Sistemul osos: anatomie, functii si afectiuni specifice

Sistemul osos: anatomie, functii si afectiuni specifice Sistemul osos: anatomie, functii si afectiuni specifice

Ultima actualizare: 2 iunie 2025

sistem-osos

Sistemul osos poate fi considerat structura de rezistenta a corpului uman, care se formeaza si se dezvolta impreuna cu acesta, asigurandu-i sustinere si mobilitate. Sunt doar doua dintre rolurile pe care le indeplineste sistemul osos, insa functiile sale nu se rezuma doar la atat.

In acelasi timp, sistemul osos este si una din cele mai complexe structuri ale corpului, continand peste 200 de oase de diferite tipuri care, impreuna cu muschii si articulatiile, formeaza aparatul locomotor.

Avand in vedere toate acestea, am considerat necesar sa ii acordam si noi atentia ce i se cuvine, prin intermediul acestui material din care puteti afla toate informatiile esentiale referitoare la sistemul osos.


Din ce este  alcatuit sistemul osos

Pe parcursul vietii, sistemul osos trece printr-o continua transformare, crescand si dezvoltandu-se in perioada copilariei si pubertatii, consolidandu-si rezistenta in perioada adulta si devenind mai fragil la varsta a treia. La nastere, sistemul osos al copiilor abia veniti pe lume include 270 de oase, dintre care unele fuzioneaza in urmatoarele luni, astfel ca numarul acestora se reduce la 206. Acesta este numarul oaselor ce formeaza in general sistemul osos al unui adult, insa exista si cazuri in care acesta poate ajunge la 213, fara ca un astfel de detaliu sa fie considerat o anomalie. Oasele care alcatuiesc sistemul osos sunt legate intre ele prin tesuturi conjunctive care sunt prezente la nivelul articulatiilor, iar de ele sunt atasate muschii, prin intermediul tendoanelor.

Sistemul osos in ansamblul sau formeaza scheletul, care are doua componente distincte dupa cum urmeaza:

  1. scheletul axial – include 80 de oase care formeaza axa centrala a sistemului osos, iar printre acestea se numara oasele craniului, cele 33 de vertebre ale coloanei vertebrale, precum si coastele unite in partea anterioara de stern, care formeaza cutia toracica ce adaposteste plamanii si inima;
  2. scheletul apendicular – contine celelalte 126 de oase din sistemul osos, fiind vorba de cele ale membrelor superioare si inferioare impreuna cu centurile care le sustin. Principalele oase din scheletul apendicular sunt humerusul, radiusul, cubitusul, carpienele, metacarpienele si falangele, de la nivelul membrelor superioare, precum si femurul, tibia, peroneul, tarsienele metatarsienele si falangele de la nivelul picioarelor. Acestora li se adauga oasele ce formeaza centura scapulara, prin care membrele superioare sunt atasate de trunchi, si oasele centurii pelviene de care sunt atasate membrele inferioare.

Sistemul osos mai include tesuturile conjunctive de care aminteam anterior, mai exact ligamentele si cartilajele. Primele leaga oasele ce alcatuiesc articulatiile, oferindu-le stabilitate, iar cartilajele acopera capetele oaselor din articulatii, actionand ca un tampon care absoarbe socurile si reduce frictiunea, implicit uzura.

Mai trebuie spus ca sistemul osos cuprinde 5 tipuri de oase, clasificate in functie de dimensiune si forma. Aceste tipuri sunt:

  • oasele lungi – prezente la nivelul membrelor superioare si inferioare (humerus, radius, femurul si tibia);
  • oasele scurte – se gasesc nivelul mainilor si picioarelor (carpiene, metacarpiene, tarsiene, metatarsiene, falange);
  • oasele plate – cele care formeaza cutia craniana si omoplatii;
  • oasele neregulate – vertebrele, sternul, oasele pelvisului si cele ale centurii scapulare;
  • oasele sesamoide – oase de mici dimensiuni care protejeaza articulatiile, cel mai mare dintre ele fiind rotula.

ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Ce functii indeplineste sistemul osos

Spuneam despre sistemul osos ca indeplineste mai multe roluri importante decat ar parea la prima vedere, de el depinzand, spre exemplu, integritatea organelor interne, transportul oxigenului la celule, imunitatea organismului si derularea unor functii metabolice. Asa cum am promis, va prezentam in continuare toate rolurile pe care le are sistemul osos in buna functionare a organismului.

  • Sustinerea corpului

Sistemul osos este asemeni unei structuri ce consolideaza corpul la interior, asigurand sustinerea tuturor partilor anatomice care il compun. Fara sistemul osos nu am putea sta in pozitie bipeda, chiar si pozitia sezand ar fi imposibila. Chiar daca aceste pozitii ar fi posibile, muschii si organele interne nu ar avea nicio sustinere. De asemenea, sistemului osos i se datoreaza in buna masura procesul de crestere si dezvoltare a organismului, care nu ar fi posibil daca oasele nu ar creste in dimensiuni si nu s-ar intari in primii ani de viata.

  • Functia locomotorie

Impreuna cu sistemul muscular, sistemul osos formeaza aparatul locomotor, care asigura mobilitatea corpului. Oasele asigura sustinere pentru muschi, care se contracta si se relaxeaza, iar articulatiile confera flexibilitatea necesara chiar si celei mai simple miscari. Astfel, sistemul osos este esential pentru mers si pentru orice fel de activitate ce necesita miscare.

  • Protejarea organelor interne

Textura dura a oaselor ajuta la mentinerea posturii normale a corpului, dar, totodata, are si rolul de a proteja organe vitale, precum creierul, inima, plamanii si maduva spinarii. Astfel, oasele capului formeaza cutia craniana in care se dezvolta creierul, care este protejat de traumatisme, coastele si sternul formeaza cutia toracica in care se afla inima si plamanii, iar, datorita structurii specifice, vertebrele formeaza canalul spinal prin care trece maduva spinarii, care este o componenta a sistemului nervos central.

  • Producerea celulelor sanguine

Trombocitele, globulele albe si cele rosii din sange isi au originea tot in sistemul osos, mai exact in maduva osoasa – un tesut spongios aflat in interiorul oaselor. Prin procesul de hematopoieza, acest tesut produce celule sanguine noi, care ajung in sange si le inlocuiesc pe cele imbatranite sau uzate.

  • Stocarea mineralelor

Oasele ce alcatuiesc sistemul osos inmagazineaza 99% din calciul prezent in organism si circa 85% din cantitatea de fosfor. Aceste minerale sunt folosite pentru a creste rezistenta oaselor, iar la nevoie sunt eliberate in sange in cantitati mici.

  • Reglarea metabolismului

Oasele cresc si se intaresc datorita unor celule specifice numite osteoblaste. Acestea produc o proteina numita osteocalcina, care contribuie la legarea calciului in structura osoasa, insa joaca un rol important si in metabolismul glucozei. Aceasta este principalul combustibil pe care organismul il foloseste pentru a produce energie, fiind absorbita in celule prin intermediul unui hormon pancreatic numit insulina. Osteocalcina stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina si totodata imbunatateste sensibilitatea receptorilor celulari la acest hormon, implicit absorbtia glucozei din sange.   

ArtroSuport RECE sub forma de gel este un produs topic care, datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie, care determina calmarea durerii si un usor efect anestezic, scazand semnificativ perceptia durerii. ArtroSuport RECE gel actioneaza local, efectul fiind de natura mecanica, asemanator cu cel al ghetii, insa mult mai intens si de lunga durata.

Afectiuni specifice ale sistemului osos

In urma unor traumatisme, oasele se pot fisura sau chiar rupe, ducand la aparitia de fracturi care pot fi mai usoare sau mai severe. De asemenea, in urma unor accidentari sau traumatisme, pot aparea leziuni la nivelul articulatiilor, mai precis entorse si luxatii. Primele sunt mai putin grave, intrucat oasele articulatiei raman fixe, fiind afectate doar ligamentele care se intind excesiv sau se rup. De cealalta parte, luxatiile presupun deplasarea capetelor osoase care formeaza o articulatie.

Sistemul osos poate fi afectat si de boli cronice, iar printre cele mai frecvente se numara artritele. Acestea sunt caracterizate prin infamarea articulatilor din diverse cauze, ceea ce cauzeaza durere si rigiditate articulara, implicit limitarea mobilitatii.

Osteoporoza este o alta afectiune cronica a sistemului osos, caracterizata prin reducerea densitatii osoase, motiv pentru care oasele capata o textura poroasa, devenind mai fragile si mai predispusele la fracturi, care in plus se vindeca greu.

Pe fondul unui aport insuficient de calciu in copilarie sau al deficitului de vitamina D, care intermediaza absorbtia calciului, poate aparea rahitismul, ce duce la intarzieri de crestere si deformarea oaselor.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g

    ArtroSuport RECE gel, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport RECE, gel este un produs topic care datorita continutului in mentol si ulei de menta, produce un efect local de racire si vasoconstrictie care determina calmarea durerii si o usoara anestezie,…