Venectaziile si varicele: cauze si tratament

Venectaziile si varicele: cauze si tratament Venectaziile si varicele: cauze si tratament

Ultima actualizare: 9 decembrie 2021

varice-venectazii

Venectaziile si varicele sunt afectiuni frecvent intalnite la adulti. Aceste vase de sange anormal de mari, care afecteaza femeile mai des decat barbatii, apar de cele mai multe ori pe picioare si se raspandesc tot mai mult odata cu varsta. Aproximativ 50% dintre adulti se confrunta cu venectazii si varice.

Varicele si venectaziile sunt forme diferite ale unei afectiuni numite insuficienta venoasa. In cazul persoanelor care sufera de varice si venectazii, supapele venelor nu functioneaza corect. Cu toate acestea, cele doua probleme de sanatate provoaca simptome diferite.

De obicei, venectaziile apar sub forma unor linii mici, subtiri, care pot fi plate sau doar usor ridicate. De asemenea, pot fi albastre, rosii sau mov. Persoanele cu venectazii simt un oarecare disconfort, insa nu se confrunta cu dureri.

Spre deosebire de venectazii, varicele sunt mai mari si mai profunde. Acestea sunt vene umflate sau rasucite si, de obicei, sunt de culoare rosie.

Oamenii cu varice se confrunta cu o multime de simptome, in functie de gravitatea problemei. Printre simptomele de varice se numara:

  • mancarime
  • picioare sau glezne umflate
  • sangerare
  • dureri sau senzatie de greutate in picioare

In plus, persoanele care sufera de varice sunt predipuse la cheaguri de sange si probleme de circulatie.

 


Ce sunt varicele si venectaziile?

Varice – informatii generale

Varicele sunt vene rasucite, marite. Orice vena superficiala poate deveni varicoasa. Cu toate acestea, cele mai afectate sunt cele din picioare, din cauza faptului ca mersul si statul in picioare cresc presiunea la nivelul venelor din picioare.

Pentru multi oameni, varicele si venectaziile reprezinta doar o ingrijorare estetica. In schimb, alte persoane cu varice acuza dureri si disconfort. In unele cazuri, varicele pot produce complicatii serioase.

Simptome varice

In unele cazuri, varicele nu provoaca dureri. Printre semnele de varice se numara:

  • vene mov sau albastre
  • vene rasucite si umflate

In unele situatii, persoanele care sufera de varice ajung sa aiba si dureri si alte simptome precum:

  • senzatie de arsuri, crampe musculare si umflaturi la nivelul gambelor
  • durere agravata de statul jos sau in picioare pentru mai mult timp
  • mancarime in jurul uneia sau mai multor vene
  • decolorarea pielii in jurul unei varice
  • dureri sau senzatie de greutate in picioare

Din fericire, persoanele care sufera de varice si venectazii isi pot reduce simptomele cu ajutorul cremelor si gelurilor, insa numai dupa o discutie cu medicul. Recomandarea Catena este Naturalis Diolex Gel, un produs special conceput pentru ingrijirea picioarelor. Naturalis Diolex Gel imbunatateste tonicitatea vasculara, stimuleaza circulatia sangelui si ofera o senzatie placuta de racorire a “picioarelor grele”. Prin continutul de substante active, Microalga Porphyridium Cruentum, extractul de casta, mentol si ulei de eucalypt, Naturalis Diolex Gel ajuta la revigorarea picioarelor obosite, atenuand senzatia de “picioare grele”.

Microalga Porphyridium Cruentum ajuta la imbunatatirea tonusului vascular, corecteaza roseata pielii si reduce fenomenul de picioare „grele” si obosite. Extractul de castan revigoreaza picioarele obosite, imbunatateste aspectul pielii la nivelul picioarelor, lasand-o neteda si catifelata. Mentolul ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor “grele”, iar uleiul de frunze de Eucalyptus Globulus relaxeaza si calmeaza senzatia neplacuta in zona pe care se aplica.

Informatii generale despre venectazii

Multi barbati si femei dezvolta venectazii pe masura ce inainteaza in varsta. De multe ori, venectaziile pot indica faptul ca exista o problema de sanatate, care poate fi descoperita doar in urma unui consult medical. In alte cazuri, venectaziile nu reprezinta o problema de sanatate, ci doar o povara estetica pentru pacienti, care se confrunta cu stari de nesiguranta in public. Aceste persoane evita sa poarte anumite articole vestimentare care le scot in evidenta problema. Cu toate acestea, in ambele cazuri, tratamentul este disponibil. O varianta eficienta de tratament este Naturalis Diolex comprimate, un supliment alimentar care contine: fractiune flavonoidica micronizata de diosmina si hesperidina, zinc, seleniu si extract de castan salbatic.

Diolex contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si hesperidina sunt doi antioxidanti care actioneaza sinergic si ajuta la tonifierea venelor varicoase si hemoroidale. Extractul de castan salbatic este folosit in mod traditional pentru reducerea senzatiei de “picioare grele”.

Venectaziile sunt vene mici, deteriorate, care, de obicei, isi fac aparitia pe suprafata picioarelor sau a fetei. Venectaziile pot fi de culoare albastra, mov sau rosie si au aspect de panza de paianjen.

Simptome venectazii

In multe cazuri, venectaziile nu provoaca dureri. Exista, insa, situatii in care pacientii cu venectazii simt dureri usoare sau disconfort. De obicei, venectaziile provoaca urmatoarele semne si simptome medicale:

  • senzatie de greutate sau durere la nivelul picioarelor
  • senzatie de arsuri, umflaturi sau crampe la nivelul gambelor
  • piele decolorata in jurul venelor afectate
  • senzatie de mancarime in jurul venelor gambelor

Venectaziile se gasesc de cele mai multe ori aproape de suprafata pielii si capata o culoare rosie sau albastra. Spre deosebire de varice, venectaziile nu se inflameaza si nici nu se rasucesc. In majoritatea cazurilor, acestea sunt observate pe picioare, insa au existat cazuri in care au aparut pe fata.

Varice – factori de risc, cauze

Varicele apar din cauza deteriorarii supapelor aflate in interiorul venelor. Arterele transporta sangele de la inima catre restul tesuturilor, iar venele trimit inapoi sangele din corp catre inima, astfel incat sangele sa poata fi recirculat. Pentru a returna sangele catre inima, venele din picioare trebuie sa actioneze impotriva gravitatiei.

varice-factori-risc

Contractiile musculare produse la nivelul gambelor functioneaza ca niste adevarate pompe, iar datorita elasticitatii peretilor venelor, sangele revine catre inima. In vene exista supape minuscule care se deschid in timp ce sangele curge spre inima si se inchid apoi pentru a opri curgerea inapoi a sangelui. Daca aceste valve nu mai functioneaza corespunzator, sangele poate curge inapoi si se poate acumula in vena, provocand intinderea sau rasucirea venelor.

Varice - factori de risc

Persoanele care dezvolta varice prezinta, de obicei, unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

Varsta

Riscul de varice este mai mare odata cu inaintarea in varsta. Din cauza procesului de imbatranire, valvele din venele care ajuta la reglarea fluxului sanguin se uzeaza. Dupa un anumit timp, din cauza acestei uzuri, o anumita cantitate de sange revine si se acumuleaza in vene, in loc sa curga inapoi catre inima.

Sex

Femeile sunt mai predispuse la varice decat barbatii. Unul dintre factori ar putea fi modificarile hormonale care se produc inainte de menstruatie sau in timpul sarcinii sau al menopauzei, deoarece hormonii feminini tind sa relaxeze peretii venelor. In plus, riscul de varice ar putea creste si din cauza tratamentelor hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive.

Sarcina

Volumul de sange din organism creste in timpul sarcinii. Acest lucru este absolut esential pentru fatul aflat in plina dezvoltare, insa poate produce si un efect secundar nefericit – umflarea venelor la nivelul picioarelor. De asemenea, modificarile hormonale din timpul sarcinii pot cauza varice.

varice-sarcina

Istoricul familial

Riscul de varice creste daca aveti rude care au sau au avut aceasta problema.

Obezitatea

Greutatea suplimentara pune si mai multa presiune pe vene, cauzand varice.

Statul in picioare sau asezat pentru perioade lungi de timp

Statul in picioare sau in pozitia sezut pentru prea mult timp afecteaza fluxul sanguin, provocand varice in timp.

Venectazii si varice – tratament

Exista o serie de tratamente pentru varice si venectazii:

Ciorapi compresivi

Prima metoda de tratament pentru varice si venectazii presupune purtarea unor ciorapi compresivi. Acestia sunt recomandati in special in cazul persoanelor care se confrunta cu dureri sau disconfort.

varice-ciorapi-compresivi

Modificarea stilului de viata

Persoanele care sufera de varice si venectazii isi pot imbunatati situatia renuntand la kilogramele in plus (daca este cazul) si mergand pe jos, pe cat de des posibil.

Scleroterapia

O alta varianta de tratament pentru varice si venectazii este scleroterapia. Disponibila inca din anii 1930, aceasta procedura presupune injectarea unei substante direct in vena, determinand disparitia treptata a varicei in decurs de 3-6 saptamani. Procedura este simpla, relativ ieftina si poate fi efectuata in ambulatoriu.

Tratament varice cu laser endovenos

In timpul procedurii cu laser endovenos, specialistul introduce in vena o mica fibra optica. Laserul are capacitatea de a inchide termic vena varicoasa, tratand astfel cauza varicelor. Procedura este efectuata sub anestezie locala, in regim ambulatoriu.

Radiofrecventa

Aceasta procedura implica, in primul rand, introducerea in vena a unui cateter mic. Cateterul trimite unde de radiofrecventa catre peretele venei, provocand ocluzia unei dimensiuni mari din vena in cateva secunde. Procedura se face in general in regim ambulatoriu sau in cabinet, uneori sub anestezie locala.

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala este folosita de obicei pentru tratarea varicelor mari. Tratamentul chirurgical pentru varice implica ligaturarea (legarea unei vene) si decuparea (indepartarea unui segment lung de vena). O alta procedura, flebectomia, presupune indepartarea unei parti mai mari de vena prin incizii foarte mici. Operatia poate fi efectuata sub anestezie locala, punctie lombara sau generala.

Sfaturi pentru preventie

Varicele si venectaziile nu pot fi intotdeauna prevenite in intregime. Cu toate acestea, pot fi luate anumite masuri pentru a reduce riscul de varice si venectazii. De exemplu:

  • faceti sport in mod regulat
  • mentineti greutatea la un nivel sanatos
  • evitati statul in picioare sau pe scaun pentru prea mult timp
  • nu stati cu picioarele incrucisate in timp ce stati pe scaun
  • tineti picioarele mai sus de nivelul inimii cand stati intinsi
  • evitati purtarea hainelor stranse pe talie, zona inghinala si picioare.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324276

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cosmetic-procedures-spider-veins

https://rejuveination.com/spider-veins/

https://www.onhealth.com/content/1/varicose_vein_treatment

https://theveininstituteofhunterdon.com/what-is-the-difference-between-varicose-and-spider-veins/

https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/varicose-veins-and-spider-veins

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Diolex  X 30 comprimate filmate

Naturalis Diolex X 30 comprimate filmate

  Naturalis Diolex contine 500 mg fractiune micronizata…

3 la pret de 2
Naturalis Diolex Gel X 100 ml

Naturalis Diolex Gel X 100 ml

Diolex Gel ofera urmatoarele beneficii, datorita combinatiei…