Sinusurile si migrenele - legatura neasteptata

Sinusurile si migrenele - legatura neasteptata Sinusurile si migrenele - legatura neasteptata

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2023

migrene-sinusuri

In randurile comunitatii medicale au fost foarte multe discutii de-a lungul anilor despre migrene, acestea fiind si subiectul a numeroase cercetari. In ultima perioada, specialistii au inceput sa observe si sa inteleaga o conexiune neasteptata: cea dintre migrene si sinusurile inflamate. Migrenele sunt un tip de cefalee severa care se caracterizeaza prin dureri pulsatile, fiind insotite in foarte multe dintre cazuri de greata si varsaturi. De asemenea, pintre simptomele asociate se numara si sensibilitatea la sunete sau lumina.

Toate aceste probleme pot ajunge sa afecteze in mod semnificativ calitatea vietii pentru persoanele care se confrunta cu astfel de stari, asa ca cercetatorii au incercat si au reusit sa identifice mai multi dintre factorii declansatori si mai multe mecanisme subiacente ale migrenelor. Cu toate acestea, exista inca foarte multe necunoscute vis a vis de migrene si de felul in care apar.


Sinusurile si sinuzita

Sinusurile sunt niste cavitati umplute cu aer, localizate in interiorul oaselor craniene, ce sunt conectate cu cavitatea nazala prin niste deschideri mici – cunoscute sub denumirea de orificii sinusale. Sunt mai multe functii pe care le indeplinesc sinusurile, de la umidificarea si incalzirea aerului inspirat pana la producerea de mucus care sa protejeze membranele nazale. Atunci cand sinusurile se inflameaza, persoana afectata ajunge sa sufere de „sinuzita”. Avem de-a face cu o afectiune destul de comuna, printre simptomele careia se numara durerile de cap, presiunea faciala si congestia nazala, dar cercetarile recente sugereaza ca exista posibilitatea ca sinuzita sa fie o problema de sanatate mai complexa decat au crezut initial specialistii in domeniu. 

Conexiunea dintre migrene si sinuzita

Studiile efectuate in ultima perioada au reusit sa evidentieze legatura stransa dintre migrene si sinuzita, unul dintre factorii identificati ca avand o contributie semnificativa la aceasta conexiune fiind inflamatia sinusurilor. In situatia in care sinusurile ajung sa fie inflamate, exista posibilitatea ca acestea sa apese pe nervii din vecinatate – asa cum este cazul nervilor trigeminali, adica aceia care sunt implicati in declansarea migrenelor. Odata ce apare o presiune exercitata asupra acestor nervi se poate ca persoana afectata sa resimta atat o stare de disconfort, cat si durere, factori ce contribuie decisiv la declansarea unei migrene.

Un alt aspect important al conexiunii dintre sinusuri si migrene este reprezentat de congestia nazala si de tulburarile de respiratie care sunt asociate sinuzitei. In situatia in care caile nazale ajung sa se infunde, respiratia incepe sa fie mai greoaie iar pacientii sunt de foarte multe ori predispusi sa respire pe gura, ceea ce poate sa conduca la schimbarea fluxului sanguin si a presiunii din creier. In cazul in care se intampla astfel, pot sa apara migrene sau sa se agraveze cele deja existente.

migrene-si-sinusuri

Mecanismele subiacente

Pentru a intelege cat mai bine felul in care sinuzita poate sa contribuie la declansarea unei migrene, este foarte important sa acordam atentia cuvenita mecanismelor subiacente. Unul dintre aceste mecanisme presupune eliberarea de substante chimice inflamatorii la momentul inflamarii sinusurilor, substante chimice care pot sa afecteze nervii senzoriali si care pot sa creasca nivelul de excitabilitate al acestora. Atunci cand are loc acest fenomen, cel mai adesea este urmat de dureri de cap.

Pe de alta parte, congestia nazala si dificultatile de respiratie pot sa provoace schimbari in ceea ce priveste nivelul de oxigen si nivelul de dioxid de carbon din sange, situatie care poate sa genereze afectarea vaselor de sange din creier. Este vorba despre schimbari care pot sa declanseze migrene, pentru ca se ajunge la dilatarea sau la ingustarea vaselor de sange.

Tratarea sinuzitei pentru gestionarea migrenelor

Odata ce medicul a stabilit ca exista o legatura intre sinuzita si migrenele dumneavoastra, acesta va sugera explorarea modalitatilor prin care tratarea sinuzitei poate sa conduca la ameliorarea migrenelor. In primul rand, pentru a gestiona eficient sinuzita, medicul poate sa recomande anumite terapii ce au ca scop reducerea inflamatiei – asa cum este, de exemplu, folosirea de antiinflamatoare sau corticosteroizi. Aceste alternative de tratament sunt utile pentru ca pot sa reduca presiunea exercitata la nivelul nervilor aflati in vecinatatea sinusurilor si pot sa contribuie la scaderea frecventei migrenelor.

Este recomandat sa tratati congestionarea nazala si orice alt simptom asociat cu sinuzita pentru ca fluxul de aer sa fie imbunatatit si pentru a reusi sa evitati eventualele schimbari bruste ale presiunii in creier. Foarte utile din acest punct de vedere s-au dovedit decongestionantele nazale si terapiile de inhalare. Persoanele care se confrunta cu migrene pot sa incerce si terapia cu antibiotice in situatia in care sinuzita este provocata de o infectie bacteriana, pentru ca, daca este tratata infectia, se poate ajunge la o ameliorare a simptomelor si la reducerea migrenelor care sunt asociate.

Sunt foarte multi pacienti care confunda simptomele sinuzitei cu cele ale migrenelor si aleg sa foloseasca unele terapii pentru a se trata, terapii care nu au fost recomandate de un medic specialist si care sunt inadecvate pentru cazurile respective.

Daca luati prea multe medicamente pentru dureri de cap se poate ajunge la o rezistenta a organismului in fata acestora, iar gestionarea ambelor afectiuni se va dovedi ineficienta.