Durerea de cap - cauze, tipuri si tratamente recomandate
Durerea de cap - cauze, tipuri si tratamente recomandateCatena
Ultima actualizare: 30 septembrie 2021
Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi avut cel putin o data de-a face cu o durere de cap. Acea stare neplacuta care poate surveni in orice moment si care de obicei este un prim semnal ca ceva este in neregula la nivelul organismului.
Senzatia de disconfort creata de durerea de cap se poate manifesta brusc si poate dura pana la cateva ore sau zile daca nu este diagnosticata corect si ulterior, tratata corespunzator.
Ea poate fi resimtita ca o jena sau o senzatie pulsatila pe una sau pe ambele parti ale capului, doar intr-o anumita zona ori poate fi declansata subit, cu stari de disconfort, gat intepenit, tulburari de vedere si chiar febra.
Conform numeroaselor studii in domeniu si evident, specialistilor, cauzele durerilor de cap nu sunt cunoscute in amanunt. Ceea ce au remarcat totusi expertii de-a lungul anilor este faptul ca cele care indica primele semne de durere sunt vasele de sange de la nivelului capului, tesuturile care se gasesc de o parte si de alta a creierului, precum si o parte din nervii majori. Desi simtim adesea dureri acute ce provin din interiorul capului, medicii au ajuns la concluzia ca cel putin creierul, nu resimte in vreun fel acele stari neplacute.
Mai mult decat atat, ceea ce s-a mai observat din numeroasele studii de caz este ca atat dintii, muschii cat si articulatiile de la nivelul gatului pot declansa numeroase dureri de cap.
Tipuri de durere de cap
Migrena
Este una dintre cele mai frecvente dureri la nivelul capului si pare sa aiba cele mai putine explicatii din partea specialistilor. Ea poate fi declansata de o disfunctionalitate la nivelul vaselor de sange sau diverse emotii, zgmote sau senzatii puternice. Este cunoscut faptul ca migrena poate provoca dureri semnificative ce pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.
Durerea cluster
Ea este una dintre cele mai dureroase tipuri de cefalee si se manifesta puternic in jurul ochilor sau pe o anumita portiune a capului. Se manifesta ca o durere foarte intensa, pulsatila, care nevoie de o examinare neurologica si anumite testari imagistice.
Durerea sinusala
Aceasta poate fi declansata de o anumite infectie la nivelul sinusurilor ori de o alergie care se poate produce primavara sau toamna. Este un tip de durere grea, care adesea este insotita de febra, lipsa apetitului si stare de rau general.
Durerea la nivelul cefei
Este o afectiune care se manifesta puternic si la fel ca si migrena, este una destul de des intalnita. Ea porneste de la ultimele vertebre de la nivelul gatului si provoaca dureri ascutite si dezechilibre la nivelul posturii.
Durerea in crestetul capului
Poate fi provocata de anumite tulburari nervoase, dar pe de alta parte, aceasta durere tensionata poate aparea din cauza unor lovituri, efort fizic intens sau alte afectiuni.
Durerea tensionata
Este o senzatie de presiune cu o intensitate constanta care poate fi cauzata de stres, depresie, anxietate sau stari de nervozitate. Ea se poate transforma intr-o durere cronica care atrage dupa sine insomnii si diverse probleme asociate.
Durerea de la nivelul tamplelor
Acestea se poate manifesta scurt si intens, care de obicei se extinde dinspre ceafa spre extremitatile capului. Poate aparea ca o durere tensionata, greu de suportat care are nevoie de tratament imediat.
Metode de tratament
Indiferent de cauzele si tipul durerilor de cap ceea ce este foarte important de precizat este ca acestea, adesea indica o serie de dezechilibre la nivelul corpului. Si daca foarte multe persoane sunt obisnuite sa practice automedicatia sau sa suporte orice durere aparuta, medicii recomanda ca nicio stare de disconfort sa nu fie tratata cu superficialitate.
Fie ca este vorba de durerile de cap banale sau cele cauzate de febra, oboseala, stres, e potrivit ca acestora sa li identifice cauza initiala pentru ca mai apoi, specialistul sa propuna un plan de tratament. Este important ca ajutorul specialistilor sa fie cerut din timp, inainte ca afectiunea sa se complice si sa produca alte dezechilibre.
Cele mai cunoscute metode de tratament recomandate de specialistii Catena se refera la schimbarea stilului de viata, alimentatie echilibrata si sanatoasa, hidratare suficienta, miscare fizica si nu in ultimul rand, efectuarea analizelor de rutina cel putin o data pe an.