Valori normale tensiune arteriala si puls

Valori normale tensiune arteriala si puls Valori normale tensiune arteriala si puls

Ultima actualizare: 18 august 2023

tensiune-arteriala-puls

Denumirea de „tensiune arteriala” se refera la valorile presiunii pe care o exercita sangele la nivelul peretilor arterelor. Cele mai mari valori ale tensiunii arteriale sunt inregistrate atunci cand inima se contracta si impinge sangele in artere, iar cele mai mici valori se inregistreaza atunci cand inima se relaxeaza. Pulsul, denumit si „frecventa cardiaca” reprezinta numarul de batai ale inimii pe parcursul unui minut.


Tensiune arteriala – informatii generale

Atunci cand este masurata tensiunea arteriala se obtin doua numere, primul reprezentand valoarea tensiunii arteriale maxime (sistolice), iar al doilea reprezentand valoarea tensiunii arteriale minime (diastolice). Odata cu inaintarea in varsta, tensiunea arteriala incepe sa creasca pentru ca arterele devin mai rigide pe fondul acumularii in timp a placii de aterom si din cauza complicatiilor afectiunilor vasculare si cardiace.

Pentru a va asigura o buna functionare a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Korill ulei de krill. Acest produs ajuta la reglarea nivelului de colesterol si trigliceride, mentinand tensiunea arteriala in limite normale. De asemenea, Korill ulei de krill favorizeaza refacerea necesarului de acizi grasi esentiali si de antioxidanti naturali.

Puls – informatii generale

Valorile obtinute din masurarea pulsului ofera informatii despre dilatarea arterelor atunci cand sangele este impins in urma contractiilor inimii. Valorile intensitatii si ritmul pulsului sunt utile pentru stabilirea diagnosticului. Un puls prea mare poate sa indice o problema la inchiderea orificiului aortic (insuficienta aortica), iar un puls prea slab poate sa semnaleze insuficienta cardiaca sau ingustarea arterei.

Pentru a reface depozitele de potasiu si de magneziu din organism, farmacistii catena va recomanda sa folositi Kardiolin. Acesta este un supliment alimentar care ajuta la reducerea riscului de aparitie a aritmiilor precum si a bolii coronariene ischemice. De asemenea, acest produs este util si pentru a scadea riscul de declansare a accidentelor vasculare cerebrale. Kardiolin are in compozitie clorura si hidroxid de magneziu, , acid L – aspartic si hidroxid de potasiu, fiind nevoie de administrarea a doua comprimate in fiecare zi.

Valori normale tensiune arteriala

Atunci cand ne referim la valori normale de tensiune arteriala, trebuie sa constientizam ca acestea difera de la o persoana la alta in functie de varsta. Astfel, valori normale de tensiune arteriala inseamna:

  • Intre 13 si 18 de ani, 110/ 65 mm Hg (milimetri coloana de mercur);
  • Intre 18 si 39 de ani, 120/ 70 mm Hg;
  • Intre 40 si 59 de ani, 125/ 78 mm Hg;
  • Peste 60 de ani, 130/ 75 mm Hg.

 

Pentru a sustine functia normala a inimii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Coenzima Q10 + Omega 3 Naturalis. Acest produs sprijina sanatatea sistemului cardiovascular, favorizeaza producerea energiei celulare si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este util pentru a reduce starea de oboseala si pentru combaterea proceselor de imbatranire prematura. De asemenea, este un produs care contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si a vederii normale.

Valori normale puls

La fel ca si in cazul tensiunii arteriale, atunci cand discutam despre valori normale pentru puls, acestea difera de la o persoana la alta, atat in functie de varsta cat si de forma fizica. Astfel, valori normale pentru puls la copii inseamna:

  • Sub 3 luni

90-200

  • Intre 3 luni si 2 ani

100-180

  • Intre 2 si 10 ani

70-110

  • Peste 10 ani

60-100

 

La adulti, valori normale pentru puls sunt cele cuprinse intre 60 si 100 de batai pe minut. La cei care sunt in forma fizica buna, valorile normale pentru puls sunt mai mici (40 – 60 de batai/ minut). La barbati, valorile normale de puls sunt mai mici decat la femei, la fel si la adolescenti fata de copii.

Riscurile unui puls mic

Pulsul mic (sau bradicardia) poate sa apara din cauza afectarii tesutului cardiac la pacientii cu infarct sau boli de inima, pe fondul procesului natural de imbatranire sau al unor defecte congenitale. De asemenea, pulsul mic poate sa fie provocat de hipotiroidism, de miocardita sau de anumite complicatii care apar in urma unor interventii chirurgicale.

Riscurile unui puls marit

Se poate ca valorile normale pentru puls sa fie influentate negativ de anumite boli sau medicamente care sa creasca pulsul. Astfel, puls marit poate sa apara la pacientii cu anemie, hipertiroidism, fibrilatie atriala, cardiomiopatie, astm, tahicardie ventriculara sau obezitate.

Riscuri tensiune arteriala mare

In cazul in care remarcati valori mai mari decat cele normale pentru tensiune arteriala, poate sa fie vorba despre mai multe afectiuni, atat cardiace cat si renale, despre tumori ale glandelor supra renale sau diabet zaharat, malformatii vasculare congenitale, apnee in somn sau afectiuni tiroidiene.

Riscuri tensiune arteriala mica

Atunci cand observam valori mai mici decat normale pentru tensiune arteriala, exista riscul sa apara senzatia de greata sau de ameteala, pot sa apara dificultati de concentrare si vedere incetosata, precum si o stare generala de oboseala a organismului. De asemenea, valorile mici ale tensiunii arteriale pot sa duca inclusiv la pierderea temporara a cunostintei.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
 NATURALIS Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

NATURALIS Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

  Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment…