8 alimente care contribuie la cresterea productiei de acid hialuronic

8 alimente care contribuie la cresterea productiei de acid hialuronic 8 alimente care contribuie la cresterea productiei de acid hialuronic

Ultima actualizare: 15 martie 2023

Organismul produce in mod natural acid hialuronic, care ajuta la lubrifierea tesuturilor, principala sa functie fiind retinerea apei. Joaca un rol esential si cand vine vorba de sanatatea pielii sau in vindecarea ranilor, dar si intareste rezistenta oaselor si in multe alte sisteme sau functii importante.


Ce este acidul hialuronic?

Despre acid hialuronic se stie ca a fost studiat pe larg de la descoperirea sa in anii 1950. A devenit popular in dermatologia si estetica secolului XXI, fiind utilizat in multe proceduri medicale. Iar datorita capacitatii sale de a retine umiditatea, acidul hialuronic a inlocuit colagenul, dupa ce a fost aprobat oficial ca fiind sigur de utilizat in umpleri dermice (sau fillere dermice) la inceputul anilor 2000 atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite ale Americii.

Organismul poate produce acid hialuronic, se regaseste si in anumite animente, dar este disponibil si sub forma de suplimente orale, injectii si produse topice.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell collagen, care are la baza o formula speciala cu multiple beneficii pentru sanatate, pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu acid hialuronic si vitaminele C si E. Cu gust placut de mango si fructul-pasiunii, dar fara zahar, gluten si lactoza, fortifica, repara si mentine elasticitatea vaselor sangvine, creste fermitatea pielii, redand tenului aspectul sanatos. Ajuta si la reducerea durerilor articulare si amelioreaza simptomele artrozei. Totodata, previne pierderea masei osoase si diminueaza manifestarile osteoporozei.

5 beneficii importante ale acidului hialuronic

Exista un rol-cheie pentru acidul hialuronic in multe aspecte ale sanatatii, in special în ceea ce priveste pielea, ochii si articulatiile.

Un prim beneficiu, demonstrat prin studii, arata ca prin acid hialuronic s-ar putea reduce aspectul ridurilor si ar putea imbunatati hidratarea, textura si elasticitatea pielii. Un al doilea important beneficiu cand vine vorba de acid hialuronic este ca ar putea sprijini vindecarea ranilor.

Farmacistii Catena recomanda LA CABINE – 5 x Pure Hyaluronic, fiole concentrate cu 5 tipuri diferite de acid hialuronic pur care hidrateaza pielea. Ajuta si la umplerea riduri, restructureaza epiderma, repara celulele afectate de efectele nocive ale soarelui si confera volum pielii mai mature.

Se foloseste acid hialuronic ca tratament sigur si eficient in cazul persoanelor cu osteoartrita, un alt rol esential. Ajuta la reducerea durerii si la lubrifierea articulatiilor. Se foloseste adesea si in tratarea ochilor uscati.

Noi cercetari arata ca suplimentele de acid hialuronic pot ajuta la reducerea simptomelor de reflux de acid, prin calmarea mucoasei deteriorate a esofagului si accelerarea procesului de recuperare.

Lista alimentelor care sporesc productia de acid hialuronic

Din acest motiv, este foarte important ca unele alimente furnizeaza nutrienti pe care organismul ii foloseste pentru a stimula productia de acid hialuronic. Iata cateva exemple in acest sens.

Ciorba de oase

Despre traditionala ciorba de oase, stiuta de la bunici, se stie ca reprezinta o sursa excelenta de nutrient. Asigura un aport important de acid hialuronic, cat si de colagen, ce mentine la randul sau pielea neteda si bine hidratata.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL Aqua Intense 72H, gel-crema de fata care ofera tenului hidratare intensa timp de 72 de ore. Este un tratament super-hidratant cu o textura moale care hidrateaza instant pielea, redandu-i elasticitate si luminozitate, per ansamblu aspectul sanatos pe care il merita.

Ciorba de oase se obtine prin fierberea oaselor si a maduvei timp de cateva ore, timp in care se extrage atat acid hialuronic, cat si alti nutrienti si minerale care sustin sanatatea. Preparatul se poate adauga in supe, se poate gati chiar si cu orez.

Legume tuberculifere

Legumele precum cartofii, cartofii dulci sau alti tuberculi sunt surse excelente in sustinerea producerii de acid hialuronic. Deoarece sunt in principal carbohidrati, sunt excelente alternative la alimentele de baza, cum ar fi painea si orezul. Tuberculii contin potasiu, fibre si vitaminele A, C și B6, care dau energie, dar si senzatie de satietate.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, salata, spanacul, varza kale, salata, sunt bogate in vitamine contin magneziu, care ajuta la producerea de acid hialuronic in organism. Se pot consuma usor in salate sau sotate, transformandu-le intr-o garnitura sanatoasa. Pentru diversitate, se pot adauga compozitia sucurilor de legume.

Avocado

Pe langa varietatea legumelor cu frunze, si avocado este o sursa importanta de magneziu, acest “prieten” al productiei de acid hialuronic.

Farmacistii Catena recomanda Skin Republic Ser cu Acid hialuronic, pentru o hidratare de lunga durata, de peste 5 ore. Potrivit unui studiu independent, serul super hidratant imbunatateste cu 100% aspectului general al pielii.

Migdale

Migdalele sunt, de asemenea, foarte nutritive, cu multe proteine, fibre si grasimi sanatoase cu fiecare portie in parte. Ca si avocado, sunt incarcate cu magneziu, sustinand cresterea productiei de acid hialuronic din organism. In plus, sunt o sursa excelenta de vitamina E, micronutrient care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi daunatori si la combaterea stresului oxidativ. Asadar poate accelera vindecarea ranilor si la protejarea împotriva deteriorarii pielii.

Fructe citrice

Portocalele nu contin acid hialuronic, dar contin naringenina, un flavonoid – compus vegetal cu puternice proprietati antioxidante. Se gaseste, de asemenea, in mod natural in alte citrice, rosii, dar si smochine.

Citricele precum portocala, lamaia si grapefruit au avantajul de a contine nu numai o cantitate mare de vitamina C. Naringenina are rolul de a inhiba degradarea acidului hialuronic in organism.

Nuci si seminte

Atunci cand luam in considerare sursele naturale de acid hialuronic, nucile si semintele nu trebuie sa lipseasca de pe lista. Pentru ca, la randul lor, sunt bogate in magneziu, fapt ce ajuta in sinteza acidului hialuronic. Pentru cele mai multe beneficii pentru piele si productia de acid hialuronic, specialistii sustin ca sunt perfecte gustarile de seminte de dovleac, seminte de chia, migdale, nuci braziliene sau caju. Se pot adauga inclusiv in anumite preparate pentru mai multa savoare.

Soia

Desi unii oameni sunt reticenti cand vine vorba de soia, aceasta inglobeaza multiple beneficii pentru sanatate si poate ajuta organismul sa produca acid hialuronic. Fie sub forma de tofu sau edamame in salate, este destul de usor de integrat in dieta. La fel de la indemana este si sosul de soia, care poate fi folosit in mai multe preparate. Si mai exista un avantaj cand vine vorba de soia. Pe langa ajutorul dat in producerea de acid hialuronic, soia contine si proteine vegetale care reprezinta o alternativa excelenta consumul de la carne si peste, asigurandu-se astfel o mai mare diversitate in alimentatia de zi cu zi.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-diet

https://www.dermstore.com/blog/foods-high-in-hyaluronic-acid/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 2 la pret de 1
    RILASTIL AQUA - INTENSIVE 72h gel-crema hidratanta x40ml

    RILASTIL AQUA INTENSE 72 h gel-crema hidratanta X 40 ml

    Rilastil Aqua Intense 72H gel-crema este o crema de fata care ofera tenului hidratare intensa timp de 72 de ore. Crema de fata Rilastil are o textura moale si irezistibila care hidrateaza instant…

  • 3 la pret de 2
    Benesio BeautyCell colagen 5g x 20 plicuri

    Benesio BeautyCell colagen 5g X 20 plicuri

    BeautyCell este un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat imbogatit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic si indulcitor. Fermitatea pielii se datoreaza colagenului, componenta importanta…