Bebe la 5 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 5 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 5 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Lunile au trecut in viteza si bebelusul a crescut rapid; la 5 luni, bebe ar putea fi de doua ori mai mare decat la nastere. Nu numai corpul sau mic creste, ci si intreaga sa lume. S-ar putea sa arate un interes pentru forme si modele complexe si chiar sa incerce sa va surprinda cu primele sale incercari de conversatie. Bucurati-va de aceasta calatorie pe masura ce il vedeti crescand si dezvoltandu-se, asa ca cititi mai departe pentru a vedea ce lucruri interesante va invata sa faca bebelusul!


Realizari in dezvoltarea bebelusului de 5 luni

Sa vedem ce schimbari interesante si uneori provocatoare va asteapta pe voi si pe bebe in aceasta luna.

  • Crestere si dezvoltare fizica: dublarea greutatii corporale

Fiecare bebelus este diferit si se dezvolta in ritmul sau, dar odata ce bebe implineste 5 luni, s-ar putea sa observati ca este aproximativ de doua ori mai greu decat la nastere. In medie, bebelusii de aceasta varsta vor lua in greutate aproximativ 400 de grame si vor creste cu 2 cm in lungime in fiecare luna. Medicul pediatru va folosi graficele de crestere, pentru a se asigura ca dezvoltarea bebelusului este constanta.

  • Simturi: bebelusului ii plac anumite culori

La 5 luni, vederea bebelusului continua sa se imbunatateasca. Deci, la 5 luni, bebe poate vedea mult mai departe decat inainte, putand distinge obiectele aflate la cativa metri. S-ar putea sa observati ca rosul si albastrul sunt culorile lui preferate, deoarece o sa-i placa sa se uite la acele culori. Bebe va fi probabil incantat sa priveasca modele si forme mai complexe; le va gasi interesante, pe masura ce vederea lui se maturizeaza, asa ca nu ezitati sa ii aratati carti cu imagini si postere cu modele indraznete si interesante.

  • Miscare: construirea musculaturii de baza

La varsta de 5 luni, bebelusul devine mai puternic si lucreaza la construirea acelor muschi de baza atat de importanti. Acum, bebe poate ridica si tine capul si pieptul sus cand sta pe burta. Va continua sa-si intareasca acesti muschi. Va misca cu mult entuziasm picioarele si se va legana inainte si inapoi pe burta. Aceasta etapa de dezvoltare nu este doar o perioada in care bebelusul de 5 luni arata dragut; este modul in care devine mai puternic, pentru ca in cele din urma sa se rostogoleasca si sa inceapa sa se tarasca.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Alimentia bebelusului de 5 luni

In aceasta perioada, s-ar putea sa aveti o lista de intrebari in ceea ce priveste programul de alimentare al bebelusului, cum ar fi: „Cat ar trebui sa manance un bebelus de 5 luni?” sau „Cat ar trebui sa manance un bebelus de 5 luni?”.

In general, la 5 luni, un bebelus ar putea consuma intre patru si sase uncii (o uncie este echivalentul a aproximativ 30 de ml) de lapte matern sau formula de lapte, la fiecare hranire, sau poate chiar mai mult.

Bebelusul ar putea simti nevoia sa manance mai mult intr-o anumita perioada de crestere, mai exact dupa ce implineste 6 luni.

Deci, cat de des ar trebui sa manance un bebelus de 5 luni? Ei bine, ori de cate ori pare sa-i fie foame. Urmariti semnalele care sugereaza ca-i e foame si hraniti-l ori de cate ori doreste.

Va intrebati ce poate manca un bebelus de 5 luni, in afara de laptele matern sau formula? Expertii sustin ca, intre 4 si 6 luni, este momentul potrivit pentru a incepe introducerea alimentelor solide in programul de hranire al bebelusului. Mai exact, cam in momentul in care bebelusul incepe sa piarda reflexul de impingere a limbii, care ii ajuta sa suga de la san sau de la biberon.

Traditional, cerealele pentru bebelusi care contin un singur tip de cereale au fost printre primele alimente oferite, dar puteti incepe si cu legume si fructe sub forma de piure. Incepeti cu cateva linguri si evaluati reactia bebelusului. S-ar putea sa fie necesar sa reveniti la alaptare sau la hranirea cu biberonul. Consultati medicul pediatru al bebelusului inainte de a incepe introducerea alimentelor solide.

Pentru a facilita tranzitia de la alimentatia cu lichide la cea cu alimente solide, farmacistii Catena recomanda dispozitivul de hranire Adora. Acesta are o tetina din silicon, special conceputa pentru gingiile sensibile ale bebelusului, si poate fi folosit pentru a-i oferi micutului atat fructe, cat si legume.

Programul de somn al unui bebelus de 5 luni: de cate ore de somn are nevoie?

In ce priveste programul de somn al unui bebe de 5 luni, cam in aceasta perioada, bebelusul va dormi intre 12 si 16 ore pe zi. Aceasta include o perioada extinsa pe timp de noapte, cu doar cateva treziri scurte, probabil. Fiecare bebelus este diferit, dar, cu putin noroc, la aceasta varsta micutul nu va mai avea nevoie de hrana in mijlocul noptii. Bebelusii de 5 luni inca au nevoie de cateva scurte sieste si vor dormi aproximativ trei pana la patru ore pe timpul zilei.

Sanatatea bebelusului de 5 luni

Este ingrijorator sa vedeti bebelusul nefericit sau sa il auziti plangand atunci cand simte durere sau disconfort. Faceti tot ce va sta in putinta ca parinti pentru a va asigura ca bebe este in siguranta si sanatos, dar exista momente cand se poate simti rau, indiferent cat de atenti sunteti. Cateva probleme comune de sanatate care pot afecta un bebelus de 5 luni includ:

  • Dentitia (mai exact, eruptia dintilor): in aceasta luna s-ar putea sa observati ca bebelusul saliveaza excesiv, este iritat sau plange din cauza disconfortului. Pe la 4-7 luni, multor bebelusi incep sa le erupa primii dinti. S-ar putea ca bebelusul sa nu simta durere cand ii cresc dintisorii, dar ar putea avea gingiile umflate sau sensibile. Alinati-i disconfortul oferindu-i un inel de dentitie din cauciuc ferm sau masati-i gingiile cu degetul curat. Daca observati ca saliveaza mult, stergeti-i gura cu un servetel curat, pentru a preveni iritatiile asociate eruptiei dintilor.
  • Conjunctivita: aceasta este o afectiune in care suprafata alba a ochiului si partea din interior a pleoapei inferioare devin rosii si inflamate. Cunoscuta si sub numele de conjunctivita, provoaca mancarime, durere si tinde sa dureze o saptamana sau doua. Conjunctivita este de obicei cauzata de o infectie, dar poate fi provocata si de o alergie sau o iritatie la ceva precum fumul. Duceti bebelusul la medicul pediatru daca credeti ca ar putea avea o infectie oculara, deoarece va fi necesar un tratament. Conjunctivita este foarte contagioasa, asa ca spalati-va bine pe maini inainte si dupa ce ii administrati picaturile pentru ochi.

Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.

Sfaturi pentru dezvoltarea bebelusului dumneavoastra in aceasta luna

Iata cateva moduri de a incuraja dezvoltarea bebelusului aflat la varsta de 5 luni:

  • Jucati-va cu bebelusul in fiecare zi: va intrebati cum sa va jucati cu un bebelus de 5 luni? Este simplu: faceti fete, emiteti diverse sunete, jucati-va de-a v-ati ascunselea sau ridicati jucarii sau obiecte interesante. Puteti sa va jucati cu bebe pe podea, in timp ce acesta sta pe burtica. Puteti sa va jucati si cand ii schimbati scutecul, il spalati sau va plimbati prin cartier.
  • Vorbiti cu bebelusul: daca bebelusul dumneavoastra gangureste, imitati-l, pentru ca il ajutati sa reproduca anumite sunete sau cuvinte. Vorbiti cu el sau cantati-i. Ii puteti povesti tot ceea ce faceti si are legatura cu ingrijirea lui. Toate aceste actiuni sunt modul in care invata sa vorbeasca.
  • Cititi-i bebelusului dumneavoastra: lectura zilnica il distreaza si contribuie la dezvoltarea lui vizuala, cognitiva si lingvistica. Aceste momente sunt, de asemenea, importante pentru intarirea legaturii dintre parinte si copil.
  • Prezentati bebelusul altor persoane: lasati-l pe bebelus sa cunoasca alti parinti si bebelusi. Dar fiti atenti la semnalele bebelusului, in cazul in care sunt supraexcitati si nu sunt inca pregatiti sa intalneasca oameni noi.
  • Oferiti-i jucarii: un bebelus de 5 luni se va bucura de jucariile care fac zgomot si de cele cu texturi interesante.

Surse:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-5-months-old

https://www.verywellfamily.com/your-5-month-old-baby-development-and-milestones-4172566

https://www.pampers.com/en-us/baby/development/article/5-month-old-baby

 

Farmacistul Catena va recomanda: