Acneea in sarcina – cauze si remedii

Acneea in sarcina – cauze si remedii Acneea in sarcina – cauze si remedii

Ultima actualizare: 21 iulie 2023

Sarcina este o perioada minunata in viata unei femei care isi doreste copii. Cu toate acestea, se cunoaste ca organismul trece printr-o serie de schimbari morfologice si biochimice majore, din necesitatea de a sustine progresia si evolutia sarcinii, implicit dezvoltarea fatului. Componenta biochimica este reprezentata in special de schimbarile hormonale din organismul mamicii, care are implicatii majore atat asupra fizicului, cat si psihicului. Asadar, perioada sarcinii presupune si predispozitia spre acnee in sarcina, greturi, ameteli, stare de oboseala si chiar dureri. Totusi, astfel de modificari sunt considerate a fi normale, ba chiar sustin evolutia sanatoasa a sarcinii.

In schimb, este foarte important ca in cazurile de acnee in sarcina sa se intervina in timp util si cu remedii eficiente, astfel incat afectiunea sa nu persiste si dupa nasterea copilului. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca multe cazuri de acnee in sarcina sa se exacerbeze, ducand la leziuni deosebit de greu de tratat si vindecat. Acneea poate afecta si femeile care alapteaza si nu apare doar in timpul sarcinii, fiind necesara o gestionare corecta a afectiunii. Tratamentul pe perioada sarcinii trebuie elaborat atent, deoarece trebuie avute in vedere si riscurile asociate fatului, fiind cunoscut faptul ca nu toate alternativele uzuale sunt recomandate si in perioada sarcinii.


Ce este acneea?

Acneea este o afectiune de natura inflamatorie a unitatii pilosebacee, adica a asocierii dintre un folicul pilos si glandele sebacee (care produc sebum) asociate. In perioada adolescentei, acneea este declansata de bacteria Propionibacterium acnes, sub influenta dehidroepiandrosteronului circulant (DHT; unul dintre cei mai abundenti steroizi circulanti la om). Este o afectiune cutanata foarte frecventa in randul populatii, care se poate prezenta cu leziuni inflamatorii sau neinflamatorii. Se considera ca acneea apare prin hipersensibilizarea glandelor sebacee, din cauza nivelului crescut de androgeni circulanti, si este agravata de P. acnes si inflamatie.

Gelul Rilastil Acnestil pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe impuritati, cu aspect uleios sau predispus la acnee. Gelul Rilastil Acnestil curata in profunzime impuritatile si reechilibreaza tenul incarcat cu aspect uleios. Gelul este imbogatit cu ingrediente active specifice, curata pielea fara a distruge bariera hidro-lipidica a pielii.

Se considera ca acneea are si o componenta genetica semnificativa, care afecteaza influenteaza cantitatea de acizi grasi cu catena ramificata prezenti in sebum. Conform estimarilor, ereditatea se estimeaza ca are o implicatie de 50-90%. Sub influenta androgenilor, pe perioada pubertatii secretia de sebum este crescuta, DHT-ul se leaga de receptorii specifici ai glandelor sebacee si cresc productia de sebum. Implicit, apare si o hiperproliferare crescuta a epidermei foliculare, ducand la o retentie excesiva a sebumului. Foliculii dilatati se rup, elibereaza substante chimice proinflamatorii in derm si stimuleaza inflamatia, exacerbata de bacteriile implicate in acnee.

Acnee in sarcina – cauze si factori de risc

Cazurile de acnee in sarcina sunt relativ frecvente, conform datelor epidemiologice peste 40% dintre femeile insarcinate prezinta aceasta afectiune. Este mai frecventa in randul femeilor care au avut acnee si inainte de sarcina, in perioada pubertatii, dar poate aparea si la femeile care nu s-au confruntat cu aceasta afectiune. Pe perioada primelor doua trimeste de sarcina, organismul produce o cantitate mai mare de hormoni androgeni, cu precadere progesteron. Actiunea acestui hormon duce la aparitia de acnee in sarcina: desi este vital pentru dinamica evolutiva normala a sarcinii, acest hormon actioneaza si prin cresterea biosintezei si secretiei de sebum.

Desi patogeneza aparitiei de acnee in sarcina este complexa si insuficient studiata, se considera ca modificarile hormonale si fiziologice din timpul diferitelor etape ale sarcinii pot contribui si la dezvoltarea afectiunii. Aparitia de acnee in sarcina tinde sa fie insotita de inflamatie, semnele extinzandu-se la nivelul trunchiului si se exacerbeaza in timpul celui trimestrului al doilea si al treilea. Specialistii au identificat si o serie de factori de risc in ceea ce priveste posibilitatea de a dezvolta acnee in sarcina, iar acestia includ:

  • Varsta viitoarei mamici (≤ 25 de ani);
  • Prima sarcina;
  • Istoricul personal de menstruatie neregulata;
  • Diagnosticul subiacent de sindrom al ovarelor polichistice;
  • Greutatea crescuta a mamicii si greutate fetala scazuta;
  • Sex fetal feminin;
  • Antecedentele personale de acnee (femeile care s-au confruntat cu acnee in trecut, prezinta un risc mai mare de a dezvolta si acnee in sarcina).

Modificarile hormonale fiziologic-normale sunt principala cauza a aparitiei de acnee in sarcina si pe durata alaptarii, insa este necesara gestionarea corecta a simptomelor, inainte ca afectiunea sa se cronicizeze, fiind mult mai greu de tratat.

Acnee in sarcina – tratament si remedii

Din nefericire, nu exista prea multe date viabile in ceea ce priveste tratamentul pentru acnee in sarcina, in primul rand datorita excluderii pacientelor insarcinate si care alapteaza din cohortele studiilor, intrucat se ridica probleme etice privind categoria speciala mentionata. Totusi, exista studii de caz si studii de observatie care ofera perspective viabile in ceea ce priveste tratamentul pentru acnee in sarcina. Prima linie de tratament pentru acnee in sarcina este folosirea unui gel sau produs de curatare bland, fara parfumanti si coloranti, de doua ori pe saptamana.

In cazul in care afectiunea nu se amelioreaza, specialistii recomanda produse care contin:

  • Acid azelaic;
  • Acid glicolic;
  • Peroxid de benzoil topic;
  • Acid salicilic topic;
  • Clindamicina topica;
  • Sulfacetamida sodica;
  • Metronidazol topic;
  • Amoxicilina, cefalexina, eritromicina, azitromicina, clindamicina cu administrare orala;

Pentru tratamentul cazurilor de acnee in sarcina, specialistii nu recomanda:

  • Terapia hormonala;
  • Isotretinoina;
  • Tetraciclinele orale;
  • Retinoizii topici;
  • Spironolactona;
  • Trimetoprim sulfametoxazol;
  • Tazaroten crema;
  • Corticosteroizi orali (datele sugereaza riscuri asociate, in special in primul trimestru).

Exista date putine, uneori contradictorii, privind siguranta si eficacitatea diferitelor tratamente pentru acnee in sarcina. De exemplu, nu toate medicamentele considerate sigure in sarcina pot fi continuate si in perioada alaptarii. In mod similar, unele terapii contraindicate in cazurile de acnee in sarcina, cum sunt retinoizii topici, sunt acceptate ca fiind sigure in timpul alaptarii.

Acnee in sarcina – sfaturi pentru preventie

De cele mai multe ori, cazurile de acnee in sarcina ar trebui sa fie autolimitate, disparand dupa sarcina si alaptare. Asadar, cel mai eficient mod de a va asigura de acest lucru este sa aveti grija de piele si igiena acesteia. Chiar daca multe femei insarcinate dezvolta acnee in sarcina, aceasta tinde sa dispara la scurta perioada fie dupa nastere, fie dupa finalizarea alaparii la san.

Sfaturile pentru preventie a cazurilor de acnee in sarcina includ:

  • Spalati-va pe fata de cel mult doua ori pe zi, deoarece apa stimuleaza secretia de sebum;
  • Folositi un gel special de curatare, care indeparteaza eficient sebumul si hidrateaza pielea;
  • Spalati-va pe fata cu miscari usoare folosind discuri demachiante din bumbac;
  • Dupa spalare, clatiti-va fata cu apa calduta si aplicati un strat de crema hidratanta;
  • Evitati uscarea excesiva a fetei, deoarece va stimula secretia de sebum;
  • Schimbati in mod regulat fata de perna pe care dormiti;
  • Nu atingeti telefonul de fata dumneavoastra cand vorbiti, ci incercati sa utilizati casti;
  • Incercati sa nu va atingeti fata cu mainile;
  • Evitati spargerea sau ruperea cosurilor si semnelor aparute: poate agrava acneea si duce la leziuni si cicatrici permanente.

Daca va confruntati cu acnee in sarcina, cel mai recomandat este sa va adresati medicului pentru o evaluare personalizata, care are in vedere atat gravitatea afectiunii si potentialul patogen, cat si sarcina dumneavoastra. Acest lucru este esential pentru a evita cazurile in care, dupa sarcina si alaptare, acneea nu dispare si nici nu se amelioreaza.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9823189/
  3. https://dermnetnz.org/topics/acne-in-pregnancy
  4. https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/pregnancy
  5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/acne-remedies
  6. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes

 

Farmacistul Catena va recomanda: