Alimentatia in sarcina. Cum este perceputa de fat?

Alimentatia in sarcina. Cum este perceputa de fat? Alimentatia in sarcina. Cum este perceputa de fat?

Ultima actualizare: 8 octombrie 2021

alimentatia-in-sarcina

Alimentatia in sarcina poate reprezenta o provocare pentru viitoarele mame. Pentru a te hrani pe tine, dar si pe bebelusul in crestere, va trebui sa faci alegeri alimentare excelente dintr-o varietate de surse. De aceea, este posibil sa fie necesar sa renunti la anumite placeri culinare. Trebuie sa tii cont ca mancarea pe care o consumi este principala sursa de hrana a fatului, deci este esential sa beneficiezi de toti nutrientii de care tu si puiul tau aveti nevoie. Atunci cand este realizata corect, alimentatia in sarcina sustine cresterea si dezvoltarea copilului. Nu exista un plan alimentar universal sau pe care sa-l poti adopta. Nevoile mamei si ale fatului pot varia de la caz la caz. Cu toate acestea, este bine de stiut ca alimentatia in sarcina trebuie sa cuprinda fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase. Surprinzator sau nu, fatul nu doar ca beneficiaza de nutrientii alimentelor pe care le consumi, dar si simte anumite gusturi. Afla din acest articol ce ar trebui sa cuprinda meniul tau din perioada sarcinii, ce ar trebui sa eviti si cum percepe fatul hrana pe care o consumi.


Ce inseamna alimentatie sanatoasa in sarcina?

Pentru o sarcina sanatoasa, alimentatia unei viitoare mame ar trebui sa presupuna o combinatie echilibrata de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase. Specialistii din domeniul nutritiei recomanda o dieta in care sa se regaseasca alimente bogate in nutrienti, inclusiv proteine ​​de origine animala si vegetala, fructe, legume si cereale. Alimentatia in sarcina poate contribui la indeplinirea cerintele fizice ridicate ale acestei perioade si la dezvoltarea armonioasa a fatului.

Farmacistii Catena recomanda FemoSun, un supliment alimentar creat special pentru femeile care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. Acesta contine contine toate ingredientele necesare unei sarcini sanatoase: acid folic si folati, DHA (un acid gras Omega-3), fier, iod, magneziu, complexul vitaminic B, vitaminele C si E.

ALIMENTE RECOMANDATE IN SARCINA

Alimentatia in sarcina este deosebit de importanta atat pentru mama, cat si pentru fat. Mai mult ca oricand, in acest moment al vietii este necesara acordarea unei atentii sporite asupra produselor care ajung in farfurie. Pentru a avea convingerea ca urmezi cel mai bun plan alimentar care sa raspunda nevoilor tale, dar si ale copilului, cere ajutor din partea unui specialist. Alimentatia in sarcina cuprinde o serie de restrictii, insa asta nu inseamna ca iti va rapi toate placerile culinare. Iata cateva dintre alimentele pe care este indicat sa le consumi:

  • oua;
  • somon;
  • ulei de peste;
  • carne slaba de vita, porc si pui;
  • lapte si produse lactate (in special, iaurt grecesc);
  • cartofi dulci;
  • broccoli;
  • kale;
  • spanac;
  • avocado;
  • mazare;
  • fasole;
  • linte;
  • soia;
  • rosii;
  • fructe de padure;
  • mere;
  • capsune;
  • visine;
  • portocale;
  • grapefruit;
  • fructe uscate;
  • migdale;
  • alune;
  • fistic;
  • nuci;
  • cereale integrale.

In cazul femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care au aflat ca vor deveni mame, farmacistii Catena recomanda administrarea de Acid folic 1mg. Acesta are un rol important in diviziunea celulara si in replicarea ADN-ului, fiind capabil sa previna anumite malformatii care pot aparea in primele luni de sarcina.

ALIMENTE DE EVITAT IN SARCINA

Pentru a preveni bolile si complicatiile, este recomandat ca atunci cand vine vorba despre alimentatia in sarcina, viitoarele mame sa nu se atinga de urmatoarele alimente:

  • fructe de mare si sushi;
  • peste cu continut ridicat de mercur (rechin, macrou, ton etc.);
  • produse afumate;
  • carne cruda sau partial gatita;
  • organe de animale;
  • pateu refrigerat, mezeluri, hot-dog;
  • crustacee nefierte;
  • produsele care contin oua crude (maioneza, sos olandez, mousse, bezea, tiramisu etc.);
  • lapte crud, banzeturi nepasteurizate si/sau cu mucegai;
  • suc nepasteurizat;
  • fructe si legume nespalate;
  • alcool;
  • semipeparate si produse de tip fast-food;
  • chipsuri si snacksuri.

De asemenea, viitoarele mame trebuie sa arate prudenta in cazul consumului de cafea. Daca sunteti insarcinata, este posibil sa nu puteti bea mai mult de doua cani pe zi. In unele cazuri, medicul s-ar putea sa va interzica total acest lucru. Totodata, alimentatia in sarcina ar trebui sa excluda anumite ceaiuri de plante. Spre exemplu, coada-şoricelului, pelin, levantica, salvie, ceai verde sau ceai negru. Discutati cu un specialist inainte de a consuma o ceasca de ceai!

Alimentatia in sarcina - Ce simte fatul in uter?

Ei bine, fatul simte absolut totul in uter. El percepe gustul, simte mirosul, aude la o intensitate foarte joasa toate zgomotele din exterior, ba mai mult, resimte starile emotionale ale mamei. Toate acestea sunt motive suficiente care sa te incurajeze sa adopti un stil de viata sanatos.

Cand esti insarcinata, tot ceea ce mananci este impartasit cu fatul. Chiar daca unele alimente nu-ti fac rau, acestea pot afecta viitorul bebelus. Trebuie sa tii cont de faptul ca experienta mirosurilor si a gusturilor pregatesc fatul pentru viata de dupa nastere.

Bebelusul este alinat de mirosul mamei sale inainte de a veni pe lume. Accest lucru este posibil prin intermediul lichidului amniotic, modalitate prin care fatul este familiarizat si cu gustul laptelui matern.

Cum si cand percepe fatul gustul?

In saptamana 16 de sarcina, fatulului i s-au dezvoltat deja papilele gustative. Prin urmare, datorita lor, poate simti gustul lichidului amniotic. Chiar daca aveti sisteme digestive separate, moleculele din mesele tale isi fac loc in acest lichid. Tot ceea ce mananci influenteaza gustul pe care il va simti fatul. In mod surprinzator, chiar daca bebelusul se afla in perioada intrauterina, apar primele preferinte alimentare.

alimentatia-pe-durata-sarcinii

Alimentatia in sarcina - Cat de clar diferentiaza fatul gusturile?

Aromele gustate de fat nu vor fi la fel de puternice sau distincte ca cele pe care le simtiti atunci cand mananci. Acest lucru se datoreaza faptului ca o mare parte din ceea ce crezi ca este aroma unui aliment este, de fapt mirosul acestuia, care este transmis in nas pe calea aerului. Intrucat fatul este inconjurat de lichid amniotic, el gusta molecule din acesta si, pentru ca inca nu are simtul mirosului, aromele nu pot fi amplificate. Chiar si fara o experienta olfactiva, puiul de om va incepe treptat sa recunoasca alimentele.

Cum stii ce-i place fatului?

Alimentatia in sarcina poate influenta preferinta pentru anumite alimente pe care bebelusul tau le va dori in anii urmatori. Un studiu efectuat de catre cercetatorii de la Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, releva ca expunerea prenatala sau postnatala timpurie (prin alaptare) a bebelusilor la suc de morcovi le-ar spori placerea fata de aceasta aroma.

De asemenea, s-au facut studii cu usturoi, anason, menta si vanilie. Sugarii care au fost expusi inca din uter la aceste arome au avut tendinta de a dezvolta o placere pentru ele atat in ​​laptele matern, cat si in alimentele solide.

Exista specialisti care sugereaza ca hrana pe care o consumi pe durata sarcinii ar putea modela obiceiurile alimentare ale copilului si riscul de a suferi de diabet sau obezitate de-a lungul vietii sale.

Alimentatia in sarcina poate sa sensibilizeze fatul la mirosurile si aromele specifice anumitor alimente, dar si sa schimbe creierul. Acest lucru ar putea avea un impact direct asupra a ceea ce copilul va manca si va bea in viitor. De aceea, este important ca mamele sa adopte o alimentatie sanatoasa si sa se abtina de la consumul de alcool in timpul sarcinii si alaptarii. Daca o femeie insarcinata consuma bauturi alcoolice, copilul ei, atunci cand va creste, ar putea fi atras de alcool. Explicatia consta in faptul ca fatul considera ca orice vine de la mama prezinta siguranta. Pe de alta parte, daca o femeie insarcinata mananca alimente sanatoase, copilul va dezvolta o preferinta pentru alimentele sanatoase.

La 16 saptamani dupa conceptie, fatul arata un interes ridicat atunci cand lichidul amniotic are gust dulce si un interes scazut atunci cand acesta are gust amar. Preferintele pentru gusturile de sare si umami (mai exact, termenul japonez se refera la gustul glutamatului) se formeaza, de asemenea, inca din uter.

Majoritatea alegerilor alimentare pe care le facem sunt invatate, iar aceasta invatare incepe inainte de a ne naste!

 

Surse:
https://www.webmd.com/baby/foods-avoid-pregnancy
https://www.healthline.com/nutrition/11-foods-to-avoid-during-pregnancy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11389286/
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/fetal-development/fetal-taste/
https://babygooroo.com/articles/does-taste-develop-in-the-womb
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/apr/08/child-food-preferences-womb-pregnancy-foetus-taste-flavours
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-to-eat-when-pregnant

Farmacistul Catena va recomanda:

FemoSun X 30 capsule moi

FemoSun X 30 capsule moi

FemoSun de la Sun Wave Pharma este un supliment alimentar…