Ceaiul de ghimbir este consumat de mii de ani gratie proprietatilor sale curative, fiind un remediu de baza al medicinei ayurvedice si nu numai. Pe langa rolul pe care-l are in ameliorarea si tratarea a peste 150 de afectiuni, ghimbirul este un condiment des folosit in preparatele alimentare.
Cuprins:
Despre ghimbir sau „aurul din bucatarie”
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Ce contine ceaiul de ghimbir
Cele mai cunoscute 10 beneficii ale consumului de ceai de ghimbir
Ghimbirul in tratamentele cosmetice home-made
Despre ghimbir sau „aurul din bucatarie”
Ghimbirul este originar din Asia de Sud si este folosit inca din Antichitate in diferite retete. Numele de ghimbir provine din cuvantul singivera, dintr-un dialect vorbit in trecut pe teritoriul Indiei, si inseamna in forma de corn de cerb. Este denumit popular si gingiber, iar in Romania a patruns prin Ardeal, capatand numele de piper alb, datorita gustului picant al acestuia.
Ghimbirul este, de fapt, o tulpina subterana, rizomul plantei, si poate fi consumat crud, ras si amestecat cu diferite condimente, dar si fiert, sub forma de ceai de ghimbir, sau prajit, in asezonarea diferitelor mancaruri, fiind cel mai apreciat condiment al bucatariei asiatice. Gratie culorii sale, dar si gratie proprietatilor pretioase pe care le detine, fiind testat ca remediu de medicina chineza, ghimbirul a fost denumit „aurul din bucatarie”.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir
Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, radacina de ghimbir trebuie spalata, taiata felii sau data prin razatoare, si adaugata in apa clocotita, fara a se fierbe impreuna cu aceasta pentru ca fierberea elimina uleiurile volatile pe care le contine. Apoi vasul se acopera si se lasa la infuzat timp de 30 de minute si ulterior se strecoara apa.
O radacina de aproximativ 5 cm este suficienta pentru 500 ml/1 litru de apa, in functie de cat de concentrat se doreste a fi ceaiul de ghimbir. Ceaiul de ghimbir poate fi indulcit cu miere si se poate adauga lamaie sau menta, dupa gust.
Ce contine ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir contine vitamine, minerale, uleiuri volatile, astfel:
Vitamina C – 5 mg
Vitamina B6 – 0,2 mg
Fier – 0,6 mg
Magneziu – 43 mg
Calciu – 16 mg
Potasiu – 415 mg
Sodiu – 13 mg
Proteine – 1,8 g
Lipide – 0,8 g
Calorii – 79
Zahar – 1,7 g
Colesterol – 0 mg
Uleiuri volatile: gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene
Cele mai cunoscute 10 beneficii ale consumului de ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi benefic ca adjuvant in tratarea diferitelor boli, avand efect antiseptic, antiviral, antifungic, antiinflamator, antibacterian, antifebril, fiind un remarcabil expectorant, analgezic, hipotensiv, antispasmodic si antiagregant plachetar.
1. Ceaiul de ghimbir trateaza raceala si gripa
Ceaiul de ghimbir este un remediu eficient in combaterea racelii si gripei gratie capacitatii sale de a anihila bacteriile si virusurile. Acesta scade riscul de infectii, intarind sistemul imunitar si este adjuvant de nadejdee in tratarea problemelor respiratorii.
2. Ceaiul de ghimbir sustine silueta
Ceaiul de ghimbir este un bun aliat in dietele de slabit si contribuie eficient la pierderea kilogramelor in plus. Consumul a doua cani pe zi de ceai de ghimbir neindulcit, una dimineata si alta seara, reduce apetitul si poftele alimentare.
3. Ceaiul de ghimbir imbunatateste digestia
Ceaiul de ghimbir scade aciditatea gastrica, stimuleaza enzimele din intestine care au rol in absorbtia nutrientilor si, in plus, stimuleaza procesul de digestie. Consumat regulat, ajuta la eliminarea disconfortului gastric si a balonarii.
4. Ceaiul de ghimbir sustine sistemul cardio-vascular
Ceaiul de ghimbir este un bun aliat in tratamentul afectiunilor circulatorii gratie capacitatii sale de a creste nivelul de globule rosii din sange si astfel de a contribui la oxigenerarea celulara. Totodata, ghimbirul reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului, scade tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si are proprietati vasodilatatoare.
5. Ceaiul de ghimbir combate stresul
6. Ghimbirul amelioreaza durerea
Ceaiul de ghimbir poate ameliora durerea atat consumat ca atare, cat si sub forma compreselor aplicate pe zonele dureroase. Gratie efectului analgezic si antiinflamator, poate reduce durerile de cap, durerile menstruale, durerile articulare si musculare. Totodata, este folosit ca adjuvant in tratamentul artritei reumatoide, al osteoartritei si al osteoporozei, imbunatatind inclusiv mobilitatea articulatiilor.
7. Ceaiul de ghimbir scade glicemia
Ceaiul de ghimbir neindulcit este un excelent adjuvant in imbunatatirea sanatatii persoanelor care se confrunta cu diabet de tip 2, deoarece acesta contribuie la scaderea glicemiei. Numeroase studii au concluzionat de-a lungul timpului faptul ca ghimbirul este un puternic agent antidiabetic.
8. Ghimbirul sustine sanatatea orala
Fie ca este consumat ca atare sau folosit ca apa de gura, ceaiul de ghimbir neindulcit trateaza problemele gingivale, inhiband bacteriile care produc gingivita si paradontoza. Totodata, combate respiratia neplacuta.
9. Ceaiul de ghimbir combate greata
Ceaiul de ghimbir neindulcit poate fi consumat cu moderatie de femeile gravide fiind eficient in combatea starii de greata care insoteste sarcina. In plus, este eficient pentru a reduce raul de miscare si raul de mare, dar si pentru a combate greata matinala sau greata provocata de diferite tratamente, cum sunt cele pentru cancer, tratamentele de chimioterapie sau radioterapie. De asemenea, greata provocata de afectiuni ale ficatului sau stomacului poate fi combatuta cu o cana de ceai de ghimbir.
10. Ceaiul de ghimbir combate caderea parului
Ghimbirul este un ingredient utilizat inclusiv in retetele tratamentelor cosmetice, avand efect nutritiv si antioxidant. Consumul de ceai de ghimbir contribuie la regenerarea foliculilor pilosi si astfel combate caderea parului.
Ghimbirul in tratamentele cosmetice home-made
Ghimbirul poate fi folosit sub diverse forme inclusiv in prepararea unor retete cosmetice avand rezultate remarcabile in mentinerea frumusetii pielii si parului.
Masca de fata cu ghimbir. Pentru revigorarea pielii, dar si uniformizarea aspectului sau, se poate amesteca pudra de ghimbir cu miere (pentru ten uscat) sau pudra de ghimbir cu apa si lamaie (pentru ten gras) si se aplica pe fata pentru 15-20 de minute dupa care se clateste cu apa calda. De asemenea, compresele cu ceai de ghimbir aplicate pe fata redau luminozitatea pielii.
Ghimbir pentru combaterea cicatricilor. Feliile de ghimbir taiate si aplicate direct peste cicatricile de culoare mai inchisa imbunatatesc aspectul pielii.
Ghimbir pentru cresterea parului. Aplicat pe pielea capului, ghimbirul ras combinat cu diferite uleiuri esentiale pentru par imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului si stimuleaza cresterea parului. Dupa 30 de minute se poate spala cu sampon normal si clati cu ceai de ghimbir.
Ghimbir pentru combaterea matretii. Masajul scalpului cu ulei esential de ghimbir combate matreata gratie efectului antiseptic.
Ghimbirul combate celulita. Proprietatile antiinflamatorii ale ghimbirului contribuie la eliminarea celulitei atat din interior, cu ajutorul ceaiului de ghimbir, cat si din exterior, in retete de scrub. Astfel, se amesteca 2 linguri de ghimbir ras si coaja unei lamai rase cu 1 cana de zahar si 4 linguri de ulei de masline. Se maseaza pe zonele cu probleme, se lasa sa actioneze cateva minute si apoi se clateste cu apa calda.
Sursa Foto: https://www.freepik.com/