Informatii despre spirometrie – ce este si cand se recomanda

Informatii despre spirometrie – ce este si cand se recomanda Informatii despre spirometrie – ce este si cand se recomanda

Ultima actualizare: 4 iulie 2023

Testul de spirometrie reprezinta o evaluare a modului in care va functioneaza plamanii. Acest test va analiza cantitatea de aer pe care o puteti inspira si expira, dar si cat de rapid faceti acest lucru. De obicei, testul de spirometrie este recomandat pentru a diagnostica diverse afectiuni cum ar fi astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau alte boli respiratorii.

Afectiunile aparatului respirator pot fi probleme relativ usoare sau de gravitate medie si mare, deloc de neglijat. Ce facem pentru a trata aceste dificultati respiratorii? Naturalis va propune varianta naturista, BronhoSuport, cu asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de cimbru-de-cultura, ciubotica-cucului, grindelia si tal de lichen-de-piatra cu mierea poliflora.

Medicul va poate recomanda spirometria pentru a evalua in mod periodic modul in care functioneaza plamanii si pentru a stabili daca este necesar vreun tratament specific pentru a diminua simptomele asociate afectiunilor respiratorii. Daca va doriti sa aflati mai multe despre spirometrie si sa intelegeti cand se recomanda testul, ce este acesta si ce rol are, in acest articol veti gasi informatiile de care aveti nevoie.

Spirometrie – ce este si ce rol are

Testul de spirometrie se concentreaza pe verificarea modului in care functioneaza functia pulmonara. Prin acest test, medicul masoara fluxul de aer din plamani si estimeaza cantitatea de aer care intra in plamani. De asemenea, aceasta masuratoare il ajuta pe medic sa concluzioneze cat de puternici sunt plamanii pacientului si cat de usor poate respira acesta.

Un aspect important de stiut este acela ca procedura de spirometrie este una sigura. Mai mult, acest test este unul foarte comun si poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni respiratorii serioase, cum ar fi astmul sau BPOC-ul. In plus, medicul va recomanda sa efectuati testul de spirometrie atunci cand sunteti deja diagnosticat(a) cu o boala respiratorie cronica, iar rezultatele il vor ajuta sa evalueze modul in care a evoluat boala si daca este necesara modificarea tratamentului.

Cand se recomanda testul de spirometrie?

Testul de spirometrie se recomanda atunci cand plamanii pacientului nu functioneaza in mod normal. Acest test ajuta la diagnosticarea bolilor respiratorii si pulmonare, cum ar fi:

  • astm;
  • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
  • fibroza chistica;
  • fibroza pulmonara.

Medicul va poate recomanda sa efectuati testul de spirometrie si in urmatoarele situatii:

  • pentru a determina capacitatea plamanilor;
  • pentru a masura schimbarile care pot aparea la nivel pulmonar ca rezultat al bolii pulmonare cronice;
  • pentru a identifica schimbarile timpurii in functia plamanului si, in unele cazuri, pentru a personaliza tratamentul pacientului;
  • pentru a detecta ingustarea cailor aeriene;
  • pentru a decide cat de eficient este tratamentul pe baza de inhalatori, in ameliorarea simptomelor pe care le aveti;
  • pentru a evalua daca expunerea la anumite substante a alterat modul in care functioneaza plamanii;
  • pentru a estima riscul pe care il aveti in a dezvolta complicatii respiratorii, inainte de a trece printr-o interventie chirurgicala.

Siropul Dacia Plant Calmotusin calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale. Acest produs contine extracte de patlagina, isop, nalba-mare, ciubotica-cucului, scai-vanat, ghimbir, lemn-dulce si uleiuri esentiale de menta-creata, eucalipt, cimbru-de-cultura, pin si roinita.

Medicul care va urmareste starea de sanatate poate recomanda testul de spirometrie daca aveti simptome asociate dezvoltarii bolilor pulmonare sau respiratorii. Urmatoarele simptome ii pot indica medicului sa recomande testul de spirometrie:

  • durere sau presiune in zona pieptului;
  • tuse accentuata, in mod special tuse cu mucus;
  • dificultate in a respira adanc;
  • dificultati de respiratie (dispnee);
  • respiratie suieratoare.

Cum se efectueaza testul de spirometrie?

In ziua in care are loc testul de spirometrie, medicul va va recomanda sa nu folositi anumiti inhalatori sau medicamente pe care le folositi in mod general. De asemenea, este recomandat sa purtati haine lejere si sa nu luati mese copioase inainte de testare. Testul de spirometrie nu este dureros si este efectuat de catre un tehnician specializat in evaluarea functiilor respiratorii.

Acest test este repetat de cateva ori pentru a obtine o mai mare precizie a rezultatelor. Cand efectuati testul de spirometrie, este important sa urmati recomandarile medicului, si anume:

  • sa luati doar acea medicatie pe care vi-o indica medicul pentru ziua testului;
  • sa nu fumati cu cel putin 6 ore inainte de a efectua testul de spirometrie;
  • daca folositi un tip de inhalator cu efect pe termen scurt, este recomandat sa nu il folositi cu cel putin 6 ore inainte de testare.

Farmacistii Catena recomanda siropul Plantusin Forte de la Fares care ajuta la inlaturarea disconfortului creat la nivelul cailor respiratorii superioare.

Pe langa aceste recomandari, este posibil ca medicul sa va dea instructiuni suplimentare. Este important sa stiti ca in timpul testului veti sta in picioare. Exista si teste care se efectueaza in pozitie sezanda. Vi se va plasa o clama pe nas si se va plasa o masca de plastic pe nas ce va fi conectata la aparatul de spirometrie. Pe parcursul testului, tehnicianul va va solicita sa inspirati adanc si apoi sa expirati aerul din plamani cat de puternic si rapid puteti.

Efectuarea acestui efort maximal este foarte importanta pentru rezultate corecte ale testului de spirometrie. In plus, testul va fi repetat de cel putin 3 ori, pentru a obtine cele mai precise rezultate. In unele cazuri, tehnicianul va poate administra un medicament ce va va ajuta sa va deschideti caile respiratorii, urmat de repetarea testului pentru a confirma daca medicamentul va imbunatateste respiratia. In medie, testul de spirometrie dureaza in jur de 30 – 45 de minute.

Chiar daca testul de spirometrie nu este dureros, dupa efectuarea acestuia puteti simti o stare de ameteala si oboseala din cauza respiratiilor adanci pe care trebuie sa le efectuati. De asemenea, puteti resimti o stare de somnolenta. Actiunea necesara pentru efectuarea testului de spirometrie, respectiv respirarea puternica intr-un tub, va poate provoca tuse. Din fericire, aceste simptome vor disparea rapid dupa ce finalizati testul.

In timpul efectuarii spirometriei, puteti experimenta o crestere a pulsului. Asadar, daca ati suferit un atac de cord in ultimele luni sau aveti alte afectiuni cardiace, este important sa informati medicul despre acestea. De asemenea, medicul trebuie sa fie informat si daca ati avut o interventie chirurgicala in zona pieptului, abdomenului, la nivel cranian sau ocular.

In concluzie, testul de spirometrie este necesar atunci cand va confruntati cu probleme respiratorii sau pulmonare. Acesta este recomandat pentru a stabili un diagnostic precis si pentru a personaliza schema de tratament. De asemenea, daca deja urmati un tratament pentru afectiunea pulmonara sau respiratorie pe care o aveti, prin spirometrie veti putea afla daca tratamentul este eficient.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spirometry/about/pac-20385201

https://www.nhs.uk/conditions/spirometry/

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17833-spirometry

https://www.healthline.com/health/fev1-copd#monitoring-copd

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/spirometry#:~:text=Spirometry%20is%20the%20most%20common,of%20breath%2C%20or%20a%20cough

 

Farmacistul Catena va recomanda: