Sfaturi pentru imbunatatirea fertilitatii in mod natural

Sfaturi pentru imbunatatirea fertilitatii in mod natural Sfaturi pentru imbunatatirea fertilitatii in mod natural

Ultima actualizare: 28 iulie 2023

imbunatatirea-fertilitatii

Problemele legate de fertilitate reprezinta unul dintre principalele motive din cauza carora unele cupluri intampina serioase dificultatii in a concepe un copil, iar de multe ori toate eforturile pe care le depun se dovedesc a fi in zadar.

In ultimii ani, tot mai multe cupluri se confrunta cu astfel de probleme, pentru ca stilul de viata modern a adus cu sine o serie de provocari si alti factori care au o influenta negativa asupra fertilitati. Spre exemplu, tinerii sunt preocupati in primul rand sa isi faca o cariera si sa isi asigure o situatie materiala stabila, si abia dupa aceea se decid sa faca si un copil.

Cariera si situatia materiala se cladesc in timp, iar tinerii preocupati de aceste aspecte nu tin seama si de faptul ca fertilitatea scade pe masura inaintarii in varsta, si ca le va fi cu atat mai greu sa conceapa un copil, cu cat vor amana mai mult momentul.

In plus, stresul, programul zilnic incarcat, oboseala, alimentatia nesanatoasa si aerul tot mai poluat din marile orase sunt alti factori care pot afecta fertilitatea.

Prin intermediul acestui articol, ne dorim sa va ajutam sa va cresteti sansele de a concepe un copil in mod natural, tinand cont de cateva sfaturi pentru imbunatatirea fertilitatii.


Despre fertilitate si infertilitate

Fertilitatea este o caracteristica de baza specifica ambelor sexe, care consta in capacitatea unei persoane de a concepe un copil. De cealalta parte, infertilitatea consta in lipsa acestei capacitati, manifestata prin imposibilitatea de a procrea, intinsa pe o perioada indelungata si in ciuda unor eforturi sustinute in acest sens.

In cazul femeilor, fertilitatea implica ovulatia regulata, o structura si o functionare normala a sistemului reproducator, precum si o calitate optima a ovulelor. La barbati, fertilitatea este determinata de productia si calitatea adecvata a spermei, implicit a spermatozoizilor, care sunt celulele reproducatoare masculine.

In plus, starea de sanatate, varsta, stilul de viata si mostenirea genetica sunt alti factori care pot influenta fertilitatea la ambele sexe.

In ceea ce priveste infertilitatea, aceasta poate fi primara – atunci cand persoana afectata nu a reusit sa conceapa niciun copil – sau secundara – atunci cand persoana are unul sau mai multi copii, dar intampina dificultati in a concepe din nou.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la femei sunt problemele de ovulatie, infectiile tractului genital, dereglarile hormonale, endometrioza, disfunctiile aparatului reproducator, precum si varsta inaintata.

Fertilitatea barbatilor poate fi afectata de productia scazuta de sperma, concentratia scazuta de spermatozoizi, problemele de motilitate sau structura ale acestora, diferite probleme hormonale sau obstructia tractului genital.

Imbunatatirea fertilitatii in mod natural – sfaturi si recomandari

Desi multe dintre problemele enumerate mai sus necesita tratament medical, exista si o serie de metode prin care fertilitatea poate fi imbunatatita in mod natural. In cele ce urmeaza, va oferim cateva sfaturi in acest sens, cu mentiunea ca ele nu pot inlocui un tratament pentru fertilitate atunci cand situatia o impune, dar pot creste considerabil sansele de reusita.

Adoptati o alimentatie sanatoasa si echilibrata

Alimentatia poate avea un rol esential in imbunatatirea fertilitatii, daca tineti cont de recomandarile pe care vi le-ar face orice medic sau nutritionist pentru a va proteja sanatatea. Acestea se refera la consumul preponderent de alimente bogate in nutrienti esentiali, care, printre altele, influenteaza in mod pozitiv si fertilitatea.

In fruntea listei de alimente recomandate pentru imbunatatirea fertilitatii se afla fructele si legumele proaspete, urmate de cerealele integrale, pestele si carnea slaba, lactatele si branzeturile degresate, uleiurile vegetale, nucile si semintele.

Pe de alta parte, sunt de evitat carnea grasa, alimentele de la fast-food, mancarurile grase, cele foarte condimentate sau care contin multa sare, produsele procesate, semipreparatele congelate si dulciurile care contin mult zahar sau indulcitori artificiali.

Renuntati la alcool si tutun

Fumatul si consumul de alcool sunt doua vicii care isi pun serios amprenta asupra fertilitatii, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Mai precis, alcoolul si tutunul reduc semnificativ cantitatea de sperma, afectand totodata si calitatea acesteia, iar in cazul femeilor pot deregla ciclul menstrual si ovulatia. De asemenea, constituie una din cauzele disfunctiei erectile la barbati si reprezinta un factor de risc pentru avortul spontan, in cazul femeilor.

Daca nu puteti renunta definitiv la aceste vicii – desi asa ar fi ideal – incercati sa reduceti cat mai mult cantitatea de alcool sau numarul tigarilor fumate zilnic.

Evitati excesul ponderal

Cu fiecare kilogram acumulat in plus creste riscul aparitiei unor dezechilibre hormonale, care vor avea un impact negativ asupra fertilitatii. De aceea, trebuie sa va mentineti la un indice de masa corporala normal, ceea ce inseamna o greutate optima, in raport cu inaltimea dumneavoastra.

De mare ajutor in acest sens este si primul sfat cu care am inceput aceasta lista, cel referitor la alimentatie. In acelasi timp, miscarea va va ajuta in mod semnificativ sa va mentineti la o greutate normala, avand si alte beneficii pentru fertilitate, pe care le vom prezenta imediat.

imbunatatire-fertilitate

Faceti mai multa miscare

Dincolo de faptul ca va ajuta sa slabiti si sa va mentineti silueta, un stil de viata mai activ imbunatateste circulatia sangelui inclusiv in zona pelviana, ceea ce va duce la imbunatatirea fertilitatii.

Profitati de orice moment liber pentru a iesi impreuna cu partenerul sau partenera la o plimbare pe jos sau la o tura cu bicicleta prin parc sau chiar in afara orasului. In weekend puteti pleca intr-o drumetie, iar in timpul saptamanii va puteti face timp pentru a alerga 45-60 de minute prin parc sau pentru a merge la sala. Orice fel de activitate fizica este binevenita, fiind important sa faceti miscare zilnic, pentru ca rezultatele sa se vada cat mai curand.

Scapati de stres

Stresul este un alt factor care poate afecta fertilitatea, iar din acest motiv trebuie evitat pe cat posibil. Identificati sursele de stres si incercati sa gasiti solutii pentru a le elimina, sau, daca  nu este posibil, pentru a le gestiona mai eficient. Stabiliti prioritati, cautati sprijin, modificati-va programul pentru a-l face mai flexibil si nu „luati acasa” problemele de la birou.

De asemenea, anumite tehnici de relaxare va pot ajuta sa controlati mai eficient stresul si sa scapati astfel de acea presiune negativa.

Aceste sfaturi vor creste sansele de a concepe un copil pe cale naturala, insa daca aveti probleme cu fertilitatea va recomandam sa apelati si la serviciile unui specialist, care va poate oferi solutii personalizate in acest sens.