la Spitalul Universitar din Oslo.

Medicii norvegieni au mai mentionat si un alt studiu, efectuat in Spania, in cadrul caruia pacientilor infectati cu virusul COVID-19 le-au fost administrate cantitati mari de vitamina D, combinate cu alte tratamente specifice infectarii cu COVID-19. Rezultatele obtinute, spun medicii norvegieni, ar fi fost benefice.

Exista, insa, si medici care spun ca efectele benefice nu s-ar datora doar vitaminei D, ci si acizilor grasi Omega-3.

ulei-de-peste-covid-19

„Este doar vitamina D cea care are acest efect benefic sau este vorba si de Omega-3? Asta vom afla in urma acestui studiu. Este foarte posibil sa aflam ca, de fapt, ar putea fi vorba despre o combinatie a celor doua.”, a spus Tine Sundford, doctor in fiziologie nutritionala, citat de cotidianul Le Monde.

In Norvegia, mai spune Arne Soraas, medic si cercetator in cadrul Departamentului de Microbiologie de la Spitalul Universitar din Oslo, este recomandat sa consumi o lingurita de ulei din ficat de cod in fiecare zi (evident, cu pauzele de rigoare).

Mai mult, Directia de Sanatate din aceasta tara le recomanda tuturor consumul de ulei din ficat de cod: acesta le este recomandat chiar si copiilor, insa doar dupa ce implinesc varsta de un an.

„Cel putin unul din cinci norvegieni consuma ulei din ficat de cod in fiecare zi. Cat despre mine, eu am permanent o sticla in frigider pentru copiii mei.”, a mai declarat Arne Sooras pentru cotidianul francez Le Monde.

Daca iti doresti sa achizitionezi ulei din ficat de cod cu un raport calitate-pret corect, iti recomandam produsele Lysi – Saga si Moller’s Pharmabrands.

    Ulei de ficat de cod Lysi, cu aroma de lamaie si menta

Acest ulei din ficat de cod este un supliment alimentar recomandat pentru aportul de acizi grasi Omega-3, care ajuta la imbunatatirea activitatii cognitive, a functiilor inimii, la mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular, nomalizarea colesterolului, precum si la mentinerea vitalitatii generale a organismului.

    Ulei din ficat de cod Moller’s, cu aroma tuttii frutti

Uleiul din ficat de cod Moller’s furnizeaza aportul zilnic necesar de Omega-3 si de vitaminele A, D, E, fiind, astfel, recomandat si copiilor cu varste peste 3 ani pentru o crestere sanatoasa. Printre altele, ajuta la dezvoltarea cerebrala normala si la mentinerea unui sistem osos sanatos. Contine cel mai pur ulei de ficat de cod arctic norvegian.

Farmacistul Catena va recomanda:

- 22% cu Cardul CATENA
Naturalis Vitamina D3 2000 UI, 30 comprimate

Naturalis Vitamina D3 2000 UI, 30 comprimate

Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar…

Moller's cod liver oil Omega 3, 250ml

Moller's cod liver oil Omega 3, 250ml

MÖLLER’s Cod Liver Oil Omega-3 cu aroma…

Moller's Cod liver oil Omega-3 aroma tutti frutti, 250 ml

Moller's Cod liver oil Omega-3 aroma tutti frutti, 250 ml

MÖLLER’s Cod Liver Oil Omega-3 cu aroma…

Ulei din ficat de cod Lysi ,cu aroma lamaie si menta 240ml

Ulei din ficat de cod Lysi ,cu aroma lamaie si menta 240ml

Ulei din ficat de cod Lysi cu aroma lamaie si menta este…