Sfaturi si reguli de urmat pentru o alimentatie sanatoasa in sezonul rece

Sfaturi si reguli de urmat pentru o alimentatie sanatoasa in sezonul rece Sfaturi si reguli de urmat pentru o alimentatie sanatoasa in sezonul rece

Ultima actualizare: 16 octombrie 2023

sezon-rece-mancare

In fiecare an, pe masura ce se apropie iarna si se instaleaza sezonul rece, in vietile noastre au loc mai multe schimbari. Pe langa felul in care organismul se adapteaza la temperaturile mai scazute, este vorba si despre felul in care constientizam si sprijinim aceasta adaptare a corpului la noile conditii meteorologice. Printre aspectele carora trebuie sa le acordam atentie se numara si o alimentatie sanatoasa, foarte importanta pentru sistemul nostru imunitar.

Desigur, alimentatia sanatoasa este esentiala, insa trebuie dublata si de alte masuri. De exemplu, este foarte important si sa ne odihnim suficient, sa mentinem activitatea fizica si sa reducem pe cat posibil nivelul de stres. Exercitiile fizice sunt la fel de importante si in sezonul rece, pentru ca intaresc sistemul imunitar si va ajuta sa tineti greutatea corporala sub control.

In afara de vremea mai rece, si zilele devin mai scurte; este o situatie in care avem nevoie de energie, iar o alimentatie sanatoasa contribuie foarte mult la starea noastra de bine, in aceasta perioada a anului. In randurile care urmeaza, veti gasi mai multe sfaturi si recomandari ce va pot fi de ajutor atunci cand alegeti alimentele pe care sa le consumati in sezonul rece.


Optati pentru alimente bogate in vitamine, minerale si proteine

O alimentatie sanatoasa si echilibrata in sezonul rece presupune in primul rand consumul de alimente care sa contina cat mai multe vitamine, minerale si proteine. Aceasta perioada a anului poate sa provoace la foarte multe persoane o slabire a sistemului imunitar, iar vitaminele si mineralele au proprietatea de a favoriza intarirea lui. Pentru a va mentine sanatatea, alegeti sa consumati suficiente legume si fructe proaspete. Printre sursele cele mai bune de nutrienti esentiali se numara de exemplu spanacul, morcovii, fructul de kiwi sau portocalele.

De asemenea, o alimentatie sanatoasa in sezonul rece trebuie sa includa si alimente care sa fie bogate in proteine, elemente esentiale pentru repararea si mentinerea tesuturilor. Specialistii recomanda sa alegeti o carne mai slaba, asa cum este de exemplu cea de pui sau de peste, dar si leguminoase si nuci – cunoscute pentru continutul mare de proteine.

Gatiti mai mult acasa si evitati alimentele procesate sau de tip fast-food

O alimentatie sanatoasa poate fi sustinuta prin a gati mai mult acasa, pentru ca va ofera mai mult control asupra ingredientelor si a felului in care preparati mancarea. In afara de faptul ca veti consuma o mancare mai sanatoasa, aveti si ocazia de a experimenta unele retete noi si delicioase.

Una dintre recomandarile specialistilor este aceea de a evita atat alimentele procesate, cat si pe cele de tip fast-food, chiar daca sunt foarte tentante (in special, in sezonul rece). Daca nu le puteti elimina de tot din alimentatie, incercati macar sa le limitati pe cat de mult posibil. Acestea contin, de cele mai multe ori, foarte mult zahar, multa sare si multe grasimi nesanatoase. Pentru a inlocui zaharul, puteti incerca de exemplu mierea sau siropul de artar.

Exista si grasimi sanatoase, care pot sa va ajute la mentinerea sanatatii inimii si a unui nivel ridicat de energie, acestea fiind continute in alimente precum avocado, nuci sau ulei de masline.

mancare-sezon-rece

Asigurati-va ca beti suficienta apa si ca reduceti consumul de alcool

Deshidratarea nu este o problema specifica doar pentru sezonul cald, ci ne putem confrunta cu ea si in sezonul rece. O alimentatie sanatoasa presupune si o hidratare corespunzatoare, specialistii recomandand sa bem cel putin 8 pahare cu apa in fiecare zi, pentru ca organismul sa fie hidratat si pentru a sustine functiile acestuia.

Pe fondul vulnerabilitatii sistemului imunitar in sezonul rece, o alta recomandare care tine de alimentatie sanatoasa consta in reducerea consumului de alcool. Cand consumati alcool in exces, sistemul imunitar este slabit, iar organismul este mai expus imbolnavirii. Pe de alta parte, consumul exagerat de alcool poate duce si la obezitate. Specialistii va recomanda sa consumati alcool cu moderatie si sa beti suficienta apa intre preparatele cu alcool.

Consumati alimente de sezon, in portii moderate, si nu sariti peste micul dejun

O alimentatie sanatoasa in sezonul rece poate sa includa mere, gutui sau dovleac – produse delicioase si specifice acestei perioade a anului, care pot fi incluse in numeroase retete gustoase. Este important sa aveti grija si la cantitatea de mancare pe care o consumati, specialistii recomandand portiile moderate si evitarea supraalimentarii, pentru a nu se ajunge la crestere in greutate. De asemenea, nu ezitati sa acordati atentie semnalelor de satietate pe care vi le transmite organismul si sa va hraniti in functie de acestea.

Foarte multi dintre specialisti sunt de acord ca micul dejun este cea mai importanta dintre toate mesele unei zile, asa ca sfatul lor este sa nu sariti peste masa de dimineata. Este esential pentru buna functionare a organismului sa va incepeti ziua cu o alimentatie sanatoasa, care sa va poata asigura energia de care aveti nevoie pe parcursul orelor de lucru.

Luati in considerare si administrarea de suplimente alimentare

In perioada sezonului rece poate fi mai dificil sa preluati toti nutrientii de care are nevoie organismul doar din alimentele pe care le consumati in fiecare zi. O alternativa in acest caz este reprezentata de suplimentele alimentare. Este o varianta foarte buna, in special in situatia persoanelor care sunt lipsite de energie sau care au anumite deficiente nutritionale, insa este foarte important sa discutati cu un medic inainte de administrarea sau includerea acestor suplimente in planul dumneavoastra de alimentatie sanatoasa.