Tehnici de gestionare a durerii in timpul travaliului si nasterii

Tehnici de gestionare a durerii in timpul travaliului si nasterii Tehnici de gestionare a durerii in timpul travaliului si nasterii

Ultima actualizare: 28 iulie 2023

gestionarea-durerii

Nasterea este un moment unic si mult asteptat in viata oricarei femei, fiind totusi privita si cu oarecare teama din cauza durerilor care incep sa se manifeste odata cu declansarea travaliului. Chiar si in limbajul comun se vorbeste despre „durerile facerii” ca un etalon al durerii la limita suportabilului, iar aceasta nu face decat sa creasca si mai mult ingrijorarea femeilor, legata de momentul nasterii.

Cu toate acestea, exista o serie de tehnici de gestionare a durerii in timpul travaliului si nasterii, care si-au dovedit eficienta si care va pot ajuta sa aveti o nastere naturala usoara. Pe parcursul acestui articol va vom dezvalui care sunt cele mai cunoscute si eficiente tehnici de gestionare a durerii in timpul travaliului si nasterii si vom arata cum pot ele contribui la transformarea acestui moment intr-o experienta plina de bucurie si satisfactie pentru orice mama.


Exercitiile de respiratie

Aceasta tehnica se bazeaza pe concentrarea atentiei asupra respiratiei si pe constientizarea fiecarei inspiratii si expiratii. In acest mod, se creeaza o conexiune profunda intre minte si corp, ceea ce le ajuta pe femeile aflate in travaliu sa isi gestioneze mai bine reactiile fizice si emotionale.

De asemenea, prin intermediul exercitiilor de respiratie poate fi declansata secretia de endorfine in creier, supranumite si „hormonul fericirii”. Acestea actioneaza ca analgezic natural si determina o stare generala de bine atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Aceste exercitii presupun incetinirea ritmului respiratiei prin inspiratii si expiratii mai adanci, care ajuta si la relaxarea muschilor si reducerea tensiunii.

Pentru a deprinde aceste tehnici si a le folosi eficient in timpul travaliului si nasterii, este nevoie de putin antrenament, asa ca pregatirile trebuie sa inceapa in perioada sarcinii, cu cateva saptamani inainte de momentul nasterii.

Tehnicile de relaxare

Exista o serie de modalitati prin care va puteti relaxa in timpul travaliului si nasterii, astfel incat sa va puteti adapta mai usor la o astfel de experienta si sa gestionati mai bine durerea.

  • Imaginatia ghidata – aceasta tehnica implica ghidarea mintii catre imagini, peisaje sau amintiri placute si relaxante, care va ajuta sa va concentrati asupra senzatiilor pozitive, reducand in acelasi timp anxietatea sau stresul.
  • Meditatia – este o practica de concentrare asupra prezentului si de linistire a mintii, prin care femeile pot invata sa-si gestioneze gandurile si emotiile. Meditatia creeaza o stare de relaxare profunda in timpul travaliului si a nasterii, insa pentru a ajunge la acest rezultat, tehnica trebuie exersata in prealabil pe parcursul mai multor sedinte.
  • Muzica sau sunetele relaxante – o muzica linistitoare care rasuna in fundal sau niste sunete care le imita pe cele din natura genereaza o atmosfera placuta si relaxanta in sala de nasteri, contribuind astfel la reducerea tensiunii. Intr-un astfel de ambient relaxant, va puteti concentra mai usor asupra unor aspecte mai placute, ceea ce va face ca durerile sa fie mai putin intense.

Masajul

Masajul este o alta tehnica de relaxare si de gestionare a durerii foarte eficienta in timpul travaliului si nasterii. Aceasta presupune aplicarea presiunii si manipularea delicata a muschilor si tesuturilor moi pentru a ameliora tensiunea si disconfortul. Masajul in timpul travaliului si nasterii are multiple beneficii, dupa cum urmeaza:

  • reducerea tensiunii musculare – in timpul travaliului, se produc spasme si tensiuni in diverse zone ale corpului, iar in acest caz, masajul ajuta la eliberarea tensiunii musculare si la relaxarea muschilor, oferind o senzatie de confort si usurare;
  • stimularea circulatiei sanguine – prin masaj se imbunatateste si circulatia sanguina, asigurandu-se astfel o mai buna oxigenare a muschilor si a tesuturilor, ceea ce poate reduce tensiunea si durerea in timpul travaliului si nasterii;
  • imbunatatirea mobilitatii – masajul ajuta femeile sa-si mentina mobilitatea si sa-si schimbe pozitia in timpul travaliului, ceea ce poate scurta travaliul, grabind momentul nasterii;
  • reducerea anxietatii – masajul are un efect calmant si asupra sistemului nervos, ajutand la reducerea anxietatii si a stresului asociat cu nasterea si travaliul.

Hidroterapia

Hidroterapia consta in utilizarea apei in scopuri terapeutice si de relaxare, iar experienta a dovedit ca da rezultate si in ceea ce priveste gestionarea durerii in timpul travaliului si a nasterii. In acest caz, hidroterapia poate fi folosita fie sub forma bailor calde, fie doar cu ajutorul unui dus cu apa calda. 

Apa calda ajuta la relaxarea muschilor si ofera o senzatie de usurare in timpul contractiilor si totodata imbunatateste circulatia sanguina, despre ale carei efecte benefice am amintit putin mai devreme. In acelasi timp, hidroterapia sub forma de baie calda ofera o sustinere delicata pentru corp, reducand presiunea asupra articulatiilor si a coloanei vertebrale, ceea ce poate fi de ajutor in timpul travaliului.

Nu in ultimul rand, senzatia placuta conferita de atingerea apei calde are efect relaxant si reconfortant, imbunatatind astfel si confortul psihic in timpul travaliului si nasterii.

Acupunctura si acupresura

De aceasta data vorbim de doua tehnici specifice medicinei traditionale chinezesti, folosite cu succes de secole in tratamentul durerii. Acupunctura presupune inserarea unor ace foarte subtiri in anumite puncte-cheie de pe corp, aflate pe meridianele energetice si asociate cu organele si functiile specifice ale acestora. In cazul despre care vorbim, acupunctura poate fi utilizata pentru a stimula contractiile, pentru a reduce durerea si pentru a ajuta la mentinerea echilibrului emotional. 

Acupresura este o tehnica similara cu acupunctura, singura diferenta constand in faptul ca in loc de ace, se aplica presiune manuala pe punctele respective. Indiferent de metoda aleasa, aceste proceduri trebuie sa fie efectuate de un specialist cu o buna pregatire in domeniu.

Suportul partenerului si al personalului medical

Pentru multe femei este foarte important ca partenerul sa le fie alaturi in aceasta experienta, astfel ca prezenta acestuia in sala de nastere are o contributie importanta in gestionarea durerii in timpul travaliului si nasterii. 

De asemenea, la fel de important este si sprijinul personalului medical, care trebuie sa arate empatie si sa confere pacientei senzatia de siguranta. Prezenta constanta in sala de nasteri si preocuparea permanenta pentru confortul pacientei constituie un foarte bun stimulent moral pentru viitoarea mama, ajutand-o sa gestioneze mai usor durerea in timpul travaliului si a nasterii.

gestionare-a-durerii

Anestezia

Aceasta este o metoda pentru care opteaza multe femei, dat fiind faptul ca anestezia atenueaza considerabil sau chiar face sa dispara durerile asociate cu travaliul si nasterea. Exista doua tipuri principale de anestezie care pot fi utilizate in acest context, mai exact:

  • anestezia epidurala – este o forma comuna de anestezie utilizata in timpul travaliului si nasterii. Procedura implica injectarea unui anestezic local in spatiul epidural al coloanei vertebrale, ceea ce blocheaza senzatia de durere de la nivelul regiunii inferioare a corpului, inclusiv din zona abdomenului, bazinului si picioarelor. Efectul anesteziei epidurale poate varia in functie de dozaj si poate fi ajustat pentru a se potrivi nevoilor si preferintelor mamei.
  • anestezia rahidiana – acest tip de anestezie implica administrarea anestezicului direct in lichidul cefalorahidian din jurul maduvei spinarii. Aceasta are un efect rapid si puternic asupra senzatiei de durere, dar efectul poate fi de durata mai scurta, in comparatie cu anestezia epidurala. 

Desi pacientele pot alege una dintre cele doua variante, un cuvant important de spus il are medicul, dat fiind faptul ca administrarea de anestezice presupune si anumite riscuri. Prin urmare, decizia de a apela sau nu la anestezie este una personala si depinde de preferintele si nevoile fiecarei paciente, dar aceasta trebuie luata doar dupa o discutie cu medicul, in legatura cu avantajele, dezavantajele si riscurile asociate anesteziei in timpul nasterii.

Fiecare organism este unic in felul sau, astfel ca tehnicile prezentate de noi pe parcursul acestui articol nu pot avea aceeasi rata de succes in toate cazurile. De aceea, este recomandat sa va pregatiti de momentul nasterii cu cateva luni inainte de fericitul eveniment, incercand sa va cunoasteti organismul si sa identificati ce tehnici v-ar putea fi de ajutor sa gestionati mai bine durerea in timpul travaliului si nasterii.

De asemenea, pentru un maxim de eficienta, puteti apela simultan la mai multe tehnici din cele prezentate de noi, dar si la orice alte metode care credeti ca v-ar ajuta.