3 lucruri pe care sa le faceti cand cineva are un accident vascular cerebral

3 lucruri pe care sa le faceti cand cineva are un accident vascular cerebral 3 lucruri pe care sa le faceti cand cineva are un accident vascular cerebral

Ultima actualizare: 28 februarie 2023

atacul-vascular-cerebral

Un accident vascular cerebral este o problema medicala grava, care apare cand se intrerupe alimentarea cu sange a unei parti a creierului. Intr-o astfel de situatie, tratamentul urgent este esential, deoarece cu cat pacientul este tratat mai repede, cu atat mai mari sunt sansele ca persoana sa supravietuiasca si daunele asociate accidentului cerebral vascular sa fie evitate sau diminuate.

In prezentul articol, vom oferi cateva detalii importante despre aceasta situatie nefericita, precum si un ghid de prim ajutor care speram sa va fie util la nevoie.


Accident vascular cerebral (AVC) – informatii generale

Ca orice alt organ, creierul are nevoie de oxigen si nutrienti din sange pentru a functiona corespunzator. Daca alimentarea cu sange este restrictionata sau intrerupta, neuronii incep sa se degradeze, ceea ce duce la aparitia leziunilor la nivelul creierului, dizabilitate si posibil, deces.

Exista doua tipuri de accident vascular cerebral:

  • ischemic – cand alimentarea cu sange este intrerupta din cauza unui cheag de sange, fenomen care constituie 85% din numarul total al cazurilor de AVC;
  • hemoragic – cand se sparge un vas de sange slabit.

 

Anumite afectiuni cresc riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral, si anume:

 

Pentru prevenirea hipertensiunii, puteti folosi suplimentul alimentar Naturalis Cardiovita, deoarece potasiul din compozitia acestuia contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. In plus, ajuta si la functionarea normala a sistemelor nervos si muscular, iar adaosul de magneziu reduce oboseala si favorizeaza echilibrul electrolitic.

Intrucat oricine se poate confrunta cu un accident vascular cerebral, indiferent de varsta, este bine sa identificati rapid simptomele, cu atat mai mult cu cat, in medie, se pierd 1,9 milioane de neuroni in fiecare minut in care persoana afectata nu beneficiaza de tratament.

Simptomele unui accident vascular cerebral variaza de la o persoana la alta, dar de obicei includ:

  • senzatie brusca de amorteala sau slabiciune la nivelul fetei, bratului sau piciorului, indeosebi pe o parte a corpului;
  • stare subita de confuzie, dificultati de vorbire sau de intelegere a vorbirii;
  • afectarea brusca a vederii unuia sau ambilor ochi;
  • dificultati in ce priveste deplasarea, ameteala, pierderea echilibrului si lipsa coordonarii;
  • durere de cap severa, aparuta deodata, fara o cauza cunoscuta;
  • greata sau dificultati la deglutitie;
  • pierderea cunostintei.

 

Daca sunteti in cautarea unui produs care sa contribuie la o mai buna oxigenare a tesuturilor periferice, inclusiv a creierului, specialistii Catena va recomanda Naturalis Gingko biloba, un supliment alimentar care actioneaza benefic asupra peretilor vasculari, crescandu-le elasticitatea si imbunatatind circulatia sangelui, in special la nivelul vaselor mici.

Ghid de prim ajutor in caz de accident vascular cerebral

In functie de severitatea unui accident vascular cerebral, simptomele pot fi subtile sau grave. Pentru a va da seama daca cineva a suferit un accident vascular cerebral, verificati urmatoarele:

  • fata – arata amortita sau pare lasata pe o parte? De exemplu, este posibil ca pacientul sa nu poata zambi.
  • bratele – unul dintre brate este amortit sau pare mai relaxat decat celalalt? Unul dintre umeri este usor cazut, prin comparatie cu celalalt, cand persoana incearca sa ridice ambele brate?
  • vorbirea – este cumva neclara sau sugereaza confuzie? Persoana poate repeta o propozitie simpla?

 

Pentru buna functionare a creierului, farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar Naturalis Magneziu + Vitamina B6, care ajuta la mentinerea echilibrului psihoemotional, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care observati vreunul dintre simptomele mentionate mai sus?

  1. Sunati imediat la serviciul de urgenta (112) si chemati o ambulanta.

In cazul in care dumneavoastra aveti un accident vascular cerebral, rugati pe cineva sa efectueze apelul. Incercati sa va pastrati calmul cat timp asteptati sosirea ambulantei.

Daca aveti grija de o persoana care trece printr-un accident vascular cerebral, asigurati-va ca pacientul sta intr-o pozitie confortabila. Este preferabil ca acesta sa stea intins pe o parte, avand capul usor inaltat si sprijinit in cazul in care vomita.

Unii oameni isi pierd cunostinta in timpul accidentului vascular cerebral. In astfel de cazuri, verificati daca persoana inca respira. Daca nu are puls, aplicati procedura de resuscitare cardio-pulmonara (CPR). In cazul in care nu stiti cum sa faceti acest lucru, operatorul de la 112 va poate indruma pe parcursul procesului, pana cand soseste ambulanta.

Daca pacientul respira cu dificultate, aveti grija ca hainele acestuia sa nu fie restrictive, cum ar fi o cravata sau esarfa prea stransa.

Inveliti persoana cu o patura, astfel incat sa nu-i frig, si nu-i dati pacientului mancare sau lichide. Daca persoana afectata simte slabiciune intr-unul dintre membre, evitati sa o miscati.

  1. Discutati cu pacientul pe un ton calm si incurajator.

In timp ce asteptati sa vina ambulanta, aflati cat mai multe informatii despre pacient, cat timp inca mai poate vorbi. Interesati-va despre medicamentele pe care le foloseste, afectiunile sau alergiile pe care stie ca le are. Notati detaliile respective pentru a le comunica medicului, in cazul in care pacientul nu va mai putea comunica mai tarziu.

  1. Monitorizati pacientul cu atentie, pentru a observa daca starea acestuia se modifica.

S-ar putea ca persoana care tocmai a suferit un accident vascular cerebral sa nu poata vorbi, caz in care va trebui sa le oferiti paramedicilor informatii in locul acesteia. Descrieti simptomele observate si precizati cat timp a trecut de cand au aparut. Nu uitati sa mentionati daca persoana a cazut si s-a lovit la cap. Daca puteti, oferiti si detalii despre posibilele comorbiditati de care ar putea suferi pacientul, cum ar fi hipertensiune, afectiuni ale inimii, diabet sau apnee in somn.

Surse:

https://www.healthline.com/health/stroke-treatment-and-timing/dos-and-donts#What-to-do-when-someone-is-experiencing-a-stroke

https://www.webmd.com/stroke/guide/understanding-stroke-symptoms

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Ginkgo biloba 40mg x 20cps.

    Naturalis Ginkgo biloba X 20 capsule

      Naturalis Ginkgo biloba 40 mg contine extract standardizat din frunzele arborelui Ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo biloba este una dintre cele mai utilizate plante, efectele benefice ale…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Mg+ Vit. B6 x 20 compr. eff.

    Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 X 20 comprimate efervescente

      Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de Magneziu si Vitamina B6, suplimentul…