Simptomul de ochi rosu - urgenta oftalmologica

Simptomul de ochi rosu - urgenta oftalmologica Simptomul de ochi rosu - urgenta oftalmologica

Ultima actualizare: 1 octombrie 2021

Ochiul - organul vederii – prin pozitia sa, este foarte vulnerabil la o mare varietate de factori si/sau agenti externi.

In acelasi timp, exista legaturi stranse intre o serie de afectiuni generale si ochi.

De aceea foarte multe afectiuni, a caror origine/ cauza nu este oculara, se pot manifesta (la debut sau in timpul  evolutiei lor) cu un tablou de tipul: ‘ochi rosu- urgenta oftalmologica’


Introducere in anatomia ochiului

Ochiul este un organ de forma unei sfere care este marginit  de cele 2 pleoape. Cand privim ochiul din fata, observam:

In centru, transparenta si bombata - corneea

Prin transparenta corneei, in centru ei, se vede o zona rotunda, neagra, al carei diametru variaza in functie de intensitatea luminii – pupila, care este inconjurata de zona colorata a ochiului - irisul

De la cornee pleaca o zona alba, mata - sclera, ce este  acoperita de o membrana transparenta, strabatuta de vase de sange – conjunctiva.

Ochi rosu (roseata ochiului) - Tablou clinic general

Avand in vedere multitudinea de cauze locale si/sau generale, Ochiul Rosu , poate face parte din tabloul clinic al unui numar foarte mare de afectiuni oculare, generale sau de vecinatate, marea majoritate reprezentand  o urgenta oftalmologica, ce necesita consult oftalmologic intr-un cabinet oftalmologic, deoarece doar medicul oftalmolog poate pune un diagnostic corect si complet, urmat de tratamentul adecvat.

Ochiul Rosu apare rareori ca simptom izolat, de cele mai multe ori fiind insotit de :

  • lacrimare,
  • durere,
  • fotofobie (sensibilitate la lumina),
  • modificarea acuitatii vizuale,
  • senzatie de nisip in ochi,
  • secretii patologice.

Deoarece gama afectiunilor ce evolueaza cu ochi rosu ca simptom principal este larga, la diagnosticul diferential trebuie tinut cont de numeroase elemente clinice, istoricul pacientului si investigatiile paraclinice.

 Un rol determinant in realizarea diagnosticului diferential il are examinarea la biomicroscop, ce poate fi realizat exclusiv in cabinetul oftalmologic.

Afectiuni in care poate apare ca simptom predominant ochiul rosu:

  • Conjunctivita acuta (bacteriana, virala, alergica, toxica)
  • Blefarita si blefaro-conjunctivita acuta
  • Cheratita si cherato-conjunctivita acuta
  • Episclerita, sclerita
  • Irita, ciclita si irido-ciclita acuta
  • Atacul acut de glaucom
  • Hemoragia subconjunctivala
  • Traumatisme, eroziuni, corpi straini intraoculari
  • Sindrom de ochi uscat moderat-sever
  • Mai rare: tenonita, celulita orbitara, glaucom neovascular, unele tumori oculare sau ale anexelor sale.

Conduita pacientului cu Ochi Rosu

Plecand de la cele mentionate mai sus, sa vedem ce TREBUIE sa facem si ce NU trebuie sa  facem cand avem ochiul rosu?
 
 
In primul rand trebuie actionat cat mai rapid, sa nu pierdem timp pretios deoarece,  ochiul rosu este o urgenta oftalmologica!!!

Ochi rosu - CE NU FACEM!?

Nu cautam pe Google pentru a incerca sa ne autodiagnosticam si implicit sa ne autotratam;

Nu ne repezim sa folosim aleator picaturile de ochi pe care, eventual, le avem prin casa, prescrise sau cumparate cu alta ocazie….TOT pentru ochi pentru noi sau un alt membru al familiei;

Nu sunam la vecini, rude, prieteni, etc, care stim ca au sau au avut afectiuni oculare pentru a ne transmite tratamentul care a avut efect la ei

Nu sunam prietena doar pentru ca este doctor….ortoped, chirurg, stomatolog….doar pentru a ii cere o recomandare pentru un cabinet oftalmologic

Nu folosim comprese cu ceai, mai ales ceai de musetel!, conform ‘’sfaturilor babesti’’

Nu punem nici o alta substanta organica in ochi gen lapte matern/ colostru(la nou nascut conform folclorului), seva de la vita de vie, etc

Nu mergem la farmacia din colt pentru a ne trata fara un diagnostic ci doar eventual pentru a primi sfaturi legate de igiena oculara, administrarea de lacrimi artificiale sau bandaje speciale – patch-uri si informatii despre cabinete oftalmologice disponibile in zona.

Nu va programati la medicul de familie, decat daca sunteti sigur ca va poate primi in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi.

Ochi rosu - CE FACEM?

Ne spalam bine cu apa si sapun pe maini

Ne spalam bine cu apa si sapun pe fata si pe ochi ori de cate ori avem posibilitatea; stergem ochii cu comprese sterile, sau cu servetele de unica folosinta pe care le aruncam la cos imediat dupa utilizare ( nu le pastram prin buzunare, etc)

Evitam contactul direct cu cei din preajma noastra (familie, prieteni, colegi, etc) pentru ca se poate sa avem o boala oftalmologica contagioasa

Putem pune in ochi orice picatura din gama lacrimi artificiale, de cate ori simtim nevoia sau / si ser fiziologic. Lacrimile artificiale au rolul de a spala suprafata oculara, a stabiliza filmul lacrimal care o protejeaza si unele pot avea chiar si efecte adjuvante anti-inflamatorii, de regenerare, antialergice. In plus au rol calmant si nu au efecte secundare.

Sunam medicul de familie pentru a ne asigura ca ne poate primi imediat si ne poate da o trimitere catre un oftalmolog.

Ne prezentam de urgenta la un consult oftalmologic, echipati cu masca de protectie, dezinfectant de maini, intr-un cabinet oftalmologic dintr-un spital, clinica sau cabinet oftalmogic individual avand grija sa respectam regulile de protectie impotriva COVID 19 ca sa ne protejam pe noi insine si pe cei din jur.

Unde ne putem prezenta in urgenta? Fiind o urgenta oftalmologica, neaparat intr-un serviciu specializat in acest sens. Deci,

CE FACEM?

Inainte de a pleca de acasa verificam daca spitalul la care vrem sa ne adresam are garda oftalmologica, pentru ca altfel riscati sa mergeti degeaba pana acolo si sa pierdeti timp valoros!(nu toate spitalele de urgenta au garda de oftalmologie).

In conditii de pandemie COVID 19 este de preferat sa sunati medicul de familie pentru a va directiona catre un serviciu specializat, dupa ce va face istoricul afectiunii prezente si cel epidemiologic.

Trebuie sa stiti ca exista o posibilitatea de 1% conform studiilor publicate pana in prezent ca simptomele dumneavoastra oculare sa fie date de COVID 19 insa ele apar tardiv in evolutia bolii. Deci este OBLIGATORIU sa anuntati medicul de familie daca aveti si alte simptome, in plus fata de cele date de OCHIUL ROSU,  caracteristice bolii cu CORONA VIRUS: FEBRA, TUSE SEACA, FRISOANE, DURERI IN GAT, NAS INFUNDAT sau CU SECRETII, DIAREE, VARSATURI pentru a va directiona catre UNITATI SPITALICESTI  SUPORT COVID unde veti fi tratat corespunzator.

Daca aveti doar simptome caracteristice de Ochi Rosu atunci Incercati sa gasiti un cabinet oftalmologic aproape de casa sau in drumul d-voastra, pentru ca este posibil sa mergeti si la cel putin un control dupa consultul initial.

Este de preferat si recomandat sa sunati si sa va programati (datorita protocoalelor COVID multe unitati nu primesc pacienti fara programare) in aceeasi zi la oftalmolog precizind ca aveti o urgenta; asa evitati sa asteptati mai mult decat trebuie.

Trebuie sa explicam de ce este OBLIGATORIE vizita si consultul intr-un CABINET OFTALMOLOGIC in cazul in care aveti Ochiul Rosu.

Asa cum spuneam mai sus, sunt foarte multe afectiuni care se manifesta cu ochi rosu.

Macroscopic, avand aceleasi simptome clinice, afectiunile se pot asemana si, in consecinta, fara aparatul de examinare numit biomicroscop,  nu se poate pune un diagnostic de certitudine  corect al bolii de baza.

Biomicroscopul oftalmologic este necesar pentru examinarea si stabilirea diagnosticului in afectiuni ale polului anterior al globului ocular: infectii, traumatisme, cataracta, dar si de pol posterior: degenerescenta maculara, glaucom, dezlipire de retina, tromboza de vena.

La biomicroscop se observa toate structurile oculare si gradul de afectare al acestora in cadrul afectiunii respective (ex.: doar la biomicroscop se vad corpii straini de pe suprafata oculara, modificarile specifice iritelor, irido-ciclitelor, eroziunile, zgarieturile corneene sau conjunctivale, etc.); pe langa aceasta examinare (biomicroscopie) uneori este necesara realizarea si a altor manevre diagnostice sau terapeutice, manevre ce se realizeaza strict intr-un cabinet oftalmologic.

Fiind afectiuni diferite si tratamentele sunt diferite.

Deci, doar un diagnostic corect va atrage dupa sine un tratament corect si complet.

Chiar si in cazul aceleiasi afectiuni, tratamentul poate fi diferit de la un pacient la altul in functie de multi factori: starea pacientului, vechime bolii, gravitatea sa, complicatiile aparute, etc.

CONCLUZII

Ochiul rosu este o urgenta oftalmologica care trebuie tratata cat mai repede de un medic oftalmolog intr-un cabinet oftalmologic.

Nu initiati un tratament pana nu va consulta un medic oftalmolog; puteti folosi ser fiziologic, servetele oculare de unica folosinta terapeutice si lacrimi artificiale, care au un rol adjuvant benefic.

Oftalmologul va poate da un sfat la telefon dar nu va poat face un consult telefonic.

Un medic de alta specialitate si un farmacist va pot ajuta cu un sfat sau, in cel mai bun caz, cu un numar de telefon al unei unitati oftalmologice (daca nu chiar cu o programare)

Respectati dozele si perioada de administrare a tratamentului recomandat de medicul oftalmolog si, neaparat, reveniti la controale daca medicul dumneavoastra considera necesar acest lucru, sau ori de cate ori simtiti nevoia.

Anuntati medicul de familie de urgenta daca simptomatologia oculara a aparut in contextul mai multor simptome gripale, el va v-a directiona catre un spital suport COVID 19 pentru investigatii si tratament complet.

Respectati masurile de protectie si distantare impotriva inbolnavirii cu COVID 19 pentru dumneavoastra si cei din jur: purtati masca in unitatile medicale, farmacii, in spatii inchise, spalati-va pe maini cat mai des, folositi substante dezinfectante pentru maini pe baza de alcool si incercati sa mergeti singur sau sa aduceti cu dumneavoastra la control cat mai putini apartinatori.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Leniva x 20 servetele oftalmice

    Leniva servetele oftalmice X 20 bucati

    Servetelele din bumbac natural impregnat cu solutie izotona pe baza de acid hialuronic si aloe vera de la GTS Solution au actiune hidratanta, emolienta, calmanta si de curatare a zonei perioculare, a…

  • ALOCROSS 8 ml

    ALOCROSS, 8 ml

    Solutie oftalmica lubrifianta AloCross este un dispozitiv medical, AloCross este o solutie oftalmica lubrifianta, bazata pe hialuronat de sodiu cross-linkat, formulata pentru tratamentul disconfortului…