Tratamente naturale pentru ameliorarea si vindecarea bataturilor in talpa

Tratamente naturale pentru ameliorarea si vindecarea bataturilor in talpa Tratamente naturale pentru ameliorarea si vindecarea bataturilor in talpa

Ultima actualizare: 14 septembrie 2023

Bataturile sunt cauzate de presiunea sau de frecarea repetata asupra unei zone a pielii. Straturi de piele suplimentare cresc pana cand zona afectata devine reliefata si intarita. Corpul face acest lucru ca mecanism de protectie, cu scopul de a preveni ruperea pielii. Bataturile in general nu dor si apar mai ales in talpi, pe calcaie, degetele mari de la picioare, palme si genunchi. Iata mai multe detalii despre bataturi si despre ce puteti sa faceti daca aveti bataturi in talpa. 
 
Cea mai frecventa cauze pentru aparitia de bataturi in talpa o reprezinta purtarea de incaltaminte necorespunzatoare, care provoaca frecare sau presiune excesiva asupra anumitor zone ale piciorului. Bataturile apar in special la nivelul degetelor de la picioare sau pe talpa si pot varia in dimensiune si duritate.
 
Daca aveti bataturi in talpa este bine sa stiti ca ele nu indica o problema medicala. Daca dortiti sa scapati de ele pentru ca nu va place cum arata, iata cateva remedii naturale pe care le puteti incerca acasa. 
 

Bataturi in talpa – cine este mai predispus? 

Bataturile pot aparea la oricine, dar exista anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse sa le dezvolte in mod frecvent. In afara de purtatul incaltamintei necorespunzatoare, persoanele care se confrunta cu urmatoarele situatii sau conditii sunt mai susceptibile sa dezvolte bataturi:
 
  • Deformitati ale piciorului: persoanele cu deformitati ale piciorului, cum ar fi monturile (hallux valgus) sau ciocurile (ciocurile lui Haglund), pot fi mai predispuse la dezvoltarea bataturilor din cauza presiunii suplimentare exercitate asupra acestor zone.
  • Activitati repetate sau sporturi: participarea frecventa la activitati sau sporturi care implica presiune sau frecare repetata asupra picioarelor, precum alergarea sau dansul, poate duce la formarea de bataturi in talpa.
  • Picioare uscate sau transpiratie excesiva: pielea uscata poate fi mai predispusa la crapare si la ingrosare, ceea ce poate favoriza aparitia bataturilor. De asemenea, transpiratia excesiva poate contribui la inmuierea pielii si la aparitia de bataturi in talpa.
  • Varsta inaintata: odata cu trecerea timpului, pielea picioarelor poate deveni mai subtire si mai vulnerabila la bataturi.
  • Diabetul: persoanele cu diabet pot dezvolta mai usor rani sau leziuni la nivelul picioarelor din cauza problemelor de circulatie si a pierderii sensibilitatii. Acest lucru poate favoriza aparitia de bataturi in talpa. 

 In caz de bataturi in talpa, pentru un efect emolient puternic, farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu uree.  Este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata. 

Bataturi in talpa – remedii simple

Daca aveti bataturi in talpa care va deranjeaza din punct de vedere estetic si doriti sa luati masuri, trebuie sa stiti ca exista cateva remedii pe care le puteti incerca: 

Apa calda 

Inainte de a incerca altceva, ati putea sa incercati sa tratati zona afactata de bataturi cu o inmuiere timp de 20 de minute in apa calda. Dupa ce v-ati uscat pielea cu prosopul, vedeti daca puteti indeparta ușor un strat de piele intarita doar cu degetul. Pe parcursul mai multor sesiuni de inmuiere, este posibil sa puteti indeparta complet batatura, cate un strat. O simpla inmuiere cu apa calda este primul remediu recomandat de Academia Americana de Dermatologie.

Exfoliere delicata

Pentru bataturi in talpa, dupa inmuierea picioarelor in apa calda, utilizati o piatra ponce sau o pila pentru a exfolia cu grija pielea moarta si pentru a indeparta batatura. Nu incercati sa taiati batatura cu instrumente ascutite, deoarece va puteti leza pielea si puteti declansa o infectie. 

Ulei de cocos si ulei de masline

Dupa exfolierea pielii, aplicati ulei de cocos sau ulei de masline extravirgin pe zona afectata si acoperiti-o cu un bandaj sau cu un pansament. Aceste uleiuri pot ajuta la mentinerea pielii hidratate si pot reduce frecarea.

Otet de mere 

Continutul acid din otetul de mere poate inmuia pielea tare a bataturii din talpa. Amestecati o solutie de patru parti apa si o parte de otet de mere si inmuiati calusul timp de aproximativ 20 de minute. Utilizand acest remediu este posibil sa puteti indeparta mai bine un strat sau doua din batatura. Nu trageti prea tare si incearcati sa aveti rabdare. Ruperea pielii in jurul sau deasupra bataturii poate duce la o infectie.

Sare Epsom

Sarea Epsom este considerata un bun exfoliant si hidratant pentru piele. Granulele fine ale sarii se dizolva pentru a va relaxa muschii si pentru a va calma pielea. Amestecati 2 pana la 3 linguri de sare Epsom intr-un lighean cu apa calda. Scufundati picioarele in apa si lasati-le sa stea timp de 15-20 de minute. Asigurați-va ca apa este suficient de calda pentru a va simti confortabil. Dupa ce ati inmuiat picioarele suficient de mult, folositi o piatra ponce sau un dispozitiv special pentru a exfolia delicat zona afectata. 

Uleiul esential de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un antibacterian, antifungic si antiseptic natural. In caz de bataturi in talpa, puneti cateva picaturi de ulei de arbore de ceai intr-un lighean plin cu apa calda si scufundati picioarele pana cand simtiti ca pielea incepe sa se inmoaie. Nu mentineti picioarele in apa cu ulei esential mai mult de 15 minute, deoarece uleiul de arbore de ceai este foarte puternic si va poate deteriora stratul exterior al pielii.

Bicarbonat de sodiu si suc de lamaie 

Pentru a face bataturile in talpa mai usor de indepartat, veti avea nevoie de apa calda, de un lighean si de 2 pana la 3 linguri de suc de lamaie pentru inceput. Dupa cateva minute de inmuiat batatura in aceasta solutie, adaugati 2-3 lingurite de bicarbonat de sodiu. 

Bataturi in talpa – cand aveti nevoie de ajutor specializat 

Chair daca bataturile reprezinta de cele mai multe ori o problema banala, exista situatii in care poate fi necesar consultul medical:
  • Durere severa: daca batatura in talpa devine dureroasa si disconfortul nu se amelioreaza cu tratamentele la domiciliu sau devine mai rau, ar trebui sa consultati un medic. Acest lucru poate indica o infectie sau o alta problema.
  • Sangerare sau secretie: daca observati sangerare sau secretie de la nivelul bataturii, trebuie sa va adresati medicului, deoarece aceasta poate indica o infectie sau o alta afectiune.
  • Semne de infectie: daca pielea din jurul bataturii devine rosie, inflamata, umflata sau fierbinte la atingere, acestea sunt semne ale unei posibile infectii. 
  • Diabet zaharat: daca sunteți diabetic, trebuie sa aveti grija de picioarele dumneavoastra si sa monitorizati cu atentie orice ranire sau leziune, inclusiv bataturile. Diabeticii au un risc crescut de a dezvolta complicatii la nivelul picioarelor, iar consultarea unui medic este esentiala in cazul in care observati orice modificare sau problema la nivelul picioarelor.
 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…