Vaccinarea DTP: tot ce trebuie să știi despre aceasta

Vaccinarea DTP: tot ce trebuie să știi despre aceasta Vaccinarea DTP: tot ce trebuie să știi despre aceasta

Ultima actualizare: 14 iulie 2022

vaccin-DTP

Vaccinul DTP este un trivaccin recomandat atât copiilor, cât și adulților pentru a preveni infecția cu bacteriile care provoacă difterie, tetanos și tuse convulsivă. Vaccinul DTP se găsește sub diferite denumiri pe piață și face parte din schema națională de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății pentru România.


Din ce este compus vaccinul DTP

Vaccinul DTP este un tip de vaccin inactiv, adică nu conține în componența sa bacterii sau virusuri vii. Substanțe active pe care le conține sunt anatoxină difterică, anatoxină tetanică, și antigene pertussis, dar și fenoxietanol și fosfat de aluminiu. Antigenele pertussis sunt anatoxină pertussis, hemaglutinină filamentoasă, pertactină și fimbrii de tip 2 şi 3.

Ce boli poate preveni vaccinul DTP

Vaccinul DTP poate preveni, prin imunizare simultană, difteria, tetanosul și tusea convulsivă, denumită și pertussis. Aceste boli sunt extrem de contagioase, constituind principale cauze de deces în rândul copiilor nevacccinați. La nivel mondial, difteria provoacă anual între 5-10% decese în rândul copiilor sub 5 ani, având o mai mare incidență în țările tropicale, în timp ce tetanosul face aproximativ 300.000 de victime doar în rândul copiilor, iar tusea convulsivă este responsabilă de 1,6% decese în rândul bebelușilor nevaccinați.

De ce se face vaccinul DTP

Vaccinul DTP se face întocmai pentru a preveni îmbolnăvirea cu aceste trei afecțiuni cu grad mare de fatalitate. Acesta determină organismul să producă anticorpi specifici, adică propria protecţie împotriva bacteriilor care cauzează afecţiunile respective, astfel încât, la contactul cu persoane bolnave, sistemul imunitar să reacționeze imediat și să nu permită infectarea.

Când se administrează vaccinul DTP

Vaccinul DTP este component al vaccinului hexavalent, care se administrează încă de la vârsta de 2 luni, conform unei scheme propusă de Ministerul Sănătății, și face parte din componența vaccinului tetravalent, care se administrează copiilor la vârsta de 6 ani.

Punctăm că vaccinul DTP în sine se administrează ca rapel la vârsta de 4 ani, apoi la 14 ani, de asemenea inclus în schema obligatorie de vaccinare, și apoi cu rapel la fiecare 10 ani.

Cum se administrează vaccinul DTP

Vaccinul DTP se administrează doar de către medic, intramuscular, la nivelul brațului superior. Vaccinul DTP nu se administrează în fese sau sub piele, decât în cazurile excepționale în care persoana suferă de tulburări de coagulare a sângelui.

Atenționări și precauții speciale pentru utilizare

O atenționare specială o au persoanele care se confruntă cu deficiențe de imunitate, caz în care eficiența vaccinului poate fi scăzută, cei care se confruntă cu sindromul Guillain-Barré, care au afecțiuni neurologice sau care au deficiențe de coagulare a sângelui. De asemenea, femeile care sunt gravide, intenționează să rămână însărcinate sau care alăptează, trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a face vaccinul DTP.

Interacțiuni cu alte medicamente, alte interacțiuni

Vaccinul DTP poate fi administrat în acelaşi timp cu alte vaccinuri sau imunoglobuline, dar trebuie injectat într-un loc diferit. Vaccinurile cu care se poate administra concomitent sunt: vaccinul împotriva hepatitei B, vaccinul împotriva poliomielitei, vaccinul gripal inactivat şi vaccinul recombinant împotriva HPV. Persoanele care la momentul vaccinării se află sub orice fel de tratament sunt sfătuite să înștiințeze medicul.

Care este eficacitatea vaccinului DTP?

Vaccinul DTP are un grad foarte mare de eficiență. Astfel, în cazul difteriei, protecția oferită este de 90%, în timp ce în cazul tetanosului, eficiența anticorpilor poate atinge 100%, iar în ceea ce privește tusea convulsivă, eficacitatea sa este de 80-85%.

Cât durează vaccinul DTP?

Vaccinul DTP este un vaccin care, după vârsta de 14 ani, are nevoie de rapel o dată la 10 ani, aceasta fiind perioada sa de valabilitate, în care asigură protecție completă.

Reacții adverse ale vaccinului DTP

Vaccinul DTP este sigur, reacțiile adverse care pot apărea fiind comune, specifice oricărui alt vaccin și pot consta în roșeață apărută în locul vaccinării, însoțită de edem și durere. În cazuri rare pot apărea febra, frisoanele, durerile de cap, starea de oboseală și chiar senzația de greață și vărsături, dar și diareea.