Blefarita – ce este si ce tratament se impune

Blefarita – ce este si ce tratament se impune Blefarita – ce este si ce tratament se impune

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2021

blefarita-simptome-si-tratament

Pleoapele sunt pliurile pielii care acopera ochii, protejandu-i impotriva impuritatilor sau potentialelor leziuni. Aceste pleoape sunt marginite de gene, formate din foliculi de par curbati, care la randul lor contin glande sebacee. Uneori, glandele respective se pot obstructiona sau irita, ceea ce determina aparitia anumitor afectiuni ale pleoapelor. Una dintre aceste afectiuni este cunoscuta ca inflamatia pleoapelor sau blefarita.


Ce este blefarita?

Aceasta este o inflamatie a glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor si reprezinta cea mai comuna cauza a ochilor uscati. Blefarita afecteaza de obicei ambii ochi, de-a lungul marginilor pleoapelor.

In general, fenomenul apare cand glandele sebacee minuscule, de la baza genelor, sunt obstructionate, provocand iritatia si inrosirea pleoapelor. Exista mai multe situatii si tulburari care pot provoca blefarita.

Deseori, aceasta este o afectiune cronica, dificil de tratat. Blefarita poate fi deranjanta, putand afecta vederea, dar de obicei nu cauzeaza daune oculare permanente si nu este contagioasa.

Blefarita – factori favorizanti

Toata lumea are bacterii pe piele, dar unii indivizi au mai multe la baza genelor, comparativ cu alte persoane. Din acest motiv, se pot forma scuame (straturi epidermice subtiri, care se descuameaza) similare matretii. De asemenea, unele persoane au probleme cu glandele sebacee de la nivelul ochilor, ceea ce duce la blefarita.

In principiu, cauza exacta pentru aparitia inflamatiei pleoapelor nu poate fi intotdeauna determinata, dar exista mai multi factori care pot creste riscul de a suferi de blefarita. De exemplu, aveti un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune daca va confruntati cu:

  • matreata – scuame la nivelul scalpului, sprancenelor sau fetei;
  • rozacee – o afectiune a pielii care cauzeaza roseata si umflaturi, de obicei pe fata;
  • ten gras;
  • alergii care afecteaza pleoapele – este posibil sa aveti o reactie alergica la produsele de machiaj sau la alte produse cosmetice pe care le aplicati in jurul ochilor, ceea ce poate determina inflamarea pleoapelor.

Specialistii Catena va recomanda Blefaro shampoo, un produs special destinat ingrijirii oculare in cazul blefaritelor. Acesta este hipoalergenic si actioneaza bland, dar eficient, pentru a mentine igiena optima la nivelul pleoapelor si in regiunea perioculara. Are pH neutru, astfel ca nu pune in pericol capacitatea naturala de aparare a pielii si nici nu produce iritatii la nivelul membranei conjunctive ori a corneei.

Situatiile mentionate mai sus nu sunt singurele cauze posibile. Alti potentiali factori de risc pentru blefarita sunt:

  • prezenta acarienilor (paraziti minusculi) sau paduchilor la nivelul genelor;
  • infectiile bacteriene;
  • efectele secundare ale medicamentelor;
  • glandele sebacee defectuoase.

Tipuri de blefarita

Exista doua tipuri de blefarita. Este posibil sa aveti tipul 1 de blefarita sau s-ar putea sa le aveti pe ambele simultan. Acestea sunt:

  1. blefarita anterioara – apare in partea exterioara a ochiului, pe zona in care sunt atasate genele de pleoapa. De cele mai multe ori, este declansata de bacteriile de la nivelul pielii sau de prezenta matretii pe scalp sau sprancene. Alergiile sau acarienii pot, de asemenea, sa provoace acest tip de blefarita, dar se intampla mai rar.
  2. blefarita posterioara – afecteaza exteriorul marginii interioare a pleoapei, adica partea care atinge ochiul. Fenomenul apare cand glandele sebacee ale pleoapelor sunt obstructionate. Tulburari comune, cum ar fi rozaceea si matreata scalpului, pot cauza blefarita posterioara.

Blefarita – simptomatologie, manifestari

In general, simptomele blefaritei sunt mai accentuate dimineata. Acestea includ:

  • lacrimarea si inrosirea ochilor;
  • senzatia de arsura sau intepaturi la nivel ocular;
  • impresia ca exista un corp strain in zona oculara;
  • tendinta de uscare a ochilor;
  • pleoapele cu aspect uleios;
  • pruritul (mancarimea) pleoapelor;
  • inrosirea si umflarea pleoapelor;
  • exfolierea pielii din jurul ochilor;
  • prezenta crustelor la nivelul pleoapelor, cand persoana afectata se trezeste dimineata;
  • clipirea mai frecventa;
  • sensibilitatea la lumina;
  • vederea neclara, care de obicei se amelioreaza odata cu clipirea.

Diagnosticul de blefarita

Medicul de familie, un internist sau oftalmolog poate diagnostica blefarita. Intr-unele cazuri, examinarea fizica este suficienta pentru a stabili diagnosticul.

Pe parcursul consultului, medicul va dori sa afle care sunt simptomele pe care le resimtiti. De asemenea, s-ar putea:

  • sa examineze pleoapele, genele si textura pielii;
  • sa foloseasca un instrument special de marire a imaginii pentru a verifica marginile pleoapelor si deschiderea glandelor sebacee;
  • sa verifice daca ochii produc suficiente lacrimi;
  • sa recomande prelevarea unei mostre de la nivelul pleoapelor pentru a determina prezenta bacteriilor, ciupercilor sau virusurilor pe suprafata respectiva, ceea ce ar putea indica o infectie. Mostra respectiva va fi apoi examinata la microscop.

Tratamentul care se impune in caz de blefarita

Persoanele diagnosticate cu aceasta inflamatie trebuie, in primul rand, sa-si curete regulat pleoapele si sa indeparteze crustele. Din pacate, odata declansata, in general, blefarita nu mai dispare niciodata complet, dar puteti gestiona simptomele. Pentru a afla care este cea mai buna modalitate de a gestiona problema, trebuie sa discutati cu oftalmologul despre ce anume a cauzat aparitia blefaritei in cazul dumneavoastra.

Daca suferiti de blefarita, farmacistii Catena va informeaza ca produsul Iridium servetele are proprietati antiinflamatoare, decongestionante, antialergice si cicatrizante, asigurand o igiena oculara adecvata. Folosirea acestor servetele sterile garanteaza, pe langa o igiena perfecta a ochilor, si grabirea vindecarii in cazul starilor inflamatorii, potentand actiunea antibioticelor, prin efectul bacteriostatic.

Totusi, mai jos, va prezentam cateva optiuni pentru gestionarea simptomelor asociate cazurilor de blefarita.

  1. Comprese calde

Udati un prosop curat folosind apa calda, apoi stoarce-ti-l bine. Timp de 5 minute, tineti prosopul peste ochii inchisi. Umeziti materialul ori de cate ori este necesar pentru a-l mentine cald. Aceasta metoda ajuta la indepartarea mai usoara a scuamelor din jurul genelor si contribuie la blocarea glandelor sebacee. De asemenea, exista un dispozitiv electronic care foloseste caldura si masaj pentru a curata glandele sebacee de la nivelul pleoapelor. Tratamentul se efectueaza la cabinetul medical, de catre oftalmolog.

  1. Scruburi pentru pleoape

In caz de blefarita, preparati o solutie formata din sampon pentru bebelusi si apa calda, in proportii egale, apoi in amestecul respectiv, inmuiati o carpa curata sau un disc demachiant. Tineti ochiul inchis si masati delicat baza genelor, timp de aproximativ 30 de secunde. Aplicati o usoara presiune de-a lungul genelor, pentru a elimina cu blandete uleiurile care obstructioneaza glandele sebacee din spatele acelor gene. Dupa ce ati terminat, clatiti bine cu apa curata, folosind o carpa inmuiata in apa calda. Tamponati zona ochiului pentru a o usca, apoi repetati procedura la celalalt ochi.

  1. Antibiotice

Oftalmologul va poate recomanda sa folositi un unguent cu antibiotic. Turnati o cantitate mica pe un deget curat sau disc de bumbac si apoi aplicati unguentul cu grija, la baza genelor. Procedati astfel inainte de culcare sau conform recomandarii medicului. Tot pentru a gestiona mai usor blefarita, acesta va poate prescrie inclusiv un antibiotic cu administrare orala.

  1. Picaturi pentru ochi

Lacrimile artificiale sau picaturile cu steroizi pot reduce roseata, umflarea pleoapelor si senzatia de ochi uscati. Oftalmologul poate recomanda si picaturi cu antibiotic, care sa imbunatateasca functionarea glandelor sebacee.

Pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi, farmacistii Catena va recomanda Assista Oftapic Advanced picaturi ochi. Produsul contine lipozomi si acid hialuronic, fara conservanti, picaturile fiind sterile, lubrifiante si hidratante. Reduc mancarimea, senzatia de arsura, senzatia de corp strain si iritatia ochilor. Sunt indicate pentru tratamentul oricarui grad al uscaciunii oculare, cauzate de lacrimarea redusa ori modificata.

  1. Igiena pielii si a pleoapelor

Daca ati fost diagnosticat cu blefarita, este foarte important sa mentineti pleoapele, pielea si parul curate. Astfel, puteti tine sub control simptomele afectiunii. Curatati genele delicat, in fiecare zi, folosind sampon pentru bebelusi, diluat in apa calda. De asemenea, spalati-va parul, scalpul si sprancenele cu sampon antibacterian. Exista inclusiv spray-uri antiseptice, pe care le puteti folosi pe piele pentru a impiedica proliferarea bacteriilor.

Cateva modificari ale stilului de viata pot contribui la prevenirea cazurilor de blefarita.

1.     Mentineti pleoapele curate.

2.     Indepartati toate urmele de machiaj, inainte de a merge la culcare.

3.     Nu aplicati creion dermatograf pe marginile pleoapelor, in spatele genelor.

4.     Daca ati inceput prima faza a tratamentului pentru blefarita, renuntati sa mai folositi produse pentru machiaj, astfel incat sa evitati iritatiile suplimentare.

5.     Cand reincepeti utilizarea acestor produse, inlocuiti-le pe cele pe care le folositi pe pleoape, deoarece s-ar putea sa fie contaminate. 

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blepharitis/symptoms-causes/syc-20370141

https://www.healthline.com/health/blepharitis#causes

https://www.webmd.com/eye-health/blepharitis

Farmacistul Catena va recomanda:

Iridium servetele oculare sterile X 20

Iridium servetele oculare sterile X 20

Iridium servetele sterile este un produs destinat…

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile,…