Bebe la 8 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 8 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 8 luni – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 6 februarie 2024

Un bebe la 8 luni este intr-o etapa de curiozitate maxima, fiind foarte ocupat cu explorarea lumii din jurul sau. La aceasta varsta deja va incepe sa mearga „de-a busilea” si sa se sustina de piesele de mobilier din jur pentru a se ridica in picioare. De asemenea, va manca din ce in ce mai bine mancare solida si va incepe sa dezvolte atasament fata de anumite persoane sau jucarii. In aceasta perioada, un bebe de 8 luni gangureste foarte mult si va incerca sa ii imite pe cei din jur cu aceleasi tonalitati pe care le aude la ei. In acest articol, veti afla mai multe detalii dezvoltarea unui bebelus la aceasta varsta si despre semnalele de alarma la care sa fiti atenti.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Gel pentru curatarea parului si corpului, un gel de dus conceput pentru pielea sensibila a micutilor. Gel de dus DELICAT SI PROTECTOR, cu vitamina E si provitamina B5.


Bebe la 8 luni – dezvoltare fizica si cognitiva

Dezvoltarea unui bebe la 8 luni este foarte rapida. Din punct de vedere fizic, majoritatea bebelusilor pot sa stea in fund fara ajutor, sa se tarasca folosindu-si cele patru membre, dar si sa se ridice singuri in picioare. Coordonarea mana – ochi este imbunatatita si deja pot sa isi mute jucaria dintr-o mana in alta si sa o urmareasca cu privirea.

Din punct de vedere cognitiv, un bebe la 8 luni devine mai constient de lumea din jurul sau. Acestia arata semne ca pot intelege cuvinte simple si comenzi cum ar fi „nu” sau „pa pa”. De asemenea, bebelusul incepe sa recunoasca persoanele cu care interactioneaza cel mai des si gangureste foarte mult.

Bebe la 8 luni – dezvoltare motorie si simturi

Din punct de vedere al dezvoltarii motorii, un bebe la 8 luni avanseaza foarte rapid. Pe langa faptul ca merge din ce in ce mai bine „de-a busilea”, se poate ridica singur in picioare sustinandu-se de mobilier. Aceasta mobilitate crescuta ii permite o interactiune mai buna cu mediul inconjurator.

Din punct de vedere senzorial, la aceasta varsta simtul vazului este foarte bine dezvoltat, bebelusul incepand sa dezvolte o perceptie avansata asupra lucrurilor din jur. De exemplu, bebelusii incep sa fie fascinati de anumite obiecte si vor petrece timp examinandu-le formele si texturile. Simtul auzului este si el foarte dezvoltat, ceea ce ii va face sa raspunda la anumite semne sau chiar la propriul nume.

Rilastil Dermastil Pediatric Crema pe baza de apa protejeaza zona de scutec si ajuta la prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, cauzata de alterarea florei microbiene locale.

Programul de somn al bebelusului in a 8-a luna de viata

Un bebe la 8 luni are nevoie in jur de 14 ore de somn in decursul unei zile. Dintre acestea, 11 ore de somn ar trebui sa fie noaptea, iar pe timpul zilei sa mai aiba doua pauze de somn.

Bebe la 8 luni – sfaturi pentru parinti 

Un bebe la 8 luni este foarte activ. Pe masura ce exploreaza mai mult lumea din jurul sau, va trebui ingrijit cu mai multa atentie. De asemenea, la aceasta varsta diversificarea este in continua dezvoltare, dar survine si aparitia dintilor. Asadar, parintii trebuie sa acorde atentie sporita mai multor aspecte.

  • Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Ca si pana la aceasta varsta, ingrijirea si igiena unui bebe la 8 luni trebuie sa fie tratata cu atentie. Baitele regulate, schimbarea hainutelor si a scutecului atunci cand s-au murdarit, dar si curatarea locului in care isi petrece timpul sunt foarte importante. La aceasta varsta va baga foarte multe obiecte in gura. Asadar, dezinfectarea obiectelor si spalarea manutelor si a zonei gurii cat mai des il vor tine pe bebelus departe de probleme.

In plus, igiena gurii este foarte importanta pentru un bebe la 8 luni, intrucat incep sa ii apara dintii. Prin urmare, puneti accent pe curatarea gingiilor si cavitatii bucale. Mai mult, cand ii oferiti jucarii speciale pentru dentitie, acordati atentie curatarii acestora inainte de a le oferi bebelusului.

HIDRATANT SI HRANITOR pentru PIELEA SENSIBILA A BEBELUSILOR SI COPIILOR, Dermastil Pediatric este un lapte de corp cu absorbtie rapida, indicat pentru pielea delicata a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acest lapte de corp hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.

  • Raspunsuri si sfaturi privind digestia la 8 luni

La aceasta varsta, diversificarea este in continua dezvoltare. Bebelusul deja experimenteaza alimente noi si incepe sa fie mai putin interesat de laptele matern sau de formula de lapte. Avand in vedere schimbarile care au loc in alimentatie, digestia unui bebe la 8 luni trebuie urmarita atent.

Cate scaune are un bebelus in luna 8 de viata?

Un numar considerat normal de scaune pentru un bebe la 8 luni este de 5. Cu toate acestea, unii bebelusi pot avea scaune mai dese sau mai rare. Frecventa lor nu ar trebui sa va ingrijoreze atat timp cat consistenta si culoarea sunt normale.

Cand sa va ingrijorati cu privire la scaunele bebelusului?

Motivele de ingrijorare ar trebui sa apara cand consistenta si culoarea scaunului incep sa se schimbe. De exemplu, daca observati ca scaunul este negru, rosu sau alb, ar trebui sa discutati imediat cu medicul. De asemenea, cand consistenta sa este prea apoasa sau foarte tare, cu mucus, este indicat sa va adresati pediatrului.

  • Sfaturi privind alimentatia bebelusului in luna a 8-a

Desi incepeti sa ii introduceti alimente solide in dieta, un bebe la 8 luni are nevoie in continuare de lapte matern sau formula. La aceasta varsta bebelusul va fi foarte interesat de „finger food”. Asadar, ii puteti oferi bucati mici de legume fierte, pe care sa le poata analiza si gusta. Chiar si asa, alimentele solide reprezinta deocamdata un supliment, copiii luandu-si in continuare nutrientii necesari din lapte.

Dispozitivul de hranire Adora este de un real ajutor in perioada de diversificare a alementatiei bebelusului. Este un produs foarte practic, ce poate fi utilizat inclusiv in timpul iesirilor cu cel mic la polimbare, pentru ca, datorita unui disc de etansare de care dispune, previne eventualele scurgeri de lichide in timpul transportului.

Cat de des ar trebui sa manance bebelusul in luna 8?

La aceasta varsta, bebelusul are 3 mese pe zi. Mesele reprezinta o combinatie intre lapte matern sau formula si alimente solide. Puteti sa ii oferiti mici gustari care sa contina legume, cereale sau fructe, care sa ii suplimenteze aportul de vitamine si nutrienti din mesele principale.

  • Atentie la semnalele de alarma 

Desi ritmul de dezvoltare al bebelusilor este diferit de la un copil la altul, este important sa fiti atenti cand apar semne de dezvoltare anormala. Lipsa reactiei la stimuli, refuzul hranei sau starea de apatie reprezinta cateva semne care va pot trimite imediat la un consult de specialitate.

Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?

Lipsa de reactie la stimuli

Un bebe la 8 luni ar trebui sa fie foarte atent la ce este in jurul sau si sa reactioneze foarte rapid la sunetele familiare. Daca bebelusul nu are niciun fel de reactie la zgomote, nu intoarce capul cand aude o voce familiara sau nu gangureste, ar putea sa aiba o problema.

Refuzul hranei

Dupa inceperea diversificarii, este posibil ca bebelusul sa fie mai interesat de alimentele solide si mai putin de laptele matern sau formula. Pe de alta parte, daca refuza complet hrana si are manifestari precum varsaturile sau diareea, atunci ar trebui sa discutati cu un medic.

Stare de apatie

La aceasta varsta bebelusii sunt foarte activi si curiosi. Un semnal de alarma ar putea fi atunci cand bebelusul ar o stare de apatie, nu se rostogoleste sau nu poate sa stea in fundulet fara ajutor.

In concluzie, viata cu un bebe la 8 luni incepe sa devina foarte interesanta pentru parinti. Cu cat parintele este mai implicat in stimularea sa, cu atat bebelusul va deveni mai curios sa exploreze ce se afla in jurul sau. Gangurelile dese, mersul „de-a busilea” si sustinerea de mobilier pentru a face primii pasi sunt cateva dintre semnele normale de dezvoltare la aceasta varsta.

Surse:

https://www.verywellfamily.com/your-8-month-old-baby-development-and-milestones-4173159

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-8.aspx

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680#

https://www.parents.com/baby/diapers/dirty/the-scoop-on-poop-whats-normal-whats-not/https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-8-months-old

 

Farmacistul Catena va recomanda: