Alaptare: Totul despre alaptarea bebelusilor

Alaptare: Totul despre alaptarea bebelusilor Alaptare: Totul despre alaptarea bebelusilor

Ultima actualizare: 7 februarie 2022

 

Alaptarea reprezinta hranirea bebelusului la san sau cu biberonul, dupa ce, in prealabil, laptele matern a fost extras cu o pompă de san. Alaptarea este cea mai bună hrana pentru bebelus, laptele matern continand tot ce are nevoie nou-nascutul pentru a se dezvolta si a creste sanatos. In primele sase luni, laptele matern ar trebui sa constituie singura alimentatie a bebelusului, iar alaptarea ar trebui sa dureze minimum un an de zile, conform medicilor neonatologi. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea la san timp de minimum doi ani de zile dupa nastere.


Beneficiile si avantajele alaptării

Alaptarea are beneficii si avantaje atat pentru nou-nascut, cat si pentru mama. In primul rand, prin alaptare, intre bebelus si mama se creeaza o legătura emotionala indestructibila stimulata, pe de o parte de oxitocina eliberata in timpul alaptarii, denumita si hormonul atasamentului sau al fericirii si, pe de alta parte, de atingerea mamei care-i confera siguranta micutului.

Avantajele alaptării pentru bebelus

Laptele matern ajuta la intarirea sistemului imunitar datorita anticorpilor din componenta care protejează micutul de infectii si alergii. In plus, colostrul, acel lapte din primele 3-4 zile de dupa nastere, contine imunoglobuline, esentiale in construirea unei imunitati puternice si, implicit, in anihilarea virusurilor si bacteriilor.

Alaptarea stimuleaza dezvoltarea corecta a sistemului nervos. Laptele matern contine acizi grasi care sustin functia cognitiva.

Alaptarea scade riscul de obezitate si de dezvoltare a bolilor asociate cu aceasta. Bebelusii hraniti cu lapte praf au tendinta de a lua mai repede si fortat in greutate.

Bebelusii alaptati la san, conform studiilor, prezinta un risc scazut ca de-a lungul vietii sa dezvolte boli cardiovasculare, afectiuni respiratorii, cancer si diabet.

Farmacistii Catena recomanda folosirea CHICCO tampoane pentru san in perioada alaptarii. Aceste accesorii previn aparitia ragadelor mamare si a iritatiilor. De asemenea, ele impiedica laptele sa iasa la suprafata si sa pateze hainele. Tampoanele CHICCO pentru san au o forma anatomica, efect anibacterian si lasa pielea sa respire.

Avantajele alăptării pentru mama

Alaptarea la san ajuta mama sa-si revina mult mai repede dupa nastere, in primul rand pentru ca ajută uterul sa revina la forma initiala si in al doilea rand pentru ca stimuleaza arderea caloriilor, ceea ce este benefic pentru revenirea la silueta de dinainte de nastere.

Oxitocina eliberata in timpul alaptarii contribuie intr-un mod substantial la reducerea riscului aparitiei depresiei post-partum.

O serie de cercetari pe acest segment au demonstrat ca alaptarea la san reduce riscul ca mama sa dezvolte cancer ovarian si mamar.

Cat de des trebuie alaptat bebelusul

In prima saptamana de viata, bebelusul va avea nevoie de alaptare cam o data la 1-3 ore, insa este important de punctat ca frecventa si-o stabileste singur, iar acest aspect se va observa in timp. Incepand din a doua saptamana, sugarul va avea nevoie sa fie alaptat aproximativ la 3-4 ore. Daca in primele zile alaptatul poate dura mai mult, ulterior bebelusul se va satura intr-un interval ce poate varia de la 10 la 30 de minute. Este important ca mama sa-l tina pe nou-nascut la san pana acesta se satura. Cu cat alaptarea este mai frecventa, cu atat cantitatea de lapte va creste, deci mama nu trebuie sa se ingrijoreze daca bebelusul goleste sanul. Alternarea sanilor este recomandata fie de la o masa la alta, fie in timpul aceleiasi mese. Un copil alaptat la san ar trebui sa ia in greutate aproximativ 200 grame/saptamana sau 750 grame/luna, acest aspect fiind elocvent pentru faptul ca este alimentat corect si corespunzator.

Pentru a extrage laptele pe care nu l-a supt bebelusul si a elimina riscul aparitiei mastitei, farmacistii Catena recomanda folosirea CHICCO pompa pentru san. Forma anatomica a dispozitivului si materialul din care acesta este construit permit o utilizare confortabila, practica si intuitiva.

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Alimentatia in alaptare este importanta atat pentru mama, cat si pentru bebelusul sau, de altfel, important este intreg stilul de viata adoptat. Este de preferat ca mama sa-si protejeze sanatatea astfel încat sa nu ajunga sa ia medicamente in alaptare. Acest aspect presupune ca mama sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa, sa se odihneasca suficient si sa faca miscare fizica usoara. Chiar daca somnul in primele saptamani va fi afectat, proaspata mamica trebuie sa profite de orice moment in care nou-născutul doarme pentru a se odihni. De asemenea, plimbarile in natura sunt cele mai indicate in aceasta perioada, atat pentru conditia fizica, cat si pentru starea psihica. Punctam ca nu este indicat ca in perioada de alaptare sa se tina dieta de slabit, deoarece carentele de nutrienti pot afecta cresterea si dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.

totul-despre-alaptarea-bebelusilor

Alimentatia in alaptare. Ce ai voie sa mananci cand alaptezi

Alimentatia in alaptare este deosebit de importanta pentru ca toate alimentele consumate de mama ajung direct la bebelus prin laptele matern. Totodata, este vorba de o gama larga si variata de alimente care pot fi consumate cu incredere acum, cu precizarea ca este de preferat ca acestea sa fie gatite prin fierbere, coacere, la cuptor, la abur si la gratar si mai putin prin prajire. De asemenea, fructele si legumele care se consuma crude trebuie obligatoriu spalate inainte de a fi consumate pentru ca există risc de toxoplasmoza. Iata cateva recomandari:

  • lactatele si ouale –  surse importante de calciu;
  • carnea rosie si alba – contine proteine;
  • legume si fructe – surse esentiale de vitamine si minerale;
  • peste – contine acizi grasi esentiali;
  • cereale – contin fibre;
  • apa – o femeie care alapteaza ar trebui sa consume 2-3 litri de apă pe zi.

Alimente interzise in alaptare

Exista o serie de alimente care sunt interzise in alaptare pentru ca, pe de o parte pot cauza alergii sau colici sugarului, iar pe de alta parte pot fi toxice pentru acesta:

  • nucile, alunele si susanul - nu sunt recomandate in perioada alăptării pentru că prezintă un potențial alergen crescut;
  • usturoiul, ceapa, varza, fasolea, conopida, broccoli, telina si citricele - nu exista o regula care sa le interzica in meniul mamei care alapteaza, insa aceste alimente ar trebui evitate pentru ca pot fi responsabile de aparitia colicilor, pot schimba gustul laptelui matern sau pot provoca balonare.
  • conservele, mezelurile, fructele de mare, peștele afumat și icrele - acestea sunt de evitat pentru ca pot fi contaminate cu listeria;
  • rechinul, spada si tonul rosu - aceste tipuri de peste contin o cantitate mare de mercur si sunt interzise in perioada alaptarii;
  • oua crude si carne cruda - este obligatoriu ca aceste alimente sa fie excluse din alimentatie in alaptare deoarece prezinta un risc crescut de a contine salmonella, trichinella, e-coli sau toxoplasmoza.
  • alcoolul - cu exceptia unui pahar de bere sau de vin rosu, alcoolul este interzis in perioada alaptării pentru ca poate afecta sanatatea sugarului;
  • cafeaua - o ceasca de cafea pe zi este maximul pe care poate sa-l bea o mama care alapteaza, deoarece cofeina poate conduce la scaderea lactatiei si poate agita bebelusul;
  • dulciurile - alimentele care contin mult zahar, dar si ciocolata sunt de evitat in această perioada deoarece pot cauza irascibilitate bebelusului si pot interveni inclusiv asupra metabolismului, ceea ce, ulterior, poate favoriza aparitia diabetului, a bolilor cardiovasculare si a obezitatii;
  • fast-food - astfel de produse contin multa sare si potentiatori de arome si pot afecta sanătatea bebelusului.

Poti lua medicamente atunci cand alaptezi?

In perioada de alaptare, automedicatia este complet interzisa pentru ca medicamentele pot trece prin laptele matern direct in organismul sugarului. Fiecare mamica trebuie sa consulte medicul daca se confrunta cu o problema de sanatate care necesită tratament. Inclusiv analgezicele, antiinflamatoarele, antihistaminicele sau medicamentele de raceala pot fi periculoase in perioada de alaptare si trebuie administrate doar la recomandarea medicului.

Medicamente interzise in alaptare

Exista o serie de medicamente interzise in perioada alaptarii, iar din aceasta categorie fac parte antidepresivele, anticonceptionalele, laxativele si benzodiazepinele. De asemenea, aici intra si antibioticele, insa acestea pot fi prescrise de medic in anumite cazuri.

Farmacistul Catena va recomanda:

CHICCO - Tampoane pentru san, 30 bucati

CHICCO - Tampoane pentru san, 30 bucati

Tampoanele pentru san Chicco sunt igienice si pot…

CHICCO Pompa pt.san 0%BPA 61735.30-7 NOU

CHICCO Pompa pt.san 0%BPA 61735.30-7 NOU

Pompa pentru san cu 0% BPA de la Chicco ajuta la extragerea…