Ce este si ce rol are acidul azelaic

Ce este si ce rol are acidul azelaic Ce este si ce rol are acidul azelaic

Ultima actualizare: 26 iunie 2023

In dermatologie si cosmetica, utilizarea de acid azelaic are numeroase beneficii asupra sanatatii pielii, iar intrebuintarea sa prin aplicare topica (de obicei, sub forma de crema 20%) sprijina si lupta impotriva diferitelor afectiuni ale pielii si tratarea acestora. De exemplu, s-a dovedit faptul ca acest tip de acid dicarboxilic este eficient in tratamentul pentru acneea comedoniana, precum si in tratamentul acneei inflamatorii (papulo-pustuloasa, nodulara si chistica). Utilizarea de acid azelaic se mai recomanda si in diverse afectiuni cutanate hiperpigmentare, caracterizate printr-o functionare anormala a melanocitelor, cum ar fi melasma si lentigo maligna.

Mai mult decat atat, s-a observat si faptul ca acidul azelaic are efect antiproliferativ si citotoxic asupra melanocitelor maligne umane, rezultatele cercetarilor indicand ca ar putea opri chiar si progresia melanomului malign cutanat.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitaminele C si E, acid hialuronic si indulcitor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Trecerea timpului diminueaza capacitatea organismului de a produce colagen, iar acest lucru afecteaza integritatea tesuturilor.

In ceea ce priveste aplicarea topica de acid azelaic, s-a observat ca acesta este foarte bine tolerat, posibilele reactii adverse fiind limitate la o eventuala iritatie cutanata locala, in general usoara si trecatoare. Prin urmare, beneficiile utilizarii de acid azelaic nu se limiteaza doar la efectele estetice ale acestei substante, acesta avand si capacitatea de a manifesta importante proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si farmacodinamice.


Acid azelaic – generalitati

Acidul azelaic este, din punct de vedere chimic, un acid dicarboxilic. Precum alti acizi utilizati in dermatocosmetica si ingrijirea pielii, acesta actioneaza prin exfolierea blanda a pielii. Acest compus se gaseste in stare naturala in cereale (grau, orz, secara), din care este extras si prelucrat ulterior pentru a fi formulat corespunzator utilizarii in cosmetica. Acidul azelaic se aplica topic, la nivelul pielii, si poate fi disponibil sub forma de gel, spume, crema si seruri. Produsele care contin acid azelaic in concentratii mai mici de 15% se pot achizitiona fara prescriptie medicala, in timp ce produsele cu continut mai ridicat se elibereaza numai pe baza unei retete.

Acid azelaic – rol si proprietati

Studiile de specialitate demonstreaza ca produsele pe baza de acid azelaic sunt foarte utile atat in tratarea anumitor afectiuni dermatologice, cat si in asigurarea sanatatii pielii. Acidul azelaic prezinta proprietati bacteriostatice si bactericide impotriva unei game largi de microorganisme anaerobe si aerobe, frecvent izolate de pe tenul acneic. Utilizarea topica a unei creme ce contine acid azelaic 20% s-a demonstrat ca reduce semnificativ densitatea micrococilor cutanati, insa si a speciilor de Propionibacterium intrafoliculare, care favorizeaza aparitia acneei. In aceeasi masura, productia si compozitia sebumului si morfologia glandelor sebacee nu sunt afectate.

In vitro, s-au testate efectele antiproliferative pe care izolatele de acid azelaic le pot prezenta. S-a observat un efect antiproliferativ semnificativ dependent de concentratie si de timp. Aceste efecte au fost observate la concentratii mai mari de 40% de acid azelaic, asupra celulelor izolate din melanomul uman cutanat, cornean si asupra celulelor din carcinomul scuamos. Cremele cu acid azelaic 20% prezinta efecte anticheratinizante asupra pielii normale si acneice. Acest tip de acid pare sa actioneze selectiv asupra melanocitelor hiperactive si anormale, ceea ce sustine ca poate fi folosit cu incredere in caz de hipercheratoza foliculara.

Aplicarea prelungita (≤ 3 luni) a produselor cu acid azelaic 15-20% ajuta la depigmentare si la redobandirea pigmentarii normale a pielii, dar si la reducerea melanogenezei epidermice (lucru foarte important pentru persoanele cu lentigo maligna). Terapia combinata, topica si orala, care foloseste acid azelaic (10-15 g/zi) este considerata o alternativa viabila de tratament pentru cei care au fost diagnosticati cu melanom malign cutanat. Studiile au aratat ca utilizarea acestui tip de acid in combinatie cu alte tratamente actuale a dus la degenerarea si disparitia melanocitelor epidermice maligne.

Efectele antiproliferative ale acidului azelaic par a fi mediate in primul rand de intreruperea si blocarea respiratiei mitocondriale si/sau sintezei ADN-ului celular. Studiile efectuate pe liniile de celule tumorale demonstreaza umflarea si vacuolizarea selectiva a mitocondriilor, sinteza si acumularea de lipide citoplasmatice, atat in celulele de melanom cutanat, cat si in biopsiile care au fost obtinute de la pacienti cu lentigo maligna. Probele au fost tratate cu acid azelaic si, prin urmare, acest lucru certifica numeroasele proprietati biologice si farmacologice ale utilizarii de produse pe baza de acid azelaic in tratarea si prevenirea anumitor afectiuni dermatologice.

Vitamina E de la Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului. Aceasta protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete, mentine sanatatea tesuturilor, neutralizeaza radicalii liberi.

Acid azelaic – beneficii si utilizari

Utilizarea de produse cu acid azelaic prezinta numeroase beneficii in dermatocosmetica, lucru care a fost studiat deosebit de mult in comunitatea stiintifica. Prin urmare, datorita proprietatilor sale, cremele cu acid azelaic se recomanda atat ca forma de tratament (in special cele eliberate doar cu prescriptie medicala), cat si ca modalitate de intretinere si ingrijire a sanatatii piele. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele utilizari si beneficii ale produselor ce contin acid azelaic in compozitie.

Ajuta la tratarea rozaceei

Acidul azelaic are proprietati antiinflamatorii, insa fara a irita pielea. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu rozacee, s-a observat ca utilizarea unei spume cu acid azelaic 15%, de doua ori pe zi timp de 12 saptamani, a fost mult mai eficiente in reducerea simptomelor de rozacee, facand o comparatie cu grupul de control (care nu a folosit tratament). Alte studii arata ca utilizarea de acid azelaic este mult mai eficienta decat utilizarea metronidazolului, tratament topic comun in caz de rozacee, pentru reducerea rosetii si a umflaturilor.

Eficient in tratarea acneei

Datorita capacitatii sale de a stimula melanogeneza normala si reinnoirea celulelor epidermice, dar si actiunii bactericide, produsele cu acid azelaic sunt eficiente in tratarea acneei. Se observa o reducere si ameliorare a simptomelor acneei dupa folosirea de aciz azelaic.

Reducerea si ameliorarea cicatricilor si semnelor postacneice

Pe langa tratarea focarelor active ale acneei, produsele cu acid azleiac sunt utile si pentru a trata cicatricile postacneice. Acidul azelaic stimuleaza reinnoirea celulara, si, de asemenea, previne melanogeneza anormala.

Reducerea petelor asociate hiperpigmentarii

Multe produse recomandate pentru iluminare, pete hiperpigmentare si pigmentare postacneica au in compozitie si acid azelaic. Acest lucru se datoreaza faptului ca acidul azelaic poate inhiba activitate tirozinazei, enzima care asigura sinteza melaninei. Prin urmare, produsele care contin acid azelaic sunt utile pentru tratarea hiperpigmentarii sau a melasmei.

Confera luminozitate si stralucire pielii

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, stimularii cheratinizarii normale, exfolierii delicate, insa si efectului antioxidant puternic, utilizarea de produse cosmetice cu acid azelaic va poate ajuta sa va bucurati de un ten mult mai luminos si sanatos. Produsele care contin acid azelaic se pot folosi si pentru tratarea si ameliorarea petelor solare. Datorita actiunii cheratolitice, cosmeticele ce contin acid azelaic sunt utile si pentru indepartarea punctelor negre si tonifierea tenului, care va parea mai tanar si mai sanatos.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile majore ale utilizarii de produse cosmetice ce contin acid azelaic, multe dintre ele datorate proprietatilor biologice si farmacologice ale compusului.

Acid azelaic – contraindicatii si posibile reactii adverse

Folosirea de acid azelaic nu prezinta toxicitate si nici efecte adverse sistemice. Iritatia cutanata locala, marcata de eritem, prurit, descuamare si senzatia de arsura, pare a fi reactia adversa cea mai des intalnita, fiind usoara si tranzitorie. Alte reactii adverse pot include:

  • uscaciune;
  • inrosirea pielii;
  • descuamarea zonei pe care s-a aplicat crema;
  • senzatie de arsura si furnicaturi;
  • iritatii;
  • mancarimi.

Daca manifestati reactii adverse dupa administrarea de acid azelaic, opriti tratamentul. Cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a folosi produse cu acid azelaic. De asemenea, este foarte important sa folositi creme cu factor de protectie solara, indeosebi dupa ce ati folosit acidul azelaic. Intrucat este un exfoliant, pielea este mult mai sensibila si, asadar, mult mai predispusa la actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete. Nu exista contraindicatii cand vine vorba de utilizarea produselor cosmetice cu acid azelaic, acestea fiind sigure. Totusi, daca manifestati simptome neplacute dupa utilizare, adresati-va medicului specialist.

 

Surse:

  1. https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-199141050-00007
  2. https://www.everydayhealth.com/healthy-skin/azelaic-acid/guide/
  3. https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne
  4. https://drsambunting.com/blogs/sam-bunting/azelaic-acid-101-how-to-use-it-what-are-the-benefits
  5. https://www.paulaschoice-eu.com/everything-you-need-to-know-about-azelaic-acid

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina E 100mg x 30cp.

    Naturalis Vitamina E 100mg X 30 capsule gelatinoase moi

      Vitamina E Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un micronutrient care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Vitamina E este o vitamina liposolubila,…

  • 3 la pret de 2
    Benesio BeautyCell colagen 5g x 20 plicuri

    Benesio BeautyCell colagen 5g X 20 plicuri

    BeautyCell este un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat imbogatit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic si indulcitor. Fermitatea pielii se datoreaza colagenului, componenta importanta…