Radiografie toracica: ce este si cand este recomandata

Radiografie toracica: ce este si cand este recomandata Radiografie toracica: ce este si cand este recomandata

Ultima actualizare: 29 aprilie 2024

radiografie-toracica

Radiografia este un test imagistic care implica utilizarea unui nivel mic de radiatii pentru a produce imagini ale organelor, tesuturilor si oaselor corpului. Cand este tintita catre zona pieptului, radiografia toracica poate ajuta la identificarea anomaliilor sau a bolilor cailor respiratorii, vaselor de sange, oaselor, inimii si plamanilor. De asemenea, radiografiile toracice pot descoperi prezenta lichidului in plamani sau a lichidului sau aerului in jurul plamanilor.

Medicul poate recomanda o radiografie toracica din mai multe motive, inclusiv pentru a evalua leziunile aparute in urma unui accident sau pentru a monitoriza progresia unei boli, cum ar fi fibroza chistica. De asemenea, unii oameni pot fi supusi unei radiografii toracice cand ajung la camera de garda cu dureri in piept sau daca au fost implicati intr-un accident care a provocat o lovitura in zona pieptului.

Radiografia toracica este un test usor, rapid si eficient care a fost utilizat timp de zeci de ani pentru a-i ajuta pe medici sa observe unele dintre cele mai vitale organe ale corpului.


Ce este radiografia toracica?

Radiografia toracica este un test medical care examineaza interiorul toracelui. Acest test ii ofera furnizorului de servicii medicale informatii despre cat de bine functioneaza plamanii, inima si alte structuri din interiorul pieptului.

Testul este realizat intr-o sectie de radiologie a unui spital sau in cabinetul furnizorului de asistenta medicala. Daca medicul descopera in timpul radiografiei toracice o leziune, acesta va lua masuri speciale pentru a preveni o problema ulterioara.

Aparatul cu raze X este amplasat in dreptul zonei toracice. Pacientul este rugat sa-si tina respiratia in timp ce radiografia este facuta, astfel incat aceasta sa nu fie neclara. De obicei, sunt necesare doua sau trei radiografii.

Cand se recomanda radiografia toracica?

Medicul poate recomanda o radiografie toracica daca banuieste ca simptomele sunt cauzate de o problema la nivelul pieptului. Printre aceste simptome se numara:

  • durerile in piept;
  • febra;
  • tusea persistenta;
  • dificultatile de respiratie.

cand-se-recomanda-radiografia-toracica

Aceste simptome ar putea fi provocate de urmatoarele afectiuni, pe care o radiografie toracica le poate detecta:

De asemenea, radiografia toracica poate fi efectuata pentru a stabili dimensiunea si forma inimii. Anomaliile privind dimensiunea si forma inimii pot indica probleme ale functionarii acesteia.

Medicii folosesc uneori radiografiile toracice pentru a monitoriza starea pacientilor dupa o interventie chirurgicala in zona pieptului. Medicii pot verifica daca materialele implantate sunt in locul potrivit si daca exista acumulari de lichid la nivelul toracelui.

Cum va pregatiti pentru o radiografie toracica?

Uneori, radiografiile toracice sunt efectuate in timpul unei vizite la camera de garda si de obicei sunt realizate imediat. Alteori, specialistul poate recomanda o radiografie toracica in timpul unei vizite de rutina sau de monitorizare a unei afectiuni. In aceste cazuri, radiografia poate fi efectuata mai tarziu in cursul zilei, eventual intr-o locatie diferita.

Cat dureaza?

Realizarea unei radiografii toracice dureaza doar cateva secunde. Cu toate acestea, unii oameni pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se pregati pentru o radiografie toracica. Este greu de intuit exact cat timp va dura acest lucru.

Daca radiografia toracica este efectuata in timpul unei vizite de urgenta, rezultatele sunt de obicei oferite imediat.

Unde pot fi facute radiografiile toracice?

Radiografiile toracice pot fi efectuate in multe tipuri de unitati medicale, cum ar fi:

  • spitale;
  • unitati de ingrijiri urgente;
  • unitati de asistenta medicala ambulatorie;
  • clinici de diagnosticare imagistica.

radiografie-toracica-pregatire

Restrictii alimentare

De obicei, nu exista restrictii privind consumul de mancare si bautura inainte de o radiografie toracica. Cu toate acestea, urmati instructiunile oricarui furnizor de asistenta medicala inainte de testare.

Cum se realizeaza radiografia toracica?

Radiografia toracica este un test relativ rapid care include cativa pasi de parcurs.

  • Inregistrare

Inainte de a fi supus unei radiografii toracice, ati putea fi nevoit sa va inregistrati mai intai. Din sala de asteptare, veti fi mutat intr-o zona privata pentru a va schimba intr-un halat special, daca acest lucru este necesar. Un tehnician in radiologie va poate pune intrebari suplimentare si va poate explica cum va decurge testul.

  • Pe tot parcursul testului

Veti fi mutat in camera unde va fi facuta radiografia toracica. Testul implica de regula efectuarea a doua radiografii, una din fata sau spate si una din lateral.

In cazul radiografiei facute din spate, tehnicianul radiolog va va aseza in picioare cu pieptul si soldurile lipite de placa de imagine. In schimb, in cazul radiografiei din lateral, veti sta cu profilul corpului lipit de placa si cu bratele ridicate.

Cand va aflati in pozitia optima, tehnicianul radiolog se muta de obicei intr-o alta camera sau in spatele unui perete. Specialistul va va cere sa va tineti scurt respiratia in timp ce este realizata radiografia. Acest lucru ar trebui sa dureze doar cateva secunde.

radiografie-toracica-realizare

  • Dupa test

Imediat dupa test, tehnicianul radiolog se va asigura ca imaginile sunt suficient de clare si satisfacatoare pentru a fi interpretate corect. Radiologul este furnizorul de asistenta medicala care citeste radiografia si ofera rezultatele.

Nu exista timp de recuperare sau efecte secundare dupa o radiografie toracica.

Interpretarea rezultatelor

Dupa o radiografie toracica, imaginile sunt analizate de radiolog. Acesta va va oferi interpretarea rezultatelor si o va trimite furnizorului de asistenta medicala. Furnizorul de asistenta medicala va va informa cu privire la rezultate la telefon sau va poate cere sa veniti la cabinet pentru a discuta in detaliu.

Daca va aflati in camera de garda sau intr-o alta unitate de urgenta, rezultatele radiografiei toracice vor fi oferite in timpul acelei vizite de urgenta.

radiografie-toracica-interpretare

  • Ce urmeaza dupa o radiografie toracica?

In functie de rezultate, revenirea la spital pentru verificari poate fi necesara sau nu. Daca radiologul nu poate sa vizualizeze anumite zone ale toracelui, ar putea avea nevoie de o noua radiografie toracica. Sau daca radiografia toracica nu ofera informatiile necesare pentru a pune un diagnostic sau pentru a ghida furnizorul de asistenta medicala, atunci pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN).

Posibile riscuri si complicatii

Radiografia toracica poate avea si anumite riscuri. Radiografia toracica foloseste radiatii ionizante, un tip de radiatii care pot provoca deteriorarea ADN-ului. Radiatiile ionizante pot creste riscul de:

  • cancer;
  • piele inrosita;
  • caderea parului.

Aceste efecte apar de obicei in urma expunerii la niveluri ridicate de radiatii si sunt destul de rare.

Desi exista riscuri foarte reale la care oamenii se supun prin expunerea la radiatii in timpul unei radiografii toracice, este important sa vedem in perspectiva care este riscul. Comparativ cu majoritatea testelor imagistice de diagnosticare, radiografia toracica implica utilizarea unui nivel mic de radiatii. Radiografia toracica ii expune pe oameni la 0,1 milisievert (mSv). Oamenii sunt expusi la 0,1 mSv timp de 10 zile in mediul lor natural.

radiografie-toracica-riscuri

Medicul analizeaza cat de mari sunt beneficiile in comparatie cu riscurile unei radiografii toracice. De exemplu, acest test poate fi necesar pentru a descoperi o afectiune sau pentru a-l ajuta pe specialist sa ia cele mai bune decizii. Daca exista o necesitate medicala si niciun alt test de diagnosticare nu poate furniza rapid aceeasi imagine folosind mai putine radiatii, atunci beneficiul depaseste in general riscul.

  • Sarcina si radiografia toracica

Femeile insarcinate ar trebui sa le transmita medicilor daca sunt sau ar putea fi gravide. Persoanele insarcinate pot fi supuse unei radiografii toracice, insa medicii incearca pe cat posibil sa evite radiografiile pentru a reduce expunerea la radiatii a fatului.

 

Referinte:

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/thoracic-spine-x-ray

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/10228-chest-x-ray

https://www.healthline.com/health/chest-x-ray

https://www.verywellhealth.com/chest-x-ray-7370545