Ce sunt monturile? De ce apar si care sunt optiunile de tratament?

Ce sunt monturile? De ce apar si care sunt optiunile de tratament? Ce sunt monturile? De ce apar si care sunt optiunile de tratament?

Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Presiunea exercitata de felul in care mergeti sau de forma piciorului poate provoca un mont, un nodul osos dureros, pe partea exterioara a degetului mare. Pantofii ingusti si statul in picioare pentru perioade indelungate pot agrava durerea provocata de monturi.

Hallux valgus este o afectiune in care degetul mare migreaza lateral, spre al doilea deget. Acest lucru are ca rezultat o umflatura pe partea interioara a piciorului, cunoscuta sub numele de monturi. Este legat de o combinatie de factori genetici si activitati. Unii pacienti care au aceasta afectiune nu prezinta simptome. Uneori, simptomele pot fi ameliorate doar prin modificarea pantofului, astfel incat sa se creeze suficient spatiu pentru laba piciorului.


Ce sunt monturile?

Monturile sunt o umflatura care se formeaza pe partea exterioara a degetului mare. Aceasta deformare a piciorului apare dupa ani de presiune asupra articulatiei degetului mare (articulatia metatarsofalangiana sau MTP). In cele din urma, articulatia degetului de la picior iese din aliniament si se formeaza o umflatura osoasa. Termenul medical pentru monturi este hallux abducto valgus.

Farmacistii Catena recomanda plasturii de monturi Compeed, plasturi din gel activ, special realizati pentru a reduce gradul de disconfort in cazul persoanelor care au monturi. Atunci cand incaltamintea actioneaza asupra unui mont, prin frecare, exista riscul de aparitie a basicilor sau a pielii intarite la nivelul montului.

Cauzele monturilor de la picioare

Monturile sunt de obicei cauzate de o slabiciune congenitala a tesutului conjunctiv, in combinatie cu un picior inclinat. Pozitia stramba a degetului mare face ca presiunea asupra piciorului sa fie distribuita neuniform pe arcul piciorului. Arcul piciorului incepe apoi sa se lase. Bombeul degetului mare este impins spre exterior, iar capatul primului os metatarsian este impins in interior.

Femeile sunt afectate de monturi mult mai frecvent decat barbatii. In parte, acest lucru este atribuit slabiciunii putin mai pronuntate a tesutului conjunctiv la femei; cu toate acestea, incaltamintea pentru femei este considerata in mod covarsitor a fi cauza afectiunii. Pantofii stramti, cu tocuri inalte, cauzeaza dezvoltarea unor afectiuni ale picioarelor si a degetelor pozitionate incorect.

Presiunea exercitata de modul in care mergeti (mecanica piciorului) sau forma piciorului (structura piciorului) face ca degetul mare sa se aplece spre al doilea deget. Monturile apar treptat, in timp. Statul in picioare pentru perioade lungi si purtarea pantofilor nepotriviti si ingusti pot agrava durerea provocata de monturi, dar nu cauzeaza problema.

Factori de risc pentru aparitia de monturi

Este posibil sa aveti mai multe riscuri sa dezvoltati monturi daca aveti:

  • istoric familial de monturi, din cauza mostenirii problemelor legate de structura piciorului, cum ar fi picioarele plate;
  • leziuni la picioare;
  • boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.

 

Care sunt semnele monturilor?

  • Incapacitatea de a indoi degetul mare sau durere si senzatie de arsura atunci cand incercati sa-l indoiti.
  • Dificultate la purtarea pantofilor obisnuiti.
  • Bataturi sau calusuri (piele ingrosata).
  • Tendoane si articulatii dureroase, rigide.
  • Amorteala la degetul mare.
  • Monturile limiteaza capacitatea degetului mare de a oferi sprijin, ceea ce pune o presiune excesiva asupra celui de-al doilea os metatarsian.

 

Diagnosticare

Examinarea de catre un medic specialist este importanta daca monturile dor sau se agraveaza. De asemenea, se pot efectua radiografii pentru a verifica deteriorarea articulatiilor si alinierea osului.

Optiuni de tratament pentru monturi

Tratamentul pentru monturi depinde de amploarea deformarii si de nivelul durerii si disconfortului. Cazurile usoare pot fi corectate folosind exercitii tintite si fizioterapie si cu pantofi speciali sau cu o atela pentru monturi, purtata noaptea. Cu toate acestea, in ceea ce priveste interventia chirurgicala, pacientii nu ar trebui sa astepte prea mult.

In cazuri mai severe, simptomele se pot agrava in ciuda utilizarii unei atele pentru monturi. Pozitia inadecvata a degetului de la picior duce, de asemenea, la uzura articulatiei metatarsofalangiene (osteoartrita) si deformarea degetelor invecinate, aducand posibil simptome suplimentare.

Monturile nu dispar de la sine. Tratamentul se concentreaza adesea pe ameliorarea simptomelor si poate include:

Tratament pentru monturi cu plasturi si banda medicala:

Plasturii pentru monturi (care se elibereaza fara prescriptie medicala) pot ameliora durerea. De asemenea, puteti folosi banda medicala pentru a mentine piciorul in pozitia corecta.

Schimbarea incaltamintei pentru tratamentul monturilor:

Trecerea la pantofi mai largi si adanci poate elimina presiunea de pe degetele de la picioare. Puteti recurge la un dispozitiv de intindere, pentru a largi pantofii pe care ii aveti deja.

Dispozitive ortetice pentru tratamentul monturilor

Insertiile pentru pantofi, eliberate fara prescriptie medicala sau personalizate (orteze), pot ajuta la controlul problemelor de aliniere, cum ar fi pronatia, care ar putea contribui la formarea monturilor. De asemenea, puteti plasa un distantier intre degetul mare si al doilea deget. Unele persoane isi amelioreaza disconfortul purtand o atela noaptea, pentru a mentine degetul mare drept.

Analgezice pentru tratamentul monturilor

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), atat orale, cat si topice, pot fi combinate cu pachete de gheata, care ajuta la ameliorarea durerilor si umflaturilor.

Kinetoterapie pentru tratamentul monturilor

Masajul, kinetoterapia si terapia cu ultrasunete pot rupe aderenta tesuturilor moi pentru a reduce durerea si inflamatia. De fapt, exista exercitii care pot ajuta la imbunatatirea fortei musculare din jurul monturilor, permitand o usoara aliniere.

Injectii pentru tratamentul monturilor

Injectiile cu steroizi pot reduce durerea si umflatia, dar pot fi, de asemenea, daunatoare daca sunt utilizate prea des sau sunt injectate in articulatie. Acesta este adesea un tratament tardiv al monturilor, atunci cand incercati sa evitati interventia chirurgicala.

Chirurgie ca ultima metoda de tratament pentru monturi

Daca tratamentele nechirurgicale nu ajuta si mersul pe jos devine extrem de dureros, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala. Aceasta procedura se numeste reconstructie chirurgicala. Medicul indeparteaza montul si realineaza oasele, pentru a aduce degetul mare de la picior inapoi in pozitia corecta.

Preventia aparitiei monturilor

Incaltamintea potrivita este esentiala pentru prevenirea monturilor sau pentru a preveni agravarea unor monturi existente. Medicul specialist va poate oferi sfaturi despre cum sa alegeti pantofii corespunzatori. In general, ar trebui sa cumparati pantofi cu caramb mai larg si talpi moi. Evitati pantofii ingusti si ascutiti la varf, precum si tocurile inalte, care exercita presiune asupra partii din fata a piciorului. Daca aveti platfus sau o alta problema structurala mostenita a piciorului, ortezele personalizate pot ajuta la prevenirea sau incetinirea progresiei monturilor.

Care este prognosticul pentru persoanele cu monturi?

Fara ingrijirea potrivita, cum ar fi schimbarea incaltamintei sau folosirea ortezelor, monturile se pot agrava in timp. Daca aveti dureri severe cand mergeti sau stati in picioare, puteti deveni sedentar (inactiv), ceea ce nu este bine pentru sanatatea sau calitatea vietii. Majoritatea oamenilor isi amelioreaza simptomele folosind produse fara prescriptie medicala sau prin tratamente la un cabinet medical. Daca este necesar, interventia chirurgicala poate fi de ajutor.

 

Surse:

https://orthop.washington.edu/patient-care/articles/ankle/hallux-valgus-bunions.html

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14386-bunions-hallux-valgus

https://www.hirslanden.com/en/international/disease-patterns/hallux-valgus-bunion.html

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Compeed plasturi monturi medii x 5 buc

    Compeed plasturi monturi medii X 5 bucati

    Plasturii de monturi Compeed sunt plasturi din gel activ, special realizati pentru a reduce gradul de disconfort in cazul persoanelor care au monturi. Atunci cand incaltamintea actioneaza asupra unui…