Astmul bronsic: Ce este si cum poate fi tratat?

Astmul bronsic: Ce este si cum poate fi tratat? Astmul bronsic: Ce este si cum poate fi tratat?

Ultima actualizare: 29 septembrie 2021

Manifestarile descrise de pacientii care sufera de astm bronsic includ accese periodice de tuse, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si senzatie de apasare in piept. Cititi articolul de mai jos pentru a afla ce este astmul bronsic, cum se manifesta astmul bronsic, care sunt factorii declansatori si simptomele, tipurile de astm bronsic si tratamentul lor. 

Ce este astmul bronsic? 

Astmul bronsic este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii care afecteaza la nivel global aproximativ 7% din populatie. Acesta debuteaza, de cele mai multe ori, in copilarie, incepand cu varsta de 5 ani. Prevalenta bolii este mai mare la persoanele de pana in 18 ani, decat in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.
 

Care sunt factorii declansatori? 

Afectiunea este provocata de mai multi factori care tin de mediu, dar si de natura persoanei afectate. Factorii de mediu includ alergeni (produse alimentare, aditivi alimentari, polen, mucegai, acarieni, praf, par de animale), fumatul (atat activ, cat si pasiv), infectii respiratorii recurente si netratate, poluarea, schimbarile bruste ale vremii, anumite medicamente (cum ar fi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocantele).
Declansatorii care tin de natura persoanei afectate sunt fondul genetic, obezitatea, sexul, starile de anxietate si stres emotional, refluxul gastroesofagian.
 

Simptomele astmului bronsic

Astmul bronsic are o simptomatologie specifica, mai ales in cazul bolii severe sau in perioadele de exacerbari, precum dispnee (greutate in respiratie), constrictie toracica, wheezing (respiratie suieratoare), tuse care se poate agrava pe timpul noptii (tusea poate fi unicul simptom in anumite cazuri).
 

Tipuri de astm bronsic

Exista mai multe tipuri de astm in afara de cel bronsic, de exemplu astmul alergic. 
 
In functie de severitatea manifestarilor clinice, astmul bronsic este clasificat astfel:
Usor intermitent, cu o frecventa a simptomelor diurne de maximum doua zile pe saptamana, iar a celor nocturne de maximum doua pe luna si cu exacerbari scurte.
 
Usor persistent. Crizele respiratorii dureaza mai mult de doua zile pe saptamana, dar nu zilnic, mai mult de doua manifestari nocturne si exacerbare care poate limita activitatea pacientului.
 
Moderat persistent. Simptomele diurne sunt zilnice, cele nocturne mai des de o data pe saptamana, iar exacerbarile limiteaza activitatea si pot dura mai multe zile.
 
Sever persistent. Simptomele sunt continue, cele nocturne, frecvente, activitatea fizica se limiteaza, iar exacerbarile, la fel, frecvente.
 

Cand trebuie sa mergeti la medic? 

Este recomandat sa apelati la medicul pneumolog in urmatoarele situatii:
 
Simptomele isi fac aparitia atat noaptea cat si ziua si va limiteaza activitatile obisnuite.
Aveti o criza de astm ce va pune viata in pericol.
Starea dumneavoastra nu se imbunatateste in urma unui tratament care dureaza deja de trei-sase luni.
Aveti simptome neobisnuite pe care nu le puteti diagnostica.
Ati fost internat din cauza astmului.
Ati luat corticosteroizi cu administrare orala de mai mult de doua ori intr-un an.
Aveti un copil cu varsta intre zero si patru ani care sufera simptome asmatice in fiecare zi si trei sau patru nopti pe saptamana sau un copil de orice varsta cu simptome recurente mai mult de trei zile pe saptamana si simptome nocturne mai mult de doua ori pe luna. 
 
In momentul in care incepeti sa experimentati simptomele si manifestarile mentionate mai sus, sau va incadrati in situatiile mentionate,  ar putea fi o idee buna sa va contactati medicul pentru a demara cateva investigatii pentru astmul bronsic. Acesta va analiza simptomele bolii, va va cere istoricul medicul atat al pacientului cat si cel familial, va executa un examen fizic si teste paraclinice, precum spirometria. Desigur, medicul va poate recomanda si test de radiografie toracica, teste pentru depistarea alergiilor sau chiar analize de sange pentru astm bronsic. 
 
Una dintre cele mai comune metode pentru diagnosticarea astmului bronsic este spirometria. Aceasta consta intr-un test non-invaziv ce va masura capacitatea respiratorie. Pentru a realiza acest test care dureaza in medie de la 10 la 15 minute, trebuie sa expirati cat de mult aer puteti la capacitate maxima intr-un dispozitiv numit spirometru. Rezultatul va fi obtinut pe loc. 
 
Pentru a putea depista eventualele alergii, medicul va poate supune si la testul alergologic cutanat, care dureaza in jur de 30 de minute. In cadrul acestui test, medicul va realiza o intepatura superficiala la nivelul pielii. Daca sunteti alergic la factorul alergen introdus la nivelul pielii, de exemplu acarieni sau polen, locul intepaturii se inroseste. 
 

Tratamentul astmului bronsic

Acest aspect trebuie stabilit de la inceput: astmul nu se vindeca. Totusi, acesta poate fi controlat foarte bine cu ajutorul anumitor tratamente, asigurand astfel o viata placuta pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune. Fiind o boala cronica, tratamentul este unul de lunga durata. La fel de important precum tratament este si evitarea cu orice pret a factorilor declansatori. Cu ajutorului medicului va va fi mult mai usor sa-i identificati si sa luati masurile adecvate impotriva lor. 
 
Tratamentul impotriva astmului bronsic va fi decis de catre medic in functie de severitatea cu care se manifesta astmul si se va compune din doua tipuri de medicamente pentru astm bronsic. Primul consta in medicamentele de control, cele de zi cu zi, care vor ajuta la prevenirea acceselor de astm. Al doilea tip vor fi cele necesare in cazul unei crize de astm. Acestea vor servi la dilatarea cailor respiratorii pentru ca pacientul sa poate sa depaseasca starea de sufocare sau de tuse. 
 
Cea mai eficienta medicatie in cazul astmului bronsic este reprezentata de corticosteroizii inhalatori, deoarece acest tip de medicamente pot impiedica evolutia bolii. Pentru controlul astmului va fi recomandata si medicamentatia administrata prin inhalare, ce va avea o actiune intra-pulmonara. Se va utiliza asadar un dispozitiv numit inhalator, dispozitiv ce poate lua mai multe forme: inhalatoare presurizate cu doza masurata, aerosli dozati presurizati, inhalatoare cu pudra uscata sau nebulizatoare. Medicul va va demonstra metoda corecta de folosire a acestor dispozitive si va stabili si modifica dozele terapeutice in functie de evolutia tratamentului. 
 
Desigur, exista si optiunea tratamentului naturist ce include siropurile pe baza de plante care pot ajuta la atenuarea tusei si expectorarea mucusului, dar si ceaiurile din plante cu proprietati calmante sau suplimente naturale ce pot reduce stresul, anxietatea si starile de agitatie ce pot declansa crizele de astm bronsic
 

Ce trebuie sa faceti in cazul unei crize de astm? 

In situatia unei crize de astm, simptomele mentionate mai sus se vor acutiza, cel mai des din cauza unei aglomerari de mucus in caile respiratorii sau ingustarea lor. Dificultatea in respiratie va duce la senzatia de sufocare, respiratie suieratoare si tuse compulsiva. Acestea trebuie rezolvate prin tratament imediat cu utilizarea inhalatorului sau cu un consult specializat de urgenta in lipsa acestuia. Dupa folosirea inhalatorului este posibil sa mai aveti nevoie de o doza la circa 20 de minute dupa apogeul crizei. 
 
Astmul nu este o afectiune vindecabila dar, inarmati cu informatii si remedii, ii puteti face fata si va puteti continua viata intr-un mod satisfacator prin evitarea factorilor declansatori. 
 
Text: Andreea Bunea

Surse: Webmd.com, Manualul Merk, Editia a XVIII-a