Tensiune oculara: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Tensiune oculara: cauze, simptome, diagnostic si tratament Tensiune oculara: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 23 ianuarie 2023

Tensiune oculara sau glaucom este afectiunea ochilor, care se caracterizeaza prin cresterea presiunii intraoculare. Aceasta hipertensiune intraoculara este cauzata de acumularea de umoare apoasa in interiorul ochiului.

Umoarea apoasa este produsa constant de catre o glanda din interiorul ochiului, iar aceasta umoare este drenata prin canalul trabecular, care se afla in unghiul dintre iris si cornee. Daca acest canal se infunda sau se ingusteaza, umoarea apoasa nu mai poate fi drenata corespunzator, ceea ce duce la cresterea presiunii intraoculare.

Cresterea presiunii intraoculare (tensiune oculara) poate duce la deteriorarea nervului optic, slabind peretii si vasele care duc catre globul ocular, responsabil pentru transmiterea informatiilor vizuale catre creier. Tensiunea oculara creste riscul de deteriorare si se poate ajunge la pierderea vederii, in special a vederii periferice. Glaucomul cauzata de hipertensiune poate fi clasificat in doua tipuri principale: glaucomul de unghi deschis si glaucomul de unghi inchis.

Glaucomul de unghi deschis se caracterizeaza prin blocarea drenajului umoarei apoase din unghiul dintre iris si cornee, in timp ce glaucomul de unghi inchis se caracterizeaza prin ingustarea acestui unghi. Ambele forme de glaucom pot duce la tensiune oculara prin cresterea presiunii intraoculare si, ulterior, la deteriorarea nervului optic.


Tensiune oculara - generalitati

Asa cum spuneam, despre aceasta tensiune oculara sau hipertensiune intraoculara, adica presiunea exercitata asupra globului ocular se vorbeste tot mai mult in ultimii ani. Atunci cand cantitatea de lichid din ochi (denumit umoare apoasa) nu este in echilibru cu cantitatea de umoare vitreana, apare aceasta tensiune oculara. Aceasta crestere a presiunii poate duce la deteriorarea nervului optic si, in cele din urma, la pierderea integrala a vederii.

Limitele normale de tensiune oculara sunt intre 10 si 21 mmHg, maximul fiind dimineata si minimul fiind catre seara.

Pentru a nu mai simti presiune la nivelul ochilor, si pentru a scapa de aceasta tensiune oculara, farmacistii Catena recomanda Assista Oftapic Advanced picaturi ochi. Picaturile oftalmice lubrifiaza si hidrateaza ochii uscati, deshidratati si obositi. Sunt indicate pentru tratamentul de orice grad al uscaciunii oculare, dar si pentru stres ocular, schimbari netraumatice si nepatologice ale filmului lacrimal.

Tensiune oculara - cauze

Cauzele de tensiune oculara pot varia, insa cele mai frecvente sunt:

  • glaucomul primar de unghi deschis - aceasta este cea mai comuna forma de glaucom si se datoreaza blocarii drenajului umoarei apoase din ochi;
  • glaucomul primar de unghi inchis - aceasta este o forma mai rara de glaucom si se datoreaza ingustarii unghiului de drenaj al umoarei apoase din ochi;
  • glaucomul secundar - aceasta forma de glaucom poate fi cauzata de alte afectiuni oculare sau sistemice precum tumori oculare sau diabetul;
  • presiunea intraoculara normala - aceasta este o forma mai rara de tensiune oculara care se datoreaza unui echilibru anormal al producției si drenajului umoarei apoase din ochi.

 

Simptome de tensiune oculara

Simptomele de tensiune oculara pot include: durere de cap, vedere neclara, ochi rosii sau umflati, vedere in cercuri luminoase si dificultati de a vedea in intuneric. Uneori, simptomele de tensiune oculara pot fi subtile sau pot lipsi complet in cazul debutului unei boli, astfel incat este important sa se efectueze examene oftalmologice regulate, pentru a detecta si trata aceasta afectiune in stadiu incipient.

Asadar, daca printre simptomele de tensiune oculara se numara unul din cele de mai sus, atunci este nevoie de control oftalmologic de urgenta.

Diagnosticul de tensiune oculara

Diagnosticul de tensiune oculara poate fi stabilit prin examinarea ochilor si prin masurarea tensiunii oculare cu ajutorul unui tonometru. De asemenea, un medic oftalmolog poate efectua teste suplimentare pentru a evalua starea nervului optic si a campului vizual.

Testul de camp vizual, testul de masurare a presiunii intraoculare si examinarea cu atmosfera de iluminare scazuta sunt principalele investigatii efectuate de medicul oftalmolog. Numai dupa ce aceste teste au fost realizate se poate determina starea exacta a ochilor si se poate stabili un plan de tratament.

Pentru a regla aceasta tensiune oculara, specialistii Catena recomanda supliment alimentar, Naturalis VenoSuport. Datorita formulei sale bazate pe vitamina C si rutin sau rutozida, un bioflavonoid extras din muguri florali de salcam japonez, acesta ajuta la cresterea rezistentei si a elasticitatii vaselor de sange, reducand fragilitatea capilara si sustinand refacerea tesutului conjunctiv ocular.

Tratamentul tensiunii oculare

Tratamentul pentru tensiune oculara variaza in functie de cauza si de severitatea afectiunii. In cazul glaucomului primar de unghi deschis, tratamentul poate include medicamente oftalmice care reduc cantitatea de umoare apoasa produsa sau care imbunatatesc drenajul umoarei apoase din ochi. Aceste medicamente pot fi administrate prin picaturi oculare sau prin tablete.

In cazul glaucomului primar de unghi inchis, tratamentul poate include laser sau chirurgie, pentru a mari drenajul umoarei apoase din ochi. In cazul glaucomului secundar, tratamentul poate include tratarea afectiunii subiacente care cauzeaza glaucomul.

In cazul presiunii intraoculare normale, tratamentul poate include remedii pentru a reduce cantitatea de umoare apoasa produsa sau pentru a imbunatati drenajul umoarei apoase din ochi.

Este important sa se monitorizeze si sa se controleze aceasta tensiune oculara, prin consultatii regulate ale medicului oftalmolog pentru a se evalua raspunsul la tratament si pentru a putea fi detectate oricare modificari in stadiul afectiunii. In unele cazuri, tratamentul poate fi necesar pentru toata viata.

Pentru combaterea simtomelor de tensiune oculara, farmacistii Catena pun la dispozitie Assista Oftapic Intensive picaturi ochi. Solutia oftalmica tampon contine acid hialuronic, Hamamelis si ginkgo biloba, care ofera o actiune lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona.

Complicatiile tensiunii oculare

Complicatiile care pot aparea din cauza tensiunii oculare pot include pierderea vederii sau afectarea nervului optic. In cazul glaucomului, daca nu este tratat la timp, poate duce la deteriorarea nervului optic si pierderea vederii periferice.

In cazuri mai severe, poate duce la pierderea vederii centrale si pierderea vederii pe termen lung. Este important ca aceasta afectiune de tensiune oculara sa fie diagnosticata si tratata cat mai curand posibil, pentru a se preveni aparitia acestor complicatii.

Sfaturi pentru preventie

Exista cateva sfaturi pentru a preveni aparitia de tensiune oculara sau pentru a reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Acestea includ:

  • controlul si tratamentul altor afectiuni subiacente cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala;
  • evitarea fumatului;
  • evitarea expunerii la razele UV;
  • controlul greutatii corporale;
  • consultarea regulata cu un medic oftalmolog pentru a se verifica aceasta tensiune oculara si pentru a se detecta orice probleme in stadiu incipient.

 

In concluzie, o tensiune oculara netratata din timp poate duce la deteriorarea vederii si chiar la pierderea permanenta a acesteia. Este important sa se ia in considerare simptomele si sa se consulte un medic oftalmolog pentru a se putea diagnostica si trata aceasta afectiune. Tratamentul poate varia in functie de cauza afectiunii si de severitatea acesteia, dar poate include medicamente, interventii chirurgicale sau controlul si tratamentul altor afectiuni subiacente.

Printr-o preventie adecvata si prin tratamentul prompt al tensiunii oculare, riscul de pierdere a vederii poate fi minimizat si complicatiile grave pot fi combatute. Este important sa se efectueze examene oftalmologice regulate, pentru a detecta si trata aceasta afectiune in stadiu incipient.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

  Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport…

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile,…