Stern - informatii despre rol si functii. Afectiuni asociate

Stern - informatii despre rol si functii. Afectiuni asociate Stern - informatii despre rol si functii. Afectiuni asociate

Ultima actualizare: 12 martie 2024

Daca va puneti degetele in partea centrala a pieptului, acolo unde vi se imbina coastele, veti simti o structura osoasa. Acela este sternul! Cuvantul stern provine din termenul din greaca veche „sternon”, care inseamna piept. Tocmai de aceea, sternul este cunoscut si cu numele de osul pieptului sau osul toracic.

Desi nu este la fel de popular ca alte segmente ale scheletului uman, sternul nu este deloc lipsit de importanta. Acesta are atributii insemnate si, asemenea altor parti componente ale corpului, poate avea de suferit.

Ce este, mai exact, sternul?

Sternul este un os nepereche, alungit si plat, situat pe verticala, pe partea anterioara a peretelui toracic. Acesta se articuleaza cu clavicula si cartilajele costale ale celor sapte perechi de coaste superioare, zise si coaste adevarate, in timp ce seturile 8, 9 si 10 de coaste (coastele false) sunt atasate indirect de stern, prin intermediul cartilajelor coastelor de deasupra.

Sternul este compus din trei elemente distincte, denumite manubriu, corpul sternului si apendicele xifoid.

Manubriul are o forma asemanatoare nodului de cravata si se afla in partea superioara a sternului. Aici se conecteaza clavicula si primul set de coaste. Partea inferioara a manubriului are o granita comuna cu corpul sternului, iar al doilea set de coaste se conecteaza in acest punct.

Corpul sternului, denumit si mezostern, desemneaza zona de mijloc a sternului si este, totodata, partea cea mai lunga a acestuia. La acesta se conecteaza urmatoarele perechi de coaste (de la trei pana la sapte), prin intermediul cartilajului.

Apendicele xifoid reprezinta segmentul inferior al sternului si se afla in epigastriu. Forma sa poate varia. Acesta este compus in principal din cartilaj si incepe sa se calcifieze incet, pe masura ce inaintam in varsta. Poate fi intalnit si cu denumirea de proces xifoidian, metastern, xifistern sau proces enziform.

Ce roluri si functii are sternul?

Sternul joaca un rol esential in mentinerea integritatii structurale si functionale a regiunii toracice si participa la protejarea si functionarea corecta a organelor vitale din aceasta regiune. Mai axact, el ofera un suport solid pentru clavicule si coastele superioare, de pe fiecare parte a corpului.

Fiind un element de baza al scheletului axial, sternul asigura o importanta functie de bariera, protejand inima, plamanii, dar si stomacul de eventuale leziuni externe. De altfel, sternul este uneori fisurat in timpul resuscitarii cardiopulmonare, deoarece o parte a lui este situata direct deasupra inimii. Sternul trebuie sa fie taiat in timpul operatiilor pe cord deschis, ceea ce face ca reabilitarea postoperatorie dupa aceasta procedura sa fie mai indelungata fata de multe alte interventii.

De asemenea, sternul serveste ca punct de atasare pentru o serie de muschi si ligamente din regiunea pieptului, inclusiv pentru muschii pectorali si muschii intercostali. In mod specific, apendicele xifoid actioneaza ca un punct de insertie pentru tendoanele muschilor diafragmei si ale muschilor drept abdominal si transvers abdominal.

Sternul este implicat si in miscarea coastelor in timpul respiratiei, ajutand la expansiunea si contractia cutiei toracice in timpul inspiratiei si expiratiei.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat si faptul ca in perioada fetala, sternul participa la hematopoieza, fiind unul dintre locurile in care se formeaza celulele sangvine.

 

Naturalis ArtroSuport Colagen, cu aroma de portocala, este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.

Afectiuni la nivelul sternului

Exista mai multe cauze care pot provoca dureri sau leziuni ale sternului. Iata care sunt cele mai frecvente.

Traumatisme sternale

Acestea pot fi cauzate de accidente auto, accidente sportive sau caderi si pot include fracturi ale sternului sau ale coastelor care sunt atasate de stern. De altfel, fractura este una dintre cele mai frecvente patologii care afecteaza oasele, iar sternul nu face exceptie de la aceasta. O fractura de stern poate provoca dureri la respiratie, tuse sau ras, precum si dificultati de respiratie.

Lexarea apendicelui xifoid

Din cauza diferentelor vadite in ceea ce priveste dimensiunea si rezistenta procesului xifoidian in comparatie cu restul sternului, acesta prezinta un risc sporit de a fi rupt in timpul resuscitarii cardiorespiratorii. In procesul eforturilor de salvare a vietii, persoana care efectueaza resuscitarea cardiorespiratorie e posibil sa nu isi da seama ca se produce o fractura.

