5 sfaturi pentru sanatatea ficatului

5 sfaturi pentru sanatatea ficatului 5 sfaturi pentru sanatatea ficatului

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Multe persoane se plang de dureri abdominale. Este foarte important pentru medic sa deosebeasca o urgenta abdominala care implica un tratament medical sau chiar interventie chirurgicala de o durere recurenta.
 
Una dintre localizarile durerii abdominale descrisa de pacient poate fi in hipocondrul drept, imediat sub rebordul costal, care se accentueaza cand respira si poate iradia in spate. Medical, ceea ce descrie pacientul este o colica biliara. Cauzele declansarii colicii biliare pot fi reprezentate de alimentele care contracta colecistul (lapte gras, frisca, maioneza, smantana, cafea, ciocolata, prajeli etc.). Acestea sunt doar cateva dintre alimentele care pot agrava durerea, mergand pana la interventie chirurgicala de urgenta cu extirparea colecistului.
 

Colica biliara, cea mai comuna afectiune

 

Expresia des intalnita in randul pacientilor, „ma doare ficatul”, este impropriu folosita. Persoana acuza de fapt o colica biliara, una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul populatiei, indiferent de varsta si sex. Colecistul secreta in permanenta bila, care se elimina in momentul in care alimentele ingerate ajung in duoden. Atunci cand mancam mai mult dupa ce am tinut post sau dieta, cantitatea de bila eliminata va fi mult mai mare, motiv pentru care pacientul percepe o secretie in cavitatea bucala (clinic tradus printr-un reflux de bila in esofag) si acuza sindrom diareic.
 

Steatoza hepatica sau „ficatul gras”

 

Ficatul poate deveni dureros numai atunci cand capsula care il inveleste este destinsa (capsula Glison), situatie aparuta in diverse cauze de hepatomegalie. Ne vom opri asupra uneia dintre acestea, si anume steatoza hepatica sau „ficatul gras” in stadii avansate (diagnosticata ecografic) care, in functie de etiologie, poate fi alcoolica sau non-alcoolica.
 

Farmacistul Catena va recomanda: