Alopecie – factori de risc, cauze si tratament

Alopecie – factori de risc, cauze si tratament Alopecie – factori de risc, cauze si tratament

Ultima actualizare: 15 septembrie 2023

alopecie

Rarirea si caderea parului sunt probleme care pot afecta toti indivizii si care pot fi mai mult sau mai putin demoralizante.

Caderea parului poarta denumirea medicala de alopecie si este o afectiune care se poate manifesta fie doar la nivelul scalpului, fie pe tot corpul, si poate fi temporara sau permanenta. Poate avea la baza mostenirea genetica, modificarile hormonale, anumite afectiuni medicale sau poate fi o situatie normala a procesului de imbatranire. Oricine se poate confrunta cu alopecie, insa este mai frecventa la barbati.

Calvitia se refera de obicei la caderea excesiva a parului de pe scalp. Caderea ereditara a parului, care apare odata cu inantarea in varsta, este cea mai frecventa cauza a alopeciei. Cei mai multi oameni prefera sa lase caderea parului sa-si urmeze cursul, netratata si neascunsa. In schimb, alte persoane, in special femeile, prefera sa se acopere cu palarii, peruci si esarfe. Cu toate acestea, multi oameni aleg unul dintre tratamentele disponibile, pentru a preveni caderea in continuare a parului sau pentru a restabili cresterea acestuia.

Inainte de a urma tratamentul impotriva caderii parului, discutati cu medicul despre cauza alopeciei si despre variantele de tratament disponibile.


Alopecie – informatii generale

Alopecia poate fi cauzata de o problema de sanatate, o deficienta de nutrienti, sarcina sau de anumite medicamente. Pentru a gestiona situatia, este recomandat, in primul rand, sa evitati folosirea placilor de par si sa faceti anumite schimbari privind stilul de viata. De asemenea, exista si tratamente, insa acestea sunt prescrise in functie de cauza alopeciei.

Semne si simptome de alopecie

Puteti lua in calcul ca va confruntati cu alopecie in momentul in care observati ca va cade mai mult par decat de obicei, dar acest lucru poate fi mai greu de identificat decat ati putea crede.

Urmatoarele semne pot oferi cateva indicii:

  • par slabit. Verificati peria sau pieptenele dupa ce le utilizati. Daca observati mai mult par decat de obicei, acesta poate fi un semn de alopecie.
  • zone fara par. Acestea pot varia in dimensiune si pot deveni tot mai mari in timp.
  • durere sau mancarime. Daca aveti o afectiune de baza a pielii, care cauzeaza alopecie, este posibil sa simtiti si durere sau mancarime la nivelul scalpului.

Persoanele cu alopecie pot alege BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant, un sampon delicat si revitalizant, care actioneaza impotriva caderii parului. Acest sampon ofera parului vitalitate si catifelare, hranindu-l si stimuland cresterea acestuia.

Alopecie – factori de risc si cauze

Exista mai multe tipuri de alopecie, unele sunt frecvent intalnite, altele mai rare, fiecare avand cauze diferite.

In functie de tipul de alopecie, problema poate fi rezultatul geneticii, cauzelor interne sau factorilor externi.

Alopecie androgena

Acest tip de alopecie este determinat de factorul genetic si poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Este, de asemenea, cel mai frecvent tip de alopecie, afectand pana la 50% dintre oameni.

Alopecia androgena se dezvolta de obicei treptat. Unii oameni ar putea experimenta primele semne de alopecie inca din perioada pubertatii, in timp ce altii ar putea sa observe semnele abia la varsta mijlocie.

Alopecia feminina duce adesea la subtierea parului pe tot scalpul si apare de obicei dupa varsta de 65 de ani. Cu toate acestea, unele femei dezvolta alopecie mai devreme in timpul vietii.

Alopecia masculina se manifesta de obicei prin caderea progresiva a parului de deasupra tamplelor si subtierea acestuia la nivelul crestetului capului, creand o forma de „M”.

Alopecie areata

Alopecia areata este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca foliculii de par, rezultand zone fara par, care pot fi mai mici sau mai mari. In unele cazuri, poate duce la caderea totala a parului.

Pe langa pierderea parului de pe scalp, unele persoane cu alopecie areata isi pierd si parul sprancenelor, genelor sau parul din alte parti ale corpului.

BIOCLIN BIO-FORCE Supliment alimentar este un supliment alimentar pentru par (combate caderea parului, hraneste si fortifica firul de par), cu eliberare lenta.

Efluviu anagen

Efluviul anagen este un tip de alopecie manifestata printr-o cadere rapida a parului. Aceasta problema se produce de obicei din cauza radioterapiei sau a chimioterapiei. De obicei, parul creste la loc dupa incetarea tratamentului.

Efluviu telogen

Efluviul telogen este un tip de cadere brusca a parului, care apare in urma unui soc emotional sau fizic, cum ar fi un eveniment traumatic, o perioada de stres extrem sau o boala grava. Poate avea la baza si modificarile hormonale, care ar putea fi cauzate de:

Efluviul telogen poate avea si alte cauze potentiale, cum ar fi:

  • malnutritia, printre care deficitul de vitamine sau minerale;
  • anumite tulburari endocrine;
  • inceperea sau incetarea tratamentului contraceptiv;
  • efecte postoperatorii, ca urmare a anesteziei;
  • boli acute sau infectii severe, precum COVID-19.

Mai multe tipuri de medicamente pot provoca, de asemenea, efluviu telogen:

  • anticoagulante;
  • anticonvulsivante;
  • retinoizi orali;
  • beta-blocante;
  • medicamentele tiroidiene.

Alopecie de tractiune

Alopecia de tractiune este cauzata de aplicarea unei presiuni mari asupra parului, adesea in urma tehnicilor dure de coafare a acestuia si a folosirii temperaturilor ridicate pentru ondulare.

alopecie-de-tractiune

Tinea capitis

Tinea capitis, numita si pecinginea scalpului, este o infectie fungica la nivelul scalpului si firelor de par. Provoaca formarea unor zone mici fara par, care devin scuamoase si pruriginoase. In timp, daca nu este tratata, dimensiunea zonelor fara par creste si se umple cu puroi.

Tinea capitis cauzeaza si alte semne si simptome, cum ar fi:

  • par fragil care se rupe usor;
  • sensibilitate la nivelul scalpului.

Tratament pentru alopecie

Exista o gama larga de optiuni de tratament pentru alopecie, insa medicii aleg cea mai potrivita varianta in functie de cauza caderii parului. De obicei, cele mai frecvente tipuri de alopecie sunt tratate cu medicamente topice sau orale.

Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (OTC) sunt de obicei sub forma de creme, geluri, solutii sau spume, pe care le aplicati direct pe scalp. Cele mai multe produse contin un ingredient numit minoxidil.

alopecie-tratament

Medicamentele eliberate pe baza de reteta, cum ar fi finasterida, pot ajuta la prevenirea alopeciei androgenice, in special in cazul barbatilor. Acest medicament trebuie administrat zilnic, pentru a incetini caderea parului, cu toate ca unele persoane pot observa ca parul incepe din nou sa creasca atunci cand iau finasterida.

Medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii, daca alopecia pare sa fie cauzata de o afectiune autoimuna.

Tratamentele mai noi care sunt, de asemenea, explorate includ unele forme de terapie cu laser, microneedling cu PRP, precum si alte medicamente orale. Multe dintre aceste tratamente sunt inca in fazele timpurii de testare, asa ca sunt necesare mai multe cercetari.

Transplant de par

Transplantul de par este o procedura chirurgicala prin care zonele afectate de alopecie sunt acoperite cu par recoltat din diferite regiuni ale corpului, numite zone donatoare (ceafa, tample, barba, piept), care sunt rezistente la factorii care cauzeza caderea parului.

alopecie-transplant-de-par

Cum poate fi prevenita alopecia

In cele mai multe cazuri, alopecia are la baza factorul genetic. Acest tip de alopecie nu poate fi prevenit. Cu toate acestea, exista anumite masuri pe care le puteti lua pentru a evita tipurile de alopecie care pot fi prevenite:

  • Fiti bland(a) cu parul. Evitati tragerea parului atunci cand va periati si pieptanati, mai ales daca parul este ud. In plus, nu folositi tratamentele dure, cum ar fi ondulatoarele, tratamentele cu ulei fierbinte si coafurile permanente.
  • Intrebati medicul ce medicamente si suplimente ar putea provoca alopecie.
  • Protejati-va parul de lumina soarelui si de alte surse de lumina ultravioleta.
  • Renuntati la fumat. Unele studii arata o asociere intre fumat si calvitie la barbati.

 

Referinte:

https://www.health.com/beauty/21-causes-of-hair-loss-and-what-you-can-do-about-it

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

https://www.healthline.com/health/hair-loss

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327005

https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-pictures/ten-causes-of-hair-loss.aspx

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/understanding-hair-loss-basics

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 2 la pret de 1
    BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant, 200 ml RO

    BIOCLIN BIO-FORCE Sampon fortifiant X 200 ml

    BIOCLIN BIO-FORCE Sampon Fortifiant este un sampon delicat si revitalizant, care actioneaza impotriva caderii parului. Acest sampon ofera parului vitalitate si catifelare, hranindu-l si stimuland cresterea…

  • BIOCLIN BIO-FORCE Supliment alimentar, 60 cpr RO

    BIOCLIN BIO-FORCE Supliment alimentar X 60 comprimate

    Supliment alimentar cu aminoacizi sulfurosi (cisteina si metionina), vitamine (B6, biotina, acid folic, acid pantotenic)  si minerale (zinc si cupru), extracte din samburi de struguri si seminte…