Un proces xifoidian rupt urmat de continuarea resuscitarii cardiorespiratorii poate face ca aceasta portiune ascutita a sternului sa penetreze unul dintre organele subiacente, ceea ce poate duce la deteriorarea ficatului, a splinei, inimii si/sau a diafragmei.

Costochondrita

Atunci cand cartilajul coastelor care se conecteaza cu sternul se inflameaza, durerea se poate localiza in zona sternului sau, in cazurile severe, se poate raspandi la brate sau umeri. Costocondrita poate provoca dureri costale acute, asemanatoare junghiului, si sensibilitate la oricare dintre primele trei coaste. Durerea se agraveaza in momentele in care persoana afectata respira adanc, stranuta sau tuseste, dar si atunci cand realizeaza miscari care solicita peretele toracic. Se poate observa, de asemenea, o inrosire si incalzire locala in zona sternului si a coastelor.

 

Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade, ceea ce determina deteriorarea cartilajelor si a oaselor. Pentru a preveni aceste situatii, farmacistii Cetana recomanda Naturalis ArtroSuport Forte, un suplimenta alimentare care contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba.

Sindromul Tietze

Aceasta afectiunea seamana pana la un punct cu costocondrita, fiind caracterizata tumefierea catilajelor care leaga coastele de stern. De regula, sindromul Tietze este diagnisticat la persoanele de pana in 40 de ani, in timp ce costocondrita – la cele trecute de acest prag de varsta.

In cazul acestui sindrom, cel mai frecvent, sunt afectate cartilajele coastelor din cel de-al doilea si al treilea set. Cauzele lui nu sunt pe deplin cunoscute. Se presupune ca o contributie posibila o pot avea infectiile, dar si activitatile repetate, de dip microtraume, asa cum ar fi tusea persistenta, varsaturile, loviturile etc. Prin prisma simptomatologiei, afectiunea poate fi usor confundata cu un atac de cord.

 

Pentru buna functionare a articulatiilor, farmacistii Catena recomanda Naturalis ArtroSuport colagen, cu aroma de lamaie. Colagenul este proteina care intra, majoritar, in componenta cartilajului de la nivel articular. Imprima rezistenta si elasticitate tesutului respectiv.

Tumorile

Acestea pot fi benigne sau maligne si pot aparea pe sau in jurul sternului. Tumorile pot provoca dureri, umflaturi sau modificari ale aspectului pieptului.

Osteomielita

Vorbim de o infectie a osului pieptului, care poate fi cauzata de bacterii sau alte microorganisme. Poate cauza dureri severe in zona sternului, febra si umflaturi.

Problemele digestive si respiratorii

Arsurile la stomac, ulcerele gastrice si tulburarea de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscuta si sub numele de reflux acid, pot provoca dureri in zona sternului, daca nu sunt tratate. Si afectiunile tract respirtor, precum pneumonia, bronsita sau pleurezia (apa la plamani), pot provoca dureri de stern.

Leziunile stucturilor vecine

Sternul poate fi afectat si ca urmare a unei leziuni la omoplat sau la clavicula. Leziunile claviculei pot face ca sternul sa se umfle, sa doara sau sa pocneasca la miscari semnificative. Si prezenta unei hernii sau a unei intinderi musculare la nivelul muschilor toracelui poate provoca sensibilitate sau chiar durere in zona sternului.

In concluzie, cauzele durerilor de stern pot fi variate, mai mult sau mai putin grave. Tocmai de aceea, acestea nu trebuie ignorate. In cazul aparitiei unor dureri in zona sternului, este important sa se obtina un diagnostic adecvat si sa se urmeze indrumarile medicului pentru tratamentul corespunzator.

Surse:

https://med.libretexts.org/Bookshelves/Anatomy_and_Physiology/Anatomy_and_Physiology_(Boundless)/7%3A_Skeletal_System_-_Parts_of_the_Skeleton/7.4%3A_The_Thorax/7.4A%3A_Thoracic_Cage%3A_Sternum#:~:text=Key%20Points-,The%20sternum%2C%20or%20breastbone%2C%20is%20a%20long%2C%20flat%2C,blood%20vessels%20from%20physical%20damage.

https://www.verywellhealth.com/sternum-anatomy-4691725

https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/sternum

https://www.healthline.com/health/sternum

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport Forte x 60 caps.

    ArtroSuport Forte Naturalis X 60 capsule

    ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba. Ingrediente/ capsula Cantitate Sulfat de Glucozamina…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie x 14 plicuri

    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie X 14 plicuri

      Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita cantitatii mari de colagen, 12…