Vergeturile rosii: cauze si optiuni de tratament

Vergeturile rosii: cauze si optiuni de tratament Vergeturile rosii: cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

vergeturile-rosiiVergeturile, atat cele rosii cat si cele albe, reprezinta o problema cu care femeile se confrunta mai adesea decat barbatii. Primele vergeturi care apar sunt cele rosii (sau de culoare roz – violet), avand aspectul unor dungi subtiri care pot sa fie insotite de prurit. Pe masura ce timpul trece, aceste dungi subtiri devin din ce in ce mai evidente, capatand aspectul unor benzi albe, mai lungi si de forma neregulata. Este bine sa aveti in vedere faptul ca, odata ajunse mature si albe, vergeturile nu se mai pot vindeca prin metode neinvazive. Din acest motiv, medicii recomanda sa ameliorati vergeturile rosii inca in stadiu incipient.


Ce sunt vergeturile?

Atunci cand au loc rupturi profunde la nivelul tesutului cutanat, apar niste cicatrici care poarta denumirea de vergeturi. Nu mai este posibil ca pielea sa poata reveni la textura si forma pe care le avea inainte de producerea rupturilor respective, vergeturile rosii reprezentand de fapt un prim semn al cicatrizarii.

Pentru a preveni sau pentru a reduce semnele atrofice (vergeturile) generate de pierderea de elastina si de colagen din perioada adolescentei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Este o crema emolienta, elasticizanta si hidratanta, care contine aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Acest produs este util si impotriva vergeturilor provocate de schimbarile bruste de greutate si al celor care apar la femeile insarcinate. Aceasta creme pentru prevenirea si contracararea vergeturilor poate sa fie folosita inclusiv in perioada de sarcina si in perioada de alaptare, pentru orice tip de piele, actionand cu succes atat impotriva vergeturilor rosii cat si al vergeturilor albe.

Vergeturile rosii – cauze, factori de risc

De regula, vergeturile apar pe fondul variatiilor greutatii corporale, inclusiv al celor din perioada de sarcina. Pe de alta parte, vergeturile pot sa fie si rezultatul unor anumiti factori genetici. Este o problema cu care se confrunta cel mai adesea persoanele adulte, a caror piele este mai predispusa la aparitia vergeturilor, insa acestea pot sa apara si la persoane foarte tinere. Pierderile care apar in masa conjunctiva la nivelul tesutului dermal sunt cele care provoaca intinderea la maxim a pielii si formarea de cicatrici, adica a vergeturilor rosii. De asemenea, vergeturi rosii pot sa apara si in cazul sportivilor a caror masa musculara creste foarte repede in volum sau in situatia adolescentilor care se afla in perioada de pubertate.

Vergeturile rosii – optiuni de tratament

Un remediu recomandat in lupta cu vergeturile rosii este reprezentat de cremele special fabricate in acest scop, acestea fiind bogate in colagen si avand rolul de a reda elasticitatea pielii. De asemenea, aceste creme favorizeaza si grabesc procesul de vindecare. In situatia in care alternativele mai simple de tratament nu conduc la rezultatele sperate, specialistii recomanda tratamentul cu laser.

Daca se actioneaza impotriva vergeturilor rosii inca de la momentul in care acestea pot sa fie observate, se poate preveni procesul prin care vergeturile capata o culoare alba – sidefie. Tratarea vergeturilor rosii in stadiul incipient este recomandata de catre specialisti, pentru ca dupa ce acestea capata culoarea alba este imbosibil sa poata fi reparate prin alte metode decat cele invazive. Pentru a preveni eficient vergeturile rosii, specialistii recomanda ca pielea sa fie hidratata corespunzator in fiecare zi. Este o recomandare care se adreseaza in special in perioada de sarcina sau atunci cand tineti anumite diete pentru slabit.

Specialistii sustin ca un consum mare de lichide si o alimentatie sanatoasa pot sa contribuie la prevenirea aparitiei de vergeturi rosii la femeile insarcinate, foarte utile fiind in prima faza si tratamentele cu vitamina C sau cu acizi de fructe. Pe langa hidratarea pielii, care este esentiala, in cazul unora dintre pacienti pot fi utile si tratamentele cu tretinoin sau peeling-ul chimic.

Diferentele dintre vergeturile albe si vergeturile rosii

Vergeturile de culoare rosie sau roz – violet mai poarta si denumirea de vergeturi „recente” sau „proaspete”. Odata ce aceste vergeturi rosii se maturizeaza pot sa fie denumite si „vindecate”, capatand o culoare alb – sidefie si devenind mai dificil de observat. Cu cat pielea unei persoane este mai deschisa la culoare, cu atat vergeturile rosii pot sa fie mai usor vizibile, in special in zona subaxilara si langa axile, pe piept si pe abdomen, pe fese, pe picioare sau in partea de sus a membrelor superioare.

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta,…