Alimente care calmeaza arsurile la stomac

Alimente care calmeaza arsurile la stomac Alimente care calmeaza arsurile la stomac

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Arsurile la stomac se numesc in termeni medicali pirozis si ele pot fi rezultatul unei afectiuni cronice sau incipiente ori pot fi cauzate de un stil alimentar nesanatos. Atunci cand mancam mult sau cand mancam anumite alimente, precum fructe acide, diverse cruditati, alimente picante, mezeluri, grasimi etc. putem avea parte de arsuri la stomac. Totodata, acestea pot sa apara atunci cand mancam si ne asezam imediat in pat. In afara de medicatia specifica pentru combaterea arsurilor, anumite alimente au proprietati calmante pentru stomac. Iata ce e indicat sa mancam atunci cand avem arsuri la stomac.


Arsuri la stomac – factori de risc si cauze

Arsurile apar cel mai frecvent din cauza acidului gastric care este eliminat in esofag (reflux), organul de forma unui tub prin care mancarea ajunge in stomac. Atunci cand aveti arsuri la stomac, pot aparea si simptome precum: dureri in gat, dificultate la inghitit, tuse care se agraveaza in pozitie culcat. Desi sunt inconfortabile, simptomele de arsuri la somac sunt des intalnite si oricine a avut parte de acestea. Insa, daca aveti parte de arsuri la stomac frecvent, poate fi un semn de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), o afectiune cronica ce poate avea consecinte serioase, precum ingustarea esofagului, dificultati la inghitire, predispozite la aparita cancerului de esofag.

Pentru ameliorarea hiperaciditatii gastrice farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Gastrocalmin de la Naturalis. Este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta. Contine minerale si extracte naturale cu efecte benefice in caz de arsuri la stomac.

Exemple de alimente care calmeaza arsurile la stomac

Alimentele pe care le mancam influenteaza cantitatea de acid pe care stomacul o produce. Mancand alimentele potrivite, se pot tine sub control atat boala de reflux gastroesofagian, cat si declansarea arsurilor la stomac. Exista alimente care favorizeaza aparitia de arsuri la stomac, dar exista la fel de multe alimente recomandate pentru ameliorarea acestora si nu va ramane decat sa experimentati. Luati in considerare si faptul ca modificarile din alimentatie nu vor vindeca neaparat problema de baza, daca ea exista, dar vor ameliora simptomele, imbunatatind calitatea vietii.

Cerealele integrale

Acestea reprezita unul dintre pilonii unei diete sanatoase. Cerealele integrale sunt una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare si pot ajuta foarte mult un aparat digestiv cu probleme. Fibrele au un efect de reducere a arsurii la stomac. O dieta saracacioasa in fibre va incetini procesul de digestie si va intarzia golirea stomacului. Lipsa fibrelor poate cauza reflux gastric, regurgitatii si arsuri la stomac. Printre cerealele integrale recomandate se numara: fulgii de ovaz, couscousul, orezul integral, painea integrala.

Pentru buna functionare a intregului sistem digestiv, specialistii Catena recomanda suplimentul alimentar Lactoflora ProGastro. Acesta restabileste echilibrul microbiotei si amelioreaza arsurile gastrice, ajutand la normalizarea productiei de suc gastric.

Fructele (mai putin citricele)

Citricele, precum lamaile, portocalele, grapefruitul sau ananasul pot fi foarte acide. In cazul unora acestea declanseaza arsuri la stomac. Dintre fructele recomandate in caz de aciditate crescuta, puteti incerca:

  • pere
  • mere
  • banane
  • struguri
  • pepene

O alta optiune o reprezinta sucul proaspat de fructe (fresh), bineinteles evitandu-l pe cel de citrice.

Suplimentul alimentar GastiMax Med este recomandat pentru tratamentul simptomelor refluxului gastro-esofagian: senzatia de arsura in capul pieptului, regurgitatia acida, indigestie, tusea si inflamatia faringelui si a laringelui (legate de reflux).

Carnea slaba si pestele

Alimentele bogate in grasimi pot inrautati simptomele de arsuri la stomac. Acest lucru se intampla pentru ca alimentele grase, uleioase, au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Printre aceste se numara: carnea rosie, lactatele precum branzeturile si untul, ciocolata si alte dulciuri.

Atunci cand mancarea are nevoie de mult timp pentru a fi digerata, in timp se ajunge la slabirea muschilor esofagului. Astfel, acidul gastric poate ajunge mai usor inapoi in esofag, cauzand arsuri. Daca experimentati frecvent arsuri la stomac, evitati alimentele mentionate si consumati in locul lor carnuri usoare, de pui, curcan sau peste. Cand gatiti, limitati adaugarea de ulei sau de unt si evitati prajirea alimentelor.

Grasimile sanatoase

Nu toate alimentele bogate in grasimi declanseaza arsuri la stomac. Grasimile sanatoase pot ajuta la reducerea acestora. Acestea sunt grasimile mononesaturate si polinesaturate. Ele trebuie consumate totusi cu moderatie:

  • nuci
  • seminte
  • avocado
  • arahide si unt de arahide
  • ulei de masline si alte uleiuri vegetale
  • seminte de floarea-soarelui
  • somon, macrou, hering, pastrav

Legumele

Legumele pot reducere simptomele arsurii la stomac pentru ca sunt surse bune de fibre si au un continut redus de grasimi. Ideale pentru sanatatea stomacului sunt:

  • Ghimbirul
  • Cartofii
  • Cartofii dulci
  • Porumbul
  • Varza
  • Spanacul
  • Broccoli
  • Conopida
  • Morcovii

Atentie la cantitatile de ceapa si usturoi din dieta! Aceste legume pot cauza hiperaciditate.

Pentru ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian, farmacistii Catena recomanda Gerdoff Protection. Protejeaza mucoasa gastrica de atacul sucurilor gastrice, repara mucoasa esofagiana si amelioreaza usturimea in gat provocata de refluxul acid.

Guma de mestecat

Chiar daca nu este propriu-zis un aliment, guma de mestecat poate ameliora simptomele de arsuri la stomac. Atunci cand mestecam guma, crestem cantitatea de saliva si determinam reflexul de inghitire. In felul acesta sucul gastric va fi si el inghitit, reducand senzatia de arsura. Evitati insa gumele mentolate pentru ca pot inhiba muscultura esofagului.

Fie ca aveti arsuri la stomac ocazional sau frecvent, este recomandat sa faceti schimbari in dieta care sa va amelioreze simptomele.

Referinte:

https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#helpful-foods

https://www.health.com/condition/heartburn/11-foods-that-help-heartburn-according-to-gastroenterologists