Astm bronsic: cauze, simptome, tratament, preventie

Astm bronsic: cauze, simptome, tratament, preventie Astm bronsic: cauze, simptome, tratament, preventie

Ultima actualizare: 9 iulie 2024

astm-bronsic

Astmul bronsic este o boala inflamatorie care poate afecta caile respiratorii catre plamani. Astmul bronsic perturba respiratia si poate ingreuna sau poate face imposibila efectuarea unor activitati fizice.

Pentru a intelege astmul bronsic, este necesar sa aflati ce se intampla atunci cand respirati. De obicei, in timpul fiecarei respiratii, aerul trece prin nas sau gura, se deplaseaza in jos prin gat si caile respiratorii, ajungand in cele din urma la plamani.

La nivelul plamanilor exista o multime de pasaje mici care ajuta la transportarea oxigenului din aer in fluxul sanguin. Simptomele de astm bronsic apar atunci cand captuseala cailor respiratorii se umfla, iar muschii din jurul lor se contracta. Caile respiratorii sunt invadate apoi de mucus, care limiteaza si mai mult cantitatea de aer care poate trece prin acestea. Aceste efecte pot provoca o criza (atac) de astm bronsic, care se manifesta prin tuse, dificultati de respiratie, senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare, toate acestea fiind manifestari tipice astmului.

 


Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii care afecteaza aproximativ 7% din populatia globului. Acesta debuteaza, de cele mai multe ori, in copilarie, incepand cu varsta de cinci ani. Prevalenta bolii este mai mare la persoanele de pana in 18 ani, decat in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

Tipuri de astm bronsic

Exista mai multe tipuri de astm in afara de cel bronsic, cum ar fi astmul alergic.

In functie de severitatea manifestarilor clinice, astmul bronsic este clasificat astfel:

Usor intermitent

Usor intermitent, cu o frecventa a simptomelor diurne de maximum doua zile pe saptamana, iar a celor nocturne de maximum doua pe luna si cu exacerbari scurte.

Usor persistent

Crizele respiratorii dureaza mai mult de doua zile pe saptamana, dar nu zilnic, mai mult de doua manifestari nocturne si exacerbare care poate limita activitatea pacientului.

Moderat persistent

Simptomele diurne sunt zilnice, cele nocturne mai des de o data pe saptamana, iar exacerbarile limiteaza activitatea si pot dura mai multe zile.

astm-bronsic-tipuri

Sever persistent

Simptomele sunt continue, cele nocturne, frecvente, activitatea fizica se limiteaza, iar exacerbarile sunt, de asemenea, frecvente.

Cauze

Afectiunea este provocata de mai multi factori de mediu, dar si de factori care tin de stilul de viata. Factorii de mediu sunt alergenii (produse alimentare, aditivi alimentari, polen, mucegai, acarieni, praf, par de animale), fumatul (atat activ, cat si pasiv), infectii respiratorii recurente si netratate, poluarea, schimbarile bruste ale vremii, anumite medicamente (cum ar fi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocantele).

Declansatorii care tin de natura persoanei afectate sunt fondul genetic, obezitatea, sexul, starile de anxietate si stresul emotional, refluxul gastroesofagian.

Semne si simptome

Astmul bronsic are o simptomatologie specifica, mai ales in cazul formelor severe sau in perioadele de exacerbari, precum:

  • dispnee (dificultati de respiratie)
  • constrictie toracica
  • wheezing (respiratie suieratoare)
  • tuse care se poate agrava pe timpul noptii (tusea poate fi unicul simptom in anumite cazuri).

Diagnostic

Este recomandat sa apelati la medicul pneumolog in urmatoarele situatii:

  • Simptomele isi fac aparitia atat noaptea cat si ziua si va limiteaza activitatile obisnuite.
  • Aveti o criza de astm care va pune viata in pericol.
  • Starea nu se imbunatateste in urma unui tratament care dureaza deja de trei-sase luni.
  • Aveti simptome neobisnuite pe care nu le puteti diagnostica.
  • Ati fost internat din cauza astmului.
  • Ati luat corticosteroizi cu administrare orala de mai mult de doua ori intr-un an.
  • Aveti un copil cu varsta intre zero si patru ani care sufera simptome asmatice in fiecare zi si trei sau patru nopti pe saptamana sau un copil de orice varsta cu simptome recurente mai mult de trei zile pe saptamana si simptome nocturne mai mult de doua ori pe luna.

In momentul in care incepeti sa experimentati simptomele si manifestarile mentionate mai sus, sau va incadrati in situatiile mentionate, ar putea fi recomandat sa luati legatura cu un medic pentru a demara cateva investigatii pentru astmul bronsic. Acesta va analiza simptomele bolii, va va cere istoricul medicul atat al pacientului cat si cel familial, va executa un examen fizic si teste paraclinice, precum spirometria. Desigur, medicul va poate recomanda si o radiografie toracica, teste pentru depistarea alergiilor sau chiar analize de sange pentru astm bronsic.

astm-bronsic-diagnostic

Una dintre cele mai comune metode de diagnosticare a astmului bronsic este spirometria. Spirometria este un test non-invaziv care masoara capacitatea respiratorie. Pentru a realiza acest test care dureaza in medie de la 10 la 15 minute, trebuie sa expirati cat de mult aer puteti la capacitate maxima intr-un dispozitiv numit spirometru. Rezultatul va fi obtinut pe loc.

Pentru a putea depista eventualele alergii, medicul va poate propune efectuarea unui test alergologic cutanat, care dureaza in jur de 30 de minute. In cadrul acestui test, medicul realizeaza o intepatura superficiala la nivelul pielii. Daca sunteti alergic la factorul alergen introdus la nivelul pielii, de exemplu acarieni sau polen, locul intepaturii se inroseste.

Metode de tratament pentru astmul bronsic

De la inceput trebuie stabilit un aspect: astmul nu poate fi vindecat. Totusi, acesta poate fi controlat foarte bine cu ajutorul anumitor tratamente, asigurand astfel o viata placuta pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Fiind o boala cronica, tratamentul este unul de lunga durata. La fel de importanta ca tratamentul este si evitarea cu orice pret a factorilor declansatori. Cu ajutorul medicului va va fi mult mai usor sa-i identificati si sa luati masurile adecvate impotriva lor.

Tratamentul impotriva astmului bronsic este prescris de catre medic in functie de severitatea cu care se manifesta astmul si, de obicei, este compus din doua tipuri de medicamente pentru astm bronsic. Primul consta in medicamentele de control, cele de zi cu zi, care ajuta la prevenirea crizelor de astm. Al doilea tip de medicamente este utilizat doar in cazul unei crize de astm. Acestea au rolul de a dilata caile respiratorii pentru ca pacientul sa poate sa depaseasca starea de sufocare sau de tuse.

Medicamente

Cea mai eficienta medicatie in cazul astmului bronsic este reprezentata de corticosteroizii inhalatori, deoarece aceste medicamente pot impiedica evolutia bolii. Pentru gestionarea astmului poate fi recomandata si medicatia administrata prin inhalare, care are o actiune intra-pulmonara. Acest lucru presupune utilizarea unui inhalator, un dispozitiv disponibil sub mai multe forme: inhalatoare presurizate cu doza masurata, aerosoli dozati presurizati, inhalatoare cu pudra uscata sau nebulizatoare. Medicul stabileste si modifica dozele terapeutice in functie de evolutia tratamentului.

astm-bronsic-tratament

Remedii naturiste

Desigur, exista si optiunea tratamentului naturist care include utilizarea siropurilor pe baza de plante care pot ajuta la ameliorarea tusei si la expectorarea mucusului, dar si ceaiurile din plante cu proprietati calmante sau suplimente naturale care pot reduce stresul, anxietatea si starile de agitatie care pot declansa crizele de astm bronsic.

Ce trebuie sa faceti in cazul unei crize de astm?

In situatia unei crize de astm, simptomele mentionate mai sus se vor acutiza, cel mai des din cauza unei aglomerari de mucus in caile respiratorii sau ingustarea lor. Dificultatea in respiratie provoaca o senzatie de sufocare, respiratie suieratoare si tuse compulsiva. Acestea trebuie rezolvate prin tratament imediat, care implica utilizarea inhalatorului sau cu un consult specializat de urgenta in lipsa acestuia. Dupa folosirea inhalatorului este posibil sa mai aveti nevoie de o doza la circa 20 de minute dupa apogeul crizei.

Astmul nu este o afectiune vindecabila, insa, cu ajutorul informatiilor si remediilor, ii puteti face fata si va puteti continua viata intr-un mod satisfacator prin evitarea factorilor declansatori.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6424-asthma

https://www.healthline.com/health/asthma

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323523