Simptome de la nivelul pielii care va trimit la dermatolog

Simptome de la nivelul pielii care va trimit la dermatolog Simptome de la nivelul pielii care va trimit la dermatolog

Ultima actualizare: 25 octombrie 2023

simptome-la-nivelul-pielii

Dermatologia este ramura medicinii care se ocupa de tratarea si diagnosticarea afectiunilor care intereseaza pielea. Medicul dermatolog dispune de experienta si pregatirea necesare atat pentru a pune un diagnostic corect, cat si pentru a elabora un protocol eficient de tratament. Cand vine vorba de afectiuni ale pielii, multe persoane considera, in faza acuta a acestora, ca nu este vital sa se prezinte la medicul dermatolog. Intr-adevar, majoritatea afectiunilor de piele nu ridica un risc semnificativ, insa, dat fiind faptul ca pielea este o oglinda a starii interioare de sanatate, ar trebui sa se aiba in vedere si potentialul violent al multora dintre afectiunile dermatologice.

Pentru a va inmuia pielea si pentru a-i imbunatati aspectul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Crema cu Uree 15%. Acesta este un produs ideal pentru persoanele a caror piele se usuca si prezinta crapaturi, pentru ca este hidratant si emolient. De asemenea, datorita vitaminelor din compozitie, pielea este hranita si tonifiata.

Cand se recomanda consultul unui medic dermatolog?

La modul ideal, o persoana ar trebui sa se prezinte cel putin o data pe an la medicul dermatolog, chiar daca nu prezinta simptome tipice de afectiuni cutanate. De fapt, pot exista riscuri care nu sunt chiar atat de usor de identificat, cum ar fi o alunita cu o forma potential maligna, dar care nu poate fi identificata de catre o persoana in sine. Medicul dermatolog dispune de instrumente specializate care permit identificarea eventualelor patologii de piele. Dincolo de aceste cazuri, mai exista si alte semne care ridica necesitatea de a va prezenta in timp util la dermatolog, chiar daca nu se manifesta in forme greu de suportat. Despre acestea vom vorbi in continuare.

Daca sunteti in cautarea unui balsam pre/ post biotic antiiritatii si care sa ajute la refacerea lipidelor, farmacistii catena va recomanda sa folositi RilastiL Xerolact PB. Acesta este un produs care favorizeaza calmarea rosetii si a mancarimii pielii, oferind o actiune rapida si de durata. De asemenea, acest balsam reduce frecventa episoadelor de uscaciune severa a pielii si ajuta la mentinerea elasticitatii si a confortului pielii.

O eruptie cutanata care nu dispare de la sine

Cele mai multe afectiuni cutanate se manifesta prin eruptii specifice. Majoritatea dintre ele sunt semne ale unei reactii alergice si vor avea tendinta de a disparea dupa ce expunerea la factorul de risc a fost eliminata. De asemenea, eruptiile cutanate care nu se manifesta prin simptome de durere, care nu sunt purulente sau intens pruriginoase, nu ar trebui sa va ingrijoreze. In schimb, o eruptie cutanata care nu dispare de la sine, care este asociata cu simptome de febra, durere si cu prurit intens, si care se extinde pe zi ce trece, ar trebui sa ridice necesitatea unui consult din partea unui medic specialist.

O alunita care si-a schimbat morfologia si culoarea

Este foarte important ca o persoana sa cunoasca din timp semnele care pot indica etapa premergatoare unui cancer de piele. In cazul in care observati faptul ca o alunita si-a schimbat dimensiunile, forma, chiar culoarea si textura, este foarte important sa va prezentati la medicul specialist pentru a verifica in profunzime acest lucru. Cancerul de piele este deosebit de violent, si este foarte important sa acordati atentie deosebita simptomelor care l-ar putea indica.

Daca va confruntati cu acnee care nu se amelioreaza

Aparitia acneei reprezinta unul dintre principalele motive pentru care o persoana se prezinta la medicul dermatolog. Acneea are o etiologie multilaterala, putand fi cauzata de infectii de natura bacteriana, exces de sebum, igiena deficitara sau alte conditii medicale subiacente. Din fericire, practicile actuale de tratament s-au imbunatatit semnificativ si au un prognostic favorabil. Mai mult decat atat, dermatologul poate sa recomande care sunt produsele cosmetice cele mai utile si eficiente in astfel de cazuri, evitandu-se astfel riscul de a folosi produse care ar putea sa duca la exacerbarea simptomelor si starii inflamatorii.

Aparitia inexplicabila a unei leziuni pe suprafata pielii

Primul simptom prin care sifilisul (boala cu transmitere sexuala) se manifesta este aparitia unei leziuni denumite sancru. Aceasta leziune reprezinta, de fapt, locul prin care bacteria Treponema pallidum a patruns in organism. Sancrul poate aparea in orice zona, dar se localizeaza in special la nivelul organelor genitale sau la nivelul mucoaselor. Poate fi unic sau pot aparea mai multe.

simptomele-la-nivelul-pielii

Piele care si-a schimbat culoarea si se simte neplacut la atingere

Un alt semn care ar putea indica prezenta unei infectii severe este schimbarea culorii si texturii pielii. Cel mai frecvent, aceste simptome sunt in asociere cu infectiile de natura fungica. Aceste cazuri trebuie tratate cu atentie, deoarece exista riscul ca infectia sa se cronicizeze. Schimbarea texturii pielii, care se poate resimti neplacut la atingere, cu textura frecvent descrisa drept „foita de tigara” sau „smirghel”, necesita consultul unui medic specialist si instalarea unui tratament, cat mai rapid. Netratate, infectiile cu microorganisme prezinta riscul de a se extinde, ajungand sa intereseze si alte organe si sisteme de organe.

Mancarime intensa, descuamare si senzatia de arsura

Foarte multe afectiuni dermatologice se caracterizeaza prin mancarimi intense. Conditiile care afecteaza pielea si se manifesta prin prurit implica, de cele mai multe ori, reactii alergice, si ar putea fi vorba despre eczeme, dermatita (seboreica, atopica, de contact), iar acest lucru duce la scaderea calitatii vietii. De cele mai multe ori, pruritul determina un ciclu continuu de scarpinat, ceea ce face ca leziunile de pe piele sa se extinda si mai mult. Este important ca specialistul sa determine cauza principala a pruritului si sa elaboreze tratamentul individualizat si personalizat inainte ca boala sa se cronicizeze.

Problemele cu anexele cornoase ale pielii

Medicul dermatolog nu se ocupa doar de afectiuni ale pielii, ci si de afectiuni care intereseaza anexele cornoase ale acesteia: unghiile si firele de par. Poate fi vorba despre faptul ca unghiile si-au schimbat culoarea, au devenit mult mai fragile si casante sau despre firele de par care cad si au o rezistenta mult mai mica. In cazul in care observati aspecte neobisnuite cu aceste anexe ale pielii, nu ezitati sa va adresati medicului dermatolog.

In cele din urma, nu ar trebui sa ezitati niciodata sa va adresati medicului specialist, indiferent de tipul problemei cu care va confruntati. Daca nu se intervine in timp util, exista un risc foarte mare ca o boala sa se cronicizeze, facand-o, astfel, mult mai greu de tratat si gestionat. Desi, in mod obisnuit, o afectiune dermatologica nu interfereaza semnificativ cu calitatea vietii, esential este sa tratati in timp util orice eventuala patologie cu care v-ati putea confrunta.

Surse:

https://sherylclarkmd.com/blog/6-signs-you-should-visit-a-dermatologist/

https://healthcare.utah.edu/dermatology/when-to-see-dermatologist

https://health.clevelandclinic.org/got-skin-problems-can-tell-specialist-best/

https://www.phoenixhospitalgroup.com/blog/what-skin-related-problems-should-you-go-to-a-dermatologist-for/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534780/

 

Farmacistul Catena va recomanda: