Sarcina pe saptamani. Ghidul viitoarelor mamici

Sarcina pe saptamani. Ghidul viitoarelor mamici Sarcina pe saptamani. Ghidul viitoarelor mamici

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Cele 9 luni de sarcina, aproximativ 273 de zile, sunt impartite in trimestre, calculul efectiv al perioadei de gestatie incepand din prima zi a ultimei menstruatii, si nu din momentul conceptiei; acesta din urma determina doar varsta fetala (aproximata cu 14 zile mai putin fata de varsta gestationala).

Calculul medical numara 40 de saptamani: primul trimestru este alcatuit din primele 13 saptamani, al doilea trimestru cuprinde saptamanile 14 – 26, iar ultimul trimestru de sarcina se intinde de la saptamana 27 si pana la final, saptamana 40. In continuare, va invitam sa descoperiti ce se intampla cu corpul femeii in aceasta perioada si cum se dezvolta fatul in fiecare saptamana de sarcina.

Saptamana 1

Aceasta este, de fapt, prima saptamana a ultimei menstruatii, cand inca nu a fost conceput copilul. De acum incepe numaratoarea care determina varsta gestationala. Daca sarcina este una planificata, atunci ar trebui sa incepeti sa aveti grija la alimentatie si sa luati vitaminele prenatale recomandate de medic.

Saptamana 2

Copilul inca nu a fost conceput, insa acum urmeaza sa se intample. Menstruatia a incetat, ovulul s-a maturat si va fi eliberat pentru a fi fecundat de spermatozoid in perioada de ovulatie care va incepe catre finele saptamanii.

Saptamana 3

In aceasta saptamana, fatul este format din 500 de celule. Ovulul fecundat a calatorit 7 zile de la trompele uterine si pana la uter unde va patrunde prin endometru (mucoasa uterina).

Saptamana 4

Copilul are dimensiunea unui bob de orez. Sarcina poate fi confirmata cu ajutorul testului de sarcina. Este format sacul gestational care contribuie la hranirea copilului pana ce placenta va fi perfect functionala. Celulele se divid si lucreaza la formarea sistemului digestiv. Unele femei pot avea primele simptome care atesta sarcina, ca durerile de sani, urinarile dese si oboseala generala.

Saptamana 5

Este momentul sa-i faceti doctorului prima vizita. Copilul masoara intre 1,5 si 2,5 mm si poate fi vazut la ecografia fetala. Tubul neural incepe sa se dezvolte pentru a forma sistemul nervos central. Sistemul cardiovascular este primul sistem format care functioneaza. Femeia poate resimti stari accentuate de oboseala ca urmare a modificarilor prin care trece organismul, iar greata si chiar varsaturile isi pot face aparitia.

Saptamana 6

In aceasta saptamana, copilul este deja un embrion si poate masura intre 3 si 6 mm. Acum se formeaza pe deplin inima si incepe sa bata regulat, se formeaza rinichii, ficatul, laringele si urechea interna. De asemenea, tot in aceasta saptamana, tubul neural se inchide si incep sa se formeze caracteristicile faciale ale fatului. Viitoarea mamica se va confrunta cu stari de greata accentuate si chiar varsaturi.

Saptamana 7

Sacul amniotic al embrionului si placenta sunt formate si uterul incepe sa se mareasca. Copilul masoara 9 mm si incepe sa-si dezvolte membrele superioare si inferioare. Inima sa bate cu numar dublu de batai decat ale mamei. Acum i se formeaza propria grupa de sange.

Saptamana 8

Embrionul este cat o boaba de strugure − mai exact, are aproximativ 1,3 cm. Acum incepe sa-si dezvolte degetele, dintii subgingival si se formeaza cordonul ombilical. Sistemul osos incepe sa se intareasca. Burta viitoarei mamici creste in dimensiune si sanii se maresc.

Saptamana 9

Copilul este acum deja un fetus, are organele majore, muschii si nervii formati si cantareste aproximativ 3 grame. De asemenea, in aceasta saptamana i se formeaza limba si pleoapele. Femeia se va confrunta acum cu stari de indigestie, acidul din stomac ajungand in esofag si cauzand arsuri si disconfort.

Saptamana 10

Creierul copilului incepe sa produca neuroni, se poate observa sexul copilului, iar acesta cantareste aproximativ 4 grame. Uterul se dezvolta, dimensiunea taliei creste, iar mamica poate incepe sa aiba pofte alimentare.

Saptamana 11

Apar unghiile si irisul, iar copilul creste rapid in aceasta perioada, ajungand la 5 cm lungime si aproximativ 7 grame. De acum puteti incepe sa luati in greutate pana la 1 kg.

Saptamana 12

Placenta incepe sa produca hormoni, se dezvolta reflexele si degetele devin independente. Mama nu mai resimte greata si oboseala. Acum este recomandat sa se mearga la doctor pentru depistarea trisomiei 18 si 21.

Saptamana 13

Copilul este de forma unei portocale mari, cantareste 28 grame si are 9 cm lungime. Sistemul digestiv continua sa se dezvolte si pancreasul secreta insulina. Femeia incepe de acum sa aiba mai multa energie.

Saptamana 14

Din saptamana aceasta incep sa devine foarte vizibile linia care leaga osul pubian de buric si areola sfarcului. Copilul isi dezvolta corzile vocale, incepe sa respire si sa urineze in lichidul amniotic. Acesta nu va fi contaminat, deoarece are capacitatea de a se regenera in aproximativ 4 ore.

Saptamana 15

Copilul cantareste aprovimativ 70 grame si are 10 cm lungime. Inima sa este aproape complet dezvoltata. Daca medicul recomanda, de acum se poate face amniocenteza.

Saptamana 16

Copilul are formate complet unghiile de la maini si picioare si urineaza aproximativ o data pe ora. Zona pelvina devine ferma, iar fluxul sangvin al mamei creste pentru a asigura necesarul copilului.

Saptamana 17

Copilul cantareste 140 grame si incepe sa dezvolte grasime sub piele, necesara pentru a-si regla temperatura corpului dupa ce se va naste. Mama incepe sa transpire mai mult si sa elimine cantitati mai mari de secretii vaginale.

Saptamana 18

De acum pot aparea clasicele insomnii specifice sarcinii, dar si durerile de spate. Oasele celui mic se intaresc, iar acesta cantareste aproximativ 180 grame si are 20 cm lungime.

Saptamana 19

Pielea mamicii incepe sa sufere diferite modificari, se poate usca ori deveni mai grasa, poate deveni aspra sau se poate pata. De asemenea, de acum incep sa apara si vergeturile. Copilului i se dezvolta deja amprentele digitale.

Saptamana 20

Uterul se dezvolta mult si respiratia mamicii devine greoaie. Corpul celui mic se acopera cu vernix, o substanta menita sa-l protejeze de expunerea indelungata la lichidul amniotic. Cantareste 280 grame si are 25 cm lungime.

Saptamana 21

Este saptamana mult asteptata cand parintii pot afla cu certitudine daca vor avea o fetita sau un baietel. De acum, picioarele mamei se umfla si pot aparea crampele.

Saptamana 22

Copilul dezvolta papilele gustative si apar sprancenele. La baiat, se formeaza testiculele sau, daca este fata, ovarele si uterul se dezvolta complet. Mama incepe sa ia in greutate considerabil.

Saptamana 23

Copilul cantareste aproximativ jumatate de kilogram si are 30 cm lungime, burtica devenind mult mai vizibila. Incepe sa-i creasca acel par specific pe corp, numit lanugo, iar corpul sau incepe sa capete forma normala.

Saptamana 24

Este momentul depistarii diabetului gestational, dar si perioada in care mama isi simte bebelusul sughitand. Plamanii produc surfactant, substanta responsabila de prevenirea lipirii tesutului pulmonar. Creierul si sistemul nervos isi grabesc evolutia si incepe productia de celule albe.

Saptamana 25

Bebelusul si-a dezvoltat mult capacitatile motorii, poate strange pumnul, iar coloana vertebrala este pe deplin alcatuita. Tot acum se formeaza vasele de sange ale plamanilor. Mama se poate confrunta cu arsuri stomacale, hemoroizi si constipatie din cauza cresterii masive a uterului.

Saptamana 26

Muschii uterului se intind si astfel puteti simti un usor disconfort. Va puteti ingrasa cu aproximativ 1 kg pe saptamana. Auzul copilului este perfect dezvoltat, iar acesta poate percepe sunete din exterior. De asemenea, tot acum va deschide ochii si va percepe lumina care patrunde prin uter.

Saptamana 27

Copilul va avea destul de clare trasaturile faciale, pielea i se va ingrosa si va deveni mai voluminoasa. Vergeturile se inmultesc.

Saptamana 28

Pot aparea crampe asemanatoare travaliului, insa sunt crampe false. Uterul este ridicat mult spre buric, iar urinarile devin din ce in ce mai frecvente. Cel mic isi perfectioneaza sistemul muscular, lungimea sa fiind de aproximativ 40 cm.

Saptamana 29

Mama este posibil sa fi luat pana la 10 kg in greutate, iar acum se poate elimina acel dop de mucus gelatinos, cat si secretii vaginale roz sau maro. Ochii copilului capata culoare, insa, in majoritatea cazurilor, aceasta este albastra.

Saptamana 30

Uterul s-a ridicat deasupra buricului si senzatia de disconfort a mamei este pronuntata. Bebelusul poate cantari pana la 1 kg jumatate si parul este complet crescut. Acesta are forma unui bebelus si se misca din ce in ce mai greu in uter.

Saptamana 31

Se apropie ziua nasterii, iar corpul resimte din plin acest moment. Mama se misca din ce in ce mai greu si multe activitati nu le mai poate indeplini. La baiat, testiculele incep sa coboare.

Saptamana 32

Corpul mamei produce relaxina, un hormon necesar organismului in momentul nasterii, care ajuta la relaxarea ligamentelor pelvine. Mersul femeii devine unul usor leganat.

Saptamana 33

Medicul va investiga posibila aparitie a preeclampsiei, o efectiune destul de grava care poate duce la decesul mamei si al copilului. Pozitia bebelusului de acum este cu genunchii indoiti, mainile si picioarele incrucisate si barbia in piept.

Saptamana 34

Apar contractiile Braxton-Hicks si uterul se intareste si impinge in coaste. Copilul cantareste aproximativ 2,2 kilograme si 33 cm lungime. Ficatul sau incepe sa metabolizeze toxinele, cu toate ca inca nu este complet dezvoltat.

Saptamana 35

Acum se testeaza streptococul de tip B. Bebelusul creste si nu mai are loc sa se miste in uter. Plamanii si rinichii sunt acum complet dezvoltati.

Saptamana 36

Apar dureri semnificative la nivelul soldurilor, mersul este dificil si respiratia greoaie. De acum, bebelusul are sistemul digestiv pregatit pentru hrana. Pielea sa leapada parul pufos si substanta ceroasa, iar lichidul amniotic incepe sa scada. Copilul se poate aseza in pozitia de nastere.

Saptamana 37

Contractiile uterului apar din ce in ce mai des, insa uterul nu-si mai mareste capacitatea. Bebelusul poate cobori in pelvis si atunci mama poate respira mult mai usor. Poate incepe dilatarea colului. Bebelusul cantareste aproximativ 3 kg, are 50 cm lungime si este complet pregatit sa se nasca. De acum se poate intampla oricand.

Saptamana 38

Se formeaza colostrul la nivelul sanilor si corpul mamei este pregatit sa hraneasca pruncul. Capul si abdomenul bebelusului au aceeasi circumferinta.

Saptamana 39

Centrul de greutate al mamei s-a mutat si aceasta se simte din ce in ce mai inconfortabil. Uterul a umplut pelvisul si o buna parte din abdomen. Bebelusul cotinua sa acumuleze grasime sub piele pentru a se pregati termic de impactul cu exteriorul. Toate organele sunt formate, insa nu si creierul; acesta se va maturiza ultimul.

Saptamana 40

Aceasta este saptamana mult asteptata de toate viitoarele mamici. Bebelusul deja apasa pe col si se pregateste sa iasa. Daca nu ati nascut natural pana acum, medicul va va provoca nasterea. In cazul in care nu se produce dilatarea necesara a colului, medicul va va recomanda cezariana.

Text: Madalina Manole