Totul despre cura de detoxifiere

Totul despre cura de detoxifiere Totul despre cura de detoxifiere

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Organismul nostru este bombardat zilnic cu toxine, iar acumularea acestora in exces poate duce la o functionare deficitara si, in final, la imbolnavirea sa. Din acest motiv, curatarea constanta a organismului este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Curele de detoxifiere sunt aliatul cel mai bun, acestea avand rol purificator atat asupra trupului, cat si asupra mintii.

Cand apelam la curele de detoxifiere?

Este recomandat ca dietele de detoxifiere sa se tina de cel putin doua ori pe an, cu precadere primavara si toamna, insa orice sezon este ideal pentru a face acest pas daca organismul o cere. Starile de oboseala aparent nejustificate, durerile constante de cap, lipsa de energie, insomniile sunt primele simptome ale unui organism incarcat de toxine. De asemenea, tulburarile de tranzit intestinal ca balonarea, diareea si constipatia atrag atentia ca alimentatia noastra trebuie schimbata. Pe de alta parte, pielea incarcata, punctele negre si cosurile in exces, cat si transpiratia urat mirositoare sunt semne ale unui corp intoxicat, alaturi de starile de irascibilitate si anxietate.

De unde vin toxinele?

In principal, toxinele vin din alimentatia nesanatoasa, din produsele pline de aditivi alimentari, din fructele si legumele cu pesticide si din carnea cu hormoni. Insa si apa de la robinet, medicamentele, tutunul, alcoolul sau drogurile sunt responsabile de intoxicarea organismului. De asemenea, prin piele se absorb toxinele existente in produsele cosmetice, iar gradul de poluare al mediului inconjurator este un factor esential in cresterea nivelului de toxine din corp.

Cum stim ce program de detoxifiere sa urmam?

Este recomandat ca, inainte de a incepe o cura de detoxifiere, sa faceti un set de analize de sange si sa alegeti impreuna cu medicul nutritionist ce program este ideal in functie de stilul de viata, de alimentele preferate si de nevoile organismului. Tineti cont ca dieta de detoxifiere nu trebuie confundata cu dieta de slabire si ca este obligatoriu sa se mentina in echilibru nutrientii necesari organismului. In lipsa unui consultant in nutritie, puteti opta pentru un regim alimentar de aproximativ 5-10 zile bazat pe fructe, legume, verdeturi si ceaiuri. Este necesar consumul zilnic a minimum 2 litri de apa, deoarece aceasta impiedica deshidratarea si ajuta la eliminarea rapida a toxinelor.

Alimente admise si alimente interzise in regimul de detoxifiere

Se recomanda consumul cat mai diversificat de fructe si legume in stare cat mai cruda. Incercati ca, la o masa, sa aveti in farfurie legume in cat mai multe culori pentru a va asigura ca acoperiti necesarul de vitamine si minerale. Daca alegeti sa gatiti legumele, folositi doar prepararea cu abur. De asemenea, puteti opta pentru carne foarte slaba in cantitati infime, lactate degresate si oua fierte. Cerealele integrale, semintele, alaturi fructe oleaginoase crude, sunt un bun aliat in procesul de detoxifiere. Sunt recomandate ceaiurile diuretice, iar ca indulcitor puteti folosi mierea sau, daca nu va place gustul, zahar brun, de asemenea in cantitati cat mai reduse. Se interzice total consumul sucurilor din comert, indiferent daca vorbim de cele light sau nu, al alcoolului, produselor procesate, de patiserie, de fast-food si al dulciurilor si reducerea cantitatii de nicotina si cofeina. Totodata, sunt interzise prajelile, afumaturile, sosurile, margarina, untul si se impune un consum moderat de sare si condimente pe baza de sare.

Sfaturi pentru o dieta de detoxifiere completa

Este necesar ca regimul alimentar ales sa fie completat si de alte activitati, astfel incat sa se obtina o detoxifiere completa a organismului. Acest fapt implica o curatare a tuturor organelor vitale, cu impact direct asupra colonului, ficatului, rinichilor, plamanilor, limfei si pielii. Astfel, se recomanda masajul si drenajul limfatic, sauna, salinoterapia, hidroterapia de colon sau clisma. Totodata, este obligatoriu ca, cel putin in aceasta perioada, sa se apeleze la sport. Exercitiile fizice imbunatatesc starea psihica si grabesc eliminarea toxinelor, in primul rand prin transpiratie. De asemenea, pentru ca organismul sa fie integral curatat, este necesara si o detoxifiere emotionala. Aceasta presupune eliminarea tuturor gandurilor negative si a tiparelor toxice create de minte, proces ce trebuie urmat cu incredere si rabdare.

Beneficiile curei de detoxifiere

In urma unei cure de detoxifiere, va veti simti plini de energie, tranzitul intestinal va fi reglat, calitatea somnului va creste, iar starea psihica va fi mult imbunatatita. Totodata, pielea se va curata si va capata stralucire, iar organele vitale vor functiona la adevarata capacitate, fapt ce va determina o crestere a imunitatii organismului, un beneficiu extrem de important mai ales daca va confruntati cu anumite boli. De asemenea, un aspect care nu poate fi trecut cu vederea este pierderea kilogramelor in plus si chiar disparitia celulitei.

Atentie! Tineti cont ca, in primele zile de la inceperea curei de detoxifiere, veti resimti un oarecare disconfort, insa este important sa perseverati si sa depasiti etapa.

Descopera si sfaturi utile pentru o detoxifiere corecta!

Text: Madalina Manole