Acizii grasi trans si bolile cardiovasculare

Acizii grasi trans si bolile cardiovasculare Acizii grasi trans si bolile cardiovasculare

Ultima actualizare: 24 februarie 2022

acizii-grasi-trans-si-bolile-cardiovasculare

Grasimile trans sau acizii grasi trans afecteaza organismul si reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste aparitia bolilor cardiovasculare. Acizii grasi trans se gasesc in doua forme – cea naturala, prezenta in unele produse de origine animala, nefiind insa considerata daunatoare si cea artificiala, mai exact uleiurile vegetale hidrogenate, ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Desi, in ultimii ani, consumul acizilor grasi trans a inceput sa scada datorita gradului de constientizare a populatiei, inca reprezinta o problema de sanatate publica.

Grasimile partial hidrogenate se formeaza cand uleiurile vegetale sunt modificate chimic, pentru a ramane solide la temperatura camerei, prelungindu-se astfel perioada de valabilitate a uleiurilor respective. In urma studiilor realizate de-a lungul timpului, consumul acizilor grasi trans creste nivelul colestrolului LDL („colesterol rau”) si scade nivelul colesterolului HDL („colesterol bun”). In plus, grasimile trans afecteaza sanatatea endoteliului vascular, adica tesutul care captuseste arterele, esential pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.


Ce sunt acizii grasi trans si unde ii gasiti?

Specialistii sustin ca ar trebui sa evitam consumul acizilor gransi trans din cauza faptului ca acestia vor creste nivelul colesterolului LDL, infundand arterele si formand cheaguri de sange, aspect ce poate duce la aparitia atacului vascular cerebral si atacului de cord. Asadar, acizii grasi trans au un efect nociv asupra organismului si cresc riscul afectiunilor asociate cu inflamatia. Pana in 2023, Organizatia Mondiala a Sanatatii doreste sa elimine din aprovizionarea globala cu alimente aceste grasimi trans artificiale.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 forte, supliment alimentar ce contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si vitamina E, cu rol in reducerea riscului de boli cardiovasculare, prin scaderea nivelului trigliceridelor si al colesterolului LDL.

 

Produsele care contin acizi grasi trans sunt alimentele prajite, margarina, frisca, prajiturile si placintele din comert, popcornul, pizza congelata, gogosile si produsele de patiserie, deoarece au in compozitia lor ulei hidrogenat. Majoritatea acizilor grasi trans se formeaza printr-un proces industrial, ce presupune adaugarea hidrogenului in uleiul vegetal, pentru ca acesta sa devina solid la temperatura camerei. Acest tip de ulei este mai ieftin si se altereaza mai greu, astfel ca preparatele care il contin au un termen de valabilitate mai indelungat. De asemenea, unele restaurante folosesc ulei vegetal partial hidrogenat, deoarece acesta nu trebuie inlocuit frecvent.

Este foarte important sa cititi intotdeauna etichetele alimentelor. Cantitati mici de grasimi trans se gasesc in mod natural in unele produse lactate, dar si in carne, insa deocamdata nu exista studii suficiente pentru a stabili daca au aceleasi efecte negative asupra nivelului de colesterol, precum acizii grasi trans rezultati industrial.

Datorita efectului sau benefic asupra sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal, ce contine uleiuri din seminte de in, sofranel, luminita-noptii si floarea-soarelui. Suplimentul alimentar mentine buna functionare a sistemului cardiovascular, precum si sanatatea pielii, parului si unghiilor.

Ce impact au acizii grasi trans asupra sanatatii?

Medicii atrag atentia asupra faptului ca acizii grasi trans cresc riscul atacului de cord, al accidentului vascular cerebral, precum si al diabetului de tip 2. Desi legatura dintre acizii grasi trans si diabetul de tip 2 nu este complet elucidata, se pare ca riscul aparitiei acestei boli metabolice creste odata cu consumul alimentelor ce contin acizi grasi trans. De asemenea, aceste grasimi nocive sunt legate de markerii inflamatori, mai ales in cazul persoanelor cu exces de kilograme. Inflamația este considerata a fi cauza principala a mai multor boli cronice, cum sunt bolile de inima, sindromul metabolic, diabetul si artrita.

In plus, grasimile trans influenteaza endoteliul, mucoasa vaselor de sange, dilatarea acestora fiind afectata.

Omega-3 Forte LYSI este recomandarea farmacistilor Catena pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, a sanatatii ochilor si articulatiilor, dar si pentru sustinerea functiei cognitive. Suplimentul alimentar furnizeaza un aport crescut de acizi EPA si DHA, esentiali pentru buna functionare a inimii.

Grasimile trans si bolile cardiovasculare

Consumul grasimilor trans afecteaza sistemul cardiovascular din cauza efectului pe care-l are asupra colesterolului. Exista doua tipuri principale de colesterol – colesterol „bun” sau lipoproteine cu densitate mare (HDL) si colesterol „rau” sau lipoproteine cu densitate scazuta (LDL). Lipoproteinele sunt proteinele care transporta moleculele de grasime.

Colesterolul „rau” se acumuleaza in peretii arterelor, care se intaresc si se ingusteaza, in timp de colesterolul „bun” preia colesterolul in exces si il trimite inapoi, catre ficat. Din cauza faptului ca acizii grasi trans cresc nivelul colesterolului LDL, creste si riscul bolilor cardiovasculare, al atacului vascular cerebral si al infarctului miocardic, mai ales cand se asociaza sedentarismul.

Pentru reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Koril ulei de krill, ce contribuie la reglarea nivelului de colesterol si al trigliceridelor, furnizand nivelul necesar de acizi grasi si antioxidanti.

Sfaturi pentru reducerea consmului de acizi grasi trans

Dupa cum am punctat anterior, este important sa cititi intotdeauna etichetele alimentare. Pentru a reduce consumul de acizi grasi trans, renuntati la alimentele de tip fast-food, la alimentele procesate si la cele prajite. Folositi ulei de masline, mancati legume si fructe proaspete, carne de peste, carne de curcan, fructe cu coaja lemnoasa, care contin acizi grasi omega-3. Omega-3 contribuie la mentinerea starii de sanatate, fiind o sursa de energie care ajuta inima, plamanii, vasele de sange si sistemul imunitar sa functioneze asa cum ar trebui. Incercati sa beti cafea simpla, fara a adauga frisca sau siropuri, renuntati la produsele de patiserie si faceti sport, deoarece miscarea contribuie la scaderea nivelului de colesterol.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si…

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

  Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment…

LYSI Omega-3 Forte X 64 capsule

LYSI Omega-3 Forte X 64 capsule

Omega-3 Forte LYSI este un ulei de peste capsule bogat…