Topul bolilor de sezon la copii

Vara ne duce cu gandul la vacanta, la joc si la distractie, insa micile neatentii, din pacate, ne pot strica buna dispozitie, ba chiar mai rau, ne pot trimite la medic. Din acest motiv este important sa cunosti care sunt bolile de sezon la copii, astfel incat sa le previi eficient si sa va bucurati de zile libere si vesele pe tot parcursul sezonului cald.

Otita externa

Otita externa este o afectiune foarte des intalnita la copii, cu precadere in sezonul cald, cand vizitele la piscina si sunt la ordinea zilei, motiv pentru care otita externa se mai numeste si urechea inotatorului. Este cauzata de bacterii si fungi care traiesc in mediul umed, cei mai des incriminati fiind Pseudomonas aeruginosa sau Staphylococcus aureus, nu este contagioasa, insa netratata poate conduce la complicatii mai grave de natura sa afecteze calitatea auzului. Se manifesta prin mancarime locala, durere, roseata la nivelul urechii externe insotita de inflamatie, uneori si prurir, iar calitatea auzului poate sa scada.

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune dermatologica care poate fi favorizata de factorii de mediu, cu toate ca are o componenta genetica. Conform studiilor, copiii ai caror parinti sunt alergici, prezinta risc de 80% sa dezvolte dermatita atopica. Se manifesta prin piele iritata, inflamata, prurit, prezenta pustulelor, a crustelor, iar pielea se poate descuama. De asemenea, persoanele care sufera de dermatta atopica pot observa pe timpul verii o agravare a simptomelor, ca urmare a umiditatii scazute, a caldurii, dar si a substantelor chimice regasite din plin in apa piscinelor.

Faringo-amigdalita

Faringo-amigdalita, denumita in termeni populari rosu in gat, este o afectiune foarte comuna care nu ocoleste niciun copil si este cauzata fie de infectia cu un virus, fie de infectia cu un streptococ, caz in care devine contagioasa si necesita tratament cu antibiotic. Se manifesta prin infectia acuta a faringelui si a amigdalelor, iar simptomele sunt durerea la inghitire, febra, frisoane si stare generala de rai, iar cei mici pot avea suplimentar si dureri abdominale insotite de stare de greata.

Enterocolita

Enterocolita tine topul bolilor de sezon la copii pe timpul verii, insa nu trebuie sa devina motiv de ingrijorare deoarece se trateaza usor. Poate fi de cauza parazitara, virala, aici amintim infectia cu rotavirus, sau bacteriana, caz in care sunt incriminate bacterii ca E.coli si Salmonella. Se transmite prin contactul direct cu persoane bolnave sau alimente infectate, iar un risc major il reprezinta apa de la piscina care, in lipsa unei igiene stricte, poate fi contaminata cu materii fecale. Enterocolita se manifesta prin dureri abdominale, greata, voma, diaree, febra, deshidratare si chiar scaun cu sange.

Insolatia

Pe cat de mult iubesc copiii soarele, pe atat de mult rau le poate face, iar dintre efectele sale nocive cea mai periculoasa este insolatia. Expunerea necontrolata si prelungita la soare insotita de deshidratare conduce la insolatie, iar primele simptome sunt durerile de cap, ametelile, greata, frisoanele, pielea rosie si fierbinte, dar si confuzia, iar in cazurile grave pierderea cunostintei. Cu atat mai mult in cazul copiilor, insolatie reprezinta un caz de urgenta medicalam.

Reguli de preventie

La modul general, pentru a preveni bolile de sezon asociate copilariei este important sa se puna accentul pe regulile de igiena. Astfel, spalatul mainilor inainte de masa si inainte de orice gustare este obligatoriu si, de asemenea, folosirea dusului la fiecare intrare si iesire din piscina. O sugestie eficienta este ca cei mici sa poarte casca de inot si dopuri pentru protejarea urechilor. Pe de alta parte, trebuie evitata expunerea la soare in intervalul 10:00-17:00 si folosirea cremelor cu factor de protectie mare. Se recomanda ca cei mici sa consume pe parcursul zilei cat mai multe fructe si legume, spalate in prealabil, si sa se hidrateze corespunzator